TEST: Dacia Duster 1,5 Blue dCi 115 4×4 Prestige

Prava stvar na pravom mestu

Dacia Dister druge generacije postao je jedan od najlepših SUV modela na našem tržištu. Dobio je neuporedivo više opreme i to prilično luksuzne a sve to po praktično nepromenjenim cenama – idealno za naše tržište

Neko od predstavnika proizvođača automobila skoro je izrazio čuđenje da do sada ni jedna kompanija nije stala na crtu Dačiji, koja je i dalje jedini brend sa niskobudžetnim SUV modelom na tržištu, ne računajući Ladu Nivu.

Francuzi su uspeli ne samo da održe taj status, već i da drastično poboljšaju imidž marke i automobila.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Ovo što su napravili je zaista rezultat vredan pažnje. Konstrukcija i arhitektura karoserije su potpuno nov, tako da ispunjava stroge bezbednosne standarde.

Duster sada ima šest vazdušnih jastuka, kontrolu mrtvog ugla, ali i automatska svetla, automatsku „klimu“, beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4

Pri svemu tome, cena je ostala praktično neizmenjena, jer najskuplji Duster sa 4×4 pogonom košta koliko i najjeftiniji Nissan Qashqai sa prednjim pogonom.

Za one kojima nije bitan 4×4 sistem, treba reći da i bazna verzija „dastera“ od 12.390 evra ima mnogo toga da ponudi.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Pre svega, tu su svi vazdušni jastuci, ima manuelni klima-uređaj, elektro-podizače prednjih prozora, pomoć pri kretanju na uzbrdici, LED dnevna svetla i putni računar.

Zašto bi neko kupio ovakav auto? Pre svega, Duster je sjajna alternativa klasičnim hečbek modelima C segmenta jer nudi, u najmanju ruku, jednako prostranu kabinu, veći prtljažnik i odstojanje od tla koje iznosi 210 milimetara.

To nije mala stvar, kada se uzme u obzir koliko je bolja preglednost puta sa povišene vozačke pozicije.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Još jedna prednost je i to što je sve manje automobila ove veličine sa atmosferskim motorom, pa svi oni koji bi želeli da ugrabe jednu od poslednjih prilika da voze 1,6 benzinca sa 115 KS koji je minimalno zahtevan u pogledu održavanja sada imaju priliku da nabave auto po svojoj želji.

Naravno, za one koji vole moderniju tehnologiju na raspolaganju je novi snažni i uglađeni 1,33 turbo-benzinac sa 130 i 150 konjskih snaga.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Ipak, mi smo odabrali nešto treće. Želeli smo da vidimo kako Duster izgleda sa najboljom opremom, 4×4 pogonom i najsnažnijim 1,5 dizelašem od 115 „konja“.

Atraktivna narandžasta metalik boja učinila je da auto bude u centru pažnje, da ga ljudi primete čak iako se naročito ne razumeju u automobile.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Naravno, za okretanje za „dasterom“ nije zaslužna samo boja, već i potpuno novi dizajn.

Iskorišćene su sve prednosti prethodnika, kao što su mišićavi bokovi, ali uz mnogo poteza koji ga definitivno čine jednim od najlepših SUV modela na tržištu.

Vetrobransko staklo je sada horizontalnije i pomereno unapred za stotinak milimetara, a auto generalno izgleda mnogo elegantnije zbog brojnih dizajnerskih detalja i trikova.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Prvu veliku novinu odmah isprobavamo; beskontaktno otključavanje i startovanje motora je nešto drugačije nego kod Renault modela.

Za početak, nema senzora na kvakama koje registruju vozačevu šaku, već se auto otključava približavanjem ključ-kartice.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Ona je ista kao i kod „renoa“, osim što nema niklovanih detalja i na njoj je, naravno, Dačija znak.

Dakle, prilazimo automobilu, on se otključava i motor startujemo standardno na dugme. Auto se zaključava kao i „renoi“, udaljavanjem vozača sa ključ-karticom.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Unutrašnjost je manje-više jednakih dimenzija kao i na prošlom „dasteru“. Po veličini je zaista prava alternativa hečbek modelima niže srednje klase, odnosno C segmenta.

Ima dovoljno mesta i napred i pozadi i veliki prtljažnik. Sedi se prilično uspravno, mada je moguća zavaljenija pozicija vozača zbog jedne velike novine – podešavanja volana po dubini a ne samo po visini.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4I zaista, više nema nikakvih kompromisa kada je u pitanju sedenje. Ergonomija je na vrlo visokom nivou, sve je na dohvat ruke, baš kao u dosta skupljim automobilima.

Jedini ostatak iz prošlih vremena je podešavanje visine snopa farova preko sajle. Sve drugo je vrlo dizajnerski odrađeno, što je pravo iznenađenje.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Na primer, dizajn kompletne komandne table je potpuno nov a jedino što je nasleđeno iz starog „dastera“ je izgled multimedijalnog uređaja koji je inače izuzetno pregledan i funkcionalan.

Zapravo, na njemu su dve od brojnih novina – četiri kamere koje pokrivaju kompletnu situaciju oko vozila i monitor nagiba automobila.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Posebno nam se dopao izgled komandi automatske „klime“. Okrugli prekidači su u kombinaciji aluminijuma i stakla, a pritiskom na srednji aktivira se automatika.

Iznad njih je takođe lepo dizajnirana grupa tastera, na kojima su prekidači za aktiviranje četiri kamere, kao i pomoć pri spuštanju niz strme i klizave nizbrdice.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4To je još jedna novina na „dasteru“, koja održava konstantnu brzinu od oko 10 km/h bez potrebe vozača da drži nogu na kočnici.

Time se izbegava eventualno zanošenje zadnjeg kraja na klizavom terenu jer sistem koči svaki točak ponaosob.

Tu je sada i mnoštvo pregrada za odlaganje sitnica, a ona ispred ručice menjača može da primi i veliki mobilni telefon.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Instrumenti su dobili monohromatski diplej veće rezolucije, sa više informacija nego do sada. Kretanjem kroz meni preko tastera na volanu možete da pratite temperaturu rashladne tečnosti, trenutnu brzinu u digitalnom obliku, kao i da izvršite podešavanje jezika.

Specifičnost „dastera“ sa pogonom na sva četiri točka je u tome što ima vrlo kratke prenosne odnose menjača, baš kao i ranije.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Cilj je bio da veoma kratka prva brzina dobije ulogu reduktora, mada su i ostale brzine skraćene. U praksi to znači da su sve brzine pomerene za po jednu ili čak dve u odnosu na menjače nekih drugih automobila.

Na primer, po gradu bez problema možete da krenete iz druge, a skrećete trećom pa čak i četvrtom.

Ubrzanja zbog česte promene brzina mogu da budu naporna, tako da ozbiljno treba razmisliti koja vrsta pogona vam je zaista neophodna.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Skraćeni menjač se ugrađuje i u 4×4 verzije sa benzinskim motorom. „Daster“ sa prednjim pogonom ima standardan menjač, gde povećanog angažovanja oko šaltanja nema.

Za svaku preporuku je i EDC automatizovani menjač sa dve lamele, koji se sjajno ponaša ali trenutno nije dostupan jer se još uvek čeka prilagođavanje novom 1,33 motoru.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Još jedna velika novina je uvođenje električnog serva volana umesto hidrauličnog. Sada je dosta lakši za motanje, posebno prilikom manevrisanja po gradu.

Vrlo je sofisticiran, tako da servo asistencija slabi sa porastom brzine, pa je pri 130 km/h vrlo čvrst i stabilan na pravcu.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Ono što posebno iznenađuje u tim trenucima je sjajna izolacija od buke; u kabini je neočekivano tiho čak i sa zimskim gumama a šum strujanja vazduha se blago povećava tek preko 140 km/h.

Ogibljenje je, kao što smo i očekivali, ostalo vrlo mekano, pa je vožnja po rupama i lošem putu potpuno „bezbolna“.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4U krivinama se nešto više naginje, ali potpuno predvidivo, sa visokom granicom proklizavanja. Za to su zaslužne i gume;

Dačija se potrudila da na automobile ugrađuje vrlo kvalitetne komponente u prvoj ugradnji, pa uz auto stižu skupe M+S „kontinentalke“.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Za pohvalu su Ate kočnice, dva amortizera za otvaranje haube, kao i generalno završna obrada. Komandna tabla jeste od tvrde plastike ali veoma visokog kvaliteta.

Ništa ne krcka i ne škripi čak i po makadamu. Nismo očekivali, ali Dačija je vrlo lepo tapacirala vrata eko kožom.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Naslon za lakat je čak proštepan svetlim koncem. Po ovome je ispalo da je „daster“ čak kvalitetniji od nekih nemačkih konkurenata zvučnih brendova.

Ovde treba dodati kvalitetan zvuk zatvaranja vrata, kao i interesantne rubove presvlaka na sedištima mrežaste strukture.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Sve u svemu, Renault se ozbiljno potrudio da jedini niskobudžetni SUV podigne na vrlo ozbiljan nivo i to u svakom pogledu.

Bilo da je reč o mehanici, estetici, materijalima i kvalitetu završne obrade, zaista je teško naći veću manu, pogotovo kada se u obzir uzme početna cena od 11.990 evra i šta sve auto nudi za taj novac.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Uprkos kratkim prenosnim odnosima menjača i 4×4 pogonu, po gradu smo izmerili prosek od oko 5,5 l/100 km. Na auto-putu pri 130 km/h „daster“ troši oko šest litara dizela.

Čuveni 1,5 dCi motor u najjačoj verziji od 115 KS je prava mera za „dastera“. Namenjen je pre svega gradskoj i vožnji regionalnim putevima, dok na auto-putu ne treba insistirati na brzinama većim od 140 km/h, kada počinje više da troši zbog kratkog prenosnog odnosa šeste brzine.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4I dalje spreman na off-road izazove

Prekidač za izbor vrste pogona je isti kao i do sada, s tim što je postavljen ispod poluge ručne kočnice. Pogon i motori su praktično isti kao i u poslednjoj verziji starog „dastera“.

U svakodnevnoj vožnji preporučuje se 2WD mod sa pogonom na prednjim točkovima; po klizavoj podlozi Auto režim automatski raspoređuje snagu na prednje i zadnje točkove po potrebi, i to do 50 posto.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4

Lock mod obezbeđuje konstantnu raspodelu snage u odnosu 50-50 na prednje i zadnje točkove i koristi se na ekstremno klizavoj ili rastresitoj podlozi do brzine od tridesetak na sat, preko koje se automatski deaktivira.

Automatska svetla

Ovo je prva Dacia koja je dobila automatsko aktiviranje oborenih farova, odnosno dnevnih LED svetala. Zanimljivo je da uopšte nema opcije da svetla budu isključena, odnosno da se vozi samo sa dnevnim.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Kontrola mrtvog ugla

Još jedan komad opreme po kome je Duster prvi unutar brenda je kontrola mrtvog ugla. U ogledalu retrovizora postavljene su narandžasti indikatori koji upozoravaju na vozila u mrtvom uglu.

Dizajnerski posmatrano multimedija je preuzeta iz prethodnog „dastera“, ali su ubačeni novi sadržaji.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Za početak, tu su četiri kamere za kontrolu situacije oko auta i svaka se bira pojedinačno. Nema prikaza iz gornjeg rakursa, odnosno ptičje perspektive.

Za ofroud izazove pripremljen je specijalan monitor koji prikazuje uzdužni i poprečni nagib vozila.

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Dacia Duster 1,5 Blue dCi 115 4×4 Prestige

Motor: zapremina 1461 ccm, snaga 80 kW (115 KS) pri 3750o/min, maks. o. moment 260 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4341/1804/1682 mm, međuos. rastojanje 2676 mm, klirens 210 mm, maks. napadni ugao 30 stepeni, maks. izlazni ugao 33 stepena, rampa 21 stepen, prtljažnik 411/1409 l, rezervoar 50 l, AdBlue rezervoar 18 l, masa 1427 kg, pneumatici 215/60 R17

Performanse: maks. brzina 169 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,4 s, potrošnja 4,7/4,5/4,9 l/100 km, emisija CO2 123 g/km

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4Oprema

Standard: alu-felne 17 inča, SUV obloge branika, krovni nosači, dodatno zatamnjena zadnja stakla, lumbalno podešavanje vozačevog sedišta sa naslonom za ruke, fijoka ispod suvozačevog sedišta, automatski klima-uređaj, zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, kontrola mrtvog ugla, 4×4 monitor, multimedijalni displej 7 inča, USB priključak, tempomat, maglenke, blutut konekcija, volan podesiv po dubini i visini, koža na volanu i ručici menjača, el. podizači svih prozora sa automatikom za vozača, el. podesivi retrovizori sa grejačima, pomoć pri kretanju na uzbrdici, pomoć pri silasku niz strme i klizave nizbrdice, LED dnevna svetla, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese

Opcije: četiri kamere, kartica za beskontaktno otključavanje i startovanje motora

auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4 auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4auto magazin srbija test novi dacia duster 1.5 dci 4x4

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring