TEST: Ford Focus 1,0 EcoBoost ST-Line

Traže se krivine

Četvrta generacija Ford Focusa donosi drugačiji karakter u odnosu na prethodne. Sportske crte su više nego izražene, pogotovo u ST Line opremi, sa tvrđim ogibljenjem i direktnijim upravljanjem

Novi Ford Focus je već godinu dana na tržištu Srbije. Od ovog automobila svi su imali velika očekivanja, s obzirom da je do sada važio za sam vrh ponude C segmenta.

U ponudi je čak pet linija – klasični Trend, sportski ST Line, bogato opremljeni Titanium, luksuzni Vignale i avanturistički Focus Activ sa OffRoad detaljima.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineKao i do sada, kupcima su na raspolaganju hečbek, karavan i sedan. Ponuda motora je slična kao kod prethodnika, s tim što su sve mašine unapređene tako da ispunjavaju najnovije Euro 6d-Temp standarde.

Ford se potrudio da u odnosu na konkurenciju nešto drugačije konfiguriše pakete opreme novog „fokusa“. Standardna oprema je dosta bogata u smislu komfora, ali, na primer, sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica treba doplatiti, čak i na bolje opremljenim verzijama.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineNa sreću ili nesreću to je uticalo na nižu cenu, pa je Grand Motors uspeo da obezbedi zaista atraktivnu akcijsku ponudu.

Konkretno, Focus Trend Edition sa 1,0 motorom od 100 KS može da se nabavi za 16.990 evra, a za te pare dobija se i dodatna oprema u vidu dvozonske automatske „klime“, tempomata i metalik boje.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineZa svega tri hiljade evra više može da se nabavi Focus ST Line, kakav smo i mi testirali. Ova linija opreme podrazumeva dosta drugačiji izgled vozila u smislu sportskih branika, bočnih spojlera, tamnijih alu-felni prečnika 17 inča, zatamnjenih farova, pa čak i sportskog ogibljenja.

Iako je svega tri hiljade evra skuplji, ovakav Focus ima 1,0 turbo-benzinski motor veće snage, sa 125 KS i dosta dodatne opreme koja je uključena u navedenih 19.990 evra.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineTo su LED farovi i LED zadnja svetla, premijum Bang & Olufsen ozvučenje sa deset zvučnika, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, adaptivni tempomat, prednji i zadnji parking senzori, dvozonska automatska „klima“ i metalik boja, odnosno dvobojna karoserija, kao u slučaju našeg test automobila koji ima crni krov.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineOvako opremljen auto izgleda veoma atraktivno i vrlo sportski. Karoserija je upadljivo niska zbog drugačijeg ogibljenja. Nisko se i sedi, tako da su noge skoro ispružene, pogotovo kada se pedala kvačila pritisne do kraja.

Test primerak ima i mnoge dodatke koji upotpunjavaju atmosferu – beskontaktno otključavanje, elektro-preklapanje retrovizora sa osvetljenjem prostora oko vozila, grejač vetrobrana, grejač volana i sedišta…

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineCrveni štep na sedištima, volanu i manžetni aluminijumske ručice menjača takođe ostavlja sportski utisak. Odmah otkrivamo i ogroman prostor za odlaganje mobilnog telefona sa bežičnim punjenjem.

Izbor materijala je nešto drugačiji nego ranije. U tapacirungu vrata je neuporedivo manja površina pod sunđerastom tkaninom, dok je ostatak od mekane plastike dosta grube teksture sa presovanim dezenom koji asocira na štep.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineSa druge strane, itisonom obložena pregrada za flaše više priliči imidžu „fokusa“, kao jednog od najkvalitetnijih automobila u klasi.

Pozadi je zaista dosta mesta i za glavu i za kolena, iako smo vozačevo sedište solidno pomerili unazad. S obzirom da se sedi relativno nisko i uspravno, a da pod nije izdubljen, butine odrasle osobe nemaju potpun oslonac, što je inače karakteristično i za „kugu“.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LinePrtljažnik je relativno plitak, s obzirom da se u njegovom dnu nalaze rezervni točak i sabvufer. Ima čak dve svetiljke, sa obe strane, i zakačaljke za kese.

Čuveni, više puta nagrađivani 1,0 EcoBoost trocilindarski turbo-benzinac u „fokus“ se ugrađuje u tri varijante snage, sa 85, 100 i 125 konjskih snaga. Kod nas nije dostupna najslabija a mi ovaj put testiramo najjaču varijantu.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineNa leru su maksimalno eliminisane vibracije specifične za trocilindarske motore ali ne i karakterističan zvuk. On je u svakom trenutku prisutan, i na niskim i na visokim obrtajima.

Šta više, apsurd je da se najmanje čuje na auto-putu pri velikim putnim brzinama. Zvučna izolacija je toliko dobro urađena da nema čak ni šuma Tigar zimskih guma sa novom šarom, već do putnika tiho dopire samo kovitlanje vazduha.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineNajbolji deo novog „fokusa“ su ubedljivo motor i ogibljenje, bar kada je u pitanju ST Line. Neverovatno je koju količinu snage isporučuje mašina zapremine 999 kubika, i ne samo to.

Način na koji prima gas i u kom opsegu obrtaja je ništa manje fascinantan. Iz mesta kreće kao dizelaš, dovoljno je samo da pustite kvačilo, bez straha da će se ugasiti.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineTo što povlači već od hiljadu obrtaja je samo po sebi sjajno i specifično za najnovije motore, ali kojim intenzitetom, to je tek priča za sebe.

Jednostavno, u poređenju sa dojučerašnjim motorima ovog tipa (do pre samo godinu-dve) nema „knedle“, čekanja, turbo-rupe… Ubrzaće u kom god da ste stepenu prenosa, na bilo kojim obrtajima.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LinePosebno su dobro propračunati prenosni odnosi menjača, pa nema stajanke kada iz nižeg prebacite u viši stepen prenosa, već motor glatko prihvati novu brzinu i odmah povuče.

Koliko god to zvučalo neprikladno, Fordova 1,0 mašina je prilično sportska. Tu je i selektor režima rada sa „normal“, „eko“ i „sport“ položajima. Ovaj poslednji je tek nešto malo oštriji od standardnog, pa ga nismo često koristili s obzirom da se posle svakog „gašenja“ vrati na „normal“.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineSve u svemu, priznajemo da nas je mašina fascinirala kako se i koliko lako „vrti“. U odnosu na slabije verzije koje maksimum snage dostižu već na 4500 obrtaja, ova ima limit na 6000 obrtaja.

Interesantno je kako počinje snažno da vuče od vrlo niskih obrtaja, ne gubeći entuzijazam ni preko 5000 obrtaja. Uz redovna nagla ubrzanja ali sa održavanjem konstantne brzine u najvišem stepenu prenosa postigli smo prosek od 7,8 litara po gradu i vrlo niskim temperaturama.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineSporo dostiže radnu temperaturu pa su kratke relacije krivac za nešto veći prosek. Pri 130 km/h u šestoj brzini obrtomer je na oko 2900 obrtaja i tada troši između 6,5 i 7,5 litara u zavisnosti od pravca vetra.

Iznenadilo nas je i to što nije potrebno da se menjač vrati stepen-dva naniže da bi se ubrzalo pri toj brzini. Pun gas u šestoj za čas diže brzinomer na oznaku 150. Elastičnost je definitivno jedna od najboljih osobina ovog motora.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineNišta manje fascinantno nije ogibljenje. ST Line donosi ne samo vizuelne razlike u odnosu na ostale verzije, već i dosta kraći hod opruga i amortizera.

Karoserija se izuzetno brzo sportski umiruje prilikom prelaska preko prevoja i češljeva. Auto prijatno skakuće preko neravnina, iako sitne upija relativno meko.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineUpravljanje je priča za sebe. Volan je vrlo direktan, skreće se bez skidanja ruku sa pozicije 9:15. Oštrina kojom ulazi u krivinu sa standardnim zimskim „sedamnaesticama“ je za svako poštovanje.

Pri svemu tome volan prenosi solidnu količinu informacija sa podloge, ali nije previše sportski sirov – izaziva dovoljno uzbuđenja bez opterećenja u svakodnevnoj vožnji. Upravljivost je i do sada bila jedna od najvažnijih osobina „fokusa“ a sada je dodatno unapređena.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineZa dizajn se kaže da je stvar ukusa i da o njemu ne bi trebalo raspravljati. Zato o njemu ne pričamo često, ali u slučaju „fokusa“ smo tokom vožnje više nego inače bili svesni njegovog specifičnog izgleda, sa naglašenim sportskim i agresivnim crtama.

ST Line je pravi muški auto. Možemo samo da zamislimo kakav je 1,5 „ekobust“ od 150 „konja“. A tek od 182 KS čija je redovna cena svega 21.990 evra…

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineDanci brinu o akustici

Odmah nam je zapao za oko B&O znak na zvučnicima koji obećava kvalitetnije ozvučenje od standardnog. Procesor zvuka je isprogramiran tako da ne ističe ni jedan frekventni opseg posebno u odnosu na druge.

Dakle, za potpun doživljaj potreban je kvalitetan uzorak muzike, što je vrlo slična strategija kao kod konkurenata. Sabvufer je u prtljažniku, zajedno sa rezervnim točkom smanjenih dimenzija.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineRešenje za zimogrožljive

Među omiljenim komadima opreme u hladnim zimskim danima svakako su grejači volana, sedišta i vetrobrana. Sedišta imaju tri nivoa grejanja, a volan prijatno greje ruke već u prvim minutima vožnje.

Nema ni struganja leda sa „šoferke“, zahvaljujući grejačima koji je brzo odlede.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LinePažnja usmerena na put

Hedap displej je jedan od većih u tehnologiji projektovanja na klirit. Osim trenutne brzine i ograničenja (u verzijama koje čitaju saobraćajne znakove) pokazuje sledeće skretanje ako je navigacija aktivna, kao i indikator sa preporukom za odgovarajući stepen prenosa.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineTri vrste farova

Farovi sa LED dnevnim, srednjim i dugim svetlima u ST Line opremi nisu najbolji u ponudi. Za Titanium i Vignale su rezervisani adaptivni LED farovi, čiji snop „preskače“ druga vozila kako ne bi zaslepila njihove vozače.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineZa manje i veće čaše

Uz taster električne ručne kočnice postavljena je praktična pregrada za čaše i konzerve koja ima klizne razdelnike, tako da lako možete da ih prilagodite.

U pregradi je i LED traka sa prijatnim plavim ambijentalnim osvetljenjem, a tu je i rolo-poklopac.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineKamera sa nekoliko uglova

Ford Focus je opremljen kamerom za vožnju unazad sa senzorom visoke rezolucije koji je vrlo osetljiv i daje svetlu sliku u noćnim uslovima. Po potrebi možete da promenite ugao i širinu prikaza.

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineFord Focus 1,0 EcoBoost ST-Line

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 92 kW (125 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 170 (200 sa overbustom) Nm pri 1400-4500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4378/1825/1471 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, prtljažnik 375/1354 l, rezervoar 52 l, pneumatici 215/50 R17, masa 1383 kg

Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s, potrošnja 6,0/4,3/4,9 l/100 km, emisija CO2 111 g/km

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineOprema

Standard: alu-felne 17 inča, aluminijumske pedale, sportsko oslanjanje, crno nebo, beskontaktno startovanje motora, blutut konekcija, električna „ručna“, kožni volan i ručica menjača, el. podizači prednjih i zadnjih prozora sa automatikom, odabir režima vožnje, elektrohromatski retrovizor, lumbalna podrška za vozača, LED farovi, B&O ozvučenje sa 10 zvučnika, prepoznavanje saobraćajnih znakova, prednji i zadnji parking senzori, tempomat, dvozonska automatska „klima“, metalik boja

Opcije: multimedijalni displej 8 inča sa navigacijom, elektro-preklopivi retrovizori, beskontaktno otključavanje, grejači sedišta i volana, kontrola mrtvog ugla, upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane, automatsko kočenje, bežični punjač za mobilni, dodatno zatamnjena zadnja stakla, kamera za vožnju unazad, grejači vetrobrana, hedap displej

Auto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-LineAuto magazin Srbija Test Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-Line

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring