Auto magazin

VW Caddy evolucija: sve je počelo u Sarajevu

VW Caddy evolucija: sve je počelo u Sarajevu
20.04.2020.

Na tržištu lakih dostavnjaka VW Caddy je sigurno jedan od najpopularnijih modela. Karijeru je započeo 1978. godine.

VW-CaddyKonstruisan je kao teretna verzija Golfa, sa raznim varijantama tovarnog prostora, od pikapa pa do različitih nadgradnji. Otkako se pojavio pa do danas, prodato je preko tri miliona primeraka.

VW-CaddyPrvi primerci su sišli sa proizvodnih traka u Pensilvaniji, u Americi. U Evropu stiže tek 1982. godine. Zanimljivo je da se za kompletno evropsko tržište pravio isključivo u Sarajevu, sve do početka rata 1992. godine.

VW-CaddyPosle toga, proizvodnja je nastavljena u Južnoj Africi, gde se pravio sve do 2007. godine. Ukupno je proizvedeno 207.000 primeraka.

Druga generacija Kedija pojavila se 1995. godine. Umesto na platformi Golfa, VW Caddy je pravljen na mehaničkoj platformi WV Pola i Seat Ibize.

VW-CaddyOba modela, sa VW i Seat znakom (Seat Inca) su dolazili iz španske Martorell fabrike. Zadnja vrata su se otvarala samo u stranu a tovarni prostor je povećan na 2,9 kubnih metara.

VW-CaddyZanimljivo je i to da nije bilo pikap varijante, već je za te potrebe korišćena Škoda Felicia pikap, sa promenjenim prednjim delom i Volkswagen znakom. Taj auto je takođe nosio naziv VW Caddy.

Druga generacija je napravljena u preko 520.000 primeraka.

VW-CaddyTreća generacija pojavila se 2003. godine. Bio je to povratak na platformu VW Golfa, tada aktuelne pete generacije. Proizvodnja je preseljena u Poljsku u fabriku u Poznanu, gde je ostala do danas.

Zapremina tovarnog prostora je povećana na 3,2 kubna metara a velika novina je bilo uvođenje bočnih kliznih vrata. I ne samo to, verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem VW Caddy Maxi  omogućila je ne samo više prostora za teret, već i mogućnost prevoza sedam osoba u putničkoh verziji.

VW-CaddyRedizajn 2010. godine doneo pogon na sva četiri točka, kao i Cross Caddy verziju sa povišenim odstojanjem od tla.

Za jedanaest godina proizvodnje, Volkswagen je proizveo preko 11 miliona primeraka Kedija treće generacije.

VW-CaddyČetvrta generacija koja se pojavila 2015. godine je zapravo detaljan redizajn. Osim osveženog izgleda spoljašnjosti i unutrašnjosti, VW Caddy je dobio mnogo nove opreme, među kojima su sistem za automatsko kočenje, adaptivni tempomat i slično.

Do sada je proizvedeno oko 722.000 primeraka VW Kedija četvrte generacije.

VW-CaddyZa razliku od njega, peta generacija je zaista potpuno nov model sa tovarnim prostorom zapremine od 3,3 do 4,0 kubna metra. U pogledu opreme i sistema bezbednosti, napredak je očigledan, sa čak 19 sistema pomoći vozaču.

Još samo da prođe Korona, pa da počne prodaja…

VW-CaddyVW-Caddy

PROČITAJTE I:

Vozili smo: VW Caddy Compact 1,6 TDi Trendline

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android