TEST: Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Dvojno državljanstvo

Ford Kuga je auto koji je podjednako omiljen u Americi i u Evropi. Nova, treća generacija, može da se pohvali veoma bogatom opremom i sofisticiranim tehničkim rešenjima. Za Evropu dolazi iz fabrike u Nemačkoj

Nisu svi SUV modeli isti. Kupcima izbor olakšava ne samo cena, već i ponuda motora, opreme… Svakako je ogromna prednost to što je neki model potpuno nov, pa će još dugi niz godina biti aktuelan a samim tim će mu i sporije padati vrednost.

Nezgoda je u tome što su automobili koji su se tek pojavili prilično skupi, odnosno za njih ne važe akcijske cene i popusti.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Zato nas je ne malo iznenadio Grand Motors, koji je za novu „ford kugu“ pripremio više nego atraktivne cene uzimajući u obzir motorizaciju i opremu.

Moramo da priznamo da nas je Kuga prevarila i to po dva osnova, jer se pre testiranja nismo informisali o motoru i opremi.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Obradovala nas je činjenica da auto ima beskontaktno otključavanje sa automatskim preklapanjem retrovizora, što umnogome olakšava svakodnevicu, s obzirom da ključ ne moramo da vadimo iz džepa.

To je obično odlika viših paketa opreme. Na pragu nas je dočekao natpis „titanijum. Sedamo u auto i odmah odlažemo telefon u pregradu ispred ručice menjača.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Još jedno lepo iznenađenje stiže u vidu bežičnog punjača, koji i dalje nisu tako često čak i na najnovijim automobilima.

Naravno, tu su veliki displej sa navigacijom, dvozonska „klima“, adaptivni tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred, čitanje saobraćajnih znakova, sistem za automatsko parkiranje, grejači volana i vetrobranskog stakla, grejanje prednjih pa čak i zadnjih sedišta…

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Mora se priznati da nema mnogo toga što bismo dodatno voleli da imamo na svom automobilu. Ako vam kažemo da test primerak ima i električno otvaranje prtljažnika sa zamahivanjem nogom i kontrolu mrtvog ugla sa asistencijom na volanu, kako da ne pomislimo da je ovo sam vrh ponude.

A onda smo posle vožnje pogledali cenovnik. Ne malo iznenađenje usledilo je kada smo shvatili da je reč o prvom paketu opreme! Istina, nekoliko stavki je doplaćeno ali je ponuda i dalje sjajna za osnovni model.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Kuga nas je drugi put prevarila odmah posle startovanja motora. Prozori su bili zatvoreni, „klima“ uključena, pa smo odmah krenuli u gradsku vožnju.

Sudeći po vibraciji prilikom startovanja, pa zatim prilikom puštanja kvačila i generalno ponašanju u opuštenoj gradskoj vožnji, pomislili smo da je pod haubom dizelaš.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Zvuk je bio prigušen, što zbog niskih obrtaja, što zbog sjajne izolacije, za koju je, između ostalog, zaslužno i specijalno akustički izolovano vetrobransko staklo.

Međutim, pogled na prosečnu potrošnju od oko osam litara nam se učinio sumnjivim, a onda nas je obrtomer i crveno polje koje počinje na 6500 obrtaja osvestio. Pa mi vozimo turbo-benzinac!

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Tako je to kad se pre vožnje ne informiše o test vozilu… Bio je to lep pokazatelj da se Fordov 1,5 trocilindarski motor uopšte ne izdvaja od drugih motora na koje smo navikli.

Šta više, bukvalno se vozi kao dizelaš. Čak ni potrošnja nije naročito veća.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Oprema i tehnička rešenja su za svaku pohvalu ali i prostranost. Posebno je komforno na zadnjim sedištima gde bez problema mogu da sede i vrlo visoke osobe, pa čak i na dužim putovanjima.

Auto je prilično mek u vožnji i to po svim vrstama neravnina. Naginjanja u krivinama su tipična za jedan SUV C segmenta, bez potencijalno neprijatnih ili opasnih sklonosti.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Unutrašnjost je, naravno, potpuno nova, ali, sa druge strane, i veoma slična Fokusu. Ako ste do sada vozili neki od modela Forda prethodne generacije, odmah ćete se snaći i u novoj, kao da se već dugo znate.

Napred se sedi očekivano visoko, s tim što sedište nije blago zarotirano unazad kao na prethodnoj „kugi“.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Tapacirung u vratima je nešto skromniji ali je zato kvalitet završne obrade generalno visok. Zadnja sedišta tradicionalno imaju podešavanje nagiba naslona, kao i podešavanje po dužini.

Na taj način se oslobađa dodatni prostor u prtljažniku, pa se njegova zapremina povećava sa 475 na 645 litara.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Mogla je da bude ubačena još po koja zakačaljka za kese, s obzirom da je postavljena samo jedna sa leve strane.

U ovom trenutku „ford kuga“ je jedna od najzanimljivijih ponuda na našem tržištu. Možda na prvi pogled ne obara s nogu, ali kada je provozate i stavite na papir šta sve nudi, jasno je da je reč o vrlo racionalnom izboru čak i za porodice koje su zahtevne u pogledu praktičnosti ali i haj-tek rešenja.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Cena Ford Kuge počinje od  23.900 evra, a za taj novac dobija se Titanium paket opreme i 1,5 EcoBoost motor od 150 KS kao u test primerku.

Dizelaš iste zapremine sa 120 KS je 800 evra skuplji. Za one koji vole snažnije motore i automatski menjač sa pogonom na sva četiri točka rezervisana je „kuga 2,0 TDCi AWD“ sa 190 KS po ceni od 31.200 evra.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Na kraju, veliku novinu predstavlja plag-in hibrid. Ne samo što se ostvaruje pravo na subvenciju od 3.500 evra za nabavku, već se ne plaća ni godišnji porez na upotrebu motornog vozila, tako da kubikaža od 2,5 litre nema negativan uticaj na cenu registracije.

Aleksandar Bursać

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Utičnica od 230V za manje potrošače

Ford Kuga se u Americi prodaje pod nazivom Ford Escape. Amerikanci vole da u automobilu imaju i standardne „šuko“ utičnice za priključivanje laptopova i sličnih uređaja.

Na žalost, u evropskoj verziji je ostao priključak koji podržava američke i britanske utičnice, pa će vam biti potreban adapter. Maksimalna snaga uređaja koji se uključuje je 150 vati.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Doplate za preporuku

S obzirom da je cena od 23.900 evra više nego povoljna za ovako prostran i sjajno opremljen SUV C segmenta, posebno imajući u vidu tehnološki napredan motor, preporučujemo i po koju doplatu.

Na primer, LED farovi nisu standard i daleko su bolji od klasičnih halogenih projektora. Uz njih se dobija i automatska aktivacija dugih svetala, što je vrlo korisno kada često vozite van grada.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

I ne samo to, uz njih stiže i hed-ap displej koji utiče na bezbednost a i vozaču dodatno olakšava pregled situacije vezane za trenutnu brzinu i praćenje navigacije.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Haj-tek motor

Fordovi EcoBoost motori već duži niz godina dobijaju nagrade za konstrukciju. Do sada nisu prijavljeni problemi, pa se može reći da su se dobro pokazali tokom prethodnih godina.

Posebno moramo da pohvalimo 1,5 EcoBoost sa vrlo naprednom konstrukcijom. Svaki cilindar ima dva injektora, po jedan za visoki i niski pritisak.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Izuzetno je sofisticirana i kontrola, koja omogućava deaktivaciju cilindra! Da, dobro ste pročitali, kada ne zahtevate veliku snagu, odnosno vozite konstantnom brzinom ili tek lagano ubrzavate, isključuje se prvi cilindar. Zato je potrošnja tek nešto viša u odnosu na dizelaše.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Bez problema po klizavoj podlozi

Ford kuga je, osim sa prednjim, dostupna i sa pogonom na sva četiri točka. Za one kojima nije potreban, a ponekad se nađu u situaciji da voze po snegu ili klizavoj podlozi, programirano je nekoliko specijalnih režima koji elektronski simuliraju blokadu diferencijala, omogućavajući da se auto izvuče čak i kada samo jedan točak ima dobar kontakt sa podlogom.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Naravno, tu je i „sport“ mod sa kojim „kuga“ postaje još osetljivija na komandu gasa, sa maksimalnom isporukom snage.

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Motor: zapremina 1497 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 240 Nm pri 1600-4000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4614/1883/1678 mm, međuos. rastojanje 2710 mm, klirens 191 mm, savladivi uglovi 19,1/23,6 stepeni, prtljažnik 475-645/1534 l, rezervoar 54 l, masa 1564 kg, pneumatici 225/65 R17

Performanse: maks. brzina 195 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,7 s, potrošnja 6,5/4,9/5,5 l/100 km, emisija CO2 125 g/km

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

Oprema

Standard: navigacija, DAB prijemnik, multimedija 8 inča, senzori za kišu i svetla, alu-felne 17 inča, LED dnevna i stop svetla, maglenke, prednji i zadnji parking senzori, prednji naslon za ruku, dvozonska „klima“, el. parking kočnica, el. podzači prozora napred i nazad, beskontaktno otključavanje i startovanje, tempomat, bežični punjač, ambijentalno osvetljenje, kontrola saobraćajne trake

Opcije: „Winter Pack“ (grejači prednjih i zadnjih sedišta, vetrobrana i volana), „Driver Assistance Pack“ (adaptivni tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova, kontrola mrtvog ugla sa asistencijom, automatsko parkiranje, prednja i zadnja parking kamera, zaštitnici ivice vrata), rezervni točak, beskontaktno el. otvaranje prtljažnika

Test objavljen u “Auto magazinu” broj 139

Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium  Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium Test Ford Kuga 1,5 EcoBoost Titanium

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring