Test: Honda Forza 300

Hondin model „forca“ nije običan skuter, svakodnevno prevozno sredstvo jednostavno za parkiranje. Pored prijatnog izgleda, snage i udobnosti nudi mnogo, mnogo zabave

Ovo nije prvi Hondin skuter u klasi 300 ccm koji smo testirali. Pre dve godine na testu nam je bio „SH 300“ koji je ostavio veoma dobar utisak. Uzan, izuzetno agilan „SH“ je mogao da se poredi sa nekom malom endurom.

Auto magazin srbija honda forza 300 test
Najveća vrlina force 300 je udobnost

„Forca“ iako iste klase je sasvim drugačije koncipiran skuter. Ovde je veliki akcenat stavljen na udobnost. Sedište je veliko, čak ogromno, tako da suvozač ukoliko je niži od 170 cm mora da sklizne sa njega da bi sišao sa motora.

Osećaj je kao da sedite u izuzetno udobnoj fotelji, što nije baš čest slučaj u ovoj klasi već za velike maksi skutere. Položaj vozača je opuštajući, ergonomski doveden do perfekcije bez obzira da li govorimo o osobi prosečne visine ili dvometrašu.

Auto magazin srbija honda forza 300 test
Imate osećaj kao da se vozite u fotelji

Takođe, visina sedišta će lako odgovarati i pripadnicama lepšeg pola. Naravno veliko sedište podrazumeva i veći prtljažni prostor u koji se komotno mogu smestiti dve „džet“ kacige ali ne i „fulfejs“ jer je nešto plići.

Ali ipak bez problema staje povelika sportska torba. Ono što je ipak najvažnije je činjenica da za upravljačem ovog motora zamora nema ni posle više stotina pređenih kilometara.

Auto magazin srbija honda forza 300 test
Kočnice oplemenjene ABS-om pružaju osećaj sigurnosti

Pored toga što je udobna, „forca“ se veoma lepo vozi. Ovim motorom je lako upravljati, ima gotovo trenutan odziv na gas i dobra je i za vožnju po gradu i van njega. ABS uparen sa kočnicama pojednostavljuje razne situacije u kojima se možete naći i doprinosi osećaju sigurnosti.

Van grada do izražaja dolaze njegove sportske osobine. Sa vozačem i suvozačem smireno krstari blagim krivinama, a na autoputu vrlo suvereno vlada dozvoljenim brzinama, a bes teškoća dostiže brzinu od 150 km/h.

Auto magazin srbija honda forza 300 test
Sa motorom od 279 ccm, bez problema dostiže i 150 km/h

Za lakoću kojom se vlada ovim motorom, i nisku prosečnu potrošnju je zaslužan dobar motor preuzet sa modela „SH 300“ koji smo testirali pre dve godine i prilično ga nahvalili. Zapremina je 279 ccm a snaga solidnih 24 KS, sam dva „konja“ manje od „SH300“.

Ipak najveća razlika između ova dva motora je u dizajnu.Dok je „SH“ najblaže rečeno sveden „forca“ je elegantna i moderna. Agresivni veliki dvostruki farovi, zasečena aerodinamična prednja plastika u koju je odlično ukomponovan crni vizir, daje vozaču jedan osećaj ušuškanosti.

Auto magazin srbija honda forza 300 test
Bogata i pregledna instrument tabla

Hondini dizajneri su odradili veoma dobar posao jer ovakav skuter može da se dopadne i vozačima „vespi“ i nekih snažnih sportskih motocikala.

„Forca 300“ je na najbolji mogući način popunila prazninu Hondne game uzmeđu „PSX 125“ i „integre“. Privlačnim izgledom i solidnom cenom koja je u rangu sa „jamahom X maks 250“ ili „beverlijem 300“ svakako može privući veliki broj kupaca različite starosne dobi.
Nela Tasić

Auto magazin srbija honda forza 300 test
Honda Forza 300
Motor: jednocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 279 ccm
Snaga: 24,3 KS (17,9 kW) pri 8,250 o/min
Max. obrtni moment: 25,7 Nm pri 6.000 o/min
Dimenzije: 2166 x 753 x1189 mm
Visina sedišta: 760 mm
Masa: 194 kg
Pneumatici: 120/70 R14 napred, 140/70 R13 nazad
Kočnice: jednostruki hidraulični disk 256 mm sa troklipnim klještina napred, disk 240 mm sa jednoklipnim kleštima nazad, ABS

Auto magazin srbija honda forza 300 test

Dva korisna pretinca
Zanimljivo je da se Honda odlučila da ne stavi „kuku“ za prtljag. Umesto toga napred se nalaze dva velika pretinca od kojih se levi zaključava, a u njemu i vrlo korisna utičnica od 12 V.

Auto magazin srbija honda forza 300 test

Mala doza luksuza
Sitan detalj moze u velikom da upotpuni ukupan ugođaj. „Forca“ nas je „kupila“ time što se prtljažnik pod sedištem i levi pretinac otvaraju laganim pritiskom na dugme, pa ne morate da vadite ključ iz kontakt brave.

Auto magazin srbija honda forza 300 test

Veliki prtljažnik
Pod sedištem se nalazi prostor od oko 11 litara, dovoljan da se u njega smeste dve džet kacige ali ne i „fulfejs“. Prostor je ne ravan pa moze da se desi da se, pri kočenju, torba ili nešto slično „kotrlja“ po „gepeku“.

Auto magazin srbija honda forza 300 testAuto magazin srbija honda forza 300 test

1 KOMENTAR

  1. Skuter jeste fantastican i stvarno odaje utisak kvaliteta.Medjutim,licno sam bio na probnoj voznji ovog modela i ja sa 190cm visine ne mogu da se smestim iza upravljaca jer konstantno udaram kolenima o pretince ispred sebe.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring