TEST: Kia EV6 GT Line RWD

Elektromobilnost je jedna od reči koja se sve više čuje. Stidljivo, ali sigurno i kod nas se sve više pojavljuju modeli na čisto električni pogon. "EV6" je perjanica Kijine ponude elektro automobila

Kia je u elektrifikaciju svoje game ušla rano, a najpoznatiji model iz te ere bio je “soul EV”.

Ipak, “EV6” je nešto sasvim drugačije. Prilikom razvoja ovog modela korejska kompanija želela je da primeni svoja najnovija dostignuća na poljima bezbednosti, autonomnih sistema, ali i performansi i kapaciteta baterije.

U središtu dizajnerske filozofije je novi vizuelni identitet koji budi pozitivne sile i prirodnu energiju, sa kontrastnim kombinacijama oštrih stilskih elemenata i vajarskih oblika. Kako to izgleda u praksi?

Test Kia EV6 RWD GT-line

Sam dizajn je prilično originalan, ali Kia nije želela da od svog automobila pravi vozilo iz SF filmova, tako da je “EV6” dopadljivog, “ovozemaljskog” dizajna sa naglaskom na praktičnost.

Svrstavaju ga u krosovere, mada na putu više deluje na blago izdignut veliki hečbek. Svetlosne grupe su (na sreću) jednodelne sa dvostrukim led trakama koje mu daju namršten izgled.

Bokovi su obli sa utapajućim ručicama vrata koje ne narušavaju izgled vozila. Zadnje svetlosne grupe su povezane u svojevrstan spojler preko prtljažnika i, naravno, izrađene su u LED tehnologiji.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Vrata poklopca za punjenje su diskretno postavljena između poklopca prtljažnika i desnog zadnjeg svetla. Naplaci su prečnika 19 inča i oni su standard za sve “EV6” modele.

Za pogon ove verzije zadužen je sinhroni elektro motor koji pokreće zadnju osovinu i ima snagu od 168 kW, odnosno 229 konjskih snaga. Obrtni moment iznosi 350 Nm.

Ubrzanja su u skladu sa očekivanjima kada su u pitanju elektro automobili – odlična. “EV6” iz mirovanja do 100 km’h stiže za 7,3 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 185 km/h.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Testirani primerak imao je litijum-jonsku bateriju proširenog kapaciteta od 77,4 kWh koja bi trebalo da obezbedi maksimalni domet od čak 528 km.

Deklarisana fabrička prosečna potrošnja iznosi oko 17 kWh/100 km, ali ovaj podatak treba uzeti sa dobrom dozom rezerve jer kod električnih automobila potrošnja značajno varira u zavisnosti od načina vožnje, uslova u saobraćaju i naravno od tipa puta na kome se vozite.

Druga generacija sistema asistencije za vožnju na auto-putu održava i brzinu i rastojanje od ostalih vozila uz već postojeće održavanje vozila u sredini vozne trake i asistenciju prilikom promene trake.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Ova asistencija se ogleda u tome da već prilikom davanja indikatora pravca, vozilo automatski prelazi u susednu traku. Naravno, za ovaj manevar ruke vozača moraju biti na upravljaču.

Da bi se izbegle iznenađenja prilikom promene trake brine se asistencija za mrtve uglove, pa automobil blagovremeno upozorava vozača da se u mrtvom uglu nalazi neko vozilo, a ako postoji opasnost od sudara, automobil automatski koči.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Kia je u “EV6” ugradila i sisteme koji motre na saobraćaj u raskrsnicama i sprečava sudare i sa nadolazećim vozilima i sa vozilima koja bočno nailaze prilikom isparkiravanja.

Uz novi “EV6” došli su i novi inteligentni farovi koji imaju mogućnost da zatamne deo LED snopa  kako bi se smanjilo zaslepljivanje vozača u suprotnom smeru.

“EV6” je standardno opremljen baterijom kapaciteta 58 kWh, a opciono je moguće naručiti jaču bateriju (77,4 kWh).

Test Kia EV6 RWD GT-line

WLTP podaci iz homologacije potvrđuju kako varijanta sa zadnjim pogonom i baterijom kapaciteta od 77,4 kWh može sa jednim punjenjem preći do 528 kilometara (prosečna potrošnja električne energije 16,5 kWh/100km).

To je otprilike udaljenost od Beograda do Ljubljane. Ipak, nakon toga vozilu je potrebno punjenje i tu dolazimo do rak rane elektro vozila. Vreme!

Kako bi rešili i tu prepreku u Kiji su razvili i posebne sisteme za punjenje vozila. “EV6” poseduje multinaponski sistem za punjenje, koji vozačima omogućava pristup razgranatijoj mreži punjača.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Multinaponski sistem za punjenje je kompatibilan sa 800-voltnim vrlo brzim punjenjem i rasprostranjenijim 400-voltnim punjenjem za koje nisu potrebni posebni adapteri ili dodatni punjač u vozilu.

Vrlo brzo punjenje sa naponom 800V na brzim punionicama omogućava punjenje baterije “EV6” sa 10% na 80% kapaciteta za samo 18 minuta ako se puni najvećom snagom od 239 kW.

Ako se puni sa rasprostranjenijim naponom od 400V onda“ EV6“ koristi elektro motor i konverter za pretvaranje 400-voltne struje u 800V kako bi napunio bateriju najvećom snagom.

Test Kia EV6 RWD GT-line

U regularnim uslovima na DC punjačima (jednosmerna struja) snage 50 kW za punjenje baterije od 10-80% potrebno je oko 73 minuta.

Najrasporstranjeniji su AC punjači snage 11 kW koji su najzgodniji i za kućnu ugradnju. Na ovakvom tipu punjača “EV6” je moguće napuniti od 10% do 100% za 7 sati i 20 minuta.

Naravno, najsporiji vid punjenja je na klasičnu “šuko” utičnicu od 230 V. U ovoj varijanti za punjenje baterije većeg kapaciteta potrebno je 32 sata i 45 minuta.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Red bi bilo da kažemo i koju o enterijeru. Unutrašnjost je lišena suvišnih linija. Uprkos svojoj jednostavnosti interijer je kvalitetan i efketan.

Instrument tabla se sastoji od dva ogromna ekrana od 12,3 inča koja se nalaze pod zajedničkim staklom. Ovakvo dizajnersko rešenje kasnije je upotrebljeno i na novom “sportidžu”.

Tu je i multifunkcionalni ekran sa zajedničkim komandama klime i navigacije. Prednja sedišta su prostrana sa neobičnim rešenjem naslona za glavu i zadnjom stranom sa plastičnom oblogom.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Na bočnim delovima sedišta nalaze se veoma korisni USB ulazi za punjenje mobilnih uređaja.  Zahvaljujući velikom mežuosovinskom rastojanju od 2900 mm i putnicima na zadnjim sedištima zagarantovan je potpun komfor.

Uz kvalitetnu zvučnu izolaciju, ambijent u kabini je na visokom nivou. Kao partner za audio sistem u vozilu, ovoga puta izabrana je prestižna kompanija Meridijan, tako da je i akustika na najvišem nivou.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Sve u svemu, nakon prvog i brzog upoznavanja sa modelom “EV6”, možemo reći da su vozila sa isključivo električnim pogonom postala potpuno upotrebljiva (naravno sa aspekta evropskog potrošača).

Nažalost, “EV6” će u Srbiji će sigurno biti egzotika (mada već sad ima više prodatih primeraka), ne zbog cene već isključivo zbog činjenice da je mreža punjača prilično siromašna, naročito ako se pomerite van glavnog grada.

Armen Derbogosijan

Test Kia EV6 RWD GT-line

Napuniti sebe i druge

Jedna od zanimljivijih funkcija koju smo videli na “EV6” jeste i punjenje električnih uređaja i drugih električnih vozila.

Kia je razvila integrisanu punjačku upravljačku jedinicu koja upravlja dvosmernim punjenjem, kao i sistem za upravljanje punjenjem.

Ovaj sistem omogućava isporuku snage do 3,6 kW koja se iz baterije vozila može koristiti za ostale uređaje.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Ova funkcija poznata kao “V2L” (vehicle to load) preko spoljnog konektora korisnicima omogućava punjenje električnih uređaja, kao što su  laptop ili kućni aparati.

Takođe je omogućena i funkcija punjenja sa „vozila na vozilo“ – V2V (Vehicle to Vehicle) pomoću koje je moguće napajanje drugog električnog vozila, recimo kada je to neophodno, i to pomoću kabla ICCB (In-Cable Control Box) i V2L konektora.

I bez brige, jer se baterija brine da stanje napunjenosti tokom punjenja nikada nije niže od 20%. Tada se automatski onemogućava delovanje V2V.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Daljinsko parkiranje

Na zaista uskim parkinzima vozačima će biti od koristi pametno daljinsko parkiranje. Ova funkcija omogućava autonomno parkiranje vozila, bez obzira na to da li je vozač u vozilu.

Upotrebom kamera postavljenih na vozilu i ultrazvučnih senzora “EV6” može na prostoru odgovarajućih dimenzija automatski parkirati, a pritom automatski dodaje gas, koči i menja iz prve brzine u hod unazad i obrnuto. Ovaj sistem može parkirati vozilo na pravougaonim i paralelnim parkirnim mestima.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Osim toga, kada je vozilo parkirano i putnici na zadnjim sedištima žele da otvore vrata Kijin sistem za bezbedno izlaženje iz vozila automatski upozorava i zaključava vrata ako se odpozadi u mrtvom uglu „EV6“ približava drugo vozilo, što smanjuje opasnost od sudara i unapređuje bezbednost na samom kraju putovanja.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Za dodatnu udobnost u “EV6” brine se Kijin pametni sistem električnog otvaranja/zatvaranja prtljažnih vrata. Sa pametnim ključem u džepu i približavanju zadnjem kraju vozila sistem prepoznaje ključ i automatski otvara prtljažna vrata, što omogućava jednostavan i praktičan pristup prtljažniku.

Test Kia EV6 RWD GT-line

Kia EV6 RWD GT-line

Motor: Elektromotor, sinhorni, permanentni magnet

Snaga: 168kW (229 KS)

Obrtni moment: 350 Nm

Dimenzije: 4.695×1.890×1.550 mm

Međuosovinsko rastojanje: 2.900 mm

Transmisija: jednostepeni kontinualni prenos, pogon na zadnje točkove

Maksimalna brzina: 185 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,3 s

Prosečna potrošnja: 16,9 kWh / 100 km

Emisija CO2: 0 gr/km

Test Kia EV6 RWD GT-lineTest Kia EV6 RWD GT-line

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring