Auto magazin

Ovo je potpuno nova Škoda Superb!

Ovo je potpuno nova Škoda Superb!
02.11.2023.
Škoda Superb u novom izdanju

Superb ponosno nosi titulu Škodinog najprestižnijeg vozila sa motorima sa unutarašnjim sagorevanjem

U svojoj četvrtoj generaciji, ovaj porodični automobil je prošao kroz evolutivni redizajn koji obećava unapređenje stila, tehnologije, udobnosti i praktičnosti.

Škoda Superb

Kao češki pandan VW Passat Varijantu, dolazi u verzijama sa karoserijom hečbek i karavan (nazvan Combi), nudeći raznovrsnu paletu pogonskih agregata koji uključuju benzinske, dizel, lake hibride i plug-in hibride.

Eksterijer modela Skoda Superb za 2024. godinu izgleda poznato, ali su svi njegovi karoserijski paneli redizajnirani dajući mu oštrije stilske karakteristike.

Škoda Superb

Među istaknutim detaljima su tanje LED Matrix prednje svetlosne grupe i moderni LED zadnji farovi sa “kristalnim” elementima za premijum izgled.

Prednja maska je šira nego do sada, kao i otvor za vazduh u braniku koji je naglašen hromiranom trakom.

Škoda Superb

Nova generacija Superba je za 43 mm duža, za 12 mm viša i aerodinamičnija u poređenju sa prethodnikom, sa koeficijentom otpora vazduha od 0,24 Cd.

Interesantno je da hečbek meri 4.912 mm u dužinu, što je više od 4.902 mm karavana.

Škoda Superb

Obe verzije dele isti međuosovinski razmak od 2.841 mm koji je nepromenjen u odnosu na prethodnu generaciju.

Kada je reč o unutrašnjosti, dizajneri kompanije Skoda su se potrudili da unaprede tehnologiju i kvalitet osećaja u ovom prestižnom modelu.

Škoda Superb

Instrument tabla ima 13-inčni ekran osetljiv na dodir za infotainment, u kombinaciji sa 10-inčnim Virtuelnim Kokpitom i head-up displejom.

Drugi značajan detalj su novi rotirajući tasteri “Smart Dials” sa integrisanim ekranima od 1,25 inča, nudeći lakšu alternativu ekranu osetljivom na dodir.

Škoda Superb

Spoljni tasteri kontrolišu temperaturu i grejanje/hlađenje sedišta, dok se centralni taster može prilagoditi i koristiti za kontrolu jačine zvuka, brzinu ventilatora, pravac vazduha, inteligentni režim klima uređaja, režime vožnje, pa čak i zumiranje mape za navigaciju.

Škoda Superb

Što se tiče prostora, kompanija tvrdi da su prostor za glavu i prtljažnik “znatno povećani” u poređenju sa prethodnim Superbom.

Konkretno, zapremina prtljažnika je 645 litara u hečbek verziji i 690 litara u Combi modelu, a tu je i 28 dostupnih “Simply Clever” funkcija koje dodatno poboljšavaju praktičnost.

Škoda Superb

U skladu sa trendom održivosti, unutrašnji tekstil je napravljen od 100% recikliranog poliestera. Za razliku od drugih proizvođača automobila, Škoda nije u potpunosti izbacila kožu, ali opcija kožne presvlake sada koristi ekološki prihvatljiv proces šivenja koji koristi ostatke od procesa obrade kafe ili otpadne vode iz prerade maslina.

Škoda Superb

Opcije za trim su podeljene u teme Loft, Lounge ili ecoSuite, sa unutrašnjim bojama Crna ili Konjak.

Vrhunac ponude modela sa unutarašnjim sagorevanjem automobilskog proizvođača zasniva se na unapređenoj verziji MQB platforme koja je zajednička sa modelom VW Passat Variant za 2024. godinu.

Škoda Superb

Ponuda motora je veoma slična Kodiaq SUV modelu i uključuje dizel, benzin, blagi hibridni benzin i plug-in hibridne opcije pogona.

Plug-in hibridna verzija je dostupna samo sa karoserijom Combi, kombinujući 1.5 TSI benzin motor sa jednim elektromotorom i većom baterijom od 25,7 kWh, što rezultira preko 100 km vožnje sa nultom emisijom.

Škoda Superb

Svi pogonski agregati se isključivo kombinuju sa DSG automatskim menjačem koji šalje snagu ili na prednje ili na sva četiri točka.

Evropsko lansiranje četvrte generacije Škode Superb se očekuje u prvom kvartalu 2024. godine, a cena će biti objavljena naknadno.

Proizvodnja će se obavljati u Bratislavi, Slovačkoj, zajedno sa VW Passatom Variant.

Škoda Superb Škoda Superb Škoda Superb Škoda Superb Škoda Superb Škoda Superb

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]