Auto magazin

Tajna aerodinamike Forda Mustang GTD

Tajna aerodinamike Forda Mustang GTD
02.11.2023.

Kada prvi Mustang GTD krene na 73 krivine Nirburgringa, ciljaće na vreme ispod 7 minuta zahvaljujući aktivnoj aerodinamičkoj tehnologiji koja nikada ranije nije korišćena na nekom Ford automobilu namenjenom uličnoj vožnji i nije dozvoljena u trkačkim automobilima GT3 klase.

Srce aerodinamičkih performansi Mustanga GTD je njegov sistem za smanjenje otpora, koji koristi hidraulički mehanizam sposoban da menja ugao zadnjeg krila i aktivira zakrilca ispod prednjeg dela automobila kako bi se našao najbolji balans između protoka vazduha za povećanje brzine i sile pritiska za prianjanje, zavisno od uslova vožnje.

„Svaka površina, otvor karoserije i ventilacija na i ispod karoserije Mustanga GTD su funkcionalni,” rekao je Greg Goodall, glavni programski inženjer Mustanga GTD. „Deo vazduha je usmeren za hlađenje, a drugi deo za aerodinamiku i potisnu silu. Sve to pomaže GTD-u da ide brže ili se čvrsto drži podloge bez obzira na uslove.”

Ford Mustang GTD

Kada se Mustang GTD uhvati u koštac sa oštrim zaokretima prianjanje postaje važnije od brzine, a DRS zatvara glavni krilni element i zakrilce da bi proizveo integrisani aeroprofil za stvaranje dodatne sile pritiska na zadnjem delu vozila, kako bi pomogao GTD-u da brže prolazi kroz zavoje bez gubitka prianjanja. U isto vreme, prednji deo podvožja je oblikovan kao kobilica koja pomaže evakuaciji nadolazećeg vazduha kroz otvore prednjih točkova i velike otvore na blatobranima da bi se stvorila oblast nižeg pritiska koja deluje kao usis i pomaže da prednji kraj bude stabilan tokom okreta.

„Aktivno upravljamo time gde je centar vazdušnog pritiska na vozilu, tako da prednji i zadnji deo mogu da ostanu izbalansirani“, rekao je Goodall. „Mogućnost da se ovo radi nije dozvoljena u trkama, gde pravila zabranjuju aktivno upravljanje protokom vazduha.“

Ford Mustang GTD

U normalnim uslovima ulične vožnje visina karoserije omogućava savladavanje svakodnevnih prepreka, kao što su ležeći policajci. Kada su potrebne maksimalne performanse na stazi, vešanje Mustanga GTD može da spusti karoseriju za 40 mm, što dodatno pomaže u poboljšanju protoka vazduha preko i oko karoserije.

Tim Mustanga GTD nastavlja da usavršava aerodinamiku superautomobila kroz hiljade sati virtuelne simulacije protoka vazduha u moćnim računarima i testiranje vremena na zahtevnim rutama, od puta Atlanta do staze Spa u Belgiji.

„Naši vozači u Le Manu bi voleli da imaju tehnologiju kakvu Mustang GTD ima za pistu i ulicu“, rekao je Goodall.

Ford Mustang GTD

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]