Test: Kia Sportage GT Line 1.6 T-GDI

Već odavno smo konstatovali da je Kija proglasila rat konkurentima na evropskom tržištu! Već godinama ne posustaju i svakom generacijom modela u skokovima diže letvicu. Model koji nas je oduševio je četvrta generacija "sportidža"

Kada smo prvi put videli novu generaciju bili smo vrlo iznenađeni. Automobil je izgledao potpuno drugačije od prethodnika koji je slavu tekao zbog činjenice da je vrlo moderan i elegantan, odnosno jednostavno rečeno – lep.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Dizajner nove generacije sportidža koji nam je objasnio da je osnovna želja bila da napravi automobil koji neće brzo zastareti

Trebalo je hrabrosti pa napraviti rez i krenuti praktično iz početka. Doduše, ovaj put imaju odličnu zaleđinu, a to su stotine i stotine hiljada zadovoljnih kupaca prethodnih generacija koji jedna čekaju da “apgrejduju” svoj automobil.

Na Salonu automobila u Ženevi imali smo prilike da razgovaramo sa dizajnerom nove generacije “sportidža” koji nam je objasnio da je osnovna želja fabrike da napravi automobil koji neće brzo zastareti i izgledati nedovoljno privlačno već nakon par godina.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Lako je primetiti da novi sportidž liči na SUV modele premijum proizvođača iz Nemačke

Tako se pravi ime i reputacija brenda. Takođe, saznali smo da su drastično promenom izgleda želeli da primame dugu kategoriju kupaca, pre svega starije i imućnije ljude koji cene kvalitet i postojanost, a ne vole iznenađenja.

Lako je primetiti da novi “sportidž” liči na SUV modele premijum proizvođača iz Nemačke. Konkretno, svi koji su automobil videli uživo (a tako je mnogo lepši nego na fotkama) složili su se da ih neodoljivo podseća na “porše”.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Kvalitet materijala u kabini je primetno bolji nego ranije

Veliki farovi su agresivno smešteni na vrh prednjih krila, prednji i zadnji blatobrani su istureni, a linija krova je još više zakošena u kupeovskom maniru. Maska hladnjaka je dizajnirana u skladu sa aktuelnim izgledom game Kije. Unifikacija stila iste generacije modela je takođe jako bitna prilikom izgradnje imidža postojanog brenda saznali smo od dizajnera.

Novi model je duži četiri centimetra, dok su visina i širina ostale nepromenjene. Međuosovinsko rastojanje je povećano za tri centimetra (na 2670 mm) što je direktno uticalo na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjem sedištu. Povećanje prostora u kabini omogućilo je i ugradnju zadnjih sedišta koja imaju podešavanje nagiba naslona.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Atraktivna kombinacija boja u kabini u GT Lajn paketu opreme

Primetili smo da su sedišta postavljena nešto niže nego u prethodnoj generaciji, pa se sedi zavaljenije i opuštenije u maniru najboljih limuzina. Zadnja klupa može da ugosti tri odrasle osobe bez problema sa prostorom za kolena, glavu, ili širinu u ramenom pojasu.

Činjenica da možete da podešavate nagib naslona (koji je podeljen na trećini) omogućava vam da pronađete idealan položaj i da lako preživite dugačka putovanja, što nije odlika većine MPV automobila. Takođe, putnici pozadi imaju otvore ventilacionog sistema koji mogu da se podešavaju. Prtljažnik je povećan za 15 litara i sada raspolaže sa 491 litra u verziji sa rezervnim točkom.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Međuosovinsko rastojanje je povećano za tri centimetra što je direktno uticalo na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjem sedištu.

Kabina je takođe potpuno promenjena u odnosu na prethodnu generaciju “sportidža”. Komandna tabla i instrumenti deluju kvalitetnije i skuplje nego ranije, što i ne čudi s obzirom da podsećaju na veći “sorento”. Novi “sorento” je primetno ubedljiviji što se tiče završne obrade i osećaja luksuza u odnosu na prethodnu generaciju. U početku smo bili skeptični, jer je i stari “sportidž” bio vrlo kvalitetan, ali je razlika velika i lako primetna.

U enterijeru su se dizajneri bazirali uglavnom na stvaranje prijatnijeg ambijenta u vožnji. dosta se radilo na snižavanju buke u kabini tako da su temeljno prerađeni sistemi oslanjanja kako bi se smanjila buka od podloge.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Po prvi put je moguće podešavanje nagiba naslona zadnje klupe

Da bi poboljšali upravljanje i ležanje na putu, ali i smanjili buku i mehaničke vibracije, Kia je konstruisala bitno kruću karoseriju. Takođe, izmenili su geometriju prednjeg i zadnjeg ogibljenja, kao i konstrukciju nosećih delova.

Buka u kabini je značajno umanjena postavljanjem specijalnih apsorbera na tunel kardanske osovine i zid prema motorskom prostoru. Upravljanje je preciznije, a osećaj na volanu je prirodniji jer je električni motor servo asistencije postavljen direktno na letvu upravljačkog sistema, umesto na vratilo volana.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Prtljažnik je povećan za 15 litara i sada raspolaže sa 491 litra u verziji sa rezervnim točkom

Razlika u komforu i ponašanju automobila se brzo primeti na iole lošijoj podlozi. Prilikom testa prethodne generacije primetili smo da se testirani automobil opremljen točkovima od 18 inča stresa na neravninama i lako gubi pravac.

Novi model koji smo testirali opremljen je točkovima od 19 inča sa još nižim profilom i vrlo dobro je upijao sve vrste neravnina. Takođe nije imao probleme sa držanjem pravca prilikom vožnje po kolotrazima. Takođe, buka u kabini je primetno manja, kao i mehaničke vibracije od točkova i motora.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
Potrošnja na testu u strogo gradskoj vožnji nam se kretala oko devet litara, što je nešto više od onoga što deklariše fabrika

Utisak u vožnji je odličan. Noti turbo benzinac od 177 “konja” ima sasvim dovoljnu rezervu snage da se uvek osećate sigurno kada krenete u neki manevar. Robotizovani menjač sa dva kvačila je melem za beogradske gužve i stani kreni vožnju. Samu promenu prenosa izvršava gotovo trenutno i bez trzaja koji ume da bude malo neprijatan prema putnicima.

U poređenju sa drugim menjačima sa dva kvačila, Kijin je nešto nežniji prilikom promene brzina, deluje kao da nežnije radi sa kvačilima i zbog toga deluje nešto sporije. Takođe, automatika ne dopušta promenu stepena prenosa naniže tako da motor zađe u visoke obrtaje. Međutim, kao što smo već naglasli ovakva uglađenost itekako dobro dođe u svakodnevnoj vožnji.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016
U poređenju sa drugim menjačima sa dva kvačila, Kijin je nešto nežniji prilikom promene brzina

Potrošnja na testu u strogo gradskoj vožnji nam se kretala oko devet litara, što je nešto više od onoga što deklariše fabrika, ali je u granicama očekivanog. Ruku na srce nismo se nešto ni trudili da obaramo potrošnju. Na magistralnom putu prosek lako može da se spusti na šest litara, a na auto putu pri konstantnih 120 km/h “sportidž” troši 6,5 litara benzina na 100 km puta.

Nova “kija sportidž” je vrlo ubedljiv i atraktivan automobil koji je zadržao relativno atraktivnu cenu. Novi model možete nabaviti već za 17.990 evra, a testirani automobil košta 33.990 evra.
Ivan Katunac

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016

Turbo benzinac, dvostruko kvačilo i AWD pogon
Kija je konstruisala novi turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanje goriva u cilindre. Iz zapremine od 1,6 litara razvija maksimalnu snagu od 177 KS i maksimalni obrtni moment od 265 Nm pri samo 1500 o/min. Relativno rasterećeni motor je vrlo uglađen, tih i praktično ne poseduje turbo-rupu.

Auto magazin srbija kia sportage DCT menjač

Menjač sa dvostrukim kvačilom je konstruisala sama Kija. Ovo je druga generacija ovog uređaja i sada ima sedam stepeni prenosa. Pored automatike, vozač može sam da sekvencijalno menja brzine. Poslednja generacija pogona na svim točkovima dolazi iz čuvene fabrike Magna Štajer u Austriji.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016

Novi GT Lajn nivo opreme
Opema “GT Lajn” je novitet u gami “sportidža”. Zamišljena je tako da daje sportski izgled automobilu. Iako je vrlo bogato opremljena, nije najprestižnija u ponudi. Iznad nje se nalazi “limitid”. “GT Lajn” se od standardnih verzija razlikuje po drugačije prednjem braniku i svetlima za maglu, hromiranim ojačanjima na donjem delu branika i sajtni. U kabini izmenjen je upravljač koji je zasečen u donjem delu, kao i po ukrasnim lajsnama i oblogom plafona koja je crne boje.

Auto magazin srbija kia sportage

Frontalni napad
…Fabrika automobila Kija je proglasila rat konkurentima na evropskom tržištu! I to ne bilo kakav rat, već pomoću pravog “blic kriga” pokušava da preotme što veći deo tržišnog kolača i pri tome podigne imidž svom brendu. Pogledajte samo novi “sportidž”, koji je u Srbiju došao pre samo par nedelja. Ne samo da ni malo ne liči na bilo šta što je do sada nosilo značku “kija”, već ne liči ni na šta što je do sada viđeno u SUV segmentu. Korejanci su vrlo pažljivo planirali ovaj napad i očigledno su za njega izdvojili velika sredstva. Evo na primer, za dizajn su zadužili čuvenog Petera Šrejera koji je napravio vrlo smelu, ali elegantnu kreaciju koja neće biti prevaziđena već nakon jedne sezone…
Auto magazin broj 31, novembar 2010.

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016

Kia Sportage GT Line 1,6 T-GDI
Motor: zapremina 1591 ccm, snaga 130 kW/177 KS pri 5500 o/min, obrtni moment 265 Nm pri 1500-4500 o/min, menjač sedmostepeni sa dva kvačila
Dimenzije: 4480/1855/1645 mm, međuos. rastojanje 2670 mm, masa 1534 kg, prtljažnik 503/1492 l, rezervoar 62 l, pneumatici 245/45 R19
Performanse: maks. brzina 201 km/h, ubrzanje 0-100 km/h za 9,1 s, potrošnja 6,5/7,5/9,2 l/100 km
Emisija CO2 175 g/km

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016

Standard: ABS, ESP, EBD, sedam vazdušnih jastuka, uređaj za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, uređaj za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci, aluminijumski naplaci od 19 inča, LED svetala pozadi, ksenonski farovi uz LED dnevna svetla, beskontaktni ključ, JBL audio sistem sa sabvuferom, navigacioni sistem sa ekranom od 8 inča i sedmogodišnjim besplatnim ažuriranjem mapa, kamera za vožnju unazad, kožna sedišta sa sistemom za grejanje sedišta, tempomat, blutut konekcija za telefon, dvozonski automatski klima uređaj, elektronska parkirna kočnica, sva četiri električna prozora (automatika samo za vozačev), električno otvaranje vrata prtljažnika
Opcije: DCT menjač, AWD sistem za prenos snage

Auto magazin srbija kia sportage gt line 1.6 tgdi dct test review 2016

 

1 KOMENTAR

  1. Meni je 184ks dizel Sportage 4×4 trosio 10 litara u gradu, ovo je cudo od benzinskog motora koji je priblizne snage samo efikasniji od dizela. Moji utisci i o Sportage motorizaciji, i voznoj dinamici i sveukupnom kvalitetu su drasticno razliciti od vasih koje postujem. Pride, videcete na site da nemaju u ponudi nijedan Sportage po toj ceni, nema ga u cenovniku uopste. Najskuplji Sportage na Kia site kosta oko 44 hiljade (vidite redovne cene ili ni to nije stvarna cena vec jos jedna obmana).

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring