TEST: Mercedes-Benz A 180 d AMG Line

Malo i veliko A

Nova „A-klasa“ više ne izgleda kao početak s kojim se ulazi u svet Mercedesa…

Prva generacija Mercedesove “A-klase” za neke je možda predstavljala predmet podsmeha jer su je mnogi doživljavali kao nešto što nije „mercedes“.

Slično je bilo i sa drugom, a tek sa trećom generacijom stvari su postavljene na svoje mesto. „A-klasa“ je dobila svoj hečbek oblik i jasno se pozicionirala prema svojoj ciljnoj grupi.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaČetvrta generacija koju smo testirali donela je u ovaj segment nešto čemu se niko nije nadao. Ili, možda, jeste…

Poznat oblik, oštre linije, „namršteno“ lice i zdepast zadnji deo daju novoj „A-klasi“ agresivan dizajn koji obično ne pripada ovom segmentu.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaIzgleda moderno, sportski i mladalački. Neke estetske detalje smo videli na drugim, većim modelima ovog proizvođača iz Štutgarta što svakako nije zamerka, naprotiv.

Moramo, doduše, biti iskreni i priznati da je naš testirani primerak „presvučen“ u AMG Line paket estetskih dodataka, pa otuda i AMG 18-inčni naplaci, veliki diskovi, masivni usisnici i dve hromirane izduvne cevi.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaIpak, nemojte pomisliti da je ovo pravi AMG izdanak. Reč je samo o setu kozmetičkih dodataka, pa tako neki detalji tu stoje iako nemaju svoju pravu funkciju, ali – izgledaju lepo.

Automobil je vizuelno produžen zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku (od 2.729 mm) što je pozitivno uticalo na komfor u kabini, ali čini nam se i prilično podiglo nivo poda prtljažnika.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaU kabini nas čeka iznenađenje: sve u šta gledamo smo već videli, ali na daleko većim i skupljim modelima.

Toliko opreme nismo očekivali u „startnom“ modelu Mercedesa koji očigledno ima tolike ambicije da je dobar deo tehničkih i bezbednosnih sistema preuzeo od „S-klase“.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustva„A-klasa“ kao da više nije „ulazni“ model u svet trokrake zvezde. Sportska sedišta presvučena finom mikrofiber sintetičkom kožom jesu možda malo uža (što su primetili „gabaritniji“ vozači, a ne autor ovih redova), ali sa druge strane nude odličnu bočnu potporu i prilagodljivu dužinu sedišta, tako da će svako uspeti da nađe dobru poziciju za sebe.

Upravljač je sportski, debeo i zasečen sa donje strane. Toliko vas mami da uživate u vožnji da će vam prosto biti lepo da sa obe ruke držite obruč i ne skidate ih sa njega.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaPo ugledu na sportske modele, iza upravljača se nalaze ručice za menjanje brzina, ali sedmostepeni DCT menjač sa dvostrukim kvačilom toliko dobro radi svoj posao da ne znamo zašto bi ste se zamarali menjanjem brzina.

Nova „A-klasa“ je evidentno napravljena za uživanje u vožnji, ali i zabavu koji omogućavaju mnogobrojni gedžeti, kao i podešavanja koje vas mogu satima držati u automobilu – čak i kada se ne vozite.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaI dok su materijali na komandnoj tabli, centralnoj konzoli i gornjoj polovini obloge vrata zaista odličnog kvaliteta, plastične obloge u donjoj polovini vrata se ne mogu pohvaliti istim kvalitetom. Takvu količinu plastike nismo očekivali…

A onda stižemo i do verovatno najzabavnijeg dela u vozilu – potpuno novog MBUX (Mercedes-Benz User Experiance) infotejment sistema.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustva„A-klasa“ je dobila tu čast da bude prvi putnički automobil opremljen njime. Sistem je opremljen veštačkom inteligencijom sa mogućnošću učenja i prilagođavanja, kao i inteligentnom glasovnom kontrolom uz upotrebu prirodnog govora.

Jedinstvena karakteristika ovog sistema jeste njegova mogućnost da uči zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaTačnije može se individualizovati i prilagođavati korisniku čime stvara jedinstvenu kompoziciju digitalnog sistema vozila. Dakle, ako vam je slučajno dosadno u vožnji, možete i malo proćaskati sa automobilom.

Nova generacija „A-klase“ se po prvi put može voziti polu-autonomno zahvaljujući bezbednosnim standardima koji su preuzeti iz „S-klase“ – adaptivni tempomat i aktivna podrška upravljanja još više podržavaju vozača u održavanju bezbedne udaljenosti od vozila ispred, a sada se i brzina automatski podešava u svim situacijama.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaNovina je i napredno osvetljenje kabine, jednobojno ili višebojno. Zanimljiva je opcija osvetljenja ventilacionih otvora koji mogu svetleti plavo ili crveno, u zavisnosti od toga da li sistem hladi ili greje.

Model koji smo mi vozili opremljen je najslabijim dizel motorom u ponudi. Reč je o verziji sa oznakom „A 180 d“ što, nažalost, više ne znači da je reč o motoru zapremine 1,8 litara već o manjem 1,5 dCi motoru sa 116 KS.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaNa papiru ne zvuči mnogo, ali ovaj dizel agregat itekako ume da pokaže zube na putu i gotovo da nema sličnosti sa nekim drugim 1,5 dCi motorom na koji ste verovatno pomislili.

Bar ne po voznim osobinama. Naime, Mercedes je u doradio ovaj motor i upario ga sa svojim sedmostepenim DCT menjačem koji izvlači maksimum iz motora pružajući mu potentnih 260 Nm obrtnog momenta koje je lako iskoristiti.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaSasvim dovoljno da sa ovim automobilom imate dovoljno samopouzdanja u malo kritičnijim preticanjima, a da svakodnevnu vožnju ipak obavite uz veoma nisku potrošnju goriva.

Fabrika je deklarisala potrošnju u gradu od 4,5 l/100 km koju mi baš i nismo postigli (doduše nismo se ni trudili), ali smo našom potrošnjom od 5,2-5,5 l/100 km gradske vožnje zadovoljni.

Na otvorenom putu, potrošnja naravno pada za jedan do jedan i po litar.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaU vožnji se „A-klasa“ sjajno pokazala zahvaljujući dobro podešenom oslanjanju i direktnom upravljaču koji vozaču nudi jasnu komunikaciju sa podlogom. Nema neprijatnog zanošenja i naginjanja pri većim brzina.

Prelasci preko neravnina su glatki, a komfor donekle kvari buka koju gume prenose u kabinu. Tome su verovatno kumovali i veliki točkovi sa širokim pneumaticima, pa ovaj nedostatak verovatno ne postoji kod standardnih verzija.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaNa kraju dolazimo i do nezaobilazne teme – cene. Iako je upitno da li je klijentima ove nemačke kuće cena toliko presudna, ne možemo a da se na nju ne osvrnemo u kontekstu upravo onoga što „A-klasa“ više nije, odnosno šta je postala.

„A-klasa“ je sada postala čistokrvni Mercedes koji svoju pripadnost premijum segmentu pokazuje tehničkim rešenjima, naprednom tehnologijom, opremom, ali i cenom.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaDok osnovni model sa dizel motorom košta 28.020 evra, testirani primerak je sa svom dodatnom opremom dostigao vrtoglavih 41.964 evra!

Da li je to mnogo ili ne zavisi od toga koliko novca već imate na računu ili u slamarici. Svaka dalja polemika na tu temu je suvišna.

Milan Derbogosijan

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaMercedes-Benz A 180 d AMG Line

Zapremina 1461 ccm
Snaga 85 kW (116 KS) pri 4.000 o/min
Maks.obrtni moment 260 Nm pri 1750-2500 o/min
Menjač 7-stepeni DCT
Dimenzije: D/Š/V 4531/1796/1440
Međuosovinsko rastojanje 2729 mm
Prtljažnik 360 l
Rezervoar 43 l
Masa praznog vozila 1445 kg
Pneumatici 225/45R18
Maks.brzina 203 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s
Potrošnja 4,5/3,9/4,1 l/100 km
Emisija CO2 108 g/km

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustva auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustvaauto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustva

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring