Test: Mercedes-Benz C-Class Coupé C 200 7G-TRONIC PLUS

Otmeno, glamurozno i sportski – ovako se ukratko može opisati novi kupe "C klase", koji predstavlja veliki iskorak Mercedesa u dizajnu i imidžu

Nova generacija Mercedesove “C klase” je donela veliki napredak u odnosu na prethodnu, ne samo u pogledu estetike, već i kada je reč o povećanju dimenzija, kvalitetu materijala i unapređenju mehanike. Sva ta unapređenja preneta su i na kupe verziju, koja je svetsku premijeru imala u septembru na Salonu automobila u Frankfurtu. Auto je odmah stigao i kod nas, uporedo sa početkom prodaje u Nemačkoj.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Strategija menadžmenta Mercedesa je očigledno bila da učini da se kupci C klase kupe osećaju kao da voze najmanje tri puta skuplji auto u odnosu na stvarnu cenu

Već prilikom preuzimanja, “C klasa kupe” je ostavila veliki utisak na nas. Razum kaže da je to “samo” “C klasa” sa potpuno neizmenjenom mehanikom a oči i srce vide “S klasu kupe” u malom. Strategija menadžmenta Mercedesa je očigledno bila da učini da se kupci “C klase kupe” osećaju kao da voze najmanje tri puta skuplji auto u odnosu na stvarnu cenu. I stvarno je tako.

Dok je prethodna generacija kupea “C klase” izgledala gotovo identično limuzini, samo sa dvoje vrata, nova ima potpuno drugačiji dizajn, ne samo maestralno dizajniranog zadnjeg već i prednjeg dela. Prednja maska je drugačija u odnosu na limuzinu, ali ono što nas je kupilo, kao i većinu, je zadnji kraj. Mercedes je bespogovorno prepoznatljiv kao proizvođač najprestižnijih ali i konzervativnih automobila. U poslednje vreme konzervativnost dobija novo lice, u vidu izraženog sportskog karaktera ali i još kreativnijeg dizajna.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
U poslednje vreme konzervativnost dobija novo lice, u vidu izraženog sportskog karaktera ali i još kreativnijeg dizajna

Ovo je auto kod koga je jednako fascinatna spoljašnjost i unutrašnjost, uporediva sa višim klasama, sa jednakim vrednovanjem kupca koji je uložio 50 ili 150 hiljada evra. Jedina bitna odrednica da je ovo čistokrvni “mercedes”, baš kao i velika “S klasa”. I zaista, na ulici je teško na prvi pogled uočiti razliku između ova dva modela. Naravno, na drugi i treći pogled je jasno zašto veći modeli koštaju nekoliko puta više.

Testirani primerak je konfigurisan tako da izgleda veoma atraktivno. Pravi magnet za oči je raskošan i svetao enterijer sa belom kožom i drvetom, uz dosta detalja od brušenog aluminijuma. Kožom su obložena ne samo sedišta, već i tapacirunzi vrata, pa i komandna tabla. Iznenađenje je da ovde nema mnogo dodatne opreme, tako da auto nije preskup.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Prednja maska je drugačija u odnosu na limuzinu

Na primer, elektrika reguliše samo nagib naslona i visinu sedišta, ali ne i pomeranje po dužini. Tu su još navigacija, električno preklapanje retrovizora, automatika farova i brisača… Dakle, ništa što se ne nalazi i u smrtničkim automobilima. Da ne grešimo dušu, tu su još adaptivni LED farovi, kao i sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja ili ublažavanja posledica sudara. Ni to nije tako neobično u današnje vreme ali ono što jeste posebno je mehanika.

Pogon na zadnjim točkovima, potpuno novi sedmostepeni automatizovani menjač sa dve lamele i turbo-benzinac zapremine 2,0 litre su komponente koje obećavaju dobru zabavu. U “C 200” se ugrađuje najslabija verzija sa 184 KS, dok je za “C 250” i “C 300” ovaj motor pojačan na 211, odnosno 245 “konja”.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Pravi magnet za oči je raskošan i svetao enterijer sa belom kožom i drvetom, uz dosta detalja od brušenog aluminijuma

U odnosu na limuzinu “C klase”, kupe je dobio za 15 milimetara niže oslanjanje, što je direktno uticalo na dinamiku vožnje. Ogibljenje je istovremeno tvrdo ali ima i dug hod, pa tako ume i da zapliva u stilu limuzine preko dugih neravnina na auto-putu. To nikako ne znači da je auto nestabilan, naprotiv. Upravljački mehanizam je konstruisan tako da imate osećaj kao da se auto naginje u smeru krivine, čime se donekle neutrališe uticaj G sile.

Može da istrpi zaista velike brzine prilikom promene pravca, tako da i ne čudi što je ovaj auto prvi izbor mladih vozača na Zapadu koji planiraju “apgrejd” na sportskije modele poput “poršea bokster”. Iako ima 184 “konja”, “C 200 kupe” se u vožnji ponaša kao da ima mnogo više snage. To znači da je potrebna doza opreza u krivinama prilikom dodavanja gasa, jer je ESP programiran tako da dozvoljava malo proklizavanja pogonskih točkova. Na primer, ako pravite polukružno po kiši i dodate malo jači gas, budite spremni na “udaranje” kontre. Konstruktori su očigledno isprogramirali ESP tako da pruži dobru zabavu, mada bi neiskusne vozače mogao da uplaši.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Kožom su obložena ne samo sedišta, već i tapacirunzi vrata, pa i komandna tabla.

Motor je prava poslastica u kombinaciji sa novim sedmostepenim menjačem sa dve lamele. Spakovani su tako da “C kupe” možete da vozite na način koji snižava ali i drastično povećava krvni pritisak. Za to su se, između ostalog, pobrinuli različiti modovi vožnje, koji se menjaju preko tastera smeštenog sa leve strane tačpeda. “Komfort” režim je najopušteniji i najprikladniji za svakodnevnu vožnju. On raspolaže većim delom snage motora, ali pojačava servo asistenciju volana i obezbeđuje ranu promenu stepena prenosa.

Prilikom umerenih ubrzanja je izuzetno prijatno čuti kako “mercedes” slaže brzine i to tako da do 70 km/h izmenja svih sedam. Može mu se, jer je maksimalni obrtni moment dostupan već od 1200 obrtaja i na raspolaganju je sve do 4000 o/min. Primera radi, atmosferci su maksimalni obrtni moment dostizali tek na 4000-4500 obrtaja, a prethodna generacija Mercedesovog motora sa kompresorom je najboljim rezultatom mogla da se pohvali tek od 1600 o/min.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Elektrika reguliše samo nagib naslona i visinu sedišta, ali ne i pomeranje po dužini

U praksi to izgleda tako što dodate gas a auto ne nađe za shodno da spusti stepen-dva niže, već snažno povuče i u sedmoj brzini. Ako pojačate pritisak na komandu gasa, trenutno odreaguje u skladu sa vašim željama. Novi menjač je dosta inteligentniji od prethodne generacije. Deluje kao da čita misli vozaču zbog toga što, ne samo da ne zadržava visoke obrtaje ni trenutak duže nego što je potrebno, već što procenjuje kada vam je naišla “žuta minuta” i kada su vam potrebne maksimalne performanse i međuubrzanja.

Bukvalno iz najmirnijeg mogućeg režima prelazi u sportski kako bi se našao na usluzi, i to sve dok forsirate komandu gasa. Kada proceni da ste se smirili tako što ne pritiskate papučicu više od centimetar-dva, izmenja i sve preostale brzine vraćajući se u krstareći režim, sa maksimalno niskim obrtajima.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Dubok prtljažnik sa relativno malim otvorom, tipično za kupee

“Sport” mod radi kao i kod ostalih automatika, tako što kasnije menja brzine i generalno drži motor na nešto višim obrtajima kako bi bio još spremniji da povuče. Međutim, prava poslastica za sve ljubitelje sportske vožnje je “sport plus” mod, koji najslabiju verziju dvolitarskog turbo-benzinca pretvara u aždaju. Zaboravite cifre na papiru, ovaj motor se tada ponaša kao da ima preko 200 “konja”. Menja se mapa ubrizgavanja tako da papučica gasa postaje mnogo osetljivija, sa maksimalnim raspolaganjem snagom.

U ovom režimu je najzabavnije koristiti manuelnu promenu brzina preko “šamarljki” iza volana, koje inače koristimo uglavnom prilikom kočenja motorom. “Sport plus” ih obasjava punim svetlom zbog trenutne reakcije menjača. Tada se vožnja pretvara u istinsko uživanje u potpuno drugačijem karakteru lepog kupea. Posebno postaje zanimljiv momenat kada prilikom naglog ubrzanja na oko 4000 o/min promenite stepen više a tom prilikom se začuje roktanje, kao kod najsporstkijih modela. Ovakvi momenti zaista mnogo vrede i shvatite da auto vredi svaku paru koju ste u njega uložili.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016
Iako ima 184 KS, C 200 kupe se u vožnji ponaša kao da ima mnogo više snage

Ako vas zanima potrošnja, treba računati na oko 11 litara po gradu, uz povremene izlete u sportske modove. Ako vas zanima ekologija i ušteda, tu je i društveno prihvatljivi “eko mod”, koji nismo stigli da isprobamo. Nadamo se da nam na tome nećete zameriti. Inače, pri 130 km/h “C 200 kupe” se “vrti” na rekordno niskih 2350 obrtaja u “komfort” modu i tada troši oko 7,5 l/100 km.

Zanimljivo je da je kupe manje od hiljadu evra skuplji od limuzine sa istim motorom. Ako vam je auto potreban za porodične potrebe a imate malu decu, nemojte da se ustručavate, jer sa prtljažnikom od 400 litara može da zadovolji sve standardne potrebe. Na zadnjim sedištima možete da prevezete i dve odrasle osobe, ali ne preterano visoke, iako su se konstruktori pobrinuli da sada ima više mesta za glavu nego u prethodnoj generaciji. Ako vam se baš dopada ovaj kupe, imajte na umu da nije tako nedostižan. Sa istim ovim motorom može da se nabavi već od 33.900 evra sa PDV-om.
Aleksandar Bursać

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

Knap za četvoro
Iako su se konstruktori potrudili da za putnike na zadnjim sedištima obezbede više mesta za glavu, i dalje je prilično knap. Nije mnogo bolja ni situacija sa kolenima, čak ni kada sedite iza vozača koji je prosečne visine i nije odmakao sedište previše unazad.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

I dalje najbolje automatsko parkiranje
Mercedes je među prvim proizvođačima koji je ponudio automatsko parkiranje već na “A klasi”. Tokom vremena, ispostavilo se da je to najlakši automatski sistem za korišćenje a u međuvremenu je unapređen tako da sam prepoznaje koja je vrsta parking mesta u pitanju – paralelno ili “garaža”. Senzori konstantno skeniraju mogući parking prostor a kada se pojavi strelica kao znak da je mesto odgovarajuće, sve što vozač treba da uradi je da klikne taster “OK” na volanu i da reguliše gas i kočnicu. Za svaki slučaj, auto će sam aktivirati kočnicu u slučaju da vozač ne odreaguje na vreme.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

Individualni “čip-tjuning”
Selektor modova režima rada motora i drugih komponenti je moguće prilagoditi prema sopstvenom ukusu i potrebama u “individual” opciji. Ovde možete da iskombinujete karakteristike svih modova “eko”, “komfort”, “sport” i “sport plus” onako kako se vama dopada. Tu spadaju podešavanja brzine odziva motora, jačina servo asistencije volana, rad start-stop sistema i ventilacije, odnosno klima-uređaja.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

Tačped kontroliše sve
Kretanje kroz menije multimedijalnog sistema ne mora da bude složeno i komplikovano. Mercedes je to dokazao svojim čuvenim “tačpedom” koji na prvi pogled budi sumnju u lakoću korišćenja ali je zapravo vrlo intuitivan i jednostavan.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

Menjač sa dve lamele
Novi sedmostepeni robotizovani menjač sa dve lamele je pravo osveženje. Vrlo je inteligentan i prepoznaje potrebe vozača, prilagođavajući mu se u svakom trenutku. Manuelna promena stepena prenosa je izuzetno brza, sa gotovo trenutnom reakcijom na komandu. Sedmi stepen prenosa je prilično dug, pa se pri 130 km/h motor “vrti” na svega 2.350 o/min.

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

Mercedes-Benz C-Class Coupé C 200 7G-TRONIC PLUS
Motor: zapremina 1991 ccm, snaga 135 kW (184 KS) pri 5.500 o/min, maks. obrtni moment 300 Nm pri 1200-4000 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni
Dimenzije: 4686/1810/1405 mm, međuos. rastojanje 2840 mm, prtljažnik 400 l, rezervoar 50 l, masa 1540 kg, pneumatici 225/50 R 17
Performanse: maks. brzina 235 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,3 s, prosečna potrošnja 5,4-5,9 l/100 km, emisija CO2 125-137 g/km

Auto magazin srbija Mercedes C 200 coupe test review 2016

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring