TEST: Mini Cooper SE

1

Kratki teleport

Malo je automobila koji pružaju ovoliko zadovoljstva u vožnji kao što je Mini. Pogotovo električna verzija, koja ubrzava i skreće tako da imate osećaj kao da ste se teleportovali

Uporedo sa zapadnoevropskim tržištem, potpuno električni Mini Cooper SE stigao je i kod nas. Auto koji smo dugo čekali spojio je najbolje osobine elektro-motora i vozne karakteristike specifične samo za Mini brend.

Auto koji skreće kao karting, sa ubrzanjima koja nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim. On više nije samo potreba opravdana ekološkom svešću, on je pravi izvor radosti i zadovoljstva koji čini da se ponovo osećamo kao dete.

Test Mini Cooper SE

Svetlo zeleni detalji, specijalne felne koje pružaju manji otpor vazduhu i specifična prednja maska bez usisnika za vazduh otkrivaju da ovo nije običan Mini Hatch. Ravan je i pod, s obzirom da nema izduvnog sistema, pa otuda i nizak koeficijent aerodinamike od 0,30 Cd.

U unutrašnjosti nema većih razlika u odnosu na standardne verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Umesto obrtomera, iza volana je postavljen displej na kom se vidi sa koliko energije raspolažete svakim dodavanjem gasa, kao i koliko struje je preostalo u bateriji.

Test Mini Cooper SE

Tu su i podaci o potrošnji; umesto benzina ili dizela, prikazano je koliko se struje troši na 100 kilometara, trenutno i prosečno. Ručica menjača nema sportski mod a nema ni manuelni režim, s obzirom da Mini Cooper SE ima samo jednu brzinu.

I poslednja uočljiva razlika je u vidu prekidača za startovanje. Umesto crvene, ovde je svetlo zelene boje, u istoj nijansi kao na detaljima po karoseriji.

Test Mini Cooper SE

Mini nas svaki put oduševi niskom linijom krova, vratima bez okvira prozora i sportskim sedištima sa dizajnerskom tkaninom. Najniža pozicija sedenja je skoro kao u trkačkim automobilima.

Pomeramo sedište tako da su noge gotovo opružene, sa nešto uspravnijim naslonom. Posebno fascinira činjenica da je vetrobran daleko i da ne možete da ga dohvatite rukom, iako je prilično uspravan za razliku od većine automobila. Istina, iza nas nije ostalo previše mesta, ali zadnja sedišta u ovom automobilu su ionako zamišljena tek kao nužni prevoz.

Test Mini Cooper SE

Pritisak na start dugme propraćen je zvučnim efektom kao iz SF filmova. Odmah počinje da se čuje i generator zvuka, koji je neophodan kako električni Mini ne bi bio opasan za pešake jer je nečujan.

Sa povećanjem brzine menja se i frekvencija zvuka, koji deluje kao da pripada svemirskom brodu iz filma. Kao i kod većine čisto električnih automobila, ubrzanja su nešto što najviše fascinira.

Test Mini Cooper SE

Taj osećaj zakucavanja za sedište mogu da pruže samo izuzetno snažni automobili, kao što su BMW modeli iz M odeljenja. A ovo je, na prvi pogled, samo simpatični gradski auto koji deluje tako nevino, a u stvari,  katapultira vas iz mesta kao raketa.

Zapravo, pogon je sličan kao na BMW-u i3s, sa kojim deli i druge električne komponente. Snaga je ista, ali je „mini“ do stotke četiri desetinke sporiji, a ima i 10 km/h manju maksimalnu brzinu.

Test Mini Cooper SE

Bavarci su specifični po tome što je sistem za rekuperaciju, odnosno vraćanje energije u bateriju, konstruisan tako da standardno radi maksimalnim intenzitetom.

To znači da kada pustite gas, snaga rekuperacije će biti toliko izražena da će auto usporiti kao da ste pritisnuli kočnicu. I to prilično snažno. Zapravo, u uobičajenim uslovima vožnje kočnicu čak i ne dodirujete, jer samo popuštanje gasa izaziva efekat kočenja.

Test Mini Cooper SE

Naravno, u tim trenucima se aktiviraju i stop svetla, kako bi vozači iza vas bili upozoreni da usporavate. U početku je osećaj dosta neobičan, pa je potrebno malo vremena za privikavanje.

Opasnosti nema, jer auto usporava više nego što ste očekivali, a sve što treba da uradite je da ponovo pritisnete gas. Da, zvuči neverovatno, ali najčešće usporavate tako što i dalje držite nogu na gasu, uz postepeno popuštanje.

Test Mini Cooper SE

Potpuno je fascinantno to kako elektronika uopšte uspeva da obuzda pogonske točkove da ne proklizaju prilikom maksimalnih ubrzanja. U tim situacijama volan mora čvrsto da se drži jer se prednji točkovi žestoko bore da održe kontakt sa podlogom.

Još veću nevericu izazivaju međuubrzanja; čak i pri devedesetak na sat volan se otima na davanje punog gasa, tako da Mini Cooper SE uvek mora da se vozi sa obe ruke na volanu, s obzirom na trenutnu isporuku velike količine snage.

Test Mini Cooper SE

Kada se na sve to doda i fantastična upravljivost, zaista imate osećaj kao da ste se teleportovali iz jedne tačke u drugu. Ako je do sada „mini heč“ upoređivan sa vožnjom kartinga, električni je daleko interesantniji.

Čak i da niste ljubitelj struje u pogonskom sklopu, Cooper SE će vas iznenaditi karakterom i količinom zadovoljstva koje pruža.

Test Mini Cooper SE

Sve ovo odnosi se na standardni režim vožnje, a ukoliko želite da uživate u maksimalnim performansama i još osetljivijom papučicom gasa, tu je „sport“ mod. Ovde volan postaje još teži i za nijansu direktniji, pa je sportski osećaj potpun.

Naravno, ukoliko želite da prištedite bateriju, na raspolaganju su „eko“ i „eko plus modovi“. Ovaj poslednji čak smanjuje brzinu ventilatora na minimum, bez aktiviranja grejanja i hlađenja.

Test Mini Cooper SE

Predviđena autonomija sa potpuno napunjenom baterijom je 235 do 270 kilometara, a mi smo se uverili da je ta cifra lako dostupna uz normalnu vožnju sa uobičajenim ubrzanjima.

Inače, oprema testiranog Minija Cooper SE je prilično bogata. Tu su beskontaktno otključavanje i startovanje motora, vrlo kvalitetno ozvučenje sa snažnim basom, navigacija, elektrohromatski unutrašnji i levi retrovizor, grejači sedišta, ambijentalno osvetljenje, LED svetla…

Test Mini Cooper SE

Ukoliko niste čuli, lepa vest je da su početkom ove godine uvedene subvencije za elektrifikovane automobile. Puna cena električnog Minija Cooper SE je 36.990 evra, a sa subvencijom auto košta 31.990, dakle 5.000 evra manje.

Aleksandar Bursać

Test Mini Cooper SE

Brzo punjenje

Elektronika i elektrika „minija“ može da podnese punjenje na brzim DC punjačima do 50 kilovata snage. Tada se koriste oba konektora u priključku i do 80 posto kapaciteta baterija se puni za 35 minuta. Za svih 100 posto treba 1,4 sata.

Zidni punjač snage 11 kW do 80 posto puni za 2,5 sata a do 100 posto je potrebno još dodatnih sat vremena.

Test Mini Cooper SE

Naravno, „mini“ može da se puni i na kućnoj šuko utičnici ali tada treba računati na punjenje tokom noći. Preko aplikacije može da se programira kada će početi i kada će se završiti punjenje.

Isto tako, može da se programira da vas sačeka ugrejan ili rashlađen auto, kad je već na punjaču…

Test Mini Cooper SE

Hladne kočnice

Koliko se koristi rekuperacija, odnosno pretvaranje kinetičke u električnu energiju, govori i to da posle vožnje zaista možete da dodirnete kočne diskove- Oni su hladni jer se praktično i ne koriste, osim u situacijama kada iznenada morate da primenite maksimalnu kočnu silu.

Test Mini Cooper SE

Dva nivoa rekuperacije

Ukoliko vam u određenim situacijama ne prija velika sila kočenja u procesu rekuperacije, možete dobrim delom da je smanjite pritiskom na taster uz dugme za „paljenje“. Tada će auto manje kočiti prilikom puštanja gasa ali će se i manje energije vraćati u bateriju.

Test Mini Cooper SE

Grejanje i hlađenje

Kao što se kod SUS motora za grejanje kabine koristi toplota motora, odnosno rashladne tečnosti, tako i električni „mini“, osim toplotne pumpe, koristi i toplotu elektro-motora, upravljačke jedinice i visokonaponske baterije. Time se štedi i do 75 posto u odnosu na konvencionalno električno grejanje kojim su opremljeni automobili na struju.

Test Mini Cooper SE

Baterije ne smetaju

Baterije nisu narušile bilo koji deo korisnog prostora, s obzirom da su smeštene delom u podu a delom u centralnom tunelu. Samim tim unapređena je stabilnost jer je spušteno težište, što se itekako oseti prilikom nagle promene pravca.

Zapremina prtljažnika je ista kao i na ostalim verzijama „minija heč“.

Test Mini Cooper SE

Bezbedan i po klizavom putu

Pokušali smo da nateramo „mini“ da prokliza i nije nam uspelo. Čak i kada se isključi kontrola stabilnosti, ne možete da ga „potpišete“ jer je kontrola proklizavanja pogonskih točkova i dalje aktivna.

Test Mini Cooper SE

Mini Cooper SE

Elektro-motor: sinhroni, sa integrisanom elektronikom za punjenje, funkcijom generatora i rekuperacijom energije, snaga 135 kW (184 KS) pri 7000 o/min, maks. o. moment 270 Nm pri 100-1000 o/min, menjač automatski, 1 stepen

Baterije: litijum-jonske, smeštene u podu i centralnom tunelu, napon 350,4 V, kapacitet 93,2 Ah, energetski kapacitet 32,6 kWh (bruto), vreme punjenja 0-80%: 2,5 h na zidnom punjaču od 11 kW, 35 min na DC punjaču od 50 kW

Dimenzije: D/Š/V 3845/1727/1432 mm, međuos. rastojanje 2495 mm, klirens 128 mm, prtljažnik 211/731 l, aerodinamika 0,30 Cd, masa 1365 kg, pneumatici 205/45 R17

Performanse: maks. brzina 150 km/h, ubrzanje 0-60 km/h 3,9 s, 0-100 km/h 7,3 s, 80-120 km/h 4,6 s, prosečna potrošnja 14,8-16,8 kWh/100 km, autonomija 235-270 km

Test Mini Cooper SE
Garancija na bateriju je osam godina ili 160.000 kilometara

Test Mini Cooper SE Test Mini Cooper SE Test Mini Cooper SE

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring