Auto magazin

Test na Majorci: novi Mercedes B klase

Test na Majorci: novi Mercedes B klase
27.01.2019.

Opozicija napada

SUV modeli su postali toliko dominantni da se svaka druga kategorija može nazvati opozicijom spram vladajućeg segmenta. Mercedes ne odustaje od MPV kategorije, pa je treća generacija „B klase“ jača nego ikada, po svim parametrima

Majorka, Španija
Od našeg specijalnog izveštača,
Aleksandar Bursać

Kao da nije dovoljno što su SUV modeli prisutni u svakoj klasi, već su se pojavile kupe verzije, pa čak i kabrioleti.

U njihovom naletu polako su počeli da nestaju do juče tradicionalni modeli, među njima i MPV (Multi Purpose Vehicle) vozila, čija popularnost počinje da raste od kraja devedesetih.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Specifičan povišeni oblik karoserije doneo je prostraniju kabinu u poređenju sa klasičnim automobilima, pa čak i povišenu poziciju vozača sa boljom preglednošću puta.

Danas ih je sve manje a Mercedes je jedan od dva premijum proizvođača koji ne odustaju od MPV koncepta.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Treća generacija „B klase“ svoje ambicije gradi na preko 1,5 prodatih primeraka svojih prethodnika.

Ima zadatak ne samo da unapredi prednosti ogromne kabine, već da unese dodatne elemente luksuza ali i sistema autonomne vožnje iz viših klasa.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247U odnosu na prethodnika, pogađate, auto je veći. Duži je za 26 mm, širi za deset, a produženo je i međuosovinsko rastojanje za ne malih 30 milimetara.

Sada je identično kao na novoj „A klasi“, što nam nagoveštava da sa ovim modelom „B klasa“ deli i kompletnu mehaniku.auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247

Zanimljivo je da je auto niži za četiri milimetra a uslovno rečeno, smanjen je i prtljažnik.

Sada ima 455 spram 488 litara koliko je imao prethodnik; međutim, od sredine sledeće godine biće dostupna mogućnost kliznog pomeranja zadnjih sedišta za 14 milimetara, tako da će gepek po potrebi moći da se poveća na čak 705 litara.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Dobra stvar je što je zadnje sedište podeljeno u odnosu 40:20:40, tako da će moći da se pomera i obara samo deo koji vam je potreban.

Kao što smo očekivali, po svim parametrima je povećan putnički prostor, tako da uz ravan pod sa oborenim sedištima bez problema može da se pretera i neki kabastiji teret (ukupno 1540 litara), ali i da se bez većeg guranja pozadi prevezu tri odrasle osobe.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Naravno, među opcijama je i električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika sa zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika.

Na ekskluzivnoj međunarodnoj prezentaciji održanoj na Majorci na raspolaganju su nam bile skoro sve verzije „B klase“. Nama se dopala mat siva boja sa točkovima prečnika 19 inča.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Ovako skockan auto izgleda neočekivano sportski i atraktivno. S obzirom na niže odstojanje od tla u odnosu na USV modele, za očekivati je da će imati i bolje vozne karakteristike.

Tako je i bilo, „B klasa“ je pokazala drugačiji karakter u odnosu na krosovere, sa mnogo oštrijim i direktnijim volanom uz manje naginjanja po brzim krivinama.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Uskoro se očekuje i uvođenje „4Matic“ varijante sa pogonom na sva četiri točka, tako će i oni koji imaju potrebu za ovom vrstom pogona moći da naprave konfiguraciju po svojoj želji.

Kada smo već kod toga, za sada je dostupno nekoliko motora, a u najavi su i novi. Gama počinje potpuno novim turbo-benzincem zapremine 1332 kubna centimetra koji je svoju premijeru imao u novoj „A klasi“.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247„B klasu“ pokreću verzije sa 136 i 163 konjske snage. To su za sada jedini benzinci u gami. Dizelaše predstavlja čuveni 1,5 sa 116 KS ali i novi od 1950 kubika sa 150 i 190 KS, poznat iz redizajnirane „C klase“.

Pod haubom test primerka našao se upravo ovaj motor i to u slabijoj verziji od 150 „konja“. Ovo je inače prva poprečna postavka novog 2,0 dizelaša, tako da ga uskoro možemo očekivati i u „A klasi“.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Nekoliko kilometara gradske vožnje pokazalo je da je novi osmostepeni automatizovani menjač sa dve lamele programiran tako da vrlo rano menja brzine.

Ima veliki obrtni moment, pa je elastičan i na nižim obrtajima. Sjajno se snalazi u uobičajenoj vožnji, međutim, uspeli smo da ga zbunimo sa naglim dodavanjem punog gasa za potrebe fotografisanja.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Tada ume da zadrži visoke obrtaje nešto duže nego što bismo očekivali, pa verujemo da tu još ima prostora za softverska ažuriranja.

Na magistralnom putu 150 „konja“ su prava mera. Auto ima više nego dovoljno snage za opuštena preticanja. Zvučna izolacija je na očekivano visokom nivou za jedan „mercedes“.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Stigli smo da isprobamo i mogućnosti poluautonomne vožnje gde auto sam upravlja i održava odstojanje od vozila ispred do potpunog zaustavljanja i ponovnog kretanja u koloni. Nije mu smetala ni povremeno loša horizontalna signalizacija.

Napred se sedi zaista visoko, čak 90 milimetara više nego u „A klasi“. Doduše, pozicija vozača je prilično uspravna, ali sa relativno ispruženim nogama, što nije baš uobičajen položaj.

Bolje opremljene verzije su imale masažu u sedištima i hlađenje, dok je naš test primerak imao samo grejanje i električno podešavanje sa memorijom.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Usput smo stigli da isprobamo glasovne komande; „B klasa“ lepo razume i naš srpski akcenat engleskog jezika, pa smo tokom vožnje proveravali vremensku prognozu za sutra i obavljali razna podešavanja bez skidanja ruku sa volana i bez skidanja pogleda sa puta.

Testirali smo i nove LED farove kojima se automatski aktiviraju duga svetla kada nema ulične rasvete a snop „preskače“ vozila ispred i ona koja dolaze u susret, dok sve oko njih osvetljava.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Za bolju upravljivost pobrinulo se i novo ogibljenje, sa selektorom modova vožnje koji upravlja elektronskim ventilima amortizera, podešavajući njihovu tvrdoću.

Naginjanje u krivinama je definitivno manje nego kod SUV modela, pre svega zbog kraćeg hoda ogibljenja. S obzirom na veoma dobru stabilnost, možemo očekivati i neke od jačih 2,0 benzinaca za „B klasu“.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Na kraju, opšta atmosfera, solidnost izrade i kvalitet su nešto što Mercedesov MPV razlikuje od svih drugih ne-premijum modela.

Ovo je pravi luksuzan automobil konstruisan za potrebe porodice koji u potpunosti ispunjava sve standarde štutgartskog brenda.

Kupci mogu da očekuju opremu gotovo podjednako bogatu kao u „C klasi“, sa mnogim elementima iz „E“, pa čak i „S klase“.

Dakle, praktičnost je na najvišem nivou, upravljivost takođe, a uskoro stižu i verzije sa pogonom na sva četiri točka ali i još jači motori.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247„Hej, Mercedes!“

Razgovor sa automobilom polako postaje realnost. Do skoro su se aktivacije glasom odnosile samo na mali broj funkcija a od sada možete da zatražite brojne informacije, da odradite razna podešavanja pa čak i da se zabavite, ne skidajući ruke sa volana i pogled sa puta.

Opcija se aktivira jednostavnim izgovaranjem reči „hej mercedes“ a rezultati željene pretrage se objavljuju na centralnom displeju.

Drugim rečima, auto je postao i neka vrsta ličnog asistenta, koji sluša vozača i izvršava veliki broj naredbi koristeći internet konekciju.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Autonomno kočenje

Mercedes je u „B klasu“ implementirao praktično kompletnu aktuelnu tehnologiju u oblasti bezbednosti.

Na licu mesta nam je demonstriran sistem za automatsko kočenje sa simulacijom istrčavanja deteta pred auto ili izletanja bicikliste.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Otključavanje telefonom

Jedna od novih opcija je uvođenje otključavanja uz pomoć mobilnog telefona. Više ne morate da nosite ključ sa sobom, dovoljno je da telefon prislonite uz kvaku i preko NFC tehnologije auto će otključati.

Startovanje motora je omogućeno tek pošto se telefon prepozna na postolju koje ima i funkciju bežične 4G antene i punjača.

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247Relaksacija tokom duge vožnje

Jedan od elemenata koji utiču na umor prilikom dužih vožnji je i nepomičan položaj tela.

Mercedes je razvio sistem koji neprimetno menja podešavanja sedišta uključujući i lumbalnu podršku tokom vožnje, gde i najmanje promene mogu da relaksiraju putnike.

Mercedes B klase

Motor B 180 7G-DCT B 200 7G-DCT B 180 d 7G-DCT B 200 d 8G-DCT B 220 d 8G-DCT
Zapremina (ccm) 1332 1332 1461 1950 1950
Snaga (kW/KS) 100/136 120/163 85/116 110/150 140/190
Maks. o. moment (Nm) 200 250 260 320 400
Dimenzije D/Š/V (mm) 4419/1796/1562
Međuos. rastojanje (mm) 2729
Prtljažnik (l) 455-705/1540
Rezervoar (l) 43
Masa (kg) 1405 1410 1485 1535 1545
Maks. brzina (km/h) 212 223 200 219 234
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 9,0 8,2 10,7 8,3 7,2
Prosečna potrošnja (l/100 km) 5,6 5,6 4,4 4,5 4,5
Emisija CO2 (g/km) 128 129 115 119 119

auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247auto magazin srbija test mercedes b klase b class W247

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Nova generacija Vivara, sa kapacitetom vuče do 2500 kg ostaviće konkurenciju iza sebe. [...]

Opel ima najbolje kombija. Vivaro je odlično rešenje za kako za prevoz putnika tako i [...]

Ovo bi moglo biti odlično. [...]

Zanimljivo! [...]

Super ideja. [...]

Zanimljivo [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »