TEST: Nissan Qashqai 1,7 dCi 150 4WD CVT N-Connecta Sun

1

Prvotimac

„Nisani“ su odavno sinonim za automobile sa 4×4 pogonom. Tradiciju održava i Qashqai, kao član prvog tima sa najvećom prohodnošću. Od sada, pogon na sva četiri točka je dostupan samo uz novi 1,7 dizel motor od 150 KS i to sa CVT menjačem

Nije bez razloga Nissan Qashqai jedan od najprodavanijih SUV modela u Evropi. Japanci se trude da auto konstantno unapređuju, pa su izmene na planu tehnike česte.

Sa uvođenjem Euro 6d-Temp standarda o emisiji izduvnih gasova, mnogi proizvođači su u velikoj meri izmenili gamu motora.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDTako je i u slučaju „kaškaija“, koji je umesto 1,2 turbo-benzinca dobio novi 1,3, razvijen u saradnji sa Mercedesom.

U prethodnom testu „kaškaija“ vozili smo primerak sa najjačom verzijom tog motora od 160 KS, a sada nam na red stiže i potpuno novi 1,7 dizelaš, koji je zamena za dosadašnji 1,6.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDOsim veće snage za 20 „konja“, novi motor donosi i isto toliko njutn-metara više obrtnog momenta – sada ima 340 umesto 320. Poslednji put, Qashqai je imao dizel motor od 150 „konja“ i 320 Nm u prethodnoj generaciji.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDBio je to 2,0, a posle njega nije bilo dizelaša jačeg od 130 „konja“. Sada je ponovo na raspolaganju jači motor. Namenjen je pre svega zahtevnijim kupcima, bilo da više vremena provode u vožnji auto-putem ili auto koriste u brdsko-planinskim predelima sa čestim korišćenjem pogona na sva četiri točka.

Novi 1,7 dizelaš od 150 „konja“ je dostupan i u verziji sa prednjim pogonom i manuelnim menjačem. U ovoj konfiguraciji omogućava snažna međuubrzanja pri visokim putnim brzinama.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDMaksimalna brzina mu je 192 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je 9,5 sekundi. Qashqai sa 4×4 pogonom kakav je na našem testu ima čak nešto veću maksimalnu brzinu, ali su ubrzanja za skoro dve sekunde sporija.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWD

Subjektivan osećaj je da je auto dosta brži, pre svega zbog sjajnog CVT-a. Za razliku od ostalih menjača, sa CVT-om je motor uvek na optimalnim obrtajima, sa maksimalnim iskorišćenjem opsega u kome se postiže najveći obrtni moment.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDUmereno snažna ubrzanja zahtevaju manju snagu, pa kazaljka obrtomera ne ide na preko 1700 obrtaja.

Čak i jači pritisak na papučicu gasa ne zahteva više od 2000 obrtaja, pa je u kabini vrlo tiho i nema onog „dranja“ motora karakterističnog za nekadašnje motore sa CVT menjačem.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDVelika prednost je i to što brže reaguje na iznenadnu i naglu komandu gasa, na primer, kada ste u kritičnoj situaciji i želite trenutnu isporuku snage.

Pun gas i Qashqai vrlo brzo reaguje. Za još brži odziv, dovoljno je da ručicu menjača gurnete u položaj ulevo. Tada se aktivira „S“, odnosno sportski režim, kada je motor na nešto većim obrtajima i još spremniji na izazove.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDU ovom režimu je čak brži od automatizovanog DCT menjača sa dve lamele. Položaj ručice menjača ulevo rezervisan je ne samo za „sport“ mod, već i za manuelni režim.

Pomeranjem napred ili nazad, imate sedam isprogramiranih stepeni prenosa na raspolaganju, koje smo koristili uglavnom za kočenje motorom.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDZanimljiva je i činjenica da motor maksimalnu snagu postiže na niskih 3500 obrtaja, a da je maksimum obrtnog momenta dostupan pri standardnih 1750 o/min.

Turbo-rupa je minimalna. A i taj minimum maksimalno „pegla“ CVT menjač. Naravno, ne treba očekivati sportske performanse, ali je osetno jači (doduše, i „žedniji“) od 1,5 dCi motora.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDU praksi to znači sigurna preticanja, ne samo u gradu i na magistrali, već i na auto-putu, gde vas Qashqai sa 1,7 dizelašem neće ostaviti na cedilu.

Potrošnja je umerena. Pri 130 km/h se „vrti“ na oko 2150 o/min i tada troši oko 7,5 l/100 km. U gradu treba računati na oko osam litara dizela.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDPonuda prostora je na nivou hečbek modela C segmenta, sa materijalima i završnom obradom koji su u samom vrhu klase. Površine meke na dodir su svuda, uključujući i prostor oko ručice menjača.

Qashqai 1,7 dCi može da se nabavi od 23.100 evra, koliko košta verzija sa osnovnim, ali vrlo bogatim paketom opreme Visia.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDZa model sa pogonom na sva četiri točka treba izdvojiti svega 1.200 evra više, dok je za CVT menjač doplata još 900 evra.

Inače, CVT menjač se ugrađuje samo uz 1,7 dCi, dok se uz 1,3 turbo-benzinac i 1,5 dCi ugrađuje sedmostepeni DCT sa dve lamele.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDZa one koji prelaze manju kilometražu i nije im potreban 4×4 pogon, za svaku preporuku je Qashqai sa novim 1,3 turbo-benzincem, čija cena startuje od 19.600 evra sa PDV-om.

Kompletnu ponudu možete da pogledate na internet stranici kompanije Nissan Srbija.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDSpecifičnosti 4×4 verzije

Za razliku od većine konkurenata C segmenta kod kojih je pogon na sva četiri točka stalan i snaga se automatski prebacuje na prednju i zadnju osovinu u zavisnosti od potrebe, Qashqai ima mogućnost manuelnog isključivanja 4×4 pogona, kao i blokadu diferencijala.

Za vožnju po suvom putu koristi se „2WD“ režim, a ukoliko je podloga klizava ili rastresita, tu je „auto“ položaj prekidača.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDTada elektronika sama raspoređuje snagu i obrtni moment na točkove sa najboljim prijanjanjem. Na kraju, ukoliko se nalazite u težim uslovima, gde ste sigurni da vam je potrebna stalna raspodela snage po osovinama u odnosu 50:50, na raspolaganju je Lock mod.

U odnosu na verzije sa prednjim pogonom, 4×4 se razlikuje i po elementima oslanjanja. Umesto torzije, nazad je multilink, koji obezbeđuje sofisticiranije ponašanje ne samo van puta, već i na asfaltu u krivinama.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDDoplata za preporuku

Jedina doplata na test primerku bila je za paket Max, koji obuhvata adaptivna LED glavna i duga svetla sa praćenjem krivine.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDPo vrućini nam nije do grejanja, ali zimi od velike koristi mogu da budu grejači sedišta i vetrobrana, koji izuzetno brzo odlede staklo. Oni su takođe deo Max paketa čija je cena svega 550 evra.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDNissan Qashqai 1,7 dCi 150 4WD CVT N-Connecta Sun

Motor: zapremina 1749 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500 o/min, maks. o. moment 340 Nm pri 1750 o/min, menjač CVT

Dimenzije: 4394/1806/1610 mm, međuos. rastojanje 2646 mm, prtljažnik 430 l, rezervoar 55 l, masa 1580 kg, pneumatici 215/55 R18

Performanse: maks. brzina 193 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,2 s, pros. potrošnja 5,8 l/100 km, emisija CO2 154 g/km (EU6D-Temp)

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDOprema

Standard: panoramski krov, krovni nosači, alu-felne 18 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, 4 kamere od 360 stepeni, navigacija, displej 7 inča, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, prepoznavanje saobraćajnih znakova, prednji i zadnji parking senzori, upozorenje za napuštanje saobr. trake, automatsko kočenje, automatska duga svetla, dvozonski klima-uređaj, kožni volan i ručica menjača, lumbalna podrška za vozača, naslon za ruke nazad, tempomat, kontrola pritiska u gumama, el. „ručna“, el. preklopivi retrovizori, rezervni točak,

Opcije: paket Max (adaptivni LED farovi sa praćenjem krivine, grejači prednjih sedišta, grejač vetrobrana)

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWDAuto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.7 dCi AWD

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring