Auto magazin

TEST: Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Tekna

TEST: Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Tekna
19.05.2019.

Oprema za primer

Nema mnogo SUV modela koji nude više prostora od Nissan X-Trail. A pogotovo nema onih koji nude ovoliko opreme po povoljnoj ceni

Pre dve godine Nissan X-Trail je redizajniran, uporedo sa modelom Qashqai. Osvežen izgled podrazumeva novi prednji kraj, sa drugačijom maskom, koju ćete lako prepoznati po Nisan znaku zalivenim u plastiku.

Iz njega se zapravo krije najnovija generacija radarskog senzora uz pomoć koga auto automatski koči u slučaju opasnosti, kako bi se izbegao sudar ili ublažile njegove posledice.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaNovi senzor zajedno sa kamerom sada prepoznaje i pešake pa je i sa te strane opasnost manja. Zadnja svetla su dobila pozicije u vidu LED trake, a bilo je izmena i u unutrašnjosti.

Sada je mnogo više tapaciranih površina, baš kako i dolikuje SUV modelu ove veličine. To je bio kamen spoticanja kada je u pitanju X-Trail, jer je manji Qashqai imao finije materijale u unutrašnjosti.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaKonkretno, centralna konzola sada je obložena sunđerastom eko-kožom, koja se nalazi i na komandnoj tabli ispred suvozača ali i u tapacirunzima vrata.

Novi je i volan sa boljim osloncem za šake. Donja strana je zasečena, pa uz manju sirenu izgleda daleko sportskije.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaZapravo, cilj je bio da se ostavi prostor za dodatne dugmiće koji se odnose na radarski tempomat i automatsko održavanje sredine saobraćajne trake.

Bitna stavka je da je X-Trail dobio grejače volana, ali i grejače zadnjih sedišta. Nova su i adaptivna LED glavna svetla sa praćenjem krivine i automatskim aktiviranjem dugih farova.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaTu nije kraj dodacima koji direktno utiču na komfor vozača i putnika; X-Trail sada ima mogućnost automatskog parkiranja, kao i otvaranje prtljažnika na struju uz zamahivanje nogom ispod zadnjeg branika.

Drugim rečima, oprema je sada na zaista zavidnom nivou i ne bi je se postideli ni premijum proizvođači. Sve ovo je standard u najvišem paketu opreme.

Auto košta 38.470 evra, a jedina doplata je bila za posebnu boju kože, koja iznosi 300 evra.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaBukvalno nema šta drugo da se doplati jer auto jednostavno ima sve kao standard, uključujući električni panoramski krov, Bose ozvučenje, elektriku sedišta…

Dvolitarski dizelaš sa 177 „konja“ se već neko vreme ugrađuje u X-Trail, počevši od poslednje serije pre redizajna.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaKako stvari stoje, uskoro će biti zamenjen novim dizelašem zapremine 1,75 litara, pa ko voli 2,0 dCi motor nema još mnogo vremena za čekanje.

Moramo da pohvalimo CVT menjač koji je bolji izbor od manuelnog menjača. Naime, ovaj motor ima relativno izraženu turbo-rupu i zahteva češće baratanje ručicom menjača, pa je CVT daleko komfornija opcija.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaSa njim je motor uvek na idealnim obrtajima, zahvaljujući beskonačnim brzinama i ubrzanjem konstantnom promenom prenosnih odnosa.

Na primer, prilikom uobičajenih ubrzanja po gradu, motor radi na oko 1500 obrtaja, pri čemu je veoma tih.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaUkoliko su vam potrebna snažnija ubrzanja, a samim tim i više snage, obrtaji se dižu na oko 2000, dok ekstremna ubrzanja retko zahtevaju rad na preko 3000 obrtaja.

Inače, maksimalna snaga se postiže na niskih 3750 obrtaja, tako da je motor vrlo rasterećen.

Doduše, nije posebno štedljiv; po gradu nam je prosek bio 9,5 l/100 km i to uglavnom na kratkim relacijama na nižim temperaturama.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaNa otvorenom je već drugačija priča, ali samo na magistralnim putevima, kada prosek lako pada na 6,5 l/100 km. Auto-put već dosta podiže potrošnju, pa pri 130 km/h X-Trail troši tek nešto manje od devet litara.

Ukoliko volite da ponekad sami menjate brzine, tu je i manuelni mod, sa sedam unapred definisanih stepeni prenosa.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaPomeranjem ručice menjača ulevo, prvo ulazite u sportski mod, koji drži motor na nešto višim obrtajima kako bi u svakom trenutku bio spreman da da svoj maksimum.

Čim je kliknete napred ili nazad, prelazite u manuelni režim. Vraćanjem udesno, prebacujete opet u automatski.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaPri svemu tome, za kočenje motorom uopšte nije neophodno da ulazite u manuelni mod, već je dovoljno da menjač prebacite u sportski mod, čime će se aktivirati i vrlo uspešno kočenje motorom.

Moramo da priznamo da je ovo jedan od najbolje programiranih CVT menjača.

Kao što se i očekuje, X-Trail je izuzetno udoban u vožnji po makadamu, čak i sa „devetnaesticama“. Sa druge strane, udarne rupe mu ne prijaju, preko njih se stresa, dok sitne neravnine ne oseća.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaNa pravcu je veoma stabilan, mada je zbog velike visine osetljiv na bočne udare vetra.

Za ovako veliki auto vrlo je stabilan i u krivinama, sa visokom granicom proklizavanja, pre svega zbog širokih devetnaestica.

Osim izuzetno bogate opreme i snažnog motora zapremine 2,0 litra, Nissan X-Trail je pravo rešenje za sve one porodične ljude koji su navikli na više prostora u kabini i prtljažniku.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaIstina, nije među najnovijim modelima, ali i dalje ima mnogo toga da ponudi. Pozadi ima zaista mnogo mesta a po širini mogu da stanu i tri dečija sedišta.

Prtljažnik je takođe među najvećima u klasi, sa vrlo dubokim duplim dnom i rezervnim točkom u koji je ugrađen sabvufer.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaSa svojih 380 Nm bez problema može da vuče i prikolicu. Po želji, može da se poruči i verzija sa sedam sedišta, tako da svi oni koji imaju troje dece mogu da povezu još nekoga svojim automobilom.

Ukoliko vam je budžet ograničen a ipak želite veliki porodičan auto, još uvek su na raspolaganju verzije sa 1,6 dizelašem od 130 KS i prednjim pogonom, koje mogu da se nabave već od 25.200 evra i vrlo bogatim osnovnim paketom opreme.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Tekna

Duplo dno i klizna sedišta

Osim što ima jedan od najvećih prtljažnika među SUV automobilima, Nissan X-Trail može da se pohvali kliznim zadnjim sedištima koja dodatno povećavaju zapreminu gepeka.

Tu su i pregrade za duplo dno a ispod svega se nalazi rezervni točak u kom je smešten sabvufer Bose ozvučenja.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaGrejači volana su novina

Tokom redizajna je ubačeno mnogo nove opreme, među kojima su grejači zadnjih sedišta i grejač volana.

Tokom hladnih zimskih dana ova opcija nam je bila od velike koristi i moramo da priznamo da nam je nedostajala kada smo vratili automobil posle testa.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaNapredna bezbednosna oprema

Nova generacija radarskog senzora i kamere sada prepoznaje i pešake u slučaju potrebe za automatskim kočenjem.

Tu su još kontrola mrtvog ugla, upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake, ali i poseban senzor koji vodi računa o nadolazećem saobraćaju ili pešacima sa zadnje strane, kada se isparkiravate unazad a nemate dobar pregled situacije.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaRetkost u klasi – odabir režima rada 4×4 pogona

Kao i do sada, X-Trail 4×4 je opremljen velikim dugmetom kojim se bira režim pogona. U cilju uštede goriva auto bi trebalo da se vozi u „2WD“ modu, odnosno sa pogonom samo na prednjim točkovima.

Za klizavu ili rastresitu podlogu je namenjen „auto“ mod, u kome sistem sam raspodeljuje obrtni moment i snagu na prednje ili zadnje točkove.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaKako to tačno radi lepo može da se prati u realnom vremenu preko displeja instrumenata. Kada se ubrzava iz stanja mirovanja, po asfaltu se na zadnje točkove prebacuje do 20 posto snage i to samo u prvim trenucima nakon polaska.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Tekna„Lock“ mod obezbeđuje konstantnu raspodelu snage pola-pola, na obe osovine, tako da X-Trail može da se izvuče i iz težih uslova van asfalta.

Tu je i pomoć prilikom spuštanja niz vrlo strme nizbrdice, koje omogućavaju da auto sam održava nisku brzinu od desetak kilometara na sat.

Sve što vozač treba da uradi je da drži volan, dok se auto sam brine za ravnomerno kočenje i održavanje niske brzine, kako ne bi došlo do isklizavanja zadnjeg dela u stranu.

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaNissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Tekna

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 380 Nm pri 2000 o/min, menjač automatski, CVT

Dimenzije: D/Ž/Š 4640/1830/1715 mm, međuos. rastojanje 2705 mm, prtljažnik 550/1982 l, rezervoar 60 l, masa 1759 kg, pneumatici 225/55 R19

Performanse: maks. brzina 196 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s, potrošnja 6,7/5,8/6,1 l/100 km, emisija CO2 162 g/km

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD TeknaOprema

Standard: Bose ozvučenje, 4 kamere od 360 stepeni, automatsko parkiranje, prepoznavanje objekata u pokretu prilikom vožnje unazad, kontrola mrtvog ugla, 10 parking senzora, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, el. panoramski krov, alu-felne 19 inča, LED glavna i duga svetla sa praćenjem krivine, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, grejanje volana, el. pokretana prednja sedišta, kožna sedišta, navigacija, pomoć pri kretanju na uzbrdici, el. otvaranje vrata prtljažnika pokretom noge, automatska duga svetla, automatsko kočenje, čitanje saobraćajnih znakova, senzori za svetla i kišu, el. preklopivi retrovizori, dvozonski klima-uređaj, blutut konekcija, USB i AUX priključci

auto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Teknaauto magazin srbija test Nissan X-Trail 2,0 dCi X-Tronic 4WD Tekna

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]