Auto magazin

Vozili smo novi Nissan X-Trail u Austriji

Vozili smo novi Nissan X-Trail u Austriji
29.10.2017.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Koliko su SUV modeli postali popularni, govori i njihova apsolutna dominacija na svim svetskim tržištima. Po prvi put, u Sjedinjenim državama limuzine je svrgnuo sa trona niko drugi do Nissan X-Trail (na tom tržištu ima naziv Nissan Rogue).

Postao je ubedljivo najprodavaniji model među svim novim automobilima. Veliki Nissanov SUV je odlično prihvaćen i kod nas, što govore i najbolji prodajni podaci u regiji.

S obzirom da je auto već tri godine na tržištu, u Nissanu su odlučili da doteraju izgled ali i da unaprede bezbednosne sisteme i opremu po kojoj je Nisan poznat.

Naime, ovo je jedan od retkih proizvođača koji u nižim paketima opreme ugrađuje komade opreme koji se kod nekih konkurenata ne mogu naći ni u najbogatijim paketima.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Ekipa Auto magazina je dobila ekskluzivnu priliku da se, na međunarodnoj prezentaciji koja je održana na putevima Austrije, detaljno upozna sa svim izmenama na atraktivnom velikom SUV modelu.

Za početak, X-Trail je nešto duži. Dodatni milimetri su dobijeni zahvaljujući novim branicima, a koji su prilagođeni ne samo novim svetlosnim grupama već i novoj vrsti radarskog senzora skrivenog iza Nisan znaka na masci.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Kao i do sada, uloga mu je da bude deo sistema za automatsko kočenje, uz jednu novu funkciju – od sada, prepoznaje i pešake.

Paket opreme Tekna je dobio potpuno LED osvetljenje farova sa AFS (Adaptive Front Lighting System) tehnologijom.

To znači da je snop svetla aktivan i da prati krivine, u zavisnosti od stepena zaokrenutosti upravljača i brzine vozila. Osim toga, duga svetla sada imaju još širi snop.

Ono što je svakako privlačilo najveću pažnju prolaznika su nove boje. O njima retko govorimo, ali novoj narandžastoj je zaista teško odoleti.

U kombinaciji sa bež enterijerom zaista predstavlja više nego atraktivan izbor. Kada se tome još doda i ogromna staklena površina panoramskog krova, atmosfera je zaista posebna i jedinstvena.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Ovo je definitivno izbor koji ulepšava svakodnevno korišćenje vozila. Tokom letnjih meseci, dovoljno je da pritiskom na dugme navučete svetlo-nepropusnu roletnu.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Na žalost, tokom redizajna je nestao bež volan u bež enterijeru. Sada je crn, a razlog za unificiranost vidimo u tome što se isti volan ugrađuje u više modela.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Promenjen je ne samo zbog poboljšanja ergonomije (obruč je deblji i bolje leži u rukama), već i zbog sistema autonomne vožnje, koji će se pojaviti na proleće.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Iz tog razloga je na test primercima ostavljen blanko taster na volanu, gde će se jednog dana naći komanda za aktiviranje ProPILOT sistema, koji će do određene mere upravljati vozilom.

Osim toga, novi volan je zasečen sa donje strane. Nama izgleda atraktivno i sportski, a verujemo da krupnijim osobama bitno olakšava ulazak u vozilo.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Novina je taster grejača zadnjih sedišta. Prostor za flaše je hlađen

Još jedna novina koja se retko može naći kod konkurenata je grejanje zadnjih sedišta.

Standard je u Tekna paketu, a vrlo lako smo je primetili po tome što je dodat novi prekidač između postojećih (uz sam selektor vrste pogona) kojima se uključuju grejači na prednjim sedištima.

Međutim, ono što je nama prvo upalo u oči je nešto što smatramo ispravkom najveće mane dosadašnjeg X-Traila. Uvedene su nove, luksuznije obloge komandne table i centralne konzole oko ručice menjača.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Do sada je po tom pitanju X-Trail bio iza Qashqaija, što nije baš bilo prikladno, s obzirom na poredak. Sada je to ispravljeno – komandna tabla ispred suvozača je dobila tapacirung od eko-kože u boji enterijera, baš kao i „jastučići“ na centralnoj konzoli oko ručice menjača.

Doduše, Qashqai je i dalje u prednosti jer ima i ambijentalno LED osvetljenje koje prijatno osvetljava centralnu konzolu.

Baš kao i kod manjeg brata, postavljen je novi taster električne parkirne kočnice, koja sada ima Auto Hold funkciju.

 

Za one koji ne znaju, ukratko – kada je ova opcija aktivna, posle zaustavljanja je dovoljno da pustite i još jednom pritisnete pedalu kočnice. Tada će ona ostati aktivna a vi možete da sklonite nogu. Za to vreme svetle i stop-svetla.

Kada se, na primer, upali zeleno svetlo na semaforu, automatski se otpušta prilikom polaska, baš kao i kad je podignuta ručna. Auto Hold funkcija radi do tri minuta. Ako se vozilo do tada ne pokrene, automatski se aktivira „ručna“.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Još jedna zanimljivost koja u velikoj meri olakšava svakodnevno korišćenje vozila je otvaranje prtljažnika gestikulacijom nogom. Ako su vam ruke pune, dovoljno je da zamahnete stopalom ispod zadnjeg branika i vrata prtljažnika će se otvoriti ili zatvoriti.

Osim što je X-Trail dobio još luksuzniji izgled, konstruktori su uspeli da dobiju nešto više prostora u prtljažniku.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Umesto 550 litara prtljažnik sada raspolaže sa ukupno 565 litara. U kombinaciji sa sedam sedišta, njegova zapremina (kada je oboren treći red sedišta – 445 l) je ostala nepromenjena.

Mehanika je, manje-više, ostala ista. Gamu motora čine dva dizelaša zapremine 1,6 i 2,0 litre, kao i benzinac 1,6 od 163 KS, koji dobro poznajemo iz Nissana Qashqai.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Vrlo je moguće da će na našem tržištu u ponudi biti samo dizelaši, i to u kombinacijama sa CVT i menuelnim menjačem, kao i sa pogonom na prednjim ali i na sva četiri točka.

S obzirom na veoma bogatu opremu koja još podrazumeva automatska duga svetla, snimanje saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, automatsko kočenje u slučaju naletanja na drugo vozilo ili pešaka, adaptivni tempomat i još mnogo toga, X-Trail je idealno porodično vozilo za duga putovanja i u pogledu ponude unutrašnjeg prostora.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Značajno je prostraniji od klasične limuzine D segmenta, i može se reći da generalno nudi više komfora, u svakom pogledu. Na kraju, i ne čudi što je postao prodavaniji u Americi od do skoro neprikosnovene Toyote Camry i Honde Accord.

Novi Nissan X-Trail uskoro stiže i na naše tržište.

Off-road izazov

Domaćini su nam za test vožnje na raspolaganje stavili gotovo sve verzije, ali smo se opredelili za jednu od najzanimljivijih – sa 2,0 dCi motorom, pogonom na sva četiri točka i manuelnim menjačem.

I zaista, u vožnji se ne oseća razlika u odnosu na prethodnu seriju, izuzev što je radno okruženje vozača prijatnije zbog kvalitetnijih materijala i što volan definitivno bolje leži u rukama.

Skoro smo imali prilike da testiramo X-Trail sa novim 2,0 dCi motorom, ali sa CVT menjačem. Moramo da priznamo da nam se više dopala ta kombinacija u odnosu na manuelni menjač.

auto magazin srbija novi nissan x trail

S obzirom da je, za današnje pojmove, turbo-rupa nešto izraženija, zahteva nešto više rada ručicom menjača.

Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo da menjač bude u stepenu niže nego što je uobičajeno, ali samo kada su u pitanju nagla ubrzanja i usponi.

Osetna je razlika u snazi u odnosu na 1,6 dCi sa 130 “konja”, što je posebno očigledno prilikom međuubrzanja na velikim putnim brzinama.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Veći obrtni moment je prava stvar za vuču prikolice. Veliki nagib ne predstavlja nikakav problem i X-Trail ga sa lakoćom savladava.

Ruta nas je vodila prvo auto-putem, pa regionalnim, a na kraju lokalnim i makadamom kroz šumu. Zanimljivo je bilo posmatrati dijagram raspodele snage po osovinama, koji se očitava na displeju između instrumenata.

Tek na ekstremnim nagibima X-Trail je prebacivao veći procenat snage na zadnje točkove, kao i prilikom vožnje po krivinama.

Bez obzira što je auto bio opremljen “devetnaesticama”, vožnja po makadamu je bila više nego odobna. Bilo da vučete prikolicu sa gliserom ili da se vozite do planinske vikendice udaljene od glavnog puta, X-Trail je dorastao svim izazovima.

Za svaki slučaj, tu je i selektor vrste pogona, na kome je i opcija blokade diferencijala.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Dostupan i sa sedam sedišta

Po želji, Nissan X-Trail može da se poruči i sa sedam sedišta. Pozadi mogu da sednu i odrasle osobe prosečne visine, razume se, na kraćim relacijama.

U toj varijanti, kada se obori treći red sedišta, prtljažnik ima nešto manju zapreminu – od 445 litara.

U skladu sa klasom kojoj pripada, “ikstrejl” je dobio unapređenja u pogledu materijala. Tako se eko-koža sa vidljivim štepom našla i na komandnoj tabli, ali i na centralnoj konzoli oko ručice menjača.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Vrhunsko ozvučenje

Kompanija Bose se pobrinula za vrhunski audio ugođaj u najvišem, Tekna paketu opreme. Osam zvučnika su standard, od čega su čak dva sabvufera u prostoru zapremine 7,7 litara pored rezervnog točka.

auto magazin srbija novi nissan x trail

Nissan X-Trail 1,6 dCi 2WD 1,6 dCi 2WD CVT 1,6 dCi 4WD 1,6 DIG-T 2WD 2,0 dCi 2WD CVT 2,0 dCi 4WD CVT 2,0 dCi 4WD
Zapremina (ccm) 1598 1598 1598 1618 1995 1995 1995
Snaga (kW/KS) 96/130 96/130 96/130 120/163 130/177 130/177 130/177
Maks. o. moment (Nm) 320 320 320 240 380 380 380
Dimenzije (mm) 4690/1820/1710
Međuos. rastojanje (mm) 2705
Prtljažnik (l) 565/1996
Rezervoar (l) 60 l
Masa (kg) 1505 1565 1580 1460 1620 1675 1625
Maks. brzina (km/h) 188 180 186 200 199 196 204

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Mnogo mu dobro "cuci" ta boja. Inace baš lep autic [...]

Postovani, Imam problem sa kompijuterom na Dacia Logan. Da li radite remont ili zamenu? [...]

Jedini način d se smanji stres u vožnji je da ne vozite, znači to će [...]

Koliko košta ovaj skuter [...]

Da, potrebno je. [...]

Da li je potrebno periodicno raditi re atest CNG s obzirom da je fabricki ? [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »