Auto magazin

TEST: Opel Crossland X 1,5 DT Innovation

TEST: Opel Crossland X 1,5 DT Innovation
15.04.2019.

Nesumnjivo u trendu

Ako ste se pitali šta se nosi ovog proleća i šta je u trendu na Starom kontinentu, odgovor je pred Vama. Krosoveri su u punom zamahu, a Opel Crossland X je čistokrvni sledbenik trenda

Neka nova “Iks” generacija vlada svetom, ima svoja pravila, prohteve i svoj ukus. Minivenovi su otišli u automobilsku istoriju, a njihovo mesto zauzela je kategorija automobila mešanih gena i prilično urbanog imena – krosover.

Opel je ušao u partiju prilično ozbiljno i bez blefa, sa tri štiha: Crossland X, Mokka X i Grandland X.

U celoj priči najzanimljivija je uloga “moke”, koja je, po dimenzijama gledano, tu negde u rangu “kroslenda”.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTNa tržištu je već podosta godina, ali je ona više mali SUV nego klasičan krosover. Mogućnost pogona na sva četiri točka i prateći sistemi čine je dosta skupljom tako da je prostor za Crossland X oslobođen i ima ga sasvim dovoljno da ne dođe do “otimanja” kupaca unutar brenda.

Nastanak samog “kroslenda” je jedna prilično zanimljiva priča o bračnim i predbračnim vezama. Šalu na stranu, nešto slično se dogodilo i sa ovim modelom.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTMnogo pre nego što je obelodanjeno da je PSA grupacija kupila Opel, pokrenut je zajednički projekat stvaranja nekoliko modela ovog segmenta.

Ova braća po materi su Peugeot 2008, Opel Crossland X i Citroen C3 Aircross. Iako je platforma ista, svaki od tri pomenuta modela ima nešto svoje po čemu se izdvaja.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTKod “kroslenda” je poseban akcenat stavljen na eksterijer. Već na prvi pogled jasno je kom jatu pripada ovaj model.

LED dnevna svetla u stilu “insignije” su karakterističan Opelov potpis, baš kao i linija krova koja je insprisana “adamom”.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTOvakav krov u Opelu nazivaju lebdećim. Na testiranom modelu imao je i fiksno, ogromno panoramsko krovno staklo.

Unutra se oseća duh “astre”. Instrument tabla, položaj velikog centralnog ekrana od sedam inča i ventilacioni otvori dizajnirani su u stilu klasične nemačke škole već utemeljene na pomenutoj “astri”.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTNa prvu loptu, deluje luksuznije nego rešenje primenjeno na “sitroenu” i manje “hajtek” u odnosu na “2008”.

Reklo bi se da je pronađen (pravi) balans, po sistemu za svakoga po nešto. Materijali su dosta dobri, plastika je meka na dodir i opšti utisak je da kabina odiše kvalitetom klase iznad.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTS obzirom da je reč o malom, pre svega gradskom automobilu, moramo da pohvalimo i količinu opreme koja je u ponudi.

Dominantan je centralni ekran preko koga se kontroliše pregršt parametara bitnih za vožnju, komfor i zabavu tokom putovanja.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTZa pohvalu je i meni koji može biti i na srpskom jeziku. Ono što se podrazumeva kod vozila urbanog karaktera jeste kompletna integracija sa pametnim telefonima.

Pored već standardne sinhronizacije telefonskog imenika i muzike, ovde imamo i deljenje internet konekcije što posebno može da bude korisno u nekim država u kojima je aktivno i ažurno izveštavanje o gužvama i zastojima u saobraćaju.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTU tom slučaju navigacija ima “odrešene ruke” da predloži neku efikasniju alternativnu rutu.
Klima uređaj u testiranom modelu je sa automatskom kontrolom i dve zone.

Panel za kontrolu klime smešten je ispod centralnog ekrana i deluje diskretno i lepo. Ispred ručice menjača nalazi se bežični punjač za mobilne telefone.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTIako je ovo koristan dodatak, postavljen je nekako previše duboko tako da, osim ako ste viši rastom, moraćete malo da se izvijete kako biste spustili telefon.

Ono što ne iziskuje napor jeste “hed-ap” displej. Postavljen tačno u dno vidnog polja vozača plasira informacije vezane za brzinu, ograničenje brzine, tempomat i saobraćajne znakove.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTUkoliko ne želite da ga koristite jednostavnim pritiskom na dugme uvlači se u svoje kućište. U zimskim jutrima posebno korisno jeste grejanje volana.

Poluga ručne kočnice je nekonvencionalnog oblika sa, naizgled, čudno postavljenim dugmetom. Ipak kada se jednom smestite za upravljač, jasno je da to nije slučajno.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTS obzirom da je postavljena ispod naslona za ruku, ovakav oblik obezbedio je dobru ergonomiju, a palac tačno naleže na dugme.

Ono što izdvaja Opel Crossland X od konkurencije jesu odlična, ali opciona AGR sedišta. Sa sertifikatom “Kampanje za zdrava leđa” u ovom automobilu imaćete odličan položaj za volanom i, što je još važnije, bolovi u leđima posle duge vožnje biće svedeni na minimum.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTKljučni elementi su dobro i precizno prilagođavanje donjeg dela naslona lumbalnom delu kičmenog stuba. Prijatan pritisak, tačnije potpora u donjem delu kičme oseti se odmah, a podešava se elektronski pomoću specijalnog točkića.

Dodatan plus ovim sedištima jeste i mogućnost produžavanja sedišta kako bi pružio oslonac ispod kolena.

Moguće je (elektro komandom) podesiti i dužinu, ali i nagib kako bi ugođaj bio potpun. Ukupan broj opcija za podešavanje sedišta je 16.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTProstora iza vozača i suvozača ima sasvim dovoljno, a za glavu ga ima na pretek čak i za one malo stasitije.

Zadnja klupa nije multifunkcionalna kao što je bila kod “merive”, ipak je ovde reč o drugačijem konceptu, ali uz doplatu može imati klizače koji obezbeđuju pomeranje od nekih 15 centimetara.

U varijanti sa fiksnim položajem zadnje klupe, zapremina prtljažnika je sasvim dovoljnih 410 litara.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTKlupa je deljiva u odnosu 60/40, dok je maksimalna korisna zapremina prtljažnog dela sa oborenim naslonima 1255 litara.

Prtljažnik ima i duplo dno, tako da većinu stvari koje su neophodne da stoje u automobilu možete sakriti ispod poda. Suma, sumarum pregrada ima, ali ne baš u izobilju.

Ono što nismo videli, jeste pregrada za naočare za sunce. Za pohvalu su kuke za kese u prtljažniku koje sprečavaju prosipanje sadržaja kese i kotrljanje po prtljažniku.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTOpel Crossland X u paketu opreme Ultimate ima i potpuno LED prednja svetla koja daju čak 30 odeto više svetla u poređenju sa klasičnim halogenim svetlima.

Pored većeg osvetljavanja ova svetla imaju i pametnu funkciju, skeniraju put ispred i u trenutku kada vam prilazi drugo vozilu, automatski prebacuju sa dugih na kratka svetla.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTAutomatska duga svetla nisu novost (ni) kod Opela, ali svakako jesu vrlo korisna stvar.

Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat, prilikom skretanja i određenog zakretanja upravljača pale se svetla za skretanje koja imaju za cilj bolju bočnu preglednost kako bi se izbegli pešaci i eventualne prepreke.

Paleta motora vodi poreklo iz PSA grupacije. Čast benzinaca brani trocilindrični agregat zapremine 1,2 litra bez i sa turbinom, sa 81 i 110 konjskih snaga.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTDizel motori imaju zapreminu od 1,5 litara i 102, odnosno 120 KS. Dizel modeli imaju i rezervoar za “AdBlue” zapremine 17 litara.

Na našem testu našao se snažniji dizel. Uz obrtni moment od 300 Nm pri 1.750 obrtaja, pomenutu snagu od 120 “konja” i menjač sa šest brzina jasno je da nema nikakvih poteškoća da ponese 1319 kilograma teški Crossland X.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTNešto je tvrđi od francuske braće, ali na (našem) asfaltu mu to sigurno nije mana. Na lakom ofroud pikniku situacija je, verovatno, drugačija.

Iako u teoriji ovo vozilo može da se kreće po svim terenima, treba imati na umu da sa “civilnim” gumama, sa pogonom samo na prednje točkove, krosoveri sigurno neće postizati rekordne rezultate.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTGrad je ipak njegova jača strana. Sa dužinom od 4,212 metara i nešto većim odstojanjem od puta, Crossland X je odličan i za provlačenje kroz uske jednosmerne ulice i za penjanje na ivičnjake i za odolevanje udarnim rupama.

Do samog kraja testa samo smo potvrdili da je Opel (uz podršku PSA grupacije) dobro odradio domaći zadatak.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTZaista se vidi trud dizajnera sve tri kuće u novoj grupaciji da od iste polazne osnove i od istog genetskog materijala naprave tri automobila različitog duha.

Odlično su skenirali tržište, napravljene su precizne ciljne grupe i Crossland X se obraća upravo njima. Urbano, šik, atraktivno, ne kičasto i pretrpano, još multimedijalno i sigurno.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTGlavni konkurent na koji svi ciljaju jeste Renault Captur, ali trenutno se evropskom kupcu nudi bar petnaestak malih krosovera što ovu klasu čini prilično prenaseljenom, a borba je oštrija nego u klasičnom “B” ili “C” segmentu.

Razlog je jednostavan, vlada prava manija za ovim vozilima. U trendu su, a i zarada proizvođača na njima je veća nego na recimo modelima “C” segmenta.

Možda krosoveri neće ostaviti dublji trag, možda su prolazna faza u istoriji čeličnih kočija bez konja i možda “kroslend” neće dostići slavu “mante”, “kalibre”, “kadeta” i “astre” ali to je ono što će se nositi, pardon, voziti ovog proleća.

Armen Derbogosijan

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTUrbano i bezbedno

Ono što je od izuzetne važnosti za kupce ovakvih automobila jeste da nisu bitni samo šminka i multimedija, već i da ovi automobili moraju da imaju najsavremenije i najnaprednije sisteme aktivne i pasivne bezbednosti.

Ni “kroslend” nije izuzetak. Spomenuli smo inteligentna prednja svetla koje bolje osvetljavaju put i registruju automobile koji vam dolaze u susret kako bi prebacila snop sa dugog na kratko svetlo, i kasnije ga ponovo vratila na dugo.

Tu je i sistem automatskog kočenja u hitnim situacijama koji prepoznaje pešake i druga vozila u slučaju da ih vi niste primetili.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTSistem funkcioniše pri brzinama između 5 i 85 km/h tako što konstantno meri brzinu i razdaljinu od drugih vozila i upozorava vas ako ako je razdaljina prekratka ili se prebrzo približavate prepreci.

Ukoliko vozač ne reaguje, vozilo automatski započinje kočenje kako bi se zaustavilo ili kako bi usporili i minimizovalo štetu.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTTu je i kamera koja je dostupna u standardnoj verziji ili kao panorama od 180°. Pomaže optimalnom ukupnom preglednošću, prikazom iz ptičje perspektive i funkcijom zumiranja.

Ono što je nekad predstavljalo prikrivenu opasnost poput predmeta koji vam prilaze sa strane ili nadolazećeg saobraćaja pri hodu unazad, sad je lako uočljivo i kretanje je mnogo lakše i bezbednije.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTParkiranje bez muke

Traženje parking mesta postaje daleko opuštenije jer parking asistent obavlja najveći deo posla. Potrebno je samo da izaberete tip parkiranja – paralelno ili pod pravim uglom. Omogućuje vam čak i izlazak sa parking mesta uz kolovoz bez angažovanja ruku, kao i manevrisanje u svim pravcima.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTČudno ali funkcioniše

Ograničen prostor diktira neobična dizajnerska rešenja. Oblik parkirne kočnice jeste zanimljiv, ali je ergonomski. Ruka dobro nalegne na ručicu, a palac se praktično sam postavi na dugme.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTLED za dobru vidljivost

U Ultimate paketu opreme dolaze i takozvana Full LED prednja svetla. Ne samo da daju za trećinu više svetlosti u odnosu na klasične halogene farove, već imaju i funkciju inteligentnog menjanja snopa dugog i kratkog svetla u zavisnosti od nadolazećeg saobraćaja.

Dnevna svetla su u stilu nove “insignije”, a ujedno predstavljaju i pokazivače pravca.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTOpel Crossland X 1,5 DT Innovation

Motor: zapremina 1499 ccm, snaga 88 kW (120 KS) pri 3.750 o/min, 300 Nm pri 1.750 o/min, menjač manuelni 6 brzina

Dimenzije: 4.212/1.765/1.605 mm, međuos. rastojanje 2.604 mm, prtljažnik 410/1255 l, masa 1.319 kg, rezervoar 45 l, pneumatici 215/50 R 17

Performanse: maks. brzina 183 km/h, ubrzanje 0/100 km/h 11,5 s, potrošnja 4,4/3,8/4,0 l/100 km
Emisija CO2: 105 g/km

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DTOprema

Vazdušni jastuk za vozača i suvozača + bočni + krovni vazdušni jastuci, ABS, ESP,TPMS – sistem kontrole pritiska u pneumaticima, HSA – pomoć prilikom kretanja uzbrdo, sistem za prevenciju napuštanja saobraćajne trake sa prednjom kamerom, automatski
dvozonski klima uređaj sa senzorom vlažnosti, alu felne 17 inča, navigacioni multimedijalni sistem sa 7’’ kolor ekranom osetljivim na dodir i 6 zvučnika, upravljač presvučen kožom sa bluetooth i audio komandama, bežični punjač za mobilni telefon, daljinska centralna brava, tempomat sa limiterom brzine, putni računar, senzor za kišu, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, servo upravljač podesiv po visini i dubini, el.podizači prednjih i zadnjih prozora, el.podesivi spoljni retrovizori sa grejačima, spoljni retrovizori i ručice vrata u boji karoserije, halogena prednja svetla sa automatskom funkcijom, prednja svetla za maglu, kompletna LED prednja svetla, aut.kontrola svetala sa detekcijom tunela, stakla sa solarnom zaštitom, sedište vozača podesivo u 4 smera, deljiva zadnja klupa 60/40, ukrasne hrom lajsne na staklima, hrom prednja i zadnja zaštitna obloga, dodatna lampa / osvetljenje za putnike nazad, osvetljene u štitnicima od sunca sa ogledalom, džepovi na poleđini prednjih sedišta, LED ambijentalno unutrašnje osvetljenje, hlađenje u kaseti za rukavice, ukrasne pločice na pragu vrata sa natpisom “OPEL”, stakleni panoramski krov, automatsko kočenje u hitnim situacijama, upozorenje na sudar sa vozilom ispred, sistem upozorenja na pospanost vozača, kamera za vožnju unazad sa panoramskim prikazom.

auto magazin srbija test opel crossland x 1,5 DT

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

2 komentara

 1. Nikola
  Nikola April 28, 23:56

  Ovo je fantastičan porodični auto. Super je kako za gradsku vožnju tako i za dalja putovanja.

  Reply to this comment
 2. djole
  djole May 24, 22:04

  Nikola, delim misljenje koje ste izneli u Vasem komentaru. Srećni sam vlasnik ovog vozila od kraja 2019.godine. Za isti novac mogao sam da kupim veći, ali lošije opremljen auto. Vozio sam i QQ Kadjara, ASX,ali sam napravio pravi izbor. Lako nadjete parking mesto, mali je potrošač, odlično opremljen i savremen automobil. Izuzetno je lak, udoban i prijatan u vožnji.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android