Auto magazin

TEST: Renault Koleos Initiale Paris dCi 175 4WD X-Tronic

TEST: Renault Koleos Initiale Paris dCi 175 4WD X-Tronic
18.03.2019.

Glamur ne bira put

Renault Koleos glamurozno se vratio na tržište, sa dizajnom i detaljima dostojnim visoke mode, ali i pogonom na sva četiri točka koji ne bira podlogu

Renault je uspeo da održi prepoznatljivu estetiku svojih modela čak i na velikom SUV modelu kao što je Koleos.

Čuvena LED dnevna svetla „C“ oblika na kilometar nagoveštavaju koji vam se auto približava. Osim toga, Renault ne bi bio to što jeste da u dizajn svojih modela ne unosi brojne elemente visoke mode po kojoj su Francuzi čuveni.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisPo svom dizajnu i opremi najviše se ističu vrhunske verzije kompletne game sa oznakom Initiale Paris Initiale Paris koja je dostupna i na novom „koleosu“. Upravo takvu verziju dobili smo na test.

Nije tajna da je Renault blisko sarađivao sa Nissanom tokom projektovanja svog najvećeg SUV modela.

Praktično, Koleos deli mehaniku sa Nissanom X-Trail sa kojim je vrlo sličan po dimenzijama, opremi i cenama.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisBitna razlika je to što je Koleos projektovan tako da donji deo vrata pokriva sajtnu, tako da nema prljanja ako prilikom ulaska ili izlaska iz auta nogom dodirnete prag.

Za pogon je zadužen 2,0 dizelaš sa 177 „konja“ a ugođaj ne bi bio potpun da nema automatskog menjača.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisReč je o CVT tehnologiji koja je izuzetno dobro prilagođena 2,0 dizelašu i praktično eliminiše turbo-rupu koja je primetna u verzijama sa manuelnim menjačem. Doduše, one više i nisu u ponudi.

Koleos je moguće kupiti i sa prednjim pogonom, čija cena kreće od 29.780 evra. Za taj novac dobija se solidna oprema koja obuhvata senzore za kišu i svetla, senzor pritiska u gumama, električnu ručnu kočnicu, zadnje parking senzore, automatsko kočenje, alu-felne prečnika 17 inča, kožu na volanu i ručici menjača, sedišta presvučena veštačkom kožom…

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisTu su još multimedijalni displej osetljiv na dodir prečnika sedam inča, automatski dvozonski klima-uređaj, dve USB utičnice za zadnja sedišta, tempomat i naravno dnevna svetla u LED tehnologiji i čuvenim „C“ oblikom.

Po želji, vozač može da odabere da auto vozi samo sa prednjim pogonom a kada zatreba, preko prekidača smeštenog sa leve strane volana može da aktivira pogon na sva četiri točka. Za razliku od mnogih konkurenata, ima i blokadu diferencijala.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisU odnosu na Talisman, Koleos ima manji ali praktičniji prtljažnik. Zbog petih vrata je pristupačniji, posebno u ovoj najskupljoj verziji koja ima ne samo otvaranje na struju, već je tu i opcija kojom lako otvarate gepek zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika.

To je vrlo zgodno kada su vam ruke pune i ovim potezom možete i da otvorite i da zatvorite prtljažnik.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisPodsećamo da je Reno među retkima čiji je sistem beskontaktnog otključavanja projektovan tako da je dovoljno da se odaljite od vozila i da se ono automatski zaključa.

Kabina je očekivano prostrana ali se napred sedi uspravnije nego u limuzini. Naravno, bolja je i preglednost puta zbog povišene pozicije sedenja.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisGeneralno, nema mnogo automobila na tržištu koji nude više mesta u kabini. Uz vrlo bogatu opremu uživanje ne može da izostane.

Doduše, nema masažu u prednjim sedištima kao što je ima Talisman, ali zato su tu grejači i ventilacija elektro-pokretanih sedišta, kao i Bose ozvučenje.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisTestirani primerak je opremljen i dodatnim „Winter IP“ paketom koji je za svaku preporuku; obuhvata grejače vetrobranskog stakla, grejače volana i grejače zadnjih sedišta, čiji prekidači nisu vidljivi na prvi pogled – nalaze se u centralnom naslonu za ruke.

Tu je i čuveni izbor boja ambijentalnog osvetljenja koji nam je poznat iz „megana“ i „talismana“.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisFrancuska škola dizajna je ostavila svoj pečat, pa su sedišta presvučena posebno finom kožom u dezenu nekoliko tonova sive i bež boje.

Neizbežni su Initiale Paris logo, kao i luksuzni nasloni za glavu, rezervisani specijalno za vrhunsku verziju.

Instrument tabla i centralna konzola su takođe prepoznatljive, po ugledu na druge najnovije modele Renoa.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisTo znači da je moguće menjati ne samo boju ambijentalnog osvetljenja, već i dizajn instrumenata. S obzirom da mehaniku deli sa Nissanom X-Trail, za razliku od Talismana, Koleos nema personalizaciju odziva na gas, volana i amortizera u vidu „čip tjuninga na dugme“ u vidu „sport“ ili „individualnog“ moda.

Suvišno je pominjati da su razlike u voznim karakteristikama u odnosu na limuzinu velike, iako dele zajedničku mehaničku platformu „CMF-C/D“.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisKarakterno su potpuno različiti automobili i ne bi trebalo da izazivaju veliku dilemu kod kupaca oko izbora.

Dvolitarski dizelaš je prava mera za prilično težak SUV. Sa svojih 177 KS uspešno se bori sa 1700 kilograma mase i nema problem da odgovori na zahtev za naglim međuubrzanjima čak i pri visokim putnim brzinama.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisZa to je zaslužan ne samo veliki obrtni moment koji je na maksimumu već pri 2000 o/min, već i sjajni CVT menjač.

Nikada ne drži motor na visokim obrtajima, osim kada zahtevate maksimum snage. Prilikom standardnih ubrzanja motor radi na vrlo opuštenih 1400 obrtaja a auto ubrzava kontinuiranom promenom prenosnih odnosa menjača.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisNema nikakvog „mučenja“ ni motora ni ušiju putnika. Za veće brzine menjač je isprogramiran tako da ima unapred definisane prenosne odnose; zapravo imitira brzine kao kod klasičnog automatika.

Tako je u manuelnom modu na raspolaganju sedam stepeni prenosa; koristili smo ga uglavnom prilikom kočenja motorom jer je u automatskom režimu više nego komforan.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisZa razliku od „isktrejla“, kada ručicu menjača gurnete nalevo, „koleos“ nema sportski mod menjača, već je direktno u manuelnom režimu.

Takođe, nema ni opcije u meniju za ručni odabir automatskog režima kočenja motorom (stalno je uključen), kao ni asistencije prilikom spuštanja niz strme i klizave nizbrdice.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisOgibljenje Koleosa je tvrđe podešeno; rupe po ulicama mu ne prijaju naročito, mada je iznenađujuće udoban po makadamu i generalno putevima van asfalta.

Gradska vožnja ne treba da vas plaši; veliki „reno“ je pitom i sofisticiran, lako se vozi, preglednost je dobra a za svaki slučaj tu su i svi mogući sistemi za aktivnu bezbednost, počevši od kontrole mrtvog ugla, upozorenja prilikom nenamernog napuštanja saobraćajne trake pa sve do automatskog kočenja.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisIznenađujuće je brz i agilan za jedan veliki SUV; na komandu gasa reaguje trenutno, bez ikakvog „razmišljanja“ i pauze, za šta je, pre svega, ponovo zaslužan CVT menjač.

Parkiranje takođe nije problem, ima prilično mali krug okretanja za ovoliki auto, a za svaki slučaj, tu je i funkcija automatskog parkiranja i isparkiravanja koja se aktivira pritiskom na taster na centralnoj konzoli.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale paris

Potrošnja je umerena, s obzirom na masu i sve druge okolnosti. U varijanti sa aktivnim pogonom na prednjim točkovima uspeli smo da dostignemo čak 8,5 l/100 km po gradu.

Pri 130 km/h treba računati na sličnu vrednost. Ipak, veće putne brzine ozbiljno podižu potrošnju.

Na kraju, treba reći da je „koleos“, kao jedan od najstilizovanijih SUV modela na našem tržištu, ima veoma dobru završnu obradu i kvalitetne materijale u kabini.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisSvuda su površine meke na dodir, kao i atraktivni štep koji pokazuju veliku pažnju Renoa i posvećenost kupcu.

Naravno, „koleos“ ima i mana; na primer, automatika je rezervisana samo za vozačev prozor, što je neshvatljivo u današnje vreme, pogotovo na najvišem paketu opreme.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisVoleli bismo da grejač sedišta mnogo brže reaguje; nekad nam se dešavalo da završimo kraću vožnju a da grejanje nismo ni osetili.

Ipak, to su sve sitnice koje se uz nebrojene prednosti brzo zaboravljaju. „Koleos“ je sjajan porodični auto koji od opreme ima praktično sve što i najbolje opremljeni premijum konkurenti čija cena lako dostiže i duplo veće cifre.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale paris

Produžena garancija od pet godina je besplatna i važi do 150.000 pređenih kilometara. U ovom trenutku Reno poklanja i opciju adaptivnog tempomata koji je dostupan uz srednji i najbolji paket opreme.

Cena testiranog primerka je 38.480 evra.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisKomfor na premijum nivou

Renault Koleos od opreme ima što i najbolja specifikacija premijum konkurenata. Osim hlađenja i grejanja sedišta, tu je grejač volana koji nam je dobro došao u hladnim zimskim danima.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisČetiri USB priključka

Ljubitelji gedžeta neće imati problem sa napajanjem. Na raspolaganju su im čak četiri USB konektora, dva za prednja i dva za zadnja sedišta. Po jedna utičnica od 12 volti su napred i pozadi, kao i AUX priključak i slot za SD karticu.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisMaksimalna bezbednost

Na spisku opreme su skoro svi sistemi za aktivnu bezbednosti, kao što su upozorenje o nenamernom napuštanju saobraćajne trake, automatsko kočenje, senzor mrtvog ugla, snimanje saobraćajnih znakova i automatska duga svetla.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisOzbiljan 4×4 sistem

Što se tiče ozbiljnosti 4×4 pogona, Nissanov sistem koji je primenjen na Koleosu je zapravo u samom vrhu među SUV modelima, ne računajući okorele terence koji imaju redukciju i blokade prednjeg, zadnjeg i centralnog diferencijala.

Ovde nema redukcije, ali su zato vozaču na raspolaganju tri moda. Prvi je pogon na prednjim točkovima (2WD);

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisdrugi je automatski (4WD Auto) koji u zavisnosti od vrste podloge i proklizavanja točkova i do 50 posto obrtnog momenta prebacuje na zadnje točkove;

treći aktivira stalan pogon na sva četiri točka (4WD Lock) u odnosu 50/50 na prednju i zadnju osovinu i radi do brzine od 40 km/h, kada se automatski isključuje.

Procenat prebacivanja snage na zadnje točkove u automatskom režimu možete da pratite u gornjem desnom uglu obrtomera.

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisRenault Koleos Initiale Paris dCi 175 4WD X-Tronic

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 380 Nm pri 2000 o/min, menjač automatski, CVT

Dimenzije: D/Ž/Š 4673/1843/1678 mm, međuos. rastojanje 2705 mm, prtljažnik 498/1706 l, rezervoar 60 l, masa 1696 kg, pneumatici 225/55 R19, klirens 210 mm, napadni/izlazni ugao 19/26 stepeni

Performanse: maks. brzina 204 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,2 s, potrošnja 7,0/6,0/6,4 l/100 km, emisija CO2 168 g/km

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale parisOprema

Standard: kožna sedišta sa el. podešavanjem, ventilacijom i grejanjem, alu-felne 19 inča, otvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom, akustična laminirana bočna stakla, 4 kamere 360 stepeni, Bose ozvučenje sa 8,7 inča displejem i 12 zvučnika, prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, automatska duga svetla, LED farovi, ambijentalno osvetljenje, el. preklopivi retrovizori, radarski tempomat, upozorenje za nenamernu promenu saobraćajne trake, el. parkirna kočnica, senzor za kišu i svetla, automatsko kočenje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, dvozonski klima-uređaj, beskontaktno otključavanje i startovanje motora

Opcije: paket „winter IP“ (grejači zadnjih sedišta, grejač vetrobrana i grejač volana), automatsko parkiranje i isparkiravanje, panoramski krov

auto magazin srbija test renault koleos 2,0 dCi initiale paris

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 Skyactive X sa 186ks sa automatskim menajcem. Prodavac [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad