Auto magazin

TEST: Renault Mégane GT TCe 205 EDC

TEST: Renault Mégane GT TCe 205 EDC
07.10.2018.

Hormon sreće

Na prvi pogled – običan auto, a na drugi… GT verzija „megana“ je toliko drugačija od standardnih da se može nazvati potpuno drugim modelom. Svojim performansama bez problema može da zameni i neke sportske automobile

Ako ste mislili da za osmeh na licu i pravi osećaj zadovoljstva morate da date puno para za auto, prevarili ste se.

Reno je „meganom GT“ postigao ono što ne može da se kupi ni za mnogo više para – osećaj sreće u svakom trenutku provedenim za volanom.

Iskreno, nismo pomišljali da za 23 hiljade evra može da se dobije ovoliko mnogo od automobila. Čak, plašimo se da se ovako nešto neće ponoviti, s obzirom na troškove proizvodnje i tiraž.

auto magazin srbija test renault megane gt

Zato, treba uživati dok je „GT“ verzija „megana“ četvrte generacije u ponudi.

Prošla, treća, bila je tek neznatno drugačija od standardnih modela. Imala je drugačije branike, felne većeg prečnika, kao i sportske detalje u unutrašnjosti.

Tvrđe ogibljenje je takođe bilo specifično ali sve to zajedno nije bilo dovoljno da se kaže da je Mégane GT drastično drugačiji od standardnih. Izuzev najjačih verzija motora, razume se.

auto magazin srbija test renault megane gt

Ovaj put, „GT“ oznaka znači nešto sasvim drugo. Tačnije, izmene su daleko ekstremnije.

Naravno, i ovde ima estetskih razlika u smislu sportskih branika i „osamnaestica“. U unutrašnjosti su to sada kadice, daleko sportskije nego u prethodnoj generaciji.

Imaju izraženiju bočnu podršku, gotovo kao u dosadašnjem „RS“-u u standardnoj varijanti. Oznaka Renault Sport se sada nalazi svuda – na ključu-kartici, na zadnjem delu automobila, na pragovima, na komandnoj tabli ispred suvozača…

auto magazin srbija test renault megane gt

Daleko je naglašeniji sportski karakter nego ranije i to potpuno opravdano. Ovde nisu ugrađene samo tvrđe opruge na ogibljenju, praktično je drugačije sve.

Za početak, Mégane GT ima “4CONTROL” sistem upravljanja i pomoću zadnjih točkova.

Po gradu se zadnji točkovi okreću u kontra smeru od prednjih u cilju lakšeg manevrisanja a pri većim brzinama u istom smeru, kako bi auto bolje ležao u krivinama.

auto magazin srbija test renault megane gt

Umesto 11,2, prečnik okretanja je 10,4 metara. Dalje, letva volana je potpuno drugačija, sa neuporedivo direktnijim volanom koji ima 2,3 umesto 2,9 krugova.

Uz nezaobilazno niže oslanjanje, Mégane GT ima apsolutno izmenjen karakter u odnosu na sve druge verzije.

Ako tome još dodamo podatak da se sklapa u proizvodnim pogonima gde se pravi i “RS”, može se reći da je ovo vrlo poseban auto.

auto magazin srbija test renault megane gt

Kako sve to izgleda u praksi? Atraktivan izgled i brojni drugačiji detalji čine da predstavlja pravu atrakciju na ulicama.

Doduše, mnogi pomisle da je reč o “RS”-u, a verujemo da je to i bio cilj dizajnera. Niskoprofilne “osamnaestice” i spuštena karoserija obećavaju.

Već kada priđete automobilu, shvatite da je dosta niži od standardnih “megana”. Sedanje u “kadice” zahteva malo akrobacija ali ne previše.

auto magazin srbija test renault megane gt

Alkantara kojom su presvučena je prijatna i na oko i na dodir, a dizajneri su se trudili da svuda provuku plavu boju kao lajtmotiv “GT” verzije – na volanu je plavi štep, ispred suvozača plava lajsna, čak je i ambijentalno osvetljenje plavo (dve dok ne promenite setap u sportski mod).

auto magazin srbija test renault megane gt

S obzirom da je ovo ipak porodični auto, treba računati na to da su kadice nešto glomaznije od klasičnih sedišta, tako da iza vozača prosečne visine ne ostane puno mesta.

Pozicija za volanom je gotovo idealna. Posebno fasciniraju velike “šamaraljke” na volanu, odnosno tasteri za manuelnu promenu brzina.

auto magazin srbija test renault megane gt

Volan je takođe drugačiji u “GT”-u, ima deblji obruč, bolje leži u rukama i obložen je finijom, mekšom perforisanom kožom.

Ukupan utisak je da je auto dosta kvalitetniji u odnosu na standardne “megane”, ne samo u pogledu kvalitetnijih materijala već i završne obrade.

auto magazin srbija test renault megane gt

Šta smo prvo pomislili u prvim metrima vožnje? Auto fantastično skreće!!! Potpuno je neverovatan osećaj u krivinama, bilo da izlazite sa parkinga ili ste na magistralnom putu sa mnogo oštrih zavoja.

auto magazin srbija test renault megane gt

Jednostavno, osećaj za volanom je kao da vozite daleko skuplji sportski auto. Već tu je jasno da je cifra od dvadesetak hiljada evra potpuno opravdana za ovakav auto. A najbolje tek dolazi…

Za Mégane GT Reno je rezervisao Nisanov 1,6 turbo-benzinski motor koji znamo iz nekoliko modela.

Ugrađuje se u Qashqai i X-Trail u oslabljenoj verziji od 163 KS, dok u Juke Nismo i Clio RS ide verzija od 200 KS.

Za Mégane GT motor je pojačan na 205 “konja” i uparen je sa sedmostepenim automatizovanim menjačem sa dve lamele.

auto magazin srbija test renault megane gt

Da ne okolišamo – izuzetan rad Renoa. Dugo nismo imali prilike da vozimo ovako dobro usklađen “reno”. Za početak, tu si tri moda vožnje – “normal”, “komfort” i “sport”.

Svaki od njih drastično menja karakter automobila, ali i grafiku digitalnih instrumenata, kao i boju ambijentalnog osvetljenja.

Kod standardnih “megana” modovi se menjaju pritiskom na “multisens” taster koji je smešten između ručice menjača i tastera električne ručne kočnice.

auto magazin srbija test renault megane gt

Međutim, kod “GT” je uvedena još jedna novina. Naime, tokom standardne vožnje u “normal” ili “komfort” modu ponekad imate potrebu da brzo odaberete “sport” mod.

Za tu priliku Reno je postavio “RS” taster odmah ispod komandi “klime”. Dovoljno je da samo uperite palac i da auto “pokaže zube”.

Inače, “RS” taster je postavljen, ironično, umesto “eko” tastera koji se nalazi na ostalim “meganima”. Moramo da priznamo da nismo baš oduševljeni grafikom instrumenata u “RS” modu, s obzirom da obrtomer nije kružnog oblika već je u obliku horizontalnog pikmetra na audio uređajima.

auto magazin srbija test renault megane gt

Nismo uspeli da se naviknemo na ovakvo rešenje ali, kad ste već u “RS” modu, poslednje što gledate su instrumenti.

Koncentracija na put je obavezna jer auto postaje ozbiljno brz. Ubrzanja su vrlo snažna, bez obzira na trenutnu brzinu.

Za to je zaslužan menjač koji uvek pronalazi optimalan stepen prenosa i trenutno reaguje na misao vozača, da ne kažemo komandu gasa.

auto magazin srbija test renault megane gt

Čak i u “RS” modu, koji je programiran da brzine menja u poslednjem trenutku, odnosno na najvišim obrtajima, prepoznaje stil vozača.

Na primer, ako prestanete sa ubrzanjima i počnete da održavate konstantnu brzinu, ipak će izmenjati brzine na više kako bi smanjio obrtaje i nepotrebno opterećenje motora.

Čak i tada, biće dva stepena niže, odnosno bar hiljadu obrtaja više u odnosu na “normal” mod.

auto magazin srbija test renault megane gt

U svakom slučaju, programiran je da izvlači maksimalne performanse iz motora i jednostavno nije baš opušten za svakodnevnu vožnju – ili je za stazu, ili ako se povremeno uželite ekstremnih performansi.

Ponovnim klikom na “RS” dugme, vraćate se u “normal” mod. Ovde je već obrtomer kružnog oblika, instrumenti su generalno pregledniji a umesto crvene boje ambijentalnog osvetljenja vraćamo se na plavu boju.

auto magazin srbija test renault megane gt

Reklo bi se, mod za svaki dan. Međutim, ko želi još uglađeniju vožnju, tu je “komfort” mod. Instrumenti tada uopšte ne pokazuju obrtomer.

Menjač do 65 km/h izmenja svih sedam brzina. Čak ni tada auto nije spor, dovoljno je da nagazite komandu gasa i auto će žustro ubrzati, sa prijatnim izmenama svih brzina.

auto magazin srbija test renault megane gt

Ovakvom vožnjom prosek potrošnje po gradu kreće se oko 8,5 l/100 km, što je tek malo više od fabričkih deklarisanih podataka.

Interesantno je da vožnja na otvorenom dosta smanjuje potrošnju. Pri 130 km/h Mégane GT troši zaista skromnih 6,5 l/100 km, a magistrala prosek obara za čak dve litre.

auto magazin srbija test renault megane gt

Naravno, glavna ideja ovakvog automobila je uživanje u ekstremnijoj vožnji i to jednostavno ne možete da izbegnete.

Čak i kada poštujete ograničenja brzine, ne možete da odolite a da ne uđete velikom brzinom u krivinu.

Neverovatno je sa kojom lakoćom “GT” skreće i pegla krivine, bez ikakve tendencije za proklizavanjem.

Naravno, ovo nije auto sa kojim možete na trke, ali za svakodnevno uživanje je više nego prijatan a istovremeno uzbudljiv, s obzirom na uglađenost i različite karaktere koje dobijate u svakom od tri moda vožnje.

auto magazin srbija test renault megane gt

Interesantno je da nije pretvrd i uopšte nije neudoban. Jeste daleko tvrđi od klasičnih “megana”, ne pliva preko neravnina i nema veliki hod ogibljenja, ali je vrlo udoban za svakodnevnu vožnju, s obzirom da efikasno neutrališe sitne neravnine.

Na neki način, ovo je ozbiljan konkurent “golfu GTI”, od koga je 25 KS slabiji i za sedam desetinki sporiji do “stotke”, ali i desetak hiljada evra jeftiniji.

auto magazin srbija test renault megane gt

Pri svemu tome, nije ništa manje zabavan, naprotiv. Možda je čak i interesantniji zbog “4CONTROL” sistema, odnosno upravljanja na sva četiri točka.

Osećaj da pod haubom imate više nego dovoljno rezerve snage i da u svakom trenutku možete vrlo naglo da ubrzate, zaista je impozantan.

Što bi u reklamnim kampanjama Francuzi rekli – “anđeo i demon”. Definitivno, “megan GT” ima moć da ulepša svakodnevnicu.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test renault megane gt

Rezervisano za “GT”

Mégane GT ima “4CONTROL” sistem upravljanja i pomoću zadnjih točkova. To je sistem koji je Reno prvi put ugradio u “laguni treće generacije”.

Po gradu se zadnji točkovi zakreću u kontra smeru od prednjih u cilju lakšeg manevrisanja a pri većim brzinama u istom smeru, kako bi auto bolje ležao u krivinama.

auto magazin srbija test renault megane gt

Sedam brzina

Automatizovani menjač sa dve lamele ima sedam brzina. Inteligentniji je od prosečnog vozača i najbolje je koristiti ga u automatskom modu.

Ukoliko želite sami da menjate brzine preko tastera na volanu, iznenadiće vas brzina kojom reaguje na komande.

auto magazin srbija test renault megane gt

Ipak, ponaša se drugačije u odnosu na neke druge menjače. Na primer, ukoliko kočite motorom samostalno smanjujući stepen prenosa, čim date gas menjač se vraća u automatski režim.

Takođe, prilikom ubrzanja, poslušno vas prati u ručnom izboru brzina, ali već posle par sekundi vraća sve na automatiku.

auto magazin srbija test renault megane gt

“Kadice” su neminovnost

Već samo uskakanje u “kadice” navlači osmeh na lice. Odlično drže telo u krivinama, a konstruisane po meri prosečno građenih osoba.

Nešto su glomaznije od klasičnih sedišta; s obzirom da je reč o automatiku i da će vozač sebi dozvoliti nešto više komfora nego inače, ne očekujte previše mesta za kolena putnika iza vozača.

auto magazin srbija test renault megane gt

Osim sa 1,6 turbo-benzinskim motorom od 205 KS, “reno megan GT” je dostupan i sa 1,6 dizelašem koji uz pomoć dve turbine razvija 165 “konja”.

Skuplji je dve hiljade evra u odnosu na benzinca. Ipak, benzinac je benzinac. Ko želi da doplati za karavan, moraće da izdvoji još 800 evra.

auto magazin srbija test renault megane gt

Renault Mégane GT TCe 205 EDC

Motor: zapremina 1618 ccm, snaga 151 kW (205 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 280 Nm pri 2400 o/min, menjač automatizovani sa dve lamele, 7 stepeni

Dimenzije: 4359/1814/1436 mm, međuos. rastojanje 2669 mm, prtljažnik 434/1247 l, rezervoar 50 l, masa 1392 kg, pneumatici 225/40 R 18

Performanse: maks. brzina 230 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,1 s, potrošnja 6,0/4,9/7,8 l/100 km, emisija CO2 134 g/km

auto magazin srbija test renault megane gt

Oprema

Standard: kamera za čitanje saobraćajnih znakova, upozorenje na nenamernu promenu saobraćajne trake, sistem 4Control, sportska sedišta, sportski volan GT, ručice menjača na upravljaču, sportska šasija, „reno sport“ kartica za otključavanje, automatska duga svetla, LED glavna i duga svetla, GT prednja maska i branici, dodatno zatamnjena zadnja stakla, alu-felne 18 inča, alu-papučice, multimedijalni sistem sa displejem 8,7 inča i navigacijom, senzor za kišu i svetla, zadnji parking senzori

Opcije: ambijentalno osvetljenje u kabini, head-up displej, grejanje prednjih sedišta

auto magazin srbija test renault megane gt

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Sli ni tekstovi

1 komentar

  1. pero
    pero October 09, 19:11

    motor mu je od nissana takode i menjac, ali to nije bitno kad je nissan u vlastnistvu renaulta. inace super auto.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Potrošnja navedena u tekstu je naša - po putnom računaru, a potrošnja navedena u tabeli [...]

Prelepo izgleda. P.s. da li je potrosnja, zvanična od proizvođača. Nešto je nerealno niska. [...]

Gute Arbeit. Danke. [...]

Nikola, delim misljenje koje ste izneli u Vasem komentaru. Srećni sam vlasnik ovog vozila od [...]

Masovna ulazak električnih automobila po swvemu sudeće ne može da se zaustavi. Naftni lobi se [...]

Odlična vest za ljubitelje BMW vozila. [...]

Preuzmite Auto magazin za android