TEST: Subaru Levorg 2,0i High Premium Navi Sport

1

Sa druge planete

Ako se za većinu novih automobila može reći da su slični, Subaru spada među one totalno drugačije. Evo rešenja za sve one koji odolevaju klišeu

Dve ključne osobine izdvajaju Subaru modele od svih drugih – stalan pogon na sva četiri točka i bokser motori.

Već to je sasvim dovoljno da se razlikuju u odnosu na sve druge automobile na tržištu. Dakle, ako želite nešto potpuno drugačije i nesvakidašnje, Subaru automobili su zanimljiva tema za razmišljanje.

Test Subaru Levorg

U gami su zadržani tradicionalni modeli. Osim SUV-ova, tu je i karavan pod nazivom Levorg. On je zamena za nekadašnji Legasi karavan i na tržištu je već nekoliko godina.

Tokom 2019. je redizajniran a sada je prava retkost i po tome što je jedan od svega nekoliko karavana srednje klase na tržištu.

Test Subaru Levorg

Na neki način, predstavlja i nostalgiju za vremenima pre nego što je nastala poplava SUV modela.

Spolja je potpuno prepoznatljiv kao „subaru“. Oštre linije i specifična maska su deo imidža. Da ne bude zabune, i dalje je u ponudi Outback, odnosno povišena karavan verzija.

Test Subaru Levorg

Levorg je, dakle, “civilizovanija” varijanta, sa standardnim odstojanjem od tla od 135 milimetara. Ideja je da pruži uživanje u vožnji karakteristično za limuzine i nisko težište.

Upravo to je jedna od prednosti bokser motora – centar mase je dodatno niži zbog cilindara koji se rasprostiru u stranu a ne u visinu.

Test Subaru Levorg

Unutrašnjost je takođe tipična za limuzine. Sedi se relativno nisko i zavaljeno, sa opruženim nogama.

Prednja sportska sedišta, očekivano, imaju izraženu bočnu podršku, mada nam je nedostajalo podešavanje dužine sedišta, na šta su nas sve češće navikavaju i jeftiniji evropski modeli.

Test Subaru Levorg

Pozadi je posebna priča kada je u pitanju komfor. Čak i posle dužeg putovanja iz „levorga“ izlazite odmorni.

Prostor za kolena je potpuno u skladu sa klasom a ono što posebno moramo da pohvalimo je činjenica da ovde neće imati problema sa mestom za glavu čak i vrlo visoke osobe.

Test Subaru Levorg

Istina, da biste smestili dete u dečije sedište potrebno je malo više saginjanja u odnosu na Outback ili Forester. Prtljažnik je među najvećima, sa dve posebne pregrade u podu.

Test Subaru Levorg

Kvalitet materijala nije baš kao u „foresteru“. Levorg je po tom pitanju skromniji, iako su tapacirunzi vrata obloženi eko-kožom, kao i centralni tunel na kome je dominantan plavi štep.

Test Subaru Levorg

Nešto tvrđa plastika u odnosu na konkurente donekle kvari utisak, ali zato prostora ima na pretek, kao i specifičnih detalja koji će se nekome svideti, a nekome ne.

Test Subaru Levorg

Mnogo je detalja i elemenata koji nisu na uobičajenom mestu. Na primer, informacije sa putnog računara ne nalaze se na displeju među instrumentima, već na gornjem displeju centralne konzole.

Test Subaru Levorg

Njegov meni menjate tako što klikćete taster ispod displeja, a ne na volanu. Tako su se i podaci o potrošnji našli na, za današnje automobile neuobičajenom mestu.

Test Subaru Levorg

Osim toga, ovde su podaci o nagibu vozila, temperaturi motornog ulja, kao i dijagram pogona na sva četiri točka koji lepo izgleda, ali nema neku korisnu funkciju, s obzirom da se ne prikazuje procenat raspodele snage.

Test Subaru Levorg

Neobično rešenje je postavljanje tastera sport moda na volan. Ima oznaku “S”, dok je standardni “I”, sa plavom crtom koja bi trebalo da asocira na ekonomičnost.

Test Subaru Levorg

U suštini, levu grupu tastera na volanu gotovo da uopšte nismo koristili izuzev za promenu radio stanica. Kada smo već kod toga, treba reći da je ozvučenje veoma kvalitetno.

Možda nije previše snažno, ali je frekventni opseg širok, sa izraženim basem.

Test Subaru Levorg

Još jedno iznenađenje stiže u vidu multimedijalnog displeja. Iako paket opreme nosi oznaku Premium Navi Sport, navigacije nema.

Zato su tu Android Auto i Apple Car Play aplikacije preko kojih možete da povežete telefon i koristite vašu navigaciju.

Test Subaru Levorg

Zanimljivo je i to da se uz sam displej nalazi i NFC znak. Za vreme testa nismo uspeli da nađemo neku praktičnu ulogu ove funkcije.

Komande “klime” takođe umeju da zbune onoga ko prvi put seda za volan “subarua levorg”. Deluju analogno na prvi pogled i tek kad počnete da ih okrećete shvatite da se parametri menjaju na već pomenutom gornjem displeju.

Test Subaru Levorg

Na njemu se prikazuje i snimak sa prednje kamere, dok se slika zadnje emituje preko velikog centralnog displeja, što je i uobičajeno.

Test Subaru Levorg

Dakle, potrebno je privikavanje na sve specifičnosti “subarua”, ali kada prođe par dana, već ćete rutinski i intuitivno znati gde šta da gledate.

Test Subaru Levorg

 

Inače, japanci su se potrudili, pa su svuda po automobilu USB priključci velike struje punjenja, tako da se ne osećaju zapostavljenim ni putnici pozadi.

Test Subaru Levorg

Ukoliko ste se vozili u nekom od starijih “subarua”, sigurno ste zapamtili onaj karakteristični zvuk bokser motora.

 

Levorg je po tom pitanju “stidljiv”. Motor je vrlo tih pa se njegov karakter ne čuje sve do 4000 obrtaja.

Test Subaru Levorg

 

Inače, do te cifre nećete baš često dolaziti, s ozbirom da je CVT menjač podešen tako da motor drži na svega oko 1500 obrtaja, lak i prilikom umerenih ubrzanja.

Test Subaru Levorg

Iz stanja mirovanja kreće sa oko 2500 o/min, ali vrlo brzo obrtaji padnu na pomenutih 1500. Tek “patosiranje” gasa, odnosno kick-down funkcija zavrte motor do crvenog područja ali se kazaljka tamo se ne zadržava predugo.

Test Subaru Levorg

 

Posebno ne po gradu ili na magistrali, gde je 150 “konja” više nego dovoljno za tečnu vožnju. Ipak, u trenucima kada zahtevate maksimum snage, na primer, prilikom preticanja, i to posebno na auto-putu, oseća se da mu fali turbo i još pedesetak “konja”.

Test Subaru Levorg

U tom smislu od “levorga” ne treba očekivati čudo, s obzirom da je u pitanju atmosferski motor koji je veoma dobro iskombinovan sa CVT menjačem.

Ko voli sam da menja brzine ili da koči motorom, tu je manuelni mod sa komandama na volanu.

Test Subaru Levorg

Potrošnja je u skladu sa konstrukcijom. Auto smo testirali po hladnom vremenu na kratkim relacijama, pa je prosek bio oko 12 litara gradske vožnje.

Pri 130 km/h se “vrti” na oko 2350 obrtaja, što je dosta niska vrednost za jednog benzinca. Na žalost, to mu nije pomoglo da manje troši, tako da pri toj brzini treba računati na između devet i deset litara.

Test Subaru Levorg

Naravno, ne treba zaboraviti da “subaru levorg” ima stalni pogon na sva četiri točka. Nismo imali prilike da ga testiramo u klizavim okolnostima ali smo itekako osetili njegove prednosti u brzim prolascima kroz krivine, koji su više nego neutralni zahvaljujući ne samo pogonu već i upravljanju.

Test Subaru Levorg

Jedina mana u tom smislu su bile Tigar zimske gume, koje po vlažnoj podlozi lako isklizaju.

Opšta udobnost je svakako još jedna velika prednost “levorga”, koji spada među mekše automobile na tržištu.

Test Subaru Levorg

Pravi porodični karakter je nesporan i sigurni smo da će tradicionalni karavan još dugo ostati u borbi sa neumoljivim SUV modelima.

Aleksandar Bursać

Test Subaru Levorg

Dve pregrade u prtljažniku

Nema rezervnog točka ali zato su u prtljažniku dve odvojene pregrade u podu. Imaju veliku zapreminu i svaka od njih ima svoj poklopac.

Test Subaru Levorg

U bokovima su posebne otvorene pregrade za sitnice, kao i zakačaljke za kese i torbe. Iz gepeka možete da oborite naslon zadnjih sedišta jednim klikom.

Test Subaru Levorg

Šiber na struju

Tradicionalni stakleni šiber može da se otvori u nekoliko položaja. Iako je na struju, njegova roletna nije. Moraćete ručno da je otvorite i zatvorite, što i nije tako teško s obzirom da je kratka.

Test Subaru Levorg

Tasteri bezbednosti u krovu

Tokom testa smo više puta pominjali neobična rešenja zbog kojih je potrebno određeno privikavanje na Subaru Levorg.

Među njima su i tasteri za isključivanje sistema za automatsko kočenje kao i prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake.

Test Subaru Levorg

Oni se obično nalaze sa leve strane volana a ovde su postavljeni u krovu, uz tastere osvetljenja.

Test Subaru Levorg

Subaru Levorg 2,0i High Premium Navi Sport

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 6200 o/min, maks. o. moment 198 Nm pri 4200 o/min, menjač automatski, CVT, pogon 4×4

Dimenzije: D/Š/V 4690/1780/1490 mm, međuos. rastojanje 2650 mm, klirens 135 mm, prtljažnik 522/1446 l, rezervoar 60 l, masa 1545 kg, pneumatici 225/45 R18

Performanse: maks. brzina 195 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,7 s, potrošnja 9,2/6,2/7,3 l/100 km, emisija CO2 167 g/km

Test Subaru Levorg Test Subaru Levorg Test Subaru Levorg Test Subaru LevorgTest Subaru Levorg Test Subaru Levorg Test Subaru Levorg

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring