BMW iX je prvi čisto električni SUV bavarskog brenda

1

Novi BMW iX je spreman za serijsku proizvodnju. To je prvi SUV bavarskog proizvođača koji je projektovan kao čisto električni automobil. Zapravo, to je SAV ( Sports Activity Vehicle), kako se navodi u saopštenju za medije.

U samom startu imaće dve varijante. Obe će imati pogon na sva četiri točka. Najsnažnija će nositi oznaku BMW iX xDrive50 i imaće ukupno 523 konjske snage. Maksimalni obrtni moment će biti 765 njutn-metara.

BMW iX

Slabija verzija će biti BMW iX xDrive40, sa ukupno 326 konjskih snaga i 630 njutn-metara. Jači do stotke stiže za svega 4,6 sekundi, dok slabijem za taj zadatak treba 6,1 sekunda.

Vrhunac ponude će biti BMW iX M60 sa okruglo 600 konjskih snaga, ali se njegova premijera očekuje nešto kasnije, s obzirom da je još u vek u fazi testiranja.

BMW iX

Kao što smo i očekivali od električnog SAV-a visokih performansi, konstrukcija je od aluminijuma. Korišćena su i ugljena vlakna i to na krovu i bočnim panelima, uključujući i zadnji deo.

Konstruktori su se potrudili da aerodinamika bude maksimalno optimizovana za jedan SUV, pa koeficijent iznosi svega 0,25 Cd.

BMW iX

Naravno, baterije su smeštene u podu u cilju snižavanja težišta. BMW iX xDrive50 ima bateriju kapaciteta 105,2 kWh (bruto kapacitet je 111,5 kWh), dok iX xDrive40 ima 71 kWh (76,6 kWh bruto).

Ugrađena je i efikasna toplotna pumpa za grejanje i hlađenje koja u najmanjoj mogućoj meri koristi bateriju.

BMW iX

Inače, baterije imaju daleko veću efikasnost u odnosu na one ugrađene u, na primer, BMW i3. Konkretno, volumetrička energetska gustina im je veća za 40 procenata.

Velika baterija u BMW-u iX xDrive50 omogućava snagu punjenja od čak 200 kW. To znači da joj je od 10 do 80 posto kapaciteta potrebno svega 35 minuta da bude na DC punjaču. Kod slabije je to vreme smanjeno na 31 minut, uprkos manjoj snazi punjenja od 150 kW.

BMW iX

Ako nemate toliko vremena da čekate, za deset minuta punjenja biće omogućeno čak 150 kilometara autonomije na snažnijem modelu, odnosno 95 kilometara na slabijem.

Enterijer je pravo umetničko delo industrijskog dizajna. Tu su i veliki displeji dijagonale 12,3 i 14,9 inča, smešteni iza zajedničkog stakla, tako da formiraju jednu neprekinutu površinu.

Kupcima je na raspolaganju ažuriranje softvera i opcija preko interneta.

BMW iX

Radi se i na autonomnoj vožnji trećeg nivoa, s obzirom da je u trenutku lansiranja kao deo bezbednosne opreme dostupno pet kamera, pet radarskih i 12 ultra-zvučnih senzora.

Opciono, Bowers & Wilkins ozvučenje pruža uživanje u 4D zvuku… Kada smo već kod zvuka, zanimljivo je i da su predviđeni razni zvuci koji upozoravaju pešake na nadolazeće vozilo. Za njihovo komponovanje bio je zadužen kompozitor filmske muzike, Hans Zimmer.

BMW iX

Novi BMW iX praviće se u fabrici u Dungolfingu. Sirovine poput kobalta i litijuma dolaziće iz Australije i Maroka.

Biće primenjen i veliki procenat recikliranog aluminijuma i plastike, dok je drvo sa specijalnih plantaža gajenih za ovu namenu. Obloge na podu i patosnice su napravljene od recikliranih ribarskih mreža.

BMW iXBMW iX BMW iX BMW iX BMW iX

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring