Auto magazin

Test: Toyota Prius 4 Executive

Test: Toyota Prius 4 Executive
08.12.2016.
Novi mejnstrim

Pred nama je četvrta generacija najpopularnijeg hibridnog automobila na svetu. Nakon pet miliona proizvedenih primeraka i velike popularnosti ne samo kod Holivudskih trend setera, već i kod taksista širom planete, postavljamo pitanje, da li je "prius" još uvek hipstersko vozilo budućnosti, ili je već postao uobičajena svakodnevica?

Odgovor na postavljeno pitanje je vrlo jednostavan i nedvosmislen. “Prijus” je odavno postao uobičajen izbor prilikom kupovine limuzine D segmenta širom planete. Čak i u Srbiji putevima krstari priličan broj “prijusa”, ali su procentualno i dalje mnogo manje zastupljeni nego u drugim državama, pre svega zbog toga što naša kod nas ne postoje nikavi benefiti prilikom kupovine ekoloških vozila, što je opšte prihvaćena praksa.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Sa zadovoljstvom konstatujemo da je Tojota vratila prijusu nesvakidašnji dizajn

Četvrtu generaciju “prijusa” nestrpljivo smo čekali. Tojota je već prilikom konstruisanja prethodne generacije shvatila da hibridni automobil ne mora da izgleda kao “spejs šatl” kako bi privukao kupce, pa su dizajneri namerno “spustili loptu”. Ipak sa zadovoljstvom konstatujemo da su se sada vratili da neobičan dizajn.

Nakon upoznavanja sa automobilom, konstatujemo da postoji dosta retro detalja sa Američkih automobila iz pedesetih godina prošlog veka, kako na karoseriji, tako i u kabini. Pogledajte samo uspravnu i usku zadnju svetlosnu grupu koja kao da je precrtana sa nekog “kadilaka reponje”. U kabini, tu su ovalni otvori za ventilaciju, kao i instrument tabla i presvlake sedišta u dve boje u dizajnerskoj šemi koja je tipična za stare “kadilake”.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Zadnju svetlosna grupa kao da je precrtana sa nekog kadilaka reponje

Inače, dimenzije i proporcije automobila su malo izmenjene u odnosu dosadašnje “prijuse”. Novi je nešto je duži, širi i niži, pa deluje dosta elegantnije i sportskije. Čak je i koeficijent aerodinamike poboljšan, što direktno utiče na smanjenje potrošnje na otvorenom drumu. Inače, međuosovinsko rastojanje od 2,7 metara nije menjano.

I pored toga, prtljažnik je povećan za desetak procenata, na 500 litara, a prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi je takođe obilniji. To je učinjeno pre svega drugačijim pozicioniranjem baterija. Zaobljena ivica krova doduše nije išla na ruku dugajlijama koji imaju problema sa prostorom za glavu. Inače, sa ovim dimenzijama, “prijus” se gotovo podudara limuzinom “avensis”, pa Tojota sa punim pravom svoj hibrid svrstava u D segment.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Dizajn i boje materijala takođe imaju dozu retro stila

Kao što smo rekli, dosta detalja u kabini nas podseća na stara dobra vremena automobilizma. Međutim, dizajneri Tojote nisu propustili priliku da ugrade i neke neobične i moderne elemente. Tu pre svega mislimo na deo centralnog tunela između prednjih sedišta koji je napravljen od plastike lakovano bele boje. Tu je montiran bežični punjač mobilnih telefona (samo u ovom nivou opreme), a ceo taj deo je inače praktična pregrada za odlaganje sitnica. Ipak, ovaj detalj nije naišao na jednodušno dobar prijem kod svih koji su se vozili. Bilo je raznih komentara, pa se čak čulo da ovakav dizajn podseća na kadu.

Kabina deluje prostrano i prijatno pored ostalog i zbog obilnog korišćenja materijala svetlih boja. Međutim, po vrlo sunčanom danu kada je sunce u zenitu, ovo može da predstavlja problem, pošto se svetli enterijer reflektuje na zakošeno vetrobransko staklo.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Kada je sunce u zenitu, svetli enterijer se reflektuje na zakošeno vetrobransko staklo

Instrument tabla je vraćena na centar komandne table, u nastavku centralne konzole. Svi podaci se prikazuju na velikom i kvalitetnom ekranu u boji. Vozač može da bira između nekoliko mogućih prikaza instrumenta, poput klasičnog brzinomera, ili toka energije i rada hibridnog sistema. Tu je i detaljna statistika o potrošnji, svrstana po datumima. Mi smo primetili da najmanju potrošnju postižemo kada ispred sebe imamo instrument koji pokazuje u kojem procentu koristimo električni i benzinski motor.

Na centralnoj konzoli se nalazi još veći kolor ekran osetljiv na dodir kojim se podešava infotejnment sistem i koji služi za prikaz mape navigacionog sistema. Kao i u restilizovanom “aurisu”, mehanički tasteri i potenciometri su uklonjeni, pa se uređajem komanduje ili dodirom na ekran, ili dodirom na označena polja oko ekrana koji imitiraju prekidače. Mali problem je što sistem deluje sporije i manje intuitivo za korišćenje nego onaj sa klasičnom postavkom u prethodnoj generaciji.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Kabina deluje prostrano i prijatno pored ostalog i zbog obilnog korišćenja materijala svetlih boja

Automobil koji vam prikazujemo ima najbogatiji od tri ponuđena paketa opreme, “igzekjutiv”. Pre nego što počnemo da nabrajamo stavke koje su karakteristične za ovaj nivo, moramo da napomenemo da već osnovna verzija ima opremu koja bi mogla da se podvede pod luksuznu, poput LED farova sa automatskom regulacijom dugog snopa, dvozonske “klime”, audio uređaja sa šet zvučnika, kompletne elektronike za sprečavanje nezgoda, automatskih prozora na svim vratima, i hends fri brave.

Uz “igzekjutiv” opremu dolaze uređaji koji u potpunosti menjaju doživljaj vožnje. Recimo, audio sistem koji potpisuje firma JBL poseduje deset zvučnika i među boljim je koji smo slušali u poslenje vreme. Takođe, tu su i adaptivni tempomat, automatsko parkiranje, hed-ap displej koji se projektuje na vetrobran, navigacija, kamera za vožnju u nazad sa navođenjem i brojni drugi elementi.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Zaobljena ivica krova doduše nije išla na ruku dugajlijama koji imaju problema sa prostorom za glavu

Ono što nas je prilikom prvog kontakta sa automobilom oduševilo jeste vožnja. Stari “prijus” je bio odlična limuzina, međutim, novi model je drugačiji, rekli bi smo po Evropskom ukusu. Iako je u kokpitu na prvi pogled sve isto kao i ranije, promene su velike. Sada možete udobno da oslonite lakat desne ruke i pokretom zgloba baratate ručicom (možda previše horizontalno postavljenom) CVT menjača i komandama audio sistema.

Vožnja “prijusa” nije se promenila. Ručica menjača služi da odaberete hod u napred, ili nazad, kao i da odaberete poseban režim za dodatno kočenje benzinskim motorom na dugačkim nizbrdicama u “B” položaju. Dakle, sve što je potrebno da auto stavite u pokret je da odaberete smer kretanja i da pritiskate pedalu kočnice i gasa, po potrebi.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Najskuplji paket opreme poseduje bežični punjač mobilnih telefona, a ceo taj deo je inače praktična pregrada za odlaganje sitnica

Iako se po osnovnim podacima to ne čini, fabrika je u podosta izmenila hibridni sistem. Benzinski motor je zadržao istu zapreminu, ali je bitno izmenjen. Blok motora je promenjen kako bi se poboljšao protok rashladne tečnosti. Takođe, u potpunosti su promenjeni premazi košuljica cilindara koji omogućavaju manji otpor klizanja klipova. Izmenjen je i protok materije u glavi motora.

Nova konstrukcija usisnog sistema omogućila je dizajnerima da postave haubu vrlo nisko i time poboljšaju aerodinamičnost automobila. Ove izmene omogućile su da benzinac ima termičku iskorišćenost od čak 40 procenata, što je novi rekord kod benzinaca i uporedivo je sa boljim turbo-dizelašima.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Prtljažnik je povećan za desetak procenata, na 500 litara

Sitna, ali primetna poboljšanja primećujemo i kod električnog dela hibridnog sistema. Električni motor i generator koji su spojeni na planetarni menjač imaju istu snagu kao i kod prethodne generacije “prijusa”, ali sada imaju znatno manje dimenzije i masu. Umanjene dimenzije pomogle su inženjerima da naprave kompaktniji prednji deo šasije automobila.

Osećaj u vožnji je sličan kao do sada. Ipak, odgovor na pedalu gasa i kočnice su linearniji, pa sada gotovo ne postoji previše velika razlika u ponašanju “prijusa” u odnosu na neku klasičnu, kvalitetnu limuzinu sa automatskim menjačem. Takođe napominjemo i da su buka i vibracije smanjene, tako da je “prijus” sada zaista oaza mira i zaista nakon burnog radnog dana može da posluži kao terapija za opuštanje.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Vozač može da bira između nekoliko mogućih prikaza instrumenta, poput klasičnog brzinomera, ili toka energije i rada hibridnog sistema.

Automobil se čini nešto žustriji i brži u odnosu na prethodnika, tako da sada može da se vozi čak vrlo agresivno. I pored toga, fabrika je učinila naizgled nemoguću stvar, smanjila je potrošnju goriva. U gradu, kada se koristi elektromotor i pažljivo se ubrzava, može se postići prosek od samo 3,3 litara benzina na sto kilometara! Pri konstantnoj brzini od 130 km/h troši samo 4,7 litara, što je ubedljivo manje od svih turbo-dizel limuzina iz klase.

Na otvorenoj magistrali, prosek može da bude tek oko tri litra, ako vozite uglađeno i racionalno. Ovde želimo da naglasimo da prosek može da varira u zavisnosti od stila vožnje. Sve zavisi od uglađenosti i odmerenosti. Pa opet, čak i kada “prijus” zloupotrebljavate, potrošnja nikada neće porasti iznad sedam i po litara, što, opet, ni jedna turbo-dizel limuzina u klasi ne može da postigne.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Klima uređaj poseduje mod rada štednje energije kada je u autu samo vozač

Kada već pričamo o promenama, suptilna poboljšanja primećujemo i kod hendlinga. Nije, naravno, “prijus” namenjen sportskoj vožnji, ali ipak je tokom vremena evoluirao do sadašnjeg stanja gde možemo da konstatujemo da uliva potpunu sigurnost na limitu u ekstremno provezenim uskim krivinama, kao i to da u brze krivine “sedne” na prvi potez volana i ne popušta i na nepromišljeno velikim brzinama.

Možete se ovim hibridom upustiti i u lagane vratolomije (naravno u okviru propisa) i umesto da “spasavate glavu” kao do sada, uživaćete u tečnosti vožnje koje vam omogućava nova šasija koja pozadi umesto torzione osovine ima novu šemu vođenja točkova koji možemo nazvati “multilink”, dosta godina nakon limuzine “avensis”.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Prijus je po prvi put dobio multilink zadnju osovinu

Shodno upravljanju, malo je popravljen i komfor u vožnji. Ogibljenje nešto bolje opija kratke neravnine, pa je “prijus” sada postao vrlo ubedljiv i napokon automobil konkurentan standardnim limuzinama D segmenta po svim kriterijumima.

“Prijus” je kontoverzan po svim kategorijama, pa i po ceni. Zbog hibridnog sistema, odnosno pre svega baterija, njegova cena ne može biti niska. Za osnovnu verziju treba izdvojiti 28.800 evra, dok auto koji vam predstavljamo, najskuplji u ponudi, košta 32.500 evra, bez uključene subvencije koja je trenutno u toku.
Ivan Katunac

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test reviewKvaliteniji materijali i ergonomija
I prethodna generacija “prijusa” se dičila brižljivom završnom obradom, a sada je poboljšana. Od kada se uhvatite za kvaku vrata, pa sve do najsitnijeg detalja u kabini, sve odiše kvalitetom. Vrata se zatvaraju meko i odlučno, sve komande su dobro definisane i očigledno trajne, a materijal na sedištima je vrlo prijatan i mekan. Veliki napredak smo primetili u ergonomiji vozačevog mesta i uopšte, u načinu na koji putnici sede u automobilu. Sedište vozača može da se spusti nisko uz pod, a upravljač se podešava i po visini i po dubini.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Trajne baterije
Tojota se još uvek drži proverenog sistema nikl metal hidridnih baterija. Pokazale su se kao vrlo dugovečne i sposobne da isporuče veliku količinu energije u kratkom periodu. Sada im je povećana gustina energije za deset procenata, odnosno, za isti kapacitet imaju deset odsto manje dimenzije i masu. Takođe, sposobne su da prime gotovo trećinu više energije (28 posto) u istom vremenu nego ranije, što bitno poboljšava efikasnost hibridnog sistema. Molimo vas da ne strahujete zbog činjenice da vaš mogući automobil ne poseduje istu tehnologiju izrade baterija kao i vaš telefon.

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

Toyota Prius 4 Executive
Motor: zapremina 1798 ccm, snaga 72kW (98 KS) pri 5000 o/min, maks. o. moment 142 Nm pri 3600 o/min, ukupna snaga sistema (kW/KS/o/min)    90 kW (122 KS) pri 5200 o/min, menjač CVT
Dimenzije: 4540/1760/1470 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, prtljažnik 501/1054/1633 l, rezervoar 60 l, pneumatici 215/50 R 17, masa 1375 kg
Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,6 s, potrošnja 2,9/3,1/3,0 l/100 kmh, emisija CO2 70 g/km

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test reviewOprema
Standard: sistem za upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, senzor za kišu, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, adaptivni tempomat, zadnji parking senzori i kamera, alu-felne prečnika 17 inča, el. sklopivi retrovizori sa grejačima, automatski dvozonski klima-uređaj, zadnji ventilacioni otvori, grejači prednjih sedišta, vazd. jastuka za kolena vozača, LED dnevna svetla, LED farovi sa automatskom regulacijom dugog svetla, upozorenje na opasnost od sudara sa automatskim kočenjem, senzori za farove, sedmoinčni multimedijalni sistem JBL sa 10 zvučnika, blutut konekcija za mobilni, automatski el. podizači sva četiri prozora, kožni volan beskontaktni punjač telefona, prepoznavanje saobraćajnih znakova, navigacija

Auto magazin Toyota Prius 4 Executive 2016 test review

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

3 komentara

 1. Slobodan
  Slobodan December 10, 22:41

  Jako mi smeta jedna stvar: zasto “mejnstrim”, “benefit”, “hendling”, kada moze i “osnovni proizvod” (ili nesto slicno), “prednost” i “upravljanje”. Bas ruzno!

  Reply to this comment
 2. Dragan
  Dragan January 08, 14:10

  A većinom se koriste strane riječi kada je se priča o tehnoligiji, iako je bolje koristiti domaće…

  Reply to this comment
 3. Robert
  Robert January 28, 11:26

  Ponekad je teško izabrati domaću riječ , puno se čitaju englesti sajtovi pa ostanu engl. riječi , kada bi tekstovi bili više domaći, čitaoci bi se možda više navikli na takav način pisanja

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]