TEST u Francuskoj: novi BMW X1

Novi BMW X1 odmah je postao jedan od najlepših u gami bavarskog proizvođača. Ne brinite što je na početku game, mesta ima više nego dovoljno. Ništa manje nije važna činjenica da ima najraznovrsniju ponudu motora do sada

Lyon, Annemasse, Francuska

Od našeg specijalnog izveštača,

Aleksandar Bursać

Test BMW X1 xDrive 23i

Svetsku premijeru imao je u junu a već krajem septembra stigao je poziv na prvu test vožnju.

Ekipa Auto magazina otputovala je u Francusku kako bi se među prvim novinarima u svetu upoznala sa ovim SAV (Sports Activity Vehicle) modelom.

Test BMW X1 xDrive 23i

Koliko vreme brzo prolazi pokazuje i BMW X1. Ovo je već treća generacija najmanjeg krosovera u gami bavarskog proizvođača.

Prva (E84) je konstruisana na mehaničkoj platformi tada aktuelne „serije 3“ (E90), dok je druga (F48) zasnovana na UKL2 platformi, specifičnoj po prvenstveno prednjem pogonu.

Test BMW X1 xDrive 23i

Nova, treća generacija (U11), konstruisana je na istoj ovoj platformi, ali sa velikim unapređenjima u tehničkom smislu, kao i u pogledu spoljašnjih dimenzija.

Velika novina je uvođenje elektrifikacije. Po prvi put, BMW X1 će imati ne samo plag-in hibridni pogon, već i potpuno električne verzije sa oznakom iX1.

Test BMW X1 xDrive 23i

Elektrifikacija nije zaobišla ni tradicionalne SUS motore. Trenutno su u ponudi dva dizela i dva benzinca, s tim što snažnije verzije svakog od njih imaju tehnologiju lakog hibrida koja radi pod naponom od 48 volti.

Upravo takav sa oznakom xDrive 23i smo imali prilike da testiramo u Francuskoj.

Test BMW X1 xDrive 23i

Obično ne komentarišemo dizajn jer je to definitivno stvar ukusa, ali novi X1 se ističe kao jedan od najlepših u gami.

Posebno je atraktivan sa mat bojom, koja je se regularno nalazi u konfiguratoru. Odmah primećujemo nove kvake, slične kao na drugim najnovijim BMW modelima, a tu su i trodimenzionalna zadnja svetla u punoj LED tehnologiji.

Test BMW X1 xDrive 23i

Unutrašnjost je takođe izuzetno atraktivna, pogotovo ako se ima u vidu da je ovo ulazni model „X“ game.

Zapravo, gotovo identična je onoj u novoj Seriji 2 Active Tourer, što i ne čudi ako se uzme u obzir da dele mehaniku i da su u pogledu veličine u istoj klasi.

Test BMW X1 xDrive 23i

Kabinom dominira veliki zakrivljeni displej, po ugledu na iX. Najveći BMW-ov električni SAV poslužio je kao inspiracija i za druge modele koji su usledili, a njegov uticaj je vidljiv ne samo na interfejsu, već i na centralnom grebenu.

Test BMW X1 xDrive 23i

Naime, nema više klasične ručice menjača, već je tu veliki taster. Nema više ni okruglog džojstika za kretanje kroz meni; sva podešavanja sada se direktno obavljaju na displeju.

Test BMW X1 xDrive 23i

Broj fizičkih tastera je smanjen, uz zadržavanje onih najneophodnijih. Među njima su prekidači grejača zadnjeg stakla i odmagljivanja vetrobrana, a lep gest je i što je zadržano dugme za pojačavanje muzike. Sve ovo lako može da dohvati i suvozač.

Test BMW X1 xDrive 23i

Unutrašnjost odaje utisak kvaliteta ali i luksuza. Iako je X1 na početku game, materijali su veoma kvalitetni, a o završnoj obradi da i ne govorimo.

Po tome se ne razlikuje u odnosu na skuplje modele. Na primer, komandna tabla je obložena eko-kožom sa atraktivnim štepom, baš kao i tapacirunzi u vratima.

Test BMW X1 xDrive 23i

S druge strane, kako i priliči klasi kojoj pripada, tasteri podizača prozora i ostali dugmići nisu presvučeni aluminijumom.

Evidentno je da su se konstruktori BMW-a potrudili da ne oštete kupce i da maksimalno ispoštuju premijum karakter, ali i da naprave razliku u odnosu na klasu iznad.

Test BMW X1 xDrive 23i

Upravo to je ono što nas je zbunilo, jer je X1 ozbiljno porastao.

U pogledu ponude prostora će iznenaditi i one zahtevnije korisnike, što udobnošću na prednjim i zadnjim sedištima, što zapreminom prtljažnika.

Test BMW X1 xDrive 23i

Sa prednjim pogonom je čak 540 litara, dok xDrive verzije imaju 40 litara manje.

Bez obzira na to, u gepeku je duboko duplo dno, u koje može da stane zaista mnogo toga. U svakom slučaju, ima 50 litara više nego u prethodnoj generaciji.

Test BMW X1 xDrive 23i

Putnički prostor je takođe dosta veći. Kako i ne bi bio, kad je auto 53 mm duži, 24 mm širi, sa 22 mm dužim međuosovinskim rastojanjem.

To se posebno odrazilo na komfor u predelu ramena, ali i za noge. BMW X1 nas je iznenadio čak i na zadnjim sedištima, gde se sedi udobnije nego u mnogim većim SUV-ovima.

Test BMW X1 xDrive 23i

Pre svega, pod je izdubljen, tako da se dobilo ne samo obilje prostora za stopala, već je omogućena i optimalna pozicija u smislu idealne podrške za butine.

Zapravo, sedi se kao u najboljim ergonomskim radnim foteljama, baš kao i napred.

Test BMW X1 xDrive 23i

Ovde moramo da dodamo i izuzetno lagan ulazak i izlazak čak i na zadnjim sedištima, bez imalo izvijanja, kao i mogućnost pomeranja po dužini.

Time je obezbeđeno da po potrebi ima više mesta za noge ili da se dobije dodatni prostor u prtljažniku.

Test BMW X1 xDrive 23i

Ljubazni domaćini omogućili su nam da kratko provozamo i Seriju 2 Active Tourer, kako bismo mogli da prepoznamo osnovne razlike.

U X1 se definitivno sedi na višoj poziciji, što omogućava bolju preglednost, ali i već pomenuto lakše ulaženje i izlaženje iz automobila.

Test BMW X1 xDrive 23i

Sama putnička kabina je vrlo sličnih dimenzija, sa gotovo identičnim komandama i displejima. S druge strane, „dvojka“ ima nešto udaljeniji vetrobran, pa se napred stiče utisak većeg prostora.

Za razliku od nje, X1 ima napredniju tehnologiju hed-ap displeja. Umesto projektovanja na klirit, ovde se slika projektuje na vetrobran.

Test BMW X1 xDrive 23i

Naravno, tu su sve neophodne informacije, o trenutnoj brzini i ograničenju, kao i o sledećem skretanju.

BMW X1 xDrive 23i je jedina verzija koja ima četvorocilindarski benzinski motor zapremine 2,0 litra.

Test BMW X1 xDrive 23i

Svi ispod njega imaju 1,5 litarski turbo-benzinski motor sa tri cilindra, uključujući i plag-in hibridne verzije.

Novina je i to da su svi modeli sa SUS motorima opremljeni novim sedmostepenim automatizovanim menjačem sa dve lamele.

Test BMW X1 xDrive 23i

U menjaču je i elektro-motor, čak i u varijanti lakog hibrida. Na našem test primerku benzinac isporučuje 204 KS a elektro-motor 19 KS.

Njihove snage se ne sabiraju, ali je ukupna snaga sistema 218 KS, što je itekako dovoljno za snažna ubrzanja i međuubrzanja na uzbrdicama sa punim automobilom, ali i pri visokim putnim brzinama.

Test BMW X1 xDrive 23i

U standardnom režimu sve je podešeno tako da auto bude štedljiv. Brzine menja rano, pa obrtaji posle promene padnu i na ispod 1500.

Već snažnije dodavanje gasa obezbeđuje izuzetno brzu reakciju, kao kod osmostepenog automatika, pa u pogledu sofisticiranosti vožnje apsolutno stoji rame uz rame sa snažnijim BMW modelima.

Test BMW X1 xDrive 23i

Auto koji vozimo ima „M“ paket, koji, između ostalog, podrazumeva sportskije ogibljenje.

Zahvaljujući njemu se manje naginje u krivinama i brže umiruje karoseriju, koja je u ovoj varijanti niža za 15 mm u odnosu na standardno oslanjanje.

Test BMW X1 xDrive 23i
xLine
Test BMW X1 xDrive 23i
M oslanjanje je niže 15 mm u odnosu na xLine

Čak i sa opcionim točkovima prečnika 20 inča auto nije pretvrd i neudoban. Odmah zatim smo isprobali i X1 sa istim motorom, ali sa xLine opremom.

Osetno je mekši ali se i više ljulja, tako da je na kupcu da odabere konfiguraciju prema svojim potrebama.

Test BMW X1 xDrive 23i

I to ne samo u pogledu dizajna i snage, već i vrste pogona. Novi X1 je po tom pitanju najraznovrsniji do sada, pa osim benzinaca i dizelaša sa i bez tehnologije lakog hibrida, nudi i plag-in hibridne verzije, kao i potpuno električni pogon.

Poslednje dve varijante će biti dostupne za koji mesec, a ostale možete da poručite već sada.

Test BMW X1 xDrive 23i

Raznovrsnost pogona

Iako testirani „benzinac xDrive 23i sa pogonom na sva četiri točka obezbeđuje sjajne performanse, verujemo da će na našem tržištu biti najtraženiji dizelaši.

Iako učestvuju sa svega 16 posto u ukupnoj proizvodnji, i dalje obezbeđuju najnižu potrošnju, pa su sjajan izbor za one koji nameravaju da prelaze velike kilometraže na otvorenom.

Test BMW X1 xDrive 23i

S druge strane, za one koji najčešće voze po gradu, pravi izbor će biti plag-in hibridi, s obzirom da će moći da pređu oko 90 kilometara samo na struju.

Istovremeno, omogućavaju maksimalnu slobodu na dugim putovanjima jer je dovoljno da napunite benzinski rezervoar i nastavite put.

Test BMW X1 xDrive 23i

Performanse su takođe respektabilne, pogotovo ubrzanje do „stotke“; najsnažnijem „xDrive 30e“ sa 326 KS je do 100 km/h potrebno svega 5,6 sekundi.

Po prvi put, X1 je dostupan i sa potpuno električnim pogonom. Ova verzija će imati oznaku iX1 xDrive30 i raspolagaće sa 313 KS, koji auto ubrzavaju do „stotke“ takođe za 5,6 sekundi, baš kao i najsnažniji plag-in hibrid.

Ergonomija za primer

Radno mesto vozača je ergonomski zaista sjajno izvedeno, pogotovo u „M“ paketu sa sportskim sedištima. Po želji, mogu da se poruče i masažeri, kao i memorisanje položaja.

Novi volan je takođe dizajniran po ugledu na iX, sa specifičnim komandama koje su prilagođene novom interfejsu digitalnih instrumenata.

Test BMW X1 xDrive 23i

Čak je i grafika promenljivog dizajna slična kao na velikom električnom „BMW-u“. Umesto obrtomera može da se podesi pokazivač procentualne isporuke snage, a u sredini je prikaz mape navigacije.

Iako je u ponudi dosta kombinacija dizajna i različitih podataka, voleli bismo da imamo na raspolaganju i grafiku tradicionalnih instrumenata.

Test BMW X1 xDrive 23i

Osim toga, nedostajala nam je i klasična ručica menjača, koja se intuitivnije pronalazila rukom u slučaju da želimo da prebacimo u čuveni „sport“ režim.

On ne samo što omogućava kočenje motorom, već isključuje i start-stop sistem. Ovde se „S“ mod aktivira tako što taster menjača kliknete još jednom unazad, kao da ubacujete u „D“.

Test BMW X1 xDrive 23i

Prilagodljiva sedišta

Zadnja sedišta su podeljena u odnosu 40:20:40. Ne samo što imaju podešavanje nagiba naslona, već mogu da se pomeraju po dužini, kako bi se dobio veći prostor u prtljažniku ili maksimalan komfor za noge.

Test BMW X1 xDrive 23i

Benzin, dizel sDrive18i       xDrive23i       sDrive18d      xDrive23d

Zapremina (ccm)      1499   1998   1995   1995

Snaga (kW/KS)        100/136         150/204         110/150         145/197

Maks. o. moment (Nm)       230     320     360     400

Elektro-motor            –           19 KS, 55 Nm          –           19 KS, 55 Nm

Ukupna snaga (kW/KS)     100/136         160/218         110/150         155/211

Ukupan o. moment (Nm)    230     360     360     400

Menjač           automatizovani sa dva kvačila, 7 stepeni

Dimenzije (mm)        4500/1845/1642

Međuos. rastojanje (mm)   2692

Klirens (mm) 205

Rezervoar (l) 45

Prtljažnik (l)   540/1600       500/1545       540/1600       500/1545

Maks. brzina (km/h) 208     233     210     225

Ubrzanje 0-100 km/h (s)     9,2      7,1      8,9      7,4

Potrošnja (l/100 km)            7,0-6,3           7,2-6,5            5,5-4,9           5,3-4,8

Emisija CO2 (g/km) 158-143         162-146         144-129         140-125

Test BMW X1 xDrive 23i

Plug-In Hybrid          xDrive25e     xDrive30e

Ukupna snaga sistema      245 KS / 477 Nm     326 KS / 477 Nm

Benzinski motor       136 KS / 230 Nm     150 KS / 230 Nm

Elektro-motor            109 KS / 247 Nm     177 KS / 247 Nm

Ubrzanje 0-100 km/h          6,8 s   5,6 s

Potrošnja goriva       1,0 – 0,7 l/100 km    1,0 – 0,7 l/100 km

Potrošnja struje        16,9 – 14,6 kWh/100 km     17,0 – 14,7 kWh/100 km

eDomet          do 92 km       do 88 km

Test BMW X1 xDrive 23i

Elektro           xDrive30

Ukupna snaga sistema      313 KS

Maks. o. moment     494 Nm

Ubrzanje 0-100 km/h          5,6 s

Maks. brzina 180 km/h

Potrošnja       18,3 – 17,2 kWh/100 km

Domet            414 – 440 km

Test BMW X1 xDrive 23i Test BMW X1 xDrive 23i Test BMW X1 xDrive 23i Test BMW X1 xDrive 23i Test BMW X1 xDrive 23iTest BMW X1 xDrive 23i

1 KOMENTAR

  1. Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna pozadina, sa dva nejednaka svetleca pravugaonika, a ostalo izmedju crno. Zasto sve nije displej, nije ovo kia ili sve pravi ista fabrika u Kini, mislim na displeje? Dzaba su ga i stavljali, ako ne moze sve da bude ekran, cela povrsina. Jeftino, vidjeno, jeftino.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring