Auto magazin

TEST u Parizu: Nissan Juke Hybrid

TEST u Parizu: Nissan Juke Hybrid
29.08.2022.

1

Originalan i pod haubom

Za razliku od Qashqaija, Nissan Juke je dobio drugačiju hibridnu tehnologiju. Kreće samo na struju, a po gradu se i do 80 posto vožnje obavlja isključivo uz pomoć elektro-motora

Pariz, Francuska

Od našeg specijalnog izveštača,

Aleksandar Bursać

Test Nissan Juke Hybrid

Elektrifikacija je neminovnost. Evropski političari nemaju milosti za proizvođače automobila, s obzirom da je nedavno izglasano da će od 2035. godine moći da se kao novi prodaju samo automobili sa nultom emisijom.

Do tada, predviđen je postepen prelazak na struju, čiji su sastavni deo upravo hibridi. Zato i Nissan ubrzano sprovodi elektrifikaciju evropske game, a posle Qashqaija, na red dolazi i Juke.

Da bi nam na najbolji mogući način prezentovao novu tehnologiju u jednom od najomiljenijih „nisana“ u Evropi, proizvođač nas je pozvao u Francusku, da na putevima u okolini Pariza isprobamo najnoviju verziju u realnim uslovima.

Domaćin nam je bio Žerom Grinji (Jérôme Grigny), regionalni produkt menadžer za Nissan Juke. Objasnio nam je koja je razlika u hibridnoj tehnologiji u odnosu na Qashqai e-power.

U poređenju sa većim bratom, kod koga točkove pokreće isključivo elektro-motor a benzinac ima zadatak da proizvodi struju za njega, Juke koristi češće primenjivanu tehnologiju takozvanog serijsko-paralelnog hibrida, koju dobro poznajemo sa Tojotinih modela.

Test Nissan Juke Hybrid

Međutim, i ovde ima specifičnosti. Menjač nije CVT, već automatski sa četiri brzine za benzinski i dve brzine za elektro-motor.

Pre polaska na test vožnju objasnio nam je da „nisan džuk hibrid“ u većoj meri deli tehnologiju sa „renoom kaptur hibrid“, pa i sa „klijom“.

To znači da je pod haubom Nisanov atmosferski 1,6 benzinac sa četiri cilindra i 94 KS, iskombinovan sa takođe Nisanovim elektro-motorom u menjaču od 49 KS.

Test Nissan Juke Hybrid

Ovde je primenjen i starter-generator od 20 KS kao na lakim hibridima, koji isporučuje Reno. Ukupna snaga sistema je 143 konjske snage.

Među specifičnostima je i činjenica da je baterija kapaciteta 1,2 kWh hlađena rashladnom tečnošću kao kod „kaptura“, dok je, na primer, kod „klija“ hlađena vazduhom.

Test Nissan Juke Hybrid

Sve u svemu, prednost hibridne tehnologije je u činjenici da ima 25 posto više snage u odnosu na aktuelni trocilindarski turbo-benzinski motor, sa oko 40 posto nižom potrošnjom u gradskim uslovima vožnje i do 20 posto nižom u kombinovanim uslovima.

Test Nissan Juke Hybrid

Mi bismo dodali i lepši zvuk koji pruža SUS motor sa četiri cilindra u odnosu na onaj sa tri.

Posle kratke prezentacije, red je da isprobamo auto. Na žalost, nemamo mnogo vremena da se zavlačimo u centar grada, već se vozimo okolnim putevima i idiličnim selima.

Test Nissan Juke Hybrid

Sasvim dovoljno da osetimo kako se auto ponaša.

Očekivano, po startovanju mašine pale se lampice na tabli, ali bez SUS motora. Juke Hybrid iz stanja mirovanja kreće na struju, uz specifičan generisani elektronski zvuk.

Test Nissan Juke Hybrid

Iz iskustva znamo da snaga ubrzanja uz pomoć isključivo elektro-motora nije beskonačna već da se u nekom trenutku uključuje i SUS motor.

Taj trenutak kada benzinac počinje da pomaže se razlikuje od modela do modela. U slučaju „džuka“, elektro-motor iznenađujuće snažno ubrzava a momenat paljenja benzinca je prolongiran kao kod najsnažnijih hibrida japanskih konkurenata sa 2,0 motorom.

Test Nissan Juke Hybrid

Iako na instrument-tabli nema pokazivača u kom procentu auto ide samo na struju, na osnovu subjektivnog iskustva možemo da procenimo da se predviđenih 80 posto postiže bez problema, pogotovo u ekstremnim gužvama i stani-kreni situacijama.

Iako je fabrički deklarisano da samo na struju Juke Hybrid može da ide do nekih 55 km/h, primetili smo da se na regionalnim putevima benzinac gasio i na dosta većim brzinama ukoliko bismo održavali konstantnu brzinu.

Test Nissan Juke Hybrid

Vozaču je i ovde na raspolaganju taster za modove vožnje – „eko“, „standard“ i „sport“. U ovom poslednjem, auto ume da bude vrlo oštar sa međuubrzanjima, ali do nekih 100 km/h.

Test Nissan Juke Hybrid

Kako i ne bi, kad samo benzinac ima 148 Nm a elektro-motor 205. Suštinski, u vožnji je po karakteru bliži čisto električnom nego tradicionalnom pogonu sa SUS motorom.

Menjač je, naravno, automatski. Nema mogućnosti za manuelnom promenom stepena prenosa, mada to nije ni potrebno.

Test Nissan Juke Hybrid

Vozači je uglavnom koriste za kočenje motorom, a s obzirom da se pritiskom na pedalu kočnice prvo obavlja usporavanje rekuperacijom, odnosno kočenje elektro-motorom kada se ujedno vraća struja u bateriju, nema opasnosti od pregrevanja kočnica.

Upravo je rekuperacija još jedan momenat u kom se Juke Hybrid razlikuje od ostalih sličnih. Naime, ovde je ugrađena „e-pedal“ opcija.

Test Nissan Juke Hybrid

Pritiskom na taster aktivira se ova funkcija, kod koje gotovo da i nema potrebe za pritiskanjem kočnice. Ponaša se skoro kao električni automobili koji mogu da se voze samo korišćenjem pedale gasa.

Pritiskom na nju auto ubrzava, a puštanjem auto koči. U zavisnosti od toga koliko je popuštate, toliko je snažna i rekuperacija (do 0,15g).

Test Nissan Juke Hybrid

Mi smo testirali ovu funkciju i možemo da kažemo da se pokazala vrlo relaksirajućom za vozača, s obzirom da se manje-više koristi samo pedala gasa.

Test Nissan Juke Hybrid

Tek kada brzina padne ispod 5 km/h, može da se dogodi da ćete za potpuno zaustavljanje morati da pritisnete i kočnicu. Naravno, za nagla zaustavljanja, kočnica je apsolutna neminovnost.

Hibridna tehnologija je „nisanu džuk“ donela još sportski karakter. Odziv na gas je neuporedivo brži u odnosu na verzije sa SUS motorom, dok su međuubrzanja snažnija, ne samo po gradu već i na otvorenom.

Test Nissan Juke Hybrid

Zadržana je ona čuvena agilnost vožnje, sa vrlo direktnim volanom koji Juke svrstava u jedan od najupravljivijih krosovera B segmenta.

Naravno, u skladu sa tehnologijom, izmenjeni su instrumenti. Umesto obrtomera je ekonometar, koji pokazuje do koje mere možemo da zahtevamo ubrzanje pre nego što će se aktivirati motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Test Nissan Juke Hybrid

Tu je i šematski prikaz rada sistema, tako da i neko ko nema iskustva sa ovom vrstom pogona lako može da shvati kako funkcioniše sistem i da izvuče najbolje iz njega.

Test Nissan Juke Hybrid

Osim novom tehnologijom, „nisan džuk“ nas je ponovo iznenadio ne samo sportskim karakterom u pogledu upravljivosti, već i veoma zanimljivim enterijerom sa vrlo kvalitetnim materijalima.

Test Nissan Juke Hybrid

Test primerak je imao „N-konekta“ paket opreme čiji je sastavni deo i fenomenalna alkantara, kojom su presvučena ne samo sedišta, već i tapacirunzi u vratima pa i dobar deo komandne table ispred suvozača.

Iako su mnogi i dalje protiv elektrifikacije, Nisan Juke Hybrid je auto koji bi mogao da ih natera da promene mišljenje. Na tržište stiže uskoro…

Test Nissan Juke Hybrid

Novi tasteri

Uvođenje hibridne tehnologije zahtevalo je postavljanje dva nova tastera. Dugme „e-pedal“ se nalazi na centralnoj konzoli, iza tastera električne parkirne kočnice, dok je dugme za aktiviranje 100 posto električnog režima između dva centralna otvora za ventilaciju.

Kada su „e-pedal“ i čisto električni režim aktivirani (EV), vizuelni podsetnici se pojavljuju na dnu sedmoinčnog displeja između brzinomera i ekonometra.

Test Nissan Juke Hybrid

Kompromis u prtljažniku

Zapremina prtljažnika je 354 litara, što je neznatno smanjenje od 68 litara u odnosu na benzinsku verziju, kao posledica pakovanja baterije od 1,2 kWh.

Sa preklopljenim zadnjim sedištima, prtljažnik ostaje najbolji u klasi sa 1237 litara, dok prostor za kolena pozadi ostaje nepromenjen – 553 mm.

Test Nissan Juke Hybrid

Specifičan menjač

Ključ hibridne tehnologije „nisana džuk“ je napredni multimodalni menjač sa niskim trenjem koji obezbeđuje optimalno korišćenje pogonske snage, bilo električnog, benzinskog motora ili oba.

Razvijen je od strane Renoovih inženjera. Da bi se smanjilo trenje, menjač koristi takozvano „dog clutch“ kvačilo umesto konvencionalnih sinhrona, slično kao na bolidima formule 1.

Drugim rečima, nema trenja, već se elementi kvače uz pomoć elektro-motora manje snage, koji ih dovodi do jednake brzine i spaja potpuno bestrzajno.

Test Nissan Juke Hybrid

Konkretno, za SUS motor su određena četiri stepena prenosa, a za glavni elektro-motor dva. Menjač se kontroliše naprednim algoritmom, upravljanjem tačkama menjanja, regeneracijom baterije, kao i naprednom serijsko-paralelnom arhitekturom.

Kako to u vožnji izgleda? Reakcija na naglo dodavanje gasa u odnosu na klasične hibride je daleko brža, bez onog čekanja da prođe koji trenutak pre nego što auto snažno povuče.

Test Nissan Juke Hybrid

Od sada preko aplikacije mogu da se proveravaju parametri vozila, kao što je otključavanje i zaključavanje na daljinu

Sport mod pojačava rekuperaciju

Nissan Juke Hybrid nudi vozaču mogućnost izbora tri moda vožnje, „eko“, „normal“ i „sport“.

Ne samo da promena režima vožnje menja težinu volana, rad „klime“ i odziv pedale gasa, u slučaju novog hibridnog pogona, on takođe menja ponašanje regenerativnog kočenja i stanje napunjenosti baterije.

Test Nissan Juke Hybrid

U sportskom režimu, na primer, regeneracija pri kočenju je podešena na visok nivo kako bi se dobilo što više energije za efikasno ubrzanje.

Sa druge strane, „eko“ režim, smanjuje performanse sistema za klimatizaciju kako bi se što više uštedela energija.

Aerodinamičke izmene

Nova verzija „džuka“ donela je ne samo promene ispod lima, već i u pogledu dizajna kako bi se optimizovala aerodinamika i maksimalno smanjila potrošnja goriva.

Na prednja vrata i prtljažnik postavljene su oznake „hibrid”, dok prednja maska nosi novi logo Nisan brenda i ima traku od crnog materijala na mestu gde se spaja sa haubom.

Test Nissan Juke Hybrid

Ovo rešenje je lajtmotiv koji deli sa drugim elektrifikovanim Nisan modelima. U masci su i klapne koje omogućavaju da se protok vazduha automatski podešava prema potrebama za hlađenjem, smanjujući otpor vazduha koliko god je to moguće.

Zadnji spojler, koji je postavljen iznad zadnjeg stakla, ima poboljšanu aerodinamiku radi efikasnijeg protoka vazduha iza automobila.

Test Nissan Juke Hybrid

Isto tako, ispred prednjih točkova, deflektori vazduha su preoblikovani i premešteni da ubrzaju protok vazduha, dok je zadnja osovina dobila poklopac koji smanjuje otpor vazduha ispod automobila.

Na kraju, tu su i nove felne, uključujući i aerodinamičke „devetnaestice“ sa potpuno električnog „nisana arija“.

Sve zajedno, ove vizuelne modifikacije koje je teško uočiti štede približno dva grama ugljendioksida na 100 kilometara.

Test Nissan Juke Hybrid

Nissan Juke Hybrid

SUS motor: 4 cil, zapremina 1598 ccm, snaga 69 kW (94 KS) pri 5600 o/min, maks. o. moment 148 Nm

Elektro-motor: integrisan u menjač, snaga 36 kW (49 KS), maks. o. moment 205 Nm

Baterije: litijum-jonske, 1,2 kWh, maks brzina na struju 55 km/h

Ukupna snaga sistema: 105 kW (143 KS)

Dimenzije: D/Š/V 4210/1800/1595 mm, međuos. rastojanje 2636 mm, prtljažnik 354/1237 l, rezervoar 46 l, pneumatici 225/45 R19

Performanse: maks. brzina 166 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,1 s, potrošnja 4,4-6,0 l/100 km, emisija CO2 114-115 g/km (WLTP)

Test Nissan Juke Hybrid

Stigao je i novi ključ

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]