TEST u Španiji: Peugeot elektrifikovana gama

Cilj: svaki na struju

Peugeot je jedan od prvih proizvođača koji je skoro u potpunosti elektrifikovao gamu automobila. U Sitgesu kraj Barselone, imali smo priliku da testiramo čak pet modela

Sitges, Španija
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

Do pre samo nekoliko godina elektrifikacija automobila nam je izgledala kao daleka budućnost. Nekako nismo želeli da verujemo da će se to dogoditi baš tako brzo.

Strah od nepoznatog, od velike promene ili nešto drugo, navelo je mnoge da budu skeptični u pogledu elektrifikacije ali i generalno strategije zaštite životne sredine na ovaj način.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro HybridKako god, automobili na struju su postali realnost u našim životima, a koliko je namera proizvođača ozbiljna govori i činjenica da je Pežo praktično kompletnu gamu elektrifikovao.

Koliko se razlikuje koncept vožnje na struju od modela do modela, došli smo da proverimo uživo, u Sitgesu pored Barselone.

Pre svega, fasciniralo nas je kako je Pežo obezbedio ogromnu količinu vozila za novinarske test vožnje. Reč je o ukupno pet modela, ako 508 računamo kao dva – limuzinu i karavan.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Samo to je prava logistička noćna mora za organizatora. A gde su tu punjači? Svaki od tih automobila ima bateriju koju treba puniti. Tako smo postali svedoci da je improvizacija moguća i zapravo vrlo jednostavna.

Na hotelskom parkingu razvučena je mreža debelih kablova, a na privremenoj konstrukciji u vidu zida postavljeni su punjači.

Jedino su pomalo smešno izgledala čvorišta za račvanje kablova, koja su očigledno improvizovana.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Vremena za gubljenje i uživanje u pogledu na plažu nema. Odmah sedamo u Peugeot 508 Hybrid. Na raspolaganju su nam i limuzina i karavan. Pogon je identičan.

Ovo je Plug-In Hybrid koji ima bateriju većeg kapaciteta u odnosu na klasične hibride, s obzirom da u vožnji samo na struju prelazi pedesetak kilometara.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 508 Hybrid

U odnosu na standardne verzije, nema nikakve razlike na prvi pogled. Najvažnije od svega je da prtljažnik nije trpeo.

I limuzina i karavan imaju potpuno pravilan gepek. Najveća vizuelna razlika je u sadržaju displeja, gde su podaci sa dijagramom pogona i preostaloj količini struje u bateriji.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 508 Hybrid

Kada je baterija napunjena iznad vrednosti sa kojom bi se auto ponašao kao klasičan hibrid, na primer, petnaestak posto, 508 je spreman da ide samo na struju.

To je inače standardan režim. Vozi se na struju dok napunjenost baterije ne padne ispod pomenutih petnaestak posto. Mi smo dobili auto sa punom baterijom.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 508 SW Hybrid

Ima dovoljno snage i energije da ozbiljno povuče, tako da je gradska vožnja prava uživancija. Reakcija na komandu gasa je trenutna, pa prestrojavanja nisu nikakav problem.

Izlazak na otvoreno već može da zahteva veću količinu snage. Maksimalna brzina na struju jeste 135 km/h, ali preticanja mogu da vas navedu na pun gas, što znači da kick-down aktivira i rad 1,6 turbo-benzinca od 180 „konja“ u cilju izvlačenja maksimuma snage.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 508 SW Hybrid

Deklarisano je da je ukupna snaga sistema 225 KS i auto se u skladu sa tim i ponaša. Ubrzanja nisu navedena u fabričkom materijalu, ali sa hibridnom „petstoosmicom“ bez problema možete i na deonice bez ograničenja brzine na Autobanu.

Suština je da možete ozbiljno da uštedite ako auto punite kod kuće, ili u nekom tržnom centru. Kućna šuko utičnica sa maksimalnom strujom punjenja od osam ampera puni bateriju za šest i po do sedam sati.

Po našim cenama struje, posebno u nižoj tarifi, dobijate punu bateriju za manje od 20 dinara. Ako ste u tržnom centru, zidni punjač će je napuniti za sat i po do 1:45 minuta i onda ste spremni za sledećih pedesetak kilometara na struju.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Imajte u vidu da čisto električni mod funkcioniše samo u rasponu spoljne temperature između nula i 45 stepeni celzijusovih.

Naravno, kada krenete na more, ne morate da mislite o bateriji i punjačima; Peugeot 508 Hybrid se vozi kao i svaki drugi auto, uz solidnu uštedu koju omogućavaju klasični hibridi.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Ipak, najjači utisak na nas je ostavio Peugeot 3008 Hybrid4. On je takođe plag-in hibrid. Ima nešto veću bateriju u odnosu na Peugeot 508 – 13,2 kWh umesto 11,6.

Nije ni čudo, s obzirom da ima dodatni elektro-motor koji pokreće zadnje točkove. Interesantno je da tokom uobičajene vožnje koristi samo zadnji, a kada se pojavi potreba za većom količinom snage, aktivira i prednji.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Kad je najteže, „pali“ se benzinac. Isti je motor kao u „508“, s tim što ovde razvija okruglo 200 „konja“. Sa oba elektro-motora, ukupna snaga sistema je čak 300 konjskih snaga, što se itekako oseti u vožnji.

Šta više, auto je toliko zanimljiv za vožnju zbog svoje snage da smo na krivudavim i praznim lokalnim putevima potpuno zanemarili njegovu ekološku ulogu.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 3008 Hybrid4

Peugeot 3008 Hybrid4 se ponaša kao ozbiljan sportski automobil. Brutalno povlači, sa takvim ubrzanjem da dugi pravci postaju vrlo kratki.

Posebno fascinira brzina kojom izlazi iz krivine, uz maksimalno prijanjanje kome pomaže i zadnji elektro-motor.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 3008 Hybrid4

Tačno je da ovo nije sportski auto, već društveno prihvatljivi porodični SUV, ali isto tako je tačno da može da pruži veliko zadovoljstvo u vožnji.

Peugeot je želeo da nam pokaže da sa 4×4 pogonom 3008 Hybrid4 može da se izbori sa ozbiljnim klizavim situacijama, gde bi prednji pogon bio potpuno nemoćan.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot 3008 Hybrid4

Zato su nas domaćini doveli na čuveni autodrom Terramar. Ovde smo na posebno pripremljenom poligonu mogli da se uverimo da Peugeot 3008 Hybrid4 ne samo da ima sposobnost savlađivanja velikih nagiba, već bez proklizavanja može da se izbori sa vrlo strmom i klizavom podlogom.

Imali smo prilike da testiramo i sistem za pomoć pri spuštanju niz strme i klizave nizbrdice, bez koga bi se tokom klasičnog kočenja vozača auto u nekom trenutku zaneo.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Ovako, auto sam koči svaki točak ponaosob, održavajući brzinu hoda. Sve što vozač treba da uradi je da ručicu menjača postavi u položaj neutral, da skloni nogu sa kočnice i da upravlja.

Na kraju, red je da isprobamo dva potpuno električna modela – Peugeot 2008 i 208. Krosover na bazi „dvestaosmice“ je toliko prostran da pruža komfor modela 3008.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Od njega ima čak za deset litara prostraniji prtljažnik, iako ima daleko veću bateriju zbog čisto električnog pogona.

Uživali smo u veoma kvalitetnim materijalima i atraktivno dizajniranom enterijeru, ali i u potpunom odsustvu buke i vibracija.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot e-2008

Pogon je identičan kao u „pežou 208“, što znači da ga pokreće elektro-motor sa 136 konjskih snaga i baterija kapaciteta 50 kWh.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Ne ubrzava baš kao manji brat zbog veće mase, ali zato omogućava daleko više komfora u kabini. Autonomija je oko 310 kilometara po novim, realnijim WLTP standardima.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot e-2008

Dosta lakši Peugeot e-208 je prava raketa. Sa svojih 136 „konja“ je najsnažniji u gami „dvestaosmice“. Njegova maksimalna brzina od 150 km/h možda nije velika, ali su zato ubrzanja i međuubrzanja fenomenalna.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Neverovatno je sa kakvom lakoćom ubrzava, bez i najmanjeg kašnjenja u odnosu na komandu gasa. Sa dometom od oko 340 kilometara, prava je relaksacija za sve one koji se uglavnom voze po gradu jer se puni na svakih nekoliko dana.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid

Ovde nema velikih a ni malih servisa; jedino što se na dve godine menja je kočna tečnost. Dakle, troškovi održavanja su minimalni, a cenu vožnje na struju da i ne pominjemo.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot e-208

Pitanje je vremena kada će elektrifikacija automobila postati masovnija i kod nas. Proizvođači ne preporučuju upotrebu produžnih kablova, mada smo primetili da Norvežane koji žive u centru grada to nije sprečilo da kabl razvuku sa prozora, preko trotoara do svog automobila. Ne sumnjamo da će se to u nekom trenutku dogoditi i od nas…

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot e-208
Četvrta u svetu i treća u Evropi

Staza Teramar dužine dva kilometra, sa nagibom ovala i do 60 stepeni, otvorena je davne 1923. godine. Zbog finansijskih problema nikada nije zaživela, a do pedesetih je održano svega nekoliko trka. Ipak, značajna je po tome što je ovo četvrta trkačka staza u svetu, prva u Španiji i treća u Evropi.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro HybridU međuvremenu je pretvorena u poljoprivrednu površinu, mada je oval ostao netaknut. To je navelo Karlosa Sainca da 2012. na kratko oživi stazu, pa je rekord od 42,6 sekundi njegov, sa prosečnom brzinom od 170 km/h.

Auto magazin Srbija Peugeot Electro HybridTime je oborio rekord od 45,8 sekundi i 157,2 km/h iz 1923. Mi smo ugrabili priliku i na kratko „razvukli“ „3008 hibrid“ punim gasom po delu staze koji nije propao. Posle krivina i „reli“ vožnje, ovde smo još jednom osetili brutalno ubrzanje sva tri motora, testiravši deklarisanih 5,9 sekundi do „stotke“.

Peugeot 508 Hybrid & 508 SW Hybrid

Motor: zapremina benzinskog motora 1598 ccm, snaga 133 kW (180 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 300 Nm pri 3000 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Elektro-motor: snaga 81,2 kW (110 KS) pri 2500 o/min, maks. o. moment 320 Nm pri 500-2500 o/min, baterija 11,6 kWh

Ukupna snaga sistema 165 kW (225 KS), maks. o. moment 360 Nm,
Prtljažnik 487/1537 l (530/1780 karavan)

Perfromanse: maks. brzina 240 km/h (135 km/h na struju), autonomija 54-47 km (WLTP)

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Kada svetli plavi indikator u retrovizoru to je znak da auto ide samo na struju
Peugeot 3008 Hybrid4

Motor: zapremina benzinskog motora 1598 ccm, snaga 147 kW (200 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 300 Nm pri 3000 o/min, pogon 4×4, menjač automatski, 8 stepeni

Elektro-motori: snaga prednjeg 81,2 kW (110 KS) pri 2500 o/min, maks. o. moment prednjeg 320 Nm pri 500-2500 o/min, snaga zadnjeg 83 kW (113 KS) pri 14.000 o/min, maks. o. moment zadnjeg 166 Nm pri 0-4760 o/min, baterija 13,2 kWh

Ukupna snaga sistema 222 kW (300 KS), maks. o. moment 520 Nm
Prtljažnik 395 l

Performanse: maks. brzina 235 km/h (135 km/h na struju), ubrzanje 0-100 km/h 5,9 s

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Sport mod na 3008 Hybrid4 obezbeđuje maksimalne performanse uz istovremeni rad oba elektro-motora i turbo-benzinca
Peugeot 2008 Electric

Elektro-motor: sinhroni, sa permanentnim magnetom, snaga 100 kW (136 KS) pri 3673-10.000 o/min, maks. o. moment 260 Nm pri 300-3673 o/min, menjač jedna brzina, baterija 50 kWh

Prtljažnik 405 l

Performanse: maksimalna brzina 150 km/h, autonomija 310 km (WLTP)

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Po želji, može da se programira početak punjenja
Peugeot 208 Electric

Elektro-motor: sinhroni, sa permanentnim magnetom, snaga 100 kW (136 KS) pri 3673-10.000 o/min, maks. o. moment 260 Nm pri 300-3673 o/min, menjač jedna brzina, baterija 50 kWh

Prtljažnik 265 l

Performanse: maksimalna brzina 150 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,1 s, autonomija 340 km (WLTP)

Auto magazin Srbija Peugeot Electro Hybrid
Peugeot e-208 je pravi gradski auto – pozadi je dovoljno prostora za kraže vožnje

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring