TEST u Švedskoj: Toyota RAV4 GR Sport

Na poziv Toyote došli smo u Švedsku, da se iz prve ruke uverimo u novitete koje je dobio redizajnirani RAV4, ali i da se upoznamo sa GR sport linijom opreme u ekstremnim uslovima po snegu i ledu

Test Toyota RAV4 GR Sport

Luleå, Švedska

Od našeg specijalnog izveštača

Aleksandar Bursać

Hibridi odavno nisu dosadni ekološki automobili koje voze “štreberi” i “ekološki zaluđenici”.

Toyota već više od četvrt veka ima izuzetna iskustva sa ovom vrstom pogona, pa je od potrebe za ekološkom tehnologijom stigla do zabave i ozbiljnih performansi.

Ne, ne govorimo o sportskom automobilu u kom će uživati jedna ili maksimalno dve osobe, već o porodičnom vozilu, koje je pritom sposobno da izađe na kraj sa vrlo nezgodnim uslovima na putu.

To je RAV4, koji u svojoj najnovijoj verziji spaja naizgled nepomirljive osobine – prostranu kabinu i prtljažnik, ubrzanje do “stotke” za šest sekundi i minimalnu emisiju izduvnih gasova.

Test Toyota RAV4 GR Sport

To nije ni potpuno električni auto, sa kojim morate da razmišljate koliko ćete kilometara preći, da li ćete naći punjač i da li će na njemu biti slobodnog mesta.

Dovoljno je da sipate benzin i uživate u maksimalnoj slobodi. Sa druge strane, ako ste i kad god ste u mogućnosti, imate bar 75 kilometara vožnje isključivo na struju, a po gradu i više.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Pritom, za potpuno punjenje baterije je potrebno tek nešto više od dva sata. Pogađate, reč je o Plug-In hibridu, sa 306 “konja”.

Ukoliko ipak imate ograničen budžet ili vam je jednostavno dovoljna standardna hibridna tehnologija, tu je RAV4 Hybrid.

Sve ove verzije smo već imali prilike da testiramo na domaćim putevima, uključujući i onu sa prednjim pogonom.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Ovaj put, upoznajemo se sa novinama u RAV4 ponudi, i to na varijantama sa pogonom na sva četiri točka.

Tojotin SUV je nedavno redizajniran, a dobio je i GR sport paket opreme, koji se prilično razlikuje od ostalih.

Domaćini su odabrali Švedsku da nam predstave novitete, što zbog namere da se uverimo u sposobnosti automobila u ekstremnim vremenskim uslovima po snegu i ledu, što zbog omaža zemlji u kojoj su Toyotini hibridi izuzetno popularni.

Test Toyota RAV4 GR Sport

I sami smo se iznenadili koliko ih ima na krajnjem severu zemlje, gde su potpuno uobičajene temperature od -18 stepeni Celzijusovih i niže.

Tojota je nekako tiho uvela redizajnirane detalje na RAV-u 4, koje ćete teže pronaći spolja, a lakše iznutra.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Reč je o uvođenju potpuno digitalnih instrumenata i većeg displeja multimedije sa naprednijim mogućnostima.

Instrumenti su i do sada delimično bili digitalni, a sada više nema analognih pokazivača. Na displeju dijagonale 12,3 inča HD rezolucije, vozač može da menja konfiguraciju prikaza u vidu četiri teme.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Zanimljivo je da je čuveni ekonometar i dalje analognog izgleda; u toj formi se pokazao najčitljivijim i najrazumljivijim, tako da lako može da se proceni do koje mere može da se stisne gas a da se ne startuje benzinac.

Velika novina je i u pogledu multimedije. Ne samo što ima veći displej dijagonale 10,5 takođe HD rezolucije, već i RAV4 može da se pohvali Cloud navigacijom koja omogućava uživo praćenje saobraćaja i izbegavanje gužvi.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Već smo je probali na najnovijim „tojotama“ i pokazalo se da odlično radi čak i u Beogradu. Android Auto i Apple Car Play povezivanje se podrazumeva, s tim što je druga opcija moguća i bežično.

Među poboljšanjima je i unapređeni Toyota Safety Sense bezbednosni sistem, koji omogućava automatsko kočenje i u raskrsnicama, prepoznavajući druge automobile i pešake.

Test Toyota RAV4 GR Sport

I ne samo kočenje; „RAV4“ će po potrebi automatski korigovati upravljač kako ne bi došlo do nezgode. Za razliku od standardnog hibrida, plag-in hibridna verzija takođe prepoznaje i reaguje na bicikliste i druga parkirana vozila.

Ono što je nama posebno bilo zanimljivo je uvođenje GR sport verzije, koja je ujedno i lajtmotiv ove prezentacije.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Posle brojnih Tojotinih modela, od Yarisa pa do Hiluxa, i RAV4 je stilizovan po ugledu na šampionske Toyota Gazoo Racing modele.

Spolja se izdvajaju detalji od pijano lakirane plastike, kao što su rubovi oko točkova, delovi branika, kućišta retrovizora…

Test Toyota RAV4 GR Sport

Sami branici su drugačijeg oblika i nešto agresivnije estetike. Naravno, „GR“ znak je i na prednjoj masci, dok je u unutrašnjosti postavljen u dno volana i utisnut je u naslone za glavu.

Točkovi prečnika 19 inča su takođe ufarbani sjajnim crnim lakom.

Sportska sedišta su presvučena eko-kožom koja je u središnjim delovima od materijala sličnom antilop koži.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Nešto su kraća nego kod „Nemaca“, ali su vrlo udobna i odlično drže telo u krivinama. Električno podešavanje se podrazumeva, kao i memorije položaja za vozača.

Oprema je inače vrlo bogata i standardno obuhvata kamere od 360 stepeni kao i mnoge druge korisne elemente.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Epitet „sportski“ zaista ide uz Toyotu RAV4, s obzirom da ima vrlo snažne motore. Standardni hibrid sa pogonom na sva četiri točka pruža iznenađujuća ubrzanja, posebno u „sport“ režimu.

Na papiru ima svega četiri konjske snage više u odnosu na verziju sa jednim elektro-motorom i prednjim pogonom, ali u praksi se ponaša kao da ima mnogo više snage, što dokazuju i ubrzanja do „stotke“ od 8,1 sekundi.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Međutim, auto koji će ozbiljno iznenaditi čak i ljubitelje izuzetno snažnih sportskih automobila je RAV4 sa plag-in hibridnim pogonom.

Njegovo ubrzanje do „stotke“ za 6,0 sekundi je brutalno u odnosu na konkurenciju i praktično je na nivou doskorašnjih najbržih verzija hot-heč modela.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Ovaj auto je spoj najboljih vrednosti dva sveta – ima veliki četvorocilindarski benzinski motor i snažne elektro-motore.

Uz pomoć prilično velike baterije može da pređe osamdesetak kilometara samo na struju po gradu.

Kada se ona isprazni, ponaša se kao klasičan hibrid, i što je vrlo važno, nema povećanu potrošnju u odnosu na njega!

Test Toyota RAV4 GR Sport

Za nas je zaista bilo interesantno da vidimo kako se hibridi ponašaju na niskim temperaturama, kojih je sve manje u našim krajevima.

Problema sa paljenjem, naravno, nema. Šalu na stranu, pokazalo se da u vožnji ne samo da nema nikakvih razlika na vrlo niskim u odnosu više temperature, nego je i prosečna potrošnja plag-in hibrida bila 6,0 do 6,5 l/100 km.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Neko će reći, okej, morali ste da vozite sporo po snegu i ledu. I jesmo, ali samo u početku, dok nismo otkrili limite.

Oni su iznenađujuće visoki, delimično zbog guma sa „ekserima“, a najviše zbog sjajnog 4×4 pogona. Verovali ili ne, pun gas po snegu i ledu izaziva nevericu u pogledu ubrzanja.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Fenomenalno je kako RAV4 raspoređuje i prenosi snagu na podlogu, kao da je na suvom i toplom asfaltu!

Ništa manje nije impozantna granica proklizavanja u krivinama, koju nikako nismo očekivali. Otprilike, dovoljno je da se pridržavate uobičajenih opštih ograničenja i nećete imati problem.

Test Toyota RAV4 GR Sport

A ona su vrlo specifična za područja na ledenim putevima. To su, u stvari, potpuno uobičajeni zimski putevi po zaleđenom moru!

Ograničenje je 30 km/h. Zaustavljanje se, naravno, ne preporučuje, a obavezno je i odvezivanje pojaseva! Poenta je da se što pre izvučete iz vozila, ako zatreba…

Test Toyota RAV4 GR Sport

Zanimljivo je da ni u jednom trenutku nismo morali da testiramo Trail mod (sa ulogom diferencijala sa ograničenim proklizavanjem), odnosno, nije bilo situacija sa zaglavljivanjem, pogotovo ne onih kada je neki od točkova ostao potpuno bez prijanjanja.

Inteligentni pogon na sva četiri točka u svakom trenutku je omogućavao idealnu raspodelu i kontrolu snage na svakom od točkova pojedinačno.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Šta više, vrlo teško ga je naterati da prokliza, osim ako isključite sisteme bezbednosti. U svakom slučaju, RAV4 je sposoban da se izbori i sa težim terenima, što ovaj put nismo testirali, ali smo u Srbiji u više navrata imali prilike da se u to uverimo.

Njegovu svestranost svakako dopunjuje izuzetna ponuda prostora, pogotovo na zadnjim sedištima i u prtljažniku, koji je među najvećima u klasi a i šire.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Tome treba dodati izuzetno bogatu opremu i vrlo kvalitetne materijale u kabini, sa mnogo mekih površina i teksturama prijatnim na dodir.

Kao što je slučaj i sa ostalim „tojotama“, po kvalitetu završne obrade su praktično na nivou Lexusa.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Na kraju, uvek se postavlja pitanje pouzdanosti i troškova eksploatacije. Tojota se odavno dokazala sa svojim hibridima, koji prelaze ogromne kilometraže bez većih kvarova i skupljih popravki.

Nema problema ni sa registracijom, uprkos zapremini SUS motora od 2,5 litre. Jeftina je jer je u pitanju hibrid. A tu je i državna subvencija za kupovinu, koja se kreće od 2.500 do 3.500 evra.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Organizacija na najvišem nivou

Toyota je poznata po novinarskim događajima organizovanim u skladu sa vrednostima brenda. I ovaj put, priređen je više nego zanimljiv program sa brojnim avanturama.

Test Toyota RAV4 GR Sport

U pauzama između etapa testiranja, novinari su se prevozili od jednog do drugog kampa motornim sankama, ali i psećim zapregama!

Test Toyota RAV4 GR Sport

Oni najsrećniji imali su prilike da uživaju u jedinstvenoj prirodnoj pojavi, aurori borealis.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Komunikacija sa vozilom preko aplikacije

Još jedna zanimljiva novina je MyT aplikacija koja omogućava da proverite da li ste zaključali vrata, da li je ostalo neko svetlo upaljeno i da li ste zatvorili prozore čak i ako ste daleko od automobila.

Ova funkcija je standard na svim verzijama, bez obzira na paket opreme. Već od srednjeg nivoa očekuju vas dodatne funkcije.

Na primer, možete da otključate auto na daljinu ako očekujete pošiljku koju bi trebalo da vam dostave u automobil.

Možete da aktivirate sva četiri migavca kako biste lakše pronašli auto na velikom parkingu, kao i da daljinski aktivirate grejanje ili „klimu“.

Tojotina MyT aplikacija još omogućava da proverite status vozila u smislu preostale količine goriva, autonomije i eventualnih servisnih detalja.

Sportskije ogibljenje

RAV4 GR sport je, osim vizuelnih detalja, dobio i drugačije podešavanje ogibljenja u cilju bolje upravljivosti.

Prednje i zadnje opruge su nešto tvrđe, sa optimiziranom usklađenošću sa amortizerima. Konkretno, kod plag-in hibrida ogibljena sila je povećana sa 30 na 36 njutna po milimetru napred i sa 49 na 55 N/mm nazad.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Kod standardnog hibrida povećanja su sa 28 na 30, odnosno sa 40 na 46 njutna po milimetru.

Kao rezultat svega auto se manje ljulja prilikom naglih promena pravca i manje se naginje u brzim prolascima kroz krivine, ali i prilikom kočenja.

RAV4 napred ima Mekferson sistem ogibljenja a nazad dupla trougaona ramena.

Čak i u potpuno električnom modu, ubrzanja su najpribližnija automobilu sa dvolitarskim benzinskim atmosfercem.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Automatska raspodela snage

Prednosti Tojotinog AWD-i sistema pogona na sva četiri točka u odnosu na konvencionalne je ne samo u tome što nema kardana, čime je ostvarena ušteda u masi i prostoru, već je omogućena inteligentnija raspodela snage u zavisnosti od uslova na putu.

Tojotina tehnologija isporučuje više obrtnog momenta na zadnje točkove, do maksimalnih 1.300 Nm – što odgovara ili prevazilazi tipičan obrtni moment postignut mehaničkim sistemom.

Raspodela obrtnog momenta na prednje/zadnje točkove može da varira od 100:0 do 20:80, u zavisnosti od uslova vožnje.

Odnos se automatski optimizuje da bi se pružila poboljšana upravljivost, stabilnost i performanse van puta, što smo i mi u Švedskoj itekako mogli da osetimo u krivinama na putevima prekrivenim snegom i ledom.

Test Toyota RAV4 GR Sport

Toyota RAV4 GR Sport

Model                 Hybrid                             Plug-In Hybrid

Zapremina (ccm)      2487

Snaga (kW/KS)        131/178 pri 5700 o/min      136/185 pri 6000 o/min

Maks. o. moment (Nm)       221 pri 3600-5200 o/min    227 pri 3200-3700

Menjač           planetarni, automatski, 6 stepeni

Dimenzije D/Š/V (mm)    4600/1855/1685

Međuos. rastojanje (mm)   2690

Klirens (mm) 195

Prtljažnik (l)   580 l

Rezervoar (l) 55

Masa (kg)      1650

Savladivi uglovi (°)   napadni 18, rampa 16, izlazni 20, bočni 52

Maks. dubina vode (mm)    500 mm

Pneumatici   235/55 R19

Maks. brzina (km/h) 180     180

Ubrzanje 0-100 km/h          8,4      6,0

Prosečna potrošnja (l/100 km)      5,7-5,9           1,0

Emisija CO2 (g/km) 128-133         22

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring