Auto magazin

TEST: Volvo S60 T4 R-Design

TEST: Volvo S60 T4 R-Design
15.08.2023.
Nema predaje

Izuzev premijum trojke iz Nemačke, retko ko može da se pohvali dobroj prodajom sedana iz "D" segmenta. Šveđani, ipak, nisu bilo ko, i nemaju nameru da podignu belu zastavu

Već punu deceniju Volvo je u vlansištvu kineske kompanije Geely. Mnogi skeptici su davno prognozirali kraj Volvoa kakav smo poznavili, i najavljivali da će se priključiti Sabu u automobilskim večnim lovištima.

Prošla je dekada, i ne samo da nije izbrisan sa automobilske mape, već se Volvo prodaje kao u najboljim vremenima. Istina, fokus je pomeren sa prostranih kockastih karavana na XC seriju SUV automobila.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Brojka od 705.452 vozila koja je zabeležena na kraju 2019. godine je apsolutni rekord u 93 godine dugoj istoriji švedskog proizvođača.

Najviše uspeha beleži XC60 koji “vuče” skoro trećinu proizvodnje, a familija S/V60 je zastupljena sa nekih 10-12 odsto u celokupnoj prodaji. Treba naglasiti da je prošla godina bila prva godina prodaje modela S/V60.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Treća generacija modela S60 je remek delo skandinavskog dizajna. Pogled lagano klizi preko duge haube, pa preko kupeovske linije krova i zaokružuje prvi utisak savršeno skrojenim zadnjim delom koji nije ni zdepast, a ni predugačak.

Već smo jednom rekli, ali da ponovimo – ovo najzgodniji Volvo u trenutnoj gami, a sigurno i jedna od najlepših limuzina na tržištu.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Iako je dizajn prepoznatljiv sa prednjom svetlosnom grupom u obliku „Torovog čekića“ jasno odskače od ostatka ponude u ovoj klasi.

Modularna SPA platforma (Scalable Product Architecture) u ovom slučaju značila je smanjivanje dobro poznatog modela S90.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Time je Volvoova limuzina srednje veličine profitirala jer su joj postali dostupni mnogi sistemi ranije rezervisani samo za visoku klasu.

Za potrebe modela “S” i “V60” napravljena je nova fabrika u Južnoj Karolini, u SAD. Ovaj podatak je veoma usko povezan sa još jednim, a to je da je za ovaj model planirana ugradnja isključivo benzinskih motora, u klasičnoj benzinskoj, lakoj hibridnoj i klasičnoj hibridnoj verziji.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Sve u svemu, svi motori imaju zapreminu od dva litra i četiri cilindra. Raspon snage kreće se od 190 KS pa do čak 390 „konja“ koliko ima hibridna T8 verzija.

Na testu „Auto magazina“ prvo smo se upoznali sa T5 verzijom od 250 KS, a sada smo imali priliko da vozimo T4 verziju sa motorom od 190 KS.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Startujemo motor okretanjem dugmeta, tačnije valjka na centralnoj konzoli i sviđa nam se ono što čujemo. Još jedan zdrav benzinac. Nadamo se malo manje žedan od snažnijeg brata.

Iako je reč o motoru sa četiri cilindra, prilično lepo i kultivisano “prede”. Pošto imamo iskustva, odmah podešavamo mod vožnje na “dinamik” i pritiskamo papučicu gasa do kraja.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Sasvim iskreno – ne primećujemo da nam nedostaje T5 varijanta. Volvo je prilično ponosan na dinamiku vožnje ovog modela.

I zaista, veoma je zabavno voziti ga jer skreće sigurno, odlično leži u krivinama i čak i pri oštrijim manevrima vozač ima onu ključnu dozu samouverenosti da još uvek drži konce u svojim rukama.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Naravno, ima automobila koji mame i veći osmeh na lice, a obrve kače na potiljak, ali ako imamo u vidu da je polovinom osamdesetih Volvo slovio za najbezbedniju i najdosadniju kockicu na svetu, ovo je enorman napredak.

Imajući u vidu da su na vozilu montirani pneumatici od 19 inča, prijatno smo iznenađeni tvrdoćom oslanjanja koja je izbalansirana sa merom.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Pošto je reč o R-Design modelu, oslanjanje je nešto kruće nego kod “momentum” verzije, ali je zato upravljanje direktnije i vozač ima bolji osećaj podloge ispod vozila.

Menjač je osmostepeni automatski sa dodatnim parom komandi na volanu. Predvidljiv je i bez nekog osetnijeg kašnjenja na komande vozača.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Iako Volvo u poslednje vreme preferira ručice menjača u “džojstik stilu” koje umesto hoda ručice menjača imaju samo klik prema napred ili prema nazad, ovde je primenjena klasična verzija koja ima hod parking, rikverc, neutral i drajv, uz prebacivanje u manuleni režim kada iz drajv moda pomerite ručicu ulevo ka sebi.

Privremeni prelazak u manuelni mod promene brzina je moguć i upotrebom “klackalica” na volanu, što ume da bude korisno prilikom naglih preticanja.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Potrošnja u ogromnoj meri zavisi od načina vožnja. Sa “volvoom S60” smo prešli skoro 900 kilometara i potrošnja je varirala od sedam do 10 litara na 100 km.

Test je završen sa brojkom od 8,1 lit/100 km. Uz žustriju vožnju i “dinamik” mod bez problema prebacujete cifru od 10 litara.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Pri normalnoj gradskoj vožnji ona se kreće oko devet litara. Prosek van grada je oko sedam litara, ali računamo da se uz “eko” režim vožnje može uštedeti još malo.

Iako “T4” varijanta troši osetnije manje u poređenju sa T5 modelom, dvolitarski turbo motor ni u kom slučaju ne može da troši “kao upaljač”. Uostalom, pogledajte samo te izduvne cevi!

TEST Volvo S60 T4 R-Design

O enterijeru smo već pisali, a model sa ovog testa je, sticajem okolnosti, u istom paketu opreme kao i sa prošlog testa – R-Design.

Skandinavski minimalizam je prisutan na svakom koraku, tako da nećete videti nikakve suvišne dugmiće, rupe ali ni – pregrade. Zvučna izolacija je izuzetna i stvara okruženje lišeno stresa.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Uvoznik se opredelio za svedeniju kombinaciju materijala u unutrašnjosti crne i tamno sive boje. Diskretno, ali pomalo dosadno.

Volvo u ponudi ima daleko živopisnije svetle kombinacije, koje možda nisu zgodne za održavanje, ali ostavljaju mnogo snažniji utisak na posmatrača.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Sedišta nam se baš dopadaju. Odlično su profilisana, a za vozača i elektronski kontrolisana sa mogućnošću memorisanja dva položaja.

Posebno bismo istakli da je moguće produžiti sedeći deo čime se dobija dodatna potpora za butine što će posebno ceniti oni malo krupnijeg rasta.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Bilo bi lepo da je električna kontrola oba prednja sedišta standard u ovoj klasi, a ne samo za sedište vozača.

Prostora za noge na zadnjoj klupi ima na pretek, sedi se nešto zavaljenije kako bi se ublažio negativan uticaj kupeovske linije krova koja rano počinje da se spušta ka prtljažniku.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Osobe rasta do 180 cm sigurno neće imati problema sa smeštanjem glave, za one veće visine nismo sigurni. Ipak, za takve stvari Volvo u ponudi ima model S90.

“S60” je za one umesto dodeljenog vozača više preferiraju da se sami late volana.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Što se multimedijalnog sistema tiče, na ovom modelu je ugrađeno opciono Harman Kardon ozvučenje. Provereni proizvođač koji ima dugu istoriju saradnje sa Volvoom.

Odlična zvučna izolacija kabine omogućila je da se u vozilu napravi prava koncertna dvorana. Mogućnosti bežičnog povezivanja sa nosivim uređajima poput telefona, tableta ili „iPoda“ su bezgranične, tako da je zabava za sve zagarantovana.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Veliki centralni displej je već postao zaštitni znak ove kompanije. Kretanje kroz meni je jednostavno, kontrast odličan, a slova su dovoljno velika tako da nije problem da se korisnik navikne.

Ima li S60 perspektivu? Može li da ugrozi “sveto” germansko trojstvo? Ko su mu konkurenti i šta može da očekuje od srpskog tržišta? Krenimo redom.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

S60 svoje mesto pod suncem traži u najvećoj meri sa one strane bare. Gotovo trećina svetske prodaje ovog modela otpada na SAD i Kanadu.

Tradicionalni kupci Volvoa i Saba i dalje su odani ovom konceptu. To su arhitekte, stomatolozi i lekari/specijalisti koji su višedecenijska klijentela jer žele luksuz, kao i bezbednost za sebe i svoje najbliže.

Da li je S60 bolji od BMW-ove Serije 3, na primer? Pa, …

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Ipak, Volvo S60 je itekako dobra alternativa za one koji ne slede komercijalni pravac i žele svoj autentičan put. Sigurno se neće pokajati.

“S60” bi trebalo posmatrati u grupi sa “jaguarom XE” i “leksusom IS”, ali su oba modela teška egzotika na srpskim putevima.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Po imidžu mogao bi da mu se približi i Folksvagenov “arteon”, mada se vlasnicima Volvoa poređenje njhivog ljubimca sa “folksvagenom” sigurno neće svideti.

Na srpskom tržištu S60 ima ogroman hendikep u vidu nedostatka dizel varijante. Tradicionalno u ovoj kategoriji kupci, gotovo isključivo, biraju dizel motore.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Ovo ga otpisuje i u flotnoj prodaji poslovnih limuzina, tako da će se za ovaj model odlučivati oni koji ne žele ništa drugo.

Armen Derbogosijan

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Odlična Car Play konekcija

Povezivanje telefona kroz Car Play ili Android Auto opciju odavno nije luksuz, ali moramo da pohvalimo elegantno rešenje koje je ponudio Volvo.

Umesto da vam zauzme ceo ekran, interfejs telefona zauzima samo donju polovinu devetoinčnog ekrana na vozilu. Donju, zato što je bliže ruci.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

 

Sve ikone su i dalje sasvim pregledne. Ukoliko i dalje želite da koristite navigaciju automobila “karplej” prikaz se još malo smanjuje ali je i dalje dostupan.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Internet konekcija i učitavanje omota albuma muzike koju slušate preko “spotifaja” ili “dizera” radi savršeno.

Vozilo čak i čita vaše poruke kako ne biste skretali pogled sa puta. Ipak, pošto mu je engleski bio matični jezik, čitanje poruka na srpskom nije zvučalo sjajno i previše upotrebljivo.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Aplikacije i vremenska prognoza

Ukoliko podelite Internet sa vašeg mobilnog telefona, automobil će moći da vam prikaže vremensku prognozu i trenutnu temperaturu za područje kroz koje prolazite, kao i za neke vaše omiljene lokacije. Postoji i mogućnost instaliranja aplikacija, poput TuneIn-a.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Zvuk je sjajan i željene radio stanice je lako pronaći. Skrećemo pažnju da smo zvuk proveravali na teritoriji Beograda gde je pokrivenost 4G signalom dosta dobra. U nekom od narednih testova pokušaćemo da isprobamo ove opcije i na lokacijama gde je Internet signal slabiji.

Umerena ponuda prostora za odlaganje

Volvo je odavno bio poznat po praktičnim i brojnim rešenjima za odlaganje unutar vozila.

Novi dizajnerski pravac koji je inspirisan skandinavskim minimalizmom kao žrtvu je uzeo brojne džepove i pregrade, a za uzvrat dao čiste i umirujuće linije enterijera.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

 

Nije baš da prostora za odlaganje nema, ali je skromnijih dimenzija i vešto sakriven od pogleda znatiželjnika.

Centralna konzola kod menjača ima rolo pokrivač, USB priključci su sakriveni u kaseti između prednjih sedišta, tu je i mala mreža sa strane suvozača za odlaganje karte i časopisa, ima i nosača za čaše i limenke, ali teško ćete negde odložiti flašu od jednog litara na primer.

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Volvo S60 T4 R-Design

Motor: zapremina 1969 ccm, snaga 141 kW (190 KS) pri 5000 o/min, obrtni moment 300 Nm pri 1700 – 4700 o/min, menjač automatski 8 brzina, pogon na prednjim točkovima

Dimenzije: D/Š/V 4761/1850/1431 mm, masa 1664 kg, međuos. rastojanje 2872 mm, rezervoar 60 litara, prtljažnik 442 l, pneumatici 235/40 R19

Performanse: maks. brzina 220 km/h, 0-100 km/h 7,1 s, prosečna potrošnja (fabrički) 6,5/5,2/8,7, emisija CO2 152 g/km

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Oprema

Standard: automatski dvoyonski klima uređaj, senzor vlažnosti vazduha, zadnji i bočni prozori od kaljenog stakla, digitalna instrument tabla 12,3″, prednja i dnevna svetla uzrađena u LED tehnologiji, City safety – sistem pomoći za sprečavanje sudara sa vozilima i biciklistima, pomoćni sistem za održavanje pravca vožnje, vazdušni jastuci napred, bočni i vazdušne zavese,  sistem zatite kod bočnog udara, WHIPS sistem zaštite kičme pri udesu, inteligentni sistem informisanja vozača, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, glasovno upravljanje, start/stop sistem, dinamička šasija, električno pdesivo sedište sa memorijom, lumbalna potpora u sva četiri pravca, proširiv sedalni deo na prednjim sedištima, ambijentalno osvetljenje (srednji nivo), R-Design prednja maska, mogućnost izbora načina vožnje, R-Design presvlake (tkanina/koža), pomoć pri parkiranju pozadi, navigacioni sistem Sensus…

TEST Volvo S60 T4 R-Design

Opcije (na test modelu): Grejana prednja sedišta, aktivni tempomat sa funkcijom Pilot assist do 130 km/h, električno sklopivi nasloni za glavu na zadnjim sediptima, električno sklopiva sedišta pozadi, BLIS sistem nadzora mrtvog ugla, LED aktivna svetla, pomoć pri parkiranju napred, parking kamera (pozadi), ručice menjača na upravljaču, Harman Kardon premijum audio sistem, 245/40 R19 MattBlack Diamond Cut naplaci, pametni ključ za hendsfri otvaranje vozila i pokretanje motora…

TEST Volvo S60 T4 R-DesignTEST Volvo S60 T4 R-Design

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]