Auto magazin

Test: Volvo S90 D5 Inscription AWD

Test: Volvo S90 D5 Inscription AWD
24.02.2017.
Premijum avangarda

Čuvena nemačka trojka definitivno ima alternativu. Volvo se u poslednje vreme modelima „XC90“ i „S90/V90“ nametnuo kao proizvođač automobila čija se bezbednost i lepota nalaze u samom vrhu svetske ponude

Bezbednost je prva asocijacija na sve Volvo automobile. Ipak, do skoro se nije moglo reći i da su u samom vrhu u pogledu luksuza. SUV model „XC90“ je čuveni švedski brend podigao na jedan sasvim novi nivo, koji se svojom vrhunskom tehnologijom, naprednim rešenjima i otmenošću stavio rame uz rame sa nemačkom premijum trojkom.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Već bazna verzija nije siromašna i bez ičega kao kod Nemaca kod kojih morate sve da doplatite

Pojava limuzine „S90“ i karavana „V90“, poziciju Volvoa u samom vrhu je samo učvrstila. Redakcija Auto magazina je isprobala sve ove modele za redom, tako da ćete uskoro moći da pročitate detaljne utiske o njima iz prve ruke.

Počinjemo limuzinom, koja je uz karavan najnovija u gami Volvoa. Na test smo dobili praktično najluksuzniju verziju, koja u svojim specifikacijama ima i mnogo dodatne opreme. Šveđani su odlučili da u pogledu politike opreme primene recept koji je nešto između Nemaca i Japanaca. Dakle, bazna verzija nije baš klot i bez ičega kao kod Nemaca kod kojih morate sve da doplatite (ili imate sreće pa kupite na akciji već unapred napakovan auto), a ne može ni da se kaže da najviši paket opreme ima sve kao kod Japanaca, već je mnogo toga od luksuznih detalja ostavljeno za doplatu.

To je samo jedan od dokaza da su , cene umetnost i dizajn (ili bar vole takav imidž), a pre svega naprednu tehnologiju i najnovija tehnička rešenja.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Ciljna grupa Volvoa su imućniji ljudi koji imaju tehničku kulturu

Prvi dodir sa automobilom je ključ. Fensi dizajnirana „kartica“ je presvučena kožom u boji enterijera automobila, a izbor je, pogađate, širok. Beskontaktno otključavanje se podrazumeva, kao i startovanje motora. Dok smo stavljali stvari u prtljažnik, isprobali smo otvaranje gestikulacijom, odnosno zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika. Uspelo nam je iz prve, što nije baš tako čest slučaj kod drugih automobila.

Treba znati gde je senzor, pa onda zamahnuti određenom brzinom i to dovoljno duboko… Kod Volvoa sve to nekako glatko teče. Vrata su teška, kako i dolikuje premijum automobilima, a već po otvaranju zapahne vas miris prirodne kože. Slike su jedno a stvarnost drugo, mnogo lepša nego na fotografijama. Očigledno je da je ogromna pažnja posvećena najsitnijim detaljima i da je sve dizajnirano i osmišljeno sa najvećom dozom ukusa. Već po izboru materijala je jasno da je ovo natprosečan automobil i da definitivno pripada premijum segmentu.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Očigledno je da je ogromna pažnja posvećena najsitnijim detaljima

Mešavina kože, drveta i aluminijuma je dobitna kombinacija, bez obzira da li se radi o kupcima u Evropi, Americi ili Kini. Primena plastike je svedena na minimum, a dopalo nam se što je svuda gde se to moglo postavljena pijano crna plastika sa teksturom kao na klavirskim dirkama. Kožom obložena komandna tabla pojačava premijum utisak, baš kao i aluminijumske lajsne, pa i bogati itison.

Volvo je uvek originalan i kreativan; na primer, motor se startuje okretanjem udesno tastera smeštenog iza ručice menjača. Sve je nekako jednostavno a istovremeno luksuzno i vrlo intuitivno. Istovremeno se javlja osećaj da je kompletno radno okruženje vozača potpuno novo a opet nekako poznato. Na stranu to što je sve vrlo slično kao kod SUV modela „XC90“, ali mora se priznati da je Volvo drugačiji od svih ostalih – pravi unikat.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Primena plastike je svedena na minimum

S obzirom da je spoljna temperatura bila vrlo niska, odmah smo uključili grejače sedišta i volana. Sve ovo kao i mnoge druge funkcije vrlo jednostavno aktivirate preko velikog displeja osetljivog na dodir, po kom su „volvoi“ takođe poznati. Moramo da priznamo da je meni vrlo pregledan uprkos tome što ima nekoliko stranica. One se izlistavaju kao na tabletu, horizontalnim prevlačenjem prstom. Na prvi pogled, tu je zaista mnogo virtuelnih dugmića i funkcija, ali, verujte, dovoljno je da ih jednom pažljivo pročitate pa da shvatite da većinu njih jednom podesite i više se ne bavite time.

Na primer, aktivnu asistenciju za prevenciju slučajnog napuštanja saobraćajne trake većina će stalno držati uključenu, baš kao i čitanje saobraćajnih znakova ili sistem za automatsko kočenje. Sa druge strane, lako ćete zapamtiti poziciju funkcija koje često koristite, uključujete, isključujete ili podešavate – na primer, masažu i grejače u sedištima, sistem za automatsko parkiranje ili isparkiravanje, poziciju hed-ap displeja… Sve u svemu, zaista je mnogo podešavanja i funkcija ali ni jedna od njih nije u nekakvom komplikovanom podmeniju za koji vam je potrebno vreme da se prisetite gde se nalazi i koju tačno funkciju obavlja.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Već po otvaranju zapahne vas miris prirodne kože

Ovde je sve na jednoj stranici a vaše je samo da skrolujete. Kada završite sa podešavanjima, dovoljno je da pritisnete jedini fizički taster neposredno ispod displeja – „Home“ dugme koje vas vraća na glavnu stranu u okviru koje su navigacija i audio sistem. Na svu sreću, podešavanje temperature i menjanje radio stanica se obavlja preko luksuznih fizičkih tastera smeštenih ispod displeja, koji su projektovani tako da sa lakoćom može da ih koristi i suvozač.

Ipak, neki elementi u kabini su možda jednostavniji nego kod konkurenata, na primer, displej instrumenata, ali su svi najviši standardi današnjeg vrha automobilizma ispoštovani – između virtuelnih, odnosno digitalnih instrumenata je mapa navigacije, a tu je i informacija o trenutnom ograničenju brzine.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Putnici pozadi imaju na raspolaganju dve zone klima uređaja

Odmah po startovanju motora primećujemo da su zvučna izolacija i odsustvo vibracija takođe na premijum nivou. Pod haubom testiranog primerka je „D5“ motor. Nove generacije „volvoa“ imaju samo dvolitarske motore, bez obzira da li je reč o dizelašima ili benzincima. Svi oni imaju istu zapreminu ali različite nivoe snage. Dakle, „D5“ sa svojih 235 „konja“ je jači od dva dizela u ponudi („D4“ ima 190 KS) i dostupan je isključivo sa pogonom na sva četiri točka i osmostepenim automatskim menjačem.

„Volvo S90“ je prava lađa u vožnji, ponaša se u skladu sa svojom klasom i tehničkim rešenjima. Testirani primerak je opremljen zadnjim vazdušnim ogibljenjem  koje je na spisku dodatne opreme. Cilj je da se upravljanje i stabilnost ne naruši čak i kada je auto maksimalno opterećen. Bez obzira što su ugrađene felne prečnika 20 inča, auto nije bio pretvrd prilikom prelaska preko neravnina, koje su, ruku na srce, prilično retke na slovenačkim putevima. Naravno, osećaj u kabini nije kao kad je vozilo kompletno opremljeno vazdušnim ogibljenjem ali se može reći da predstavlja dobar odnos između upravljivosti u sportskom stilu vožnje i komfora. „S90“ je izuzetno stabilan i pri velikim putnim brzinama, a u krivinama mu se ne može ništa zameriti, što zbog oslanjanja, što zbog pneumatika dimenzija 255/35 R 20, što zbog pogona na sva četiri točka.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Poklopac prtljažnika se otvara njihajem noge ispod zadnjeg branika

Najjači dizelaš je potpuno adekvatan za karoseriju tešku dve tone. Ubrzanja i međuubrzanja su snažna, a osmostepeni automatski menjač je vrlo inteligentan, omogućavajući pravovremenu promenu brzina. Dobro ume da prepozna stil vožnje u zavisnosti od reakcije na komandu gasa, pa u skladu sa „krvnim pritiskom“ vozača određuje pri kojim obrtajima će promeniti stepen prenosa. Nedostajale su nam komande na volanu za manuelnu promenu brzina, pogotovo što ovaj motor i menjač omogućavaju prilično sportsku vožnju. Upravo zbog mogućnosti naglih ubrzanja i mase automobila, potrošnja nije baš kao iz kataloga i u tom smislu ne treba očekivati čuda. Prosek testa nam je bio oko osam litara, a ako ste strpljivi i štedljivi, bez problema možete da ga spustite na ispod šest litara na otvorenom putu.

„Volvo S90“ je auto koji se definitivno izdvaja u svakom pogledu – tehničkom, estetskom, i kada je u pitanju imidž. Uvoznik i prodavac Volvoa kod nas je Grand Motors, a početna cena u Srbiji je 50.101 evro sa PDV-om za 2,0 turbo-benzinca od 254 KS, odnosno od 53.497 evra za dizelaša sa 190 KS. Ukoliko želite maksimalno opremljene verzije sa najjačim motorom, na osnovnu cenu treba dodati bar još polovinu tog iznosa.
Aleksandar Bursać

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Inteligentni LED farovi
Volvo za „S90“ nudi dve vrste LED farova. Osim osnovnih, kupcima su na raspolaganju su i inteligentni, sa kojima se stalno vozi sa dugim svetlima a snop se prilagođava tako da njegovi segmenti „preskaču“ vozila iza kojih se vozi i ona koja dolaze u susret.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Maksimalan luksuz
Ukoliko želite maksimalan luksuz koji usput doprinosi kompletnoj estetici putničkog prostora, na raspolaganju vam je mnogo opcija, među kojima su kožom presvučena komandna tabla, vrhunsko „Bowers&Wilkins“ ozvučenje, „klima“ sa četiri zone, masažeri u sedištima…

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Lajtmotiv
Nekako nam se čini da je čuveni veliki displej dijagonale devet inča glavni lajtmotiv u najnovijim „volvoima“, pa tako i na „S90“. Osim što lepo izgleda, ima veoma jednostavan i sadržajan meni u kome se na jednom mestu nalaze sva moguća podešavanja. Potrebno je samo da skrolujete prstom.

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Volvo S90 D5 Inscription AWD
Motor:
4 cilindra, zapremina 1969 ccm, snaga 173 kW (235 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 480 Nm pri 1750-2250, menjač automatski, 8 stepeni, 4×4 pogon
Dimenzije: 4963/1879/1443 mm, međuos. rastojanje 2941 mm, prtljažnik 500 l, rezervoar 60 l, pneumatici 255/35 R 20, masa 2075 kg
Performanse: maks. brzina 240 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,0 s, pros. potrošnja 4,8 l/100 km, emisija CO2 127 g/km

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Oprema

Standard: automatska „klima“ sa dve zone, mlaznice za pranje stakla u metlicama, dvostruka bočna i zadnje staklo, digitalni instrumenti 12,3 inča, elektrohromatski unutr. retrovizor, aktivni tempomat sa poluautonomnom vožnjom do 130 km/h, automatsko kočenje pri skretanju ulevo, prepoznavanje saobraćajnih znakova, alu-felne 18 inča, el. preklopivi retrovizori, osnovna LED dnevna i glavna svetla, izbor načina vožnje, umeci od orahovine, zadnji parking senzori, kožne presvlake, senzor za kišu i svetla, ambijentalno osvetljenje, el. podesiva prednja sedišta, kožom presvučen ključ, dvostruki završeci izduva

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Opcije: zimski paket (grejane mlaznice prskalica vetrobrana, grejači sedišta), paket ksenijum (el. krovni prozor, hed-ap displej, štitnici za sunce na zadnjim vratima, kožna komandna tabla i kožni umeci u vratima, kamere 360 stepeni), paket rasveta (pranje glavnih svetala, spolj. elektrohromatski retrovizori, LED aktivna glavna svetla), paket fleksibilnosti (el. otvaranje prtljažnika gestikulacijom nogom, utičnica 12V u gepeku, sklopivi zadnji nasloni za glavu, beskontaktno otključavanje i startovanje motora), paket biznis pro („senzus“ navigacija, premijum Bowers & Wilkins ozvučenje, displej dijagonale 9 inča, sabvufer, automatsko parkiranje), klima-uređaj sa 4 zone, felne 20 inča, laminirana vodoodbojna stakla, „vebasto“ grejač sa tajmerom, CD plejer, BLIS kontrola mrtvog ugla, vazdušno oslanjanje pozadi sa aktivnom šasijom

Auto magazin srbija Volvo S90 D5 Inscription AWD review test 2016

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad