Tojota razvija efikasnije motore

Tojota želi da dodatno unapredi ekološke performanse svojih vozila, tako što će razviti gamu novih motora koje odlikuje niska potrošnja goriva i odlična termalna efikasnost. Tehnologija za bolje sagorevanje i smanjenje gubitaka putem toplote, ugrađena u ove motore, je usavršena u hibridnim agregatima. To će dovesti do smanjenja potrošnje goriva za najmanje 10 procenata, u poređenju sa sadašnjim vozilima. Ovi motori će se ugrađivati u modele čije redizajn sledi u skorijoj budućnosti, dok će ukupno 14 varijanti novih motora biti uvedeno širom sveta do 2015. godine.

Jedan od motora je 1,3 litarski benzinski motor koji radi po principu Atkinsonovog ciklusa, a inače se koristi u hibridnim automobilima. Primena Atkinsonovog ciklusa daje veći stepen širenja i smanjuje gubitke toplote zbog visokog stepena kompresije (13,5:1), što dovodi do odlične termalne efikasnosti. Tojota želi da dodatno smanji potrošnju goriva ovih motora pomoću mnoštva inovacija, kao što su novi oblik usisnog ventila koji stvara snažan vertikalni vrtložni tok unutar cilindra i sistem za recirkulaciju i hlađenje izduvnih gasova (EGR) koji radi u sprezi sa sistemom inteligentnog električnog promenljivvog otvaranja ventila (VVT-iE) radi boljeg sagorevanja i manjih gubitaka. Kao rezultat, novi motor će imati maksimalnu termalnu efikasnost od 38 procenata – što je najbolji rezultat među masovno proizvedenim motorima. Nove funkcije, zajedno sa gašenjem u praznom hodu i drugim karakteristikama, će dovesti do približno 15 odsto manje potrošnje goriva od sadašnjih vozila.

[ot-caption title=”Izduvna grana 4 u 2 u 1 omogućuje visok stepen kompresije” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/04/4-2-1-exhaust-pipe.jpg”]

U međuvremenu, jednolitarski motor koji je razvijen zajednički sa kompanijom Daihatsu je postigao maksimalnu termalnu efikasnost od 37 procenata, zbog sličnog usisnog ventila koji stvara vrtložni tok, sistema za hlađenje i recirkulaciju izduvnih gasova, kao i visokog stepena kompresije. U kombinaciji sa funkcijom gašenja motora u praznom hodu i drugim tehnologijama za smanjenje potrošnje, novi model postiže skoro 30 procenata manju potrošnju goriva u odnosu na sadašnja vozila.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring