Toyota Auris Hybrid Sol

Čak 37 posto prodatih „aurisa“ u 2013. godini u Evropi imalo je hibridni pogon, dok su dizelaši i benzinci delili ostatak. U Srbiji se broj prodatih hibrida (novih) može nabrojati na prste jedne ruke

Tojota u svojoj gami ima nekoliko modela sa hibridnim pogonom a “auris” je kombinaciju elektro i benzinskog motora dobio još 2010. u modelu prethodne generacije. U tehničkom smislu nema velike razlike između novog i starog i za oba je karakteristično to da kompletan hibridni sistem dele sa “prijusom” treće generacije. Zahvaljujući Tojoti Srbija dobili smo priliku da testiramo “auris hibrid” i osetimo bar na nedelju dana kako to izgleda živeti život prosečnog stanovnika Štokholma, u kom se nalazi najveći broj prodatih hibrida u Evropi.

To znači da se za pogon brine benzinac zapremine 1,8 litara i elektro-motor ukupne snage 136 “konja”. Suština kompletnog sistema je da svoje najbolje osobine pokazuje u gradskoj i esktremno-gradskoj vožnji.

auto magazin toyota auris hsd
Tojotini modeli sa hibridnim pogonom postali su vrlo popularni širom sveta

Zahvaljujući CVT menjaču vozač ima mnogo manje posla, a potpuno odsustvo buke i vibracija kada se auto kreće samo na struju postaje pravi anti-stres tretman. Suština je da se auto više kreće na struju ukoliko su ubrzanja sporija, tako da, što je veća gužva auto manje troši.

Mi smo tokom testa isprobavali razne režime vožnje i najbolji rezultat koji smo postigli je bio 3,7 l/100 km u vožnji po Novom Beogradu. Ukoliko ne vodite previše računa o uštedi, “auris hibrid” troši oko 4,5 l/100 km a ako baš insistirate na performansama prosek ćete podići za litar. To može vrlo lako da se desi s obzirom da elektro-motor igra veliku ulogu u ubrzanjima i međuubrzanjima.

Ima veliki obrtni moment od 207 Nm koji je dostupan od nula obrtaja a reakcija na komandu gasa je trenutna. U poređenju sa najboljim automatskim menjačima na klasičnim putničkim automobilima sa turbo motorima, hibrid mnogo brže reaguje na papučicu gasa, bez “razmišljanja” menjača. Trenutno reaguje pri bilo kojoj brzini i obrtajima, tako da je u stanju da vas lako izvuče iz nekih neprijatnih situacija prilikom preticanja.

auto magazin toyota auris hsd
Vrhunski paket opreme sol donosi kožne obloge na komandnoj tabli

U odnosu na “jaris hibrid” u kom je 1,5 litarski benzinac, slabiji elektromotor i manji kapacitet baterija, što je slično kao u “prijusu” prve i druge generacije, “auris” je optimizovan tako da dobre rezultate u pogledu niske potrošnje i elastičnost pokazuje i u vožnji auto-putem. Doduše, sa povećanjem brzine raste i potrošnja. Mi smo pri 130 km/h izmerili oko 5,5 l/100 km, što je odličan rezultat čak i u odnosu na štedljive dizelaše.

Da je reč o hibridu, otkriva tek oznaka na “krilima” i vratima prtljažnika. Komandna tabla je za nijansu izmenjena zbog ručice menjača koja je u stvari džojstik veoma kratkih hodova. Instrumenti su prilagođeni hibridu. Na njima je jednostavno i pregledno označeno šta se dešava sa motorima u zavisnosti od jačine pritiskanja gasa, tako da lako možete da prilagodite svoj stil vožnje željenim rezultatima.

auto magazin toyota auris hsd
Baterije su smeštene ispod zadnjeg sedišta, ali ne umanjuju prostor za putnike

Baterije su smeštene ispod zadnjeg sedišta tako da su potpuno neprimetne i ne narušavaju prostor u kabini, niti zapreminu prtljažnika koji je ionako među manjima u klasi. Zapremina rezervoara za benzin je smanjena sa 50 na 45 litara i to su, ukratko, sve razlike u odnosu na klasičan “auris”.

Sada se postavlja pitanje zašto bi neko kupio hibrid a ne neki drugi motor. Razloga je mnogo ali se, na žalost, ne odnose na našu zemlju. Za početak, većina evropskih zemalja odobrava neku vrstu subvencije za nabavku ovakvog automobila, koje u Holandiji iznose i do četiri hiljade evra. Tu su još brojne pogodnosti u pogledu veoma niskih troškova registracije i povlastica prilikom plaćanja parkinga i ekoloških taksi.

auto magazin toyota auris hsd
Prtljažnik je zadržao zapreminu od 360 litara, ali je rezervoar smanjen na 45l

Zatim, troškovi eksploatacije i redovnog servisiranja su veoma niski a redovan servis košta kao za standardnog “jarisa”. Veliki servis kod hibrida praktično ne postoji, nema zamene kvačila a kočnice se sporije troše zbog toga što auto koči prvo elektro-magnetnom kočnicom i pri tome dopunjuje baterije pa tek na kraju kada se brzina dosta smanji koristi klasične kočnice.

Ovde nema zamene skupih ventila i filtera a garancija na hibridne komponente traje osam godina uz mogućnost produženja na deset ukoliko se auto servisira u ovlašćenim servisima. Dakle, stvar je u ukupnim troškovima eksploatacije koji su dosta niži u odnosu na dizelaše i klasične benzince.
Na žalost, cena je najveći problem kod nas.

auto magazin toyota auris hsd
Benzinski motor se razlikuje od velike većine jer radi po Atkinsonovom ciklusu

Počinje od 24.300 evra, doduše sa veoma bogatim paketom opreme “luna”. Testirani “sol” je najviši paket opreme. Oko dve hiljade evra je skuplji od ekvivalentno opremljenog 2,0 dizelaša od 124 KS i čak šest hiljada od 1,6 benzinca sa istom opremom. Tojota Srbija je, na svu sreću, uspela da obezbedi izuzetne akcijske cene za pojedine verzije “aurisa” koje su na Zapadu mnogo skuplje.

Sa druge strane, Zapad dobija brojne povlastice i subvencije za hibride i tu se priča završava. U svakom slučaju, šteta je velika i za ekologiju Srbije ali i za kupce koji ne mogu da uživaju u blagodetima koje pruža hibrid.
Aleksandar Bursać

auto magazin toyota auris hsd

Četiri režima vožnje
Pritiskom na jedan od tri tastera ispred ručice menjača možete da promenite režim rada automobila. U “EV” modu kreće se samo na struju u radijusu do tri kilometra, ukoliko su baterije potpuno pune. Tu je još “eko” mod koji maksimalno odlaže startovanje benzinca odlažući aktiviranje benzica i “pauer mod” koji je neka vrsta čip-tjuninga na dugme. U tom modu auto postaje veoma “nervozan”; reakcija na gas je još munjevitija a ubrzanja snažnija zahvaljujući isporuci maksimalne snage elektro i benzinskog motora. Četvrti mod je standardni, u kome su svi navedeni tasteri deaktivirani.

auto magazin toyota auris hsd

Navigacija uz doplatu
“Tojota tač” displej dijagonale 6,1 inča je sastavni deo multimedijalnog sistema koji inače podrazumeva blutut konekciju za mobilni telefon i prilično kvalitetno ozvučenje sa šest zvučnika. Dostupan je već od, drugog po redu, “luna” paketa opreme i obuhvata čak i kameru za vožnju unazad. Na žalost, navigacija nije standard čak ni u najskupljem paketu i za nju mora da se doplati.

auto magazin toyota auris hsd

Automatsko parkiranje
Koliko je standardna oprema bogata govori i sistem za automatsko parkiranje koji je kod standardnog “aurisa” dostupan samo na “sol” paketu a kod hibrida i na srednjem, “stajl”. Funkcioniše uz pomoć prednjih, zadnjih ali i bočnih parking senzora. Pritiskom na taster levo od volana automatski skenira prazno parking mesto i uparkirava se unazad tako što auto sam reguliše upravljač. Vozaču preostaje da se pobrine za gas i kočnicu. Inače, ovaj sistem je veoma intuitivan i jednostavan za svakodnevno korišćenje ali samo u slučaju ako je u pitanju paralelno parkiranje.

auto magazin toyota auris hsd

Toyota Auris Hybrid Sol
Benzinski motor: zapremina 1798 ccm, snaga 73 kW (99 KS) pri 5200 o/min, maks. obrtni moment 142 Nm pri 4000 o/min, kompresija 13,0:1, atkinsonov ciklus
Elektro motor: AC sinhroni motor sa permanentnim magnetom, snaga 60 kW (82 KS), maks. obrtni moment 207 Nm, baterije Ni-Mh nominalnog napona 201,6 V (168 ćelija po 1,2 V), 28 modula baterija, kapacitet baterije 6,5 Ah, maksimalni napon sistema 650 V, masa baterija 41 kg
Ukupna snaga sistema 100 kW (136 KS) pri 5200 o/min, menjač kontinuirano promenljiva transmisija – PGS (Planetary Gear System)
Dimenzije: 4275/1760/1460 mm, međuos. rastojanje 2600 mm, prtljažnik 360 l, rezervoar 45 l, masa 1400 kg, pneumatici 225/45 R 17
Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s, potrošnja 3,7/3,7/3,8 l/100 km, emisija CO2 87 g/km

auto magazin toyota auris hsd

Oprema
Standard: hends-fri otključavanje i startovanje, sistem za automatsko parkiranje sa prednjim i zadnjim parking senzorima, senzori za kišu i svetlo, alu-felne 17 inča, automatski klima-uređaj sa dve zone, grejači prednjih sedišta, kožni detalji na komandnoj tabli i vratima, sedišta u kombinaciji kože i tkanine, elektrohromatski retrovizor, automatski elektro-pokretači svih prozora, sistem za detekciju pritiska u pneumaticima, kamera za vožnju unazad, LED dnevna i zadnja svetla, el. sklapanje retrovizora, tri utičnice od 12V, blutut konekcija za mobilni, „tojota tač“ ekran osetljiv na dodir, ozvučenje sa šest zvučnika, vazd. jastuk za kolena vozača, tempomat
Opcije: biserno bela boja, navigacioni uređaj

auto magazin toyota auris hsd

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring