Toyota Avensis 2,0 D4-D Sol

Pritajena goropad
Restilizovana "tojota avensis" se trugi da u svakom trenutnu maksimalno udovolji svojem vlasniku, što neki smatraju manom. Ipak, vreme svojeglavih automobila je prošlo, a "avensis" spada u sam vrh ponude limuzina, naročito od kada je Tojota Srbija drastično spustila cene

Restilizacija modela se događa na polovini životnog puta jednog auta i u zavisnosti od uspeha i prihvatanja kupaca, dizajneri manje, ili više menjaju izgled automobila. Pogledajte “avensis” koji vam predstavljamo. Da li primećujete neku razliku u odnosu na brojne limuzine kole se već kreću našim ulicama? Ne, ni mi…

To ne znači da fabrika nije uvela broje izmene, međutim, one nisu tek tako vidljive nama koji nismo zaljubljenici u specifični model. Ne sumnjamo da ima klubova ljubitelja koji bez pauze mogu da navedu promene bez pauze, do poslednjeg šrafa. U ostalom, o svim tehnikalijama vezanim za novu varijantu “tojote” pisali smo u januarskom broju “Auto” magazina, dok sada govorimo o tome kako su promene uticale na sam automobil, odnosno osećaj u vožnji.

[ot-caption title=”Izmene na karoseriji nisu velike” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1397.jpg”]

Pre svega, želimo da istaknemo činjenicu koju smo naveli još pre nekoliko godina, kada je aktuelna verzija “avensisa” debitovala. Tada su nas predstavnici Tojote uveravali da se tržište promenilo i da kupci vozila D segmena ne žele prosečan veliki auto sa prosečnom opremom i istom takvom cenom. Tržiše se formiralo tako da, pa čak i sada u sred svetske krize, oni koji kupuju limuzinu, žele da sve moguće benefite takvog auta. A, to je značilo da Tojota svoj “avensis” mora da pogura u napred, ka premijum segmentu. I ne samo to. “Avensis” je automobil koji je u velikoj meri podređen evropskom kupcu. Da bi to postigli, veći deo koncepta i dizajna ostvaren je Tojotinom u evropskom centru. Tu su kroz obimna istraživanja tržišta utvrđeni parametri koji karakterišu vozilo koje imponuje kupcu našeg kontinenta, počev od dizajna, pre opreme, pa sve do upotrebljenih materijala u kabini.

[ot-caption title=”Avensis je namenjen evropskim kupcma” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_0937.jpg”]

Sve to se već na prvi pogled vidi i kod restilizovane verzije “avensisa”. Karoserija ni u jednom detalju nije monotna, ili bezlična, pa ope pleni jednostavnošću i konzervativizmom, što je stil koji gaji većina evropskih proizvođača. Ekstreme i previše naglašene varijante ostavljene su proizvođačima koji su u naletu i pokušavaju da preotmu parče tržišnog kolača. Naravno, to ne znači da je “avensis” bezličan (kao, recimo, pre desetak godina). Naprotiv, Tojota je uspela da uspostavi školu dizajna koja je lako primetna u svim klasama automobila.

Limuzina je postavljena u samo središte D segmenta.Međuosovinsko rastojanje od 2700 milimetara spada u prosek u klasi, kao i dužina karoserije od 4,7 metara. Kako su, A i C stub, odnosno nosač krova pomereni ka ivicama karoserije, tako da je dobijena dinamična linija sa izrazito položenim staklima. Ovakva “evropeizacija” automobila bi mnogima bila veliki superlativ, mada ima i onih koji se sa ovim ne slažu. Jednostavno, to je stvar ukusa, a Tojota je i ovaj put sledila klasiku, u najpozitivnijem smislu.

[ot-caption title=”Očekivani kvalitet” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1024.jpg”]

Kada prikazujemo automobili, uvek naglašavamo važnost prvog kontakta, pošto je on presudan za odnos prema vozilu. Što čovek više vozi jedan model, sve više se navikava na njegove mane i na kraju je spreman da od  njih napravi vrline za koje je spreman da se svađa sa drugima. Upravo zato imamo toliko rasprava na internetu koje često deluju pomalo smešno i prevaziđeno.

Dakle, ono što će vam “tojota” pružiti na prvi dodir je čisto zadovoljstvo koje se ogleda u vrhunskoj završnoj obradi, a kada uđete u auto, i u kvalitet upotrebljenih materijala. Mi vam prikazujemo verziju iz sredine ponude, pa i ona je u stanju da zadivi više nego prosečnog kupa svojom pojavom. A kada otvorite vrata, zateeći će vas kombinacija kože i alkantare, koja je do sada bila rezervisana za najprestižnije verzije limuzina. I kada sednete u sedišta koja u centru imaju alkantaru, a na krajevima (tamo gde je potrebna robusnost) koža, zahvalićete dizajnerima na odabiru matrijala. Upravo ovakva kombinacija pokazala se kao idealna i zimi, kada je klasična koža previše hladna, i leti kada ista ta klasična koža prži sve pred sobom. Zaista ne znamo zašto većina proizvođača ne koristi više alkantaru koja je vrlo prijatna, a pri tome ne smeta u ekstremnim vremenskim prilikama (kojih je sve više).

[ot-caption title=”Prava putna limuzina” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1010.jpg”]

Ako bi smo karoseriju mogli opisati kao klasičnu sa modernim detaljima, onda kabinu treba okarakterisati kao konzervativnu, i to u vrlo pozitivnom smislu. Velika većina kupaca, bilo da su to firme koje kupuju flotno vozilo za rukovodioce, bilo da su to porodice, od jedne limuzine očekuju svedenost, klasiku i “topao dom”, a ne lajt šou i predstavu dostojnu luna parka kojima pokušavaju da nas privuku ne samo proizvođači u prodoru, već i poneki “klasici” koji su malko zalutali zadnjih godina.

Tojota je, pored kože i alkantare, upotrebila vidno kvalitetne materijale, koji su prijatni na dodir. Nivo obrade ostao na poslovično visokom nivou. Koliko je Tojota posvećena evropskom tržištu govori i podatak da se “avensis” sklapa u fabrici u Engleskoj, gde su uveli su striktnu kontrolu kvaliteta na svim tačkama proizvodnje, tako da ni jedan detalj ne može da prođe bez detaljne provere. U kabini pažnju nam je već na početku privukla oplata od imitacije Takesumija, materijala koji se tradicionalno u Japanu pravi od bambusa. Ove inkluzije su na vratima i centralnoj konzoli i vrlo su nenapadne. Naprotiv, doprinose eleganciji vozila i kompetnom luksuzu. Odličnoj atmosferi doprinosi i vrlo kvalitetni audio uređaj koji reprodukuje MP3 fajlove sa USB priključka koji je, pomalo nezgodno, smešten u velikoj kaseti između prednjih sedišta.

[ot-caption title=”Kvalitetna završna obrada” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1001.jpg”]

Već smo navikli da u velikim Tojotinim limuzinama ne sedimo potpuno na patosu, kao u nekim evropljanima, ali položaj za volanom nije umarajući, naprotiv. Svi putnici imaju dovoljno prostora da se udobno smeste na svojim sedištima. Vozačko sedište je podesivo u svim pravcima pomoću mehaničkih komandi. U “tojoti avensis” zaista svako može udobno da se smesti za upravljačem, bio visok ili nizak, mršav ili punačak. Vozačko sedište ima mogućnost podešavanja lumbalnog dela naslona i to električnim putem, tako da ni osobe sa oslabljenom kičmom neće imati probleme prilikom dužeg boravka za “volanom”. Ovde napominjemo da su sedišta konstruisana u tipičnoj “tojota” školi, što znači da sedite na njima, kao na nekom kauču, a ne u njma, kao u trkačkim kadicama. Kada se naviknete, odlična su za duge ture, a ne prave ni previše problema u brzim krivinama. Upravljač može da se pomera po visini i dubini, a stručnjaci za ergonometriju su se pobrinuli da se nožne komande i ručica menjača nađu baš na pravom mestu. Oni koji vole da se voze potpuno zavaljeno poželeće da se volan izvlači još malo ka telu, kako bi položaj ruku bio prirodniji. Zadnja klupa ima vrlo dugačak sedalni deo, tako da butine putnika imaju odličnu potporu. Dobro profilisani nasloni i mekane opruge pružaju odličan komfor. Prostora za noge ima dovoljno za opuštenu vožnju.

[ot-caption title=”Sedišta nisu previše nisko postavljena” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1014.jpg”]

Kao što se očekuje od moderne limuzine, preglednost nije vrlina kojom “avensis” može da se pohvali. Vozači saobraćaj posmatraju odmah ispod ivice vetrobrana i bočnih prozora, a tu su i mrtvi uglovi od debelih nosača krova, napominjemo, u proseku klase. Ipak, na ovakvu poziciju se lako navikava, tako da “avensis” postaje vrlo prijatan i pouzdan saputnik. U tome će vam uveliko pomoći i parking senzori pozadi koji rade u paru sa kamerom.

Paket opreme “luna” je srednji u serijskoj ponudi. On sadrži ABS, EBD, VSC, TRC, frontalne i bočne vazdušne jastuke, ISOFIX bravu za dečija sedišta, automatski dual klima uređaj, radio sa CD/MP3 plejerom, volan i ručicu menjača presvučene kožom, putni kompjuter, električno podešavanje spoljnih retrovizora, električne pokretače prednjih i zadnjih prozora sa automatikom, hends fri centralnu bravu, zatamnjena stakla, aluminijumske naplatke, tempomat, bi-ksenonske farove i senzore za kišu.

[ot-caption title=”Mali otvor za utovar stvari” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1017.jpg”]

Dvolitarski četvorocilindrični dizelaš koji poznajemo već duže vreme je vrlo miran i uglađen. Za ovu limuzinu, Tojota ga je maksimalno ugladila, tako da kašnjenje turbo punjača praktično ne postoji. Međuubrzanja u vožnji vrlo dobra, pa su preticanja brza i bezopasna, pod uslovom da vredno radite ručicom menjača, čiji su stepeni prenosa vrlo dugi.

Šesti stepen prenosa je toliko dugačak, da praktično možete da ga koristite preko 90 km/h, a i peta brzina nije upotrebljiva u gradu pošto se tu motor pri 60 km/h obrće tek malo preko 1000 o/min. Ako želite maksimalne performanse, morate da vratite jednu, pa čak i dve brzine niže, u benzinskom stilu. To opet ne zači da je motor neelastičan, naprotiv. Makimalna snaga od 126 KS pri 3600 o/min i maksimalni obrtni moment od 310 Nm pri 1800 o/min svedoče o tome da je pred nama vrlo opušten i uglađen agegat. U ostalom, ako bi ovakav menjač uparili sa nekim od najmodernijih “friziranih” dizelaša, teško da bi bilo išta od opuštene i krotke vožnje koju pruža ovaj “avensis”.

[ot-caption title=”Motor je među slabijim u klasi” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1039.jpg”]

Potrošnja “tojote avensis 2,0 D4-D” je umerena. Prosek na kraju testa je iznosio 6,8 litara. U gradskoj vožnji možete proći sa osam do devet litara, a ako od motora uvek tražite maksimum, dizelaš će “popiti” i čitavih deset litara evro dizela, ali to je baš ekstrem po hladnom vremenu, po kojem smo testirali auto.

Tojote poslovično imaju pouzdano ponašanje na drumu. I pored izraženog komfora, “avensis” ni malo ne odstupa od te prakse. Direktan upravljač precizno vodi tešku limuzinu. Uprkos velikoj težini dizelaša u nosu i nešto mekše, limuzinski podešenom ogibljenju, automobil lako menja pravac uz relativno malo naginjanje. Kada se vozi u granicama razuma, “avensis” je čak zabavan i poskočan automobil, koji može da izmami po koji osmeh na vozačevom licu. Ipak, kada se pretera sa brzinom u krivini, popuštaju prednji točkovi i automobil kliza van krivine. Ovo koriguje ESP uređaj, koji blokirajući jedan zadnji točak zanosi zadnji deo i vraća auto na putanju. Potpuno je druga situacija u brzim i dugim krivinama. Zavaljujući dugom međuosovinskom rastojanju i velikom tragu točkova, “tojota” je vrlo neutralna i sposobna je da savlada krivine neočekivano velikim brzinama iz puno rezervi za ispravljanje vozačkih grešaka. Sistem oslanjanja je očigledno bitno poboljšan u odnosu na prethodu verziju, pošto sada suvereno upija naše udarne rupe i ležeće policajce, a pri tome ne dozvoljava prevelike pokrete karoserije. Po ovom je “avensis” među najboljima u klasi.

[ot-caption title=”Veliko međuosovinsko rastojanje povećava komfor” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_0930.jpg”]

I ostali elementi vožnje su takođe na visokom nivou. Kočnice su snažne i dobro odoljevaju uzastopnim naglim kočenjima. Bez obzira na kvalitet podloge, auto uvek ostaje u pravcu bez potrebe za korekcijom putanje.

“Tojota avensis” je nenametljiv automobil koji svog vlasnika osvaja izuzetnom kvalitetom, pouzdanim ponašanjem na drumu, elastičnim motorom i odličnim komforom. To je mašina u koju se zaljubite i na prvi kontakt, a tu ljubav potvrdite i posle duže vožnje, kada na scenu izađu svi njeni kvaliteti. Zahvaljujući vrlo bogatoj opremi i atraktivnoj kombinaciji koža/drvo u kabini, “avensis” može da stane uz bok svim modelima u višoj srednjoj klasi. Čak smo spremni da kažemo da spada u prve četiri limuzine u ponudi i to pre svega u zavisnosti od afiniteta kupaca.

Ivan Katunac

Objavljeno u Auto magazinu broj 46, marta 2012. godine

Tojota Srbija je bitno smanjila cene početkom 2013. godine. Aktuelni cenovnik možete videti na ovom linku.

[ot-caption title=”Hends fri brava” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1026.jpg”]

Toyota Avensis 2,0 D4-D Sol

Motor: Zapremina 1998 ccm, snaga 93 kW/126 KS pri 3600 o/min, obrtni moment 310 Nm pri 1800-2400 o/min, menjač 6 stepeni manuelni

Dimenzije: 4695/1810/1480mm, međuosovinsko rastojanje 2700mm, prtljažnik 510l, rezervoar 60l, pneumatici 205/60 R16, masa 1490kg

Performanse: maksimalna brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 kmh 9,7s, potrošnja 4,6/5,4/6,7 l/100 km, emisija CO2 141 g/km

[ot-caption title=”USB priključak u kaseti ispod ruke vozača” url=”https://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_1033.jpg”]

Oprema:

Hends fri centralna brava, električno pomeranje svih prozora, tonirana stakla, frontalni, bočni vazdušni jastuci i zavese, električno pokretani retrovizori, servo upravljač, putni kompjuter, senzori za parkiranje, kamera, navigacioni uređaj, svetla za maglu, ABS, ESP , aluminijumski nalpaci, metalik boja, radio CD/MP3, dvozonski automatski klima uređaj, kožna sedišta

 

 

 

Komentari

POSTAVITE ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring