Auto magazin

Toyota Corolla najprodavaniji auto na svetu

Toyota Corolla najprodavaniji auto na svetu
10.04.2014.
Ubedljivo prva

"Tojota korola" je ubedljivo broj jedan kada je u pitanju broj prodatih primeraka nekog modela automobila u svetu. Od 1966. kada se pojavila prva generacija pa do danas, proizvedeno je skoro 41 milion "korola"

Toyota Motor Sales (TMS), SAD, objavila je podatke o globalnoj prodaji “korole” u 2013, koja iznosi impresivnih 1,22 miliona primeraka (prema internim podacima na osnovu individualne prodaje vozila svojih distributera). Povećanje od pet posto u odnosu na prethodnu godinu potvrđuje višegodišnju popularnost “korole” među brojnim lojalnim vozačima u oko 150 zemalja sveta.

Corolla L Corolla L

“Korola” predstavlja međunarodno lice Tojote, ona je svaki dan u dodiru sa milionima ljudi širom sveta – rekao je Bill Fay, potpredsednik i generalni direktor Tojota grupacije . Titula najprodavanijeg modela na svetu govori o zadovoljstvu i odanosti naših kupaca, kao i o emocijama koje gaje prema “koroli” i “tojoti” – rekao je Fay.

Corolla Axio Corolla Axio

Zahvaljujući nedavnom novom izdanju sa naglašenim atraktivnim dizajnom i poboljšanom potrošnjom goriva, ukupna prodaja Corolle širom sveta, od trenutka predstavljanja modela 1966, do februara 2014, dostigla je  40.720.000 primeraka, čime je stekla titulu najprodavanijeg automobila svih vremena.

Corolla Fielder Corolla Fielder

Na osnovu Tojotine analize Polk o registracijama novih vozila prema podacima iz IHS Automotive, koja beleži 96 % volumena novih vozila u svetu, “korola” je u 2013. godini najprodavaniji model sa prodajom od 1.098.524 miliona primeraka.

Corolla Altis Corolla Altis

Ovaj broj uključuje “korolu” sedan i ostale varijacije imena spomenutog modela, kao što su “korola AXIO”, “korola altis” i “korola EX”.  Oznake ” AXIO “, ” Altis ” i ” EX ” označavaju nivoe opreme Corolle sedan u različitim delovima sveta, uključujući Japan.  Uključeni su i “korola fielder” i “rumion”, karavan verzije modela.  Ovo je važno istaći s obzirom da Toyotini konkurenti iz ‘ukupnog broja prodatih vozila’ isključuju različite karoserijske varijante “korole” ne bi li umanjili rezultat, ne sabirajući prodaju sedan i karavan verzija u svetu (“korola AXIO”, “korola altis”, “korola EX”, “korola fielder” i “korola rumion”).

Corolla EX1 Corolla EX1

U SAD-u, nova “korola” je ostvarila prodaju više od 300.000 jedinica u 2013. , što je četiri posto povećanja u odnosu na prethodnu godinu. 97 posto svih “korola” prodatih u SAD-u prošle godine, su su proizvedene u Severnoj Americi.

Evropska Corolla Evropska Corolla

“Korola” je proglašena najsigurnijom kupovinom u 2013, od strane Instituta za sigurnost na putevima ( IIHS ), a dobila je i pet zvezdica za beznednost od tela državne uprave „Highway Traffic Safety“ (NHTSA) , što je najviša ocena koju daje ova agencija.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]