Auto magazin

Toyota FT-1 Vision GT & FT-1

Toyota FT-1 Vision GT & FT-1
28.12.2014.
Iz igrice u realnost

Tojota nas je na Salonu u Detroitu iznenadila konceptom "FT-1" koji mnogi smatraju najboljim prototipom ove godine. Sada stižu dve posebne varijante istog modela. Premijera će biti - u igrici

Japancima se mora skinuti kapa u pogledu doslednosti specifične škole sportskih automobila, koja se potpuno razlikuje od, recimo, italijanske ili američke. Tojota nas je posebno iznenadila konceptom “FT-1” koji smo imali prilike da vidimo na Salonu automobila u Detroitu a sada stižu dve posebne varijante.

auto magazin toyota ft1 5

Prva je “FT-1 vižn GT” (FT-1 Vision GT) koja je zamišljena kao derivat originalno predstavljenog koncepta i koja je namenjena isključivo vožnji po stazi. Na njoj dominira veliki zadnji spojler a karoserija je projektovana tako da je glavni materijal ugljeno vlakno. Tu je i još jedan veliki difuzor, ali i specifično zadnje svetlo u stilu onih na bolidima Formule 1.

auto magazin toyota ft1 6

Zanimljivo je to što je Tojota napravila stvarni primerak modela “FT-1” u grafitno-sivoj boji koji se neznatno razlikuje od crvenog prototipa iz Detroita. Ideja je bila da auto bude još autentičniji onome što su konstruktori zamislili, odnosno da bude što prirodniji ali i da se dočara specifična atmosfera koja se pre može nazvati visoko-tehničkom umetnošću nego luksuzom.

auto magazin toyota ft1 2

Za to su se pobrinula sedišta presvučena prirodnom kožom od koje se prave sedla ali i specifični detalji u pogledu tastera i prekidača koji podsećaju na formulu.

Što se tiče motora, još uvek nije ništa poznato. Kako vreme odmiče, “FT-1” postaje sve realniji tako da se nadamo da ćemo uskoro videti i serijski model koji će u velikoj meri ličiti na ove prototipove.

auto magazin toyota ft1 7

Do tada, u ovom modelu moći ćete da uživate virtuelno već za mesec dana, kroz igricu “gran turizmo 6” na “plejstejšn 3” konzoli.

auto magazin toyota ft1 1

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]