Auto magazin

Toyota Land Cruiser 70 i posle 40 godina osvaja svet

Toyota Land Cruiser 70 i posle 40 godina osvaja svet
04.12.2023.

Tokom lansiranja potpuno nove generacije čuvenog modela Land Cruiser, Toyota je iznenadila objavom o još jednom novom modelu.

Govorimo o značajno unapređenoj verziji neuništivog Land Cruisera serije 70 sa ukusno redizajniranim eksterijerom, dodatnim tehnološkim i bezbednosnim karakteristikama, i novom opcijom četvorocilindarskog turbodizela koja će biti ponuđena pored dobro poznatog V8 motora.

Toyota Land Cruiser 70

Ažuriranje za 2024. godinu predstavlja četvrtu reinkarnaciju za Land Cruiser seriju 70, koja je prvobitno predstavljena 1984. godine kao zamena za zastarelu seriju 40.

Uprkos novim generacijama Land Cruisera koje su se pojavile tokom godina, Toyota je nastavila da nudi proverenu seriju 70 na nekim tržištima širom sveta, uključujući Australiju i Južnu Afriku, uz česte nadogradnje kako bi ostala relevantna.

Toyota Land Cruiser 70

Redizajnirani model će se takođe ponovo pojaviti na domaćem tržištu u Japanu, nakon što je povučen iz prodaje 2015. godine zbog neispunjavanja bezbednosnih standarda.

Land Cruiser serija 70 za 2024. godinu dobija novi izgled sa okruglim LED farovima. Kao i kod prethodnika, ažurirana serija 70 biće dostupna u verzijama sa kratkom i duplom kabinom i kao pikap, odnosno sa golom šasijom za potrebe nadgradnji.

Toyota Land Cruiser 70

Produžena verzija ima dužinu od 4.890 mm, širinu od 1.870 mm i visinu od 1.920 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.730 mm. Ovo ga čini kraćim od novog Land Cruisera.

Unutrašnjost ima ekran od 4.2 inča sa retro grafikom, a centralna konzola je blago izmenjena. U Australiji, svi modeli dolaze sa standardnim ekranom osetljivim na dodir od 6.7 inča za zabavni sistem koji podržava Apple CarPlay i Android Auto.

Toyota Land Cruiser 70

Međutim, čini se da modeli za japansko tržište nižeg nivoa opreme dolaze bez ekrana.

Bezbednosna oprema je takođe unapređena paketom Toyota Safety Sense, uključujući upozorenje o napuštanju trake, asistenciju prepoznavanja saobraćajnih znakova, automatska svetla i još mnogo toga.

Toyota Land Cruiser 70

Serija 70 i dalje se oslanja na originalni okvir šasije, ali su inženjeri Toyote poboljšali udobnost na putu bez žrtvovanja terenskih sposobnosti.

Velike promene kriju se ispod poklopca motora, sa novom opcijom 2.8 litarskog četvorocilindarskog turbodizela (1GD-FTV) koji proizvodi 204 KS i 500 Nm obrtnog momenta, isto kao i u novom Land Cruiseru.

Toyota Land Cruiser 70

Proizvođač tvrdi da ažurirani pogonski sistem kombinuje poboljšanu efikasnost goriva sa pouzdanošću, niskom bukom i odličnim terenskim performansama.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim menjačem Super ECT, koji šalje snagu na sva četiri točka.

Toyota Land Cruiser 70

Stari dobri 4.5-litarski V8 turbodizel sa 205 KS i 430 Nm obrtnog momenta i dalje je dostupan za sve stilove karoserije, isključivo uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

U poređenju sa ova dva pogonska sistema, veći V8 proizvodi jednu konjsku snagu više, ali ima 70 Nm manje u odnosu na noviji četvorocilindarski motor.

Toyota Land Cruiser 70

Toyota Land Cruiser serija 70 za 2024. godinu biće dostupna u Japanu tokom predstojeće zime, nakon dolaska u prodajne salone u Australiji u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Dok je japanska gama ograničena na verzijusa pet vrata, skraćena verzija sa troja vrata sada je dostupna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i to opremljena V6 benzinskim motorom!

Toyota Land Cruiser 70

Za razliku od Japana, gde je Land Cruiser serija 70 ekskluzivno dostupan sa turbodizel motorima, kupci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima imaju pristup samo jednom benzinskom pogonskom opcijom.

Toyota Land Cruiser 70

To je 4.0-litarski V6 motor sa 24 ventila i Dual VVT-i (1GR-FE), koji proizvodi 231 KS i 360 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem šestostepenog Super ECT automatskog menjača.

Toyota Land Cruiser 70

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 2024. Toyota Land Cruiser 70 Series Hardtop 3-Door dostupna je u jednom nivou opreme, počevši od 169.900 AED (oko 42.753 evra po trenutnom kursu).

Toyota Land Cruiser 70

Poređenja radi, ekvivalentna verzija sa pet vrata počinje od 179.900 AED (45.269 evra), dok cena pikapa sa jednom kabinom još nije objavljena.

Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]