Auto magazin

U najboljim godinama: Lada Niva dobila poboljšanja

U najboljim godinama: Lada Niva dobila poboljšanja
04.12.2023.

Iako je na tržištu prisutna od 1977. godine, Lada i dalje proizvodi Nivu, koja je za sledeću modelnu godinu dobila određena poboljšanja.

Jedno od velikih ažuriranja koje AvtoVAZ uvodi jeste sistem protiv blokiranja točkova (anti-lock brakes), nakon privremenog obustavljanja ugradnje ABS-a usled sankcija protiv Rusije.

Lada Niva

Kada je montaža ponovo počela sredinom 2022. godine, Niva je izgubila vazdušne jastuke, ABS i druge bitne funkcije koje automobili imaju već decenijama. Sada je ABS ponovo dostupan za 2024. godinu kako za klasični model Niva Legend, tako i za Niva Travel.

U slučaju da niste upoznati sa ovim modelom, Niva Travel je prisutna od 1998. godine kao VAZ-2123 pre nego što je preimenovana u Chevrolet Niva 2003. godine.

Lada Niva

Kada je saradnja između GM-a i AvtoVAZ-a završena 2020. godine, ovaj skromni terenac je ponovo brendiran kao Niva Travel.

Niva takođe dobija ažuriran motor koji sada ispunjava Euro 5 standarde. Ovaj standard je prisutan od 2009. godine, i u poređenju sa aktuelnim je izuzetno zastareo.

Da podsetimo, Euro 6 je uveden 2014. godine, a Euro 7 se očekuje oko 2025. godine.

Lada Niva

Tokom proizvodnje prošle godine, pa sve do današnjih dana, Lada Niva je pokretana motorom koji ispunjava Euro 2 standarde, koji su uvedeni 1996. godine.

Lada Niva

Ako se odlučite za visok nivo opreme Niva Travel, dobićete razne dodatke: tempomat (sa limitatorom brzine), putni računar, potpuno osvetljenu instrument tablu, i dvobojne aluminijumske felne.

Lada Niva

Takođe, prema nekim najavama, ESP se takođe vraća na spisak opreme. Proizvodnja oba modela sa ažuriranjima za 2024. godinu već je počela.

Lada Niva

Kao što se i očekivalo, cena je povećana. Ranije, Lada Niva Legend je počinjala od 829.900 rubalja (8.397 evra po trenutnom kursu), ali sada najjeftiniji model košta 927.500 rubalja (9.385 evra).

Lada Niva

Modernija Niva Travel je nekada koštala 1.198.900 rubalja (12.131 evra), a sada počinje od 1.215.000 rubalja (12.294 evra).

Lada Niva

AvtoVAZ je planirao da lansira potpuno novu Nivu u saradnji sa Renaultom. Predstavili su koncept vozila još 2018. godine, ali njena budućnost je neizvesna s obzirom da je Renault prodao svoj udeo u AvtoVAZ-u u maju 2022. godine.

Pogledajte ovde naš poslednji test Lade Nive!

Lada Niva Lada Niva Lada Niva Lada Niva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto December 19, 08:41

    Za naše uslove mopžda i najbolji terenac. Računajući cenu i proizvod koji se dobija nema bolje. Tačno je da se kvari ali rezervni delovi su jeftini i majstora možeš da nadješ svuda, što nije slučaj sa “fensi” modelima. MOžda su anjbilji modeli koji enmaju previše kozmetike nego samo robusnu mašinu i karoseriju. Jedna mala mana, nisu usplei da naprave dobar servo upravljač, mora se okretati volan na mišiće

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]