Auto magazin

Toyota najavila čak 30 električnih modela do 2030. godine

Toyota najavila čak 30 električnih modela do 2030. godine
16.12.2021.

1

Akio Toyoda, predsednik kompanije Toyota Motor Corporation, otkrio je medijima dodatne informacije o strategiji Toyote za ugljeničnu neutralnost, iznoseći planove za proširenje ponude sa čak 30 baterijskih električnih modela do 2030. godine.

Tokom prezentacije za medije o strategijama baterijskih električnih vozila, Akio Toyoda šokirao je automobilski svet predstavljanjem 15 potpuno električnih koncepata koji predstavljaju buduće modele Toyote i Lexusa.

Toyota Beyond Zero

Uključuju sve što možete da zamislite, od gradskih automobila, limuzina, SUV-ova svih oblika i veličina do pikapova i sportskih automobila. Neki od njih su zasnovani na postojećim modelima, ali postoji i nekoliko potpuno novih vozila zasnovanih na e-TNGA arhitekturi namenjenoj električnim vozilima

Akio Toyoda je kategorisao vozila u dva tipa – vozila sa smanjenjem ugljen-dioksida (HEV, PHEV, itd.) i vozila bez ugljenika (BEV, FCEV, itd.), rekavši da će Tojota učiniti sve da realizuje ovo drugo.

Toyota Beyond Zero

Prezentacija je započela Toyotinim bZ asortimanom (beyond Zero) „modela masovne proizvodnje po razumnoj ceni“ koji uključuje bZ4X i četiri nova koncepta, svi zasnovani na e-TNGA arhitekturi. Među njima je sportski kompaktni krosover sa linijom krova u stilu kupea (bZ kompaktni SUV), B-SUV (bZ mali krosover) dizajn za Evropu i Japan sa ciljem potrošnje energije od 125 Wh/km, podinuta limuzina srednje veličine (bZ sdn) koja izgleda kao rival Tesli Modelu 3 i veliki SUV sa tri reda sedišta koji je fokusiran na porodicu (bZ Large SUV).

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Akio Toyoda nam je pokazao još jednu seriju modela nazivajući ih „raznovrsnim Toiotinim električnim vozilima“. To uključuje komercijalna vozila kao što su autonomni šatl autobus, kompaktni kombi dizajniran i za posao i za odmor, i svestrani gradski EV.

Toyota Beyond Zero

Sva vozila su deo Tojotinog cilja da do 2030. godine na tržište uvedu ukupno 30 BEV vozila (uključujući i Lexus modele), sa ciljem od 3,5 miliona globalne prodaje. Do 2030. Lexus će imati punu liniju električnih vozila koja pokrivaju sve segmente i postaće električni brend u Evropi, Severnoj Americi i Kini sa godišnjom prodajom od milion EV. Globalna prodaja Lekus modela biće 100% EV do 2035. godine.

Da bi postigla te ciljeve, japanska kompanija se obavezala da će uložiti 2 triliona jena (17,6 milijardi dolara) u proizvodnju baterija do 2030. godine, što je 500 milijardi jena (4,4 milijarde dolara) više od ranijih najava. Tojota će takođe investirati u različite opcije za modele sa neutralnom emisijom gasova, uključujući FCEV i druge tipove vozila na čistu energiju. Do 2035. i Tojota i Leksus žele da budu ugljenično neutralni.

Toyota Beyond Zero

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]