Auto magazin

Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i Sol

Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i Sol
06.04.2015.
Duša i telo

Restilizacija "tojote jaris" je dvostruka. Velika je promena u dizajnu i kvalitetu materijala u kabini, dok je na mehaničkom planu suptilna, ali sveobuhvatna, pa automobil deluje sveže, utegnuto i vrlo konkurentno

Postoji nepisano pravilo da upravo mali gradski automobili imaju najkraći “rok trajanja”. Ovo je klasa u kojoj se proizvede i proda najviše automobila i ima najviše konkurentskih modela.

Bez obzira na modernu konstrukciju i dizajn, velika konkurencija jednostavno “proguta” svaki model stariji od nekoliko godina. Tri godine koliko je “jaris” proveo na samom vrhu je pravi uspeh. Međutim, potreba za osveženjem je bila očigledno potrebna.

Razvoj restilizovane verzije treće generacije “jarisa” poveren je evropskom tehno centru Tojote, zbog toga što japanski gigant itekako dobro zna da evropski kupci ima istančan ukus i da ne praštaju greške. Zbog toga je novi “jaris” regionalni model.

IMG_4289

Novi “jaris” je regionalni model

 

Fabrika ne krije da uložila mnogo sredstava i resursa prilikom restilizacije. Promenjeno je preko hiljadu delova i pozicija, a da bi oni bili razvijeni, potrošeno je čak 576 hiljada radnih sati, ali i 85 milina evra, što je oko četvrtina novca koji su uloženi za konstrukciju treće generacije “jarisa. Očigledno je da Tojota ima velike planove sa svojim malim automobilom, pre svega da ostane u samom vrhu tržišta.

Najočiglednije izmene dogodile su se u dizajnu karoserije. Proporcije i osnovni oblici su lako prepoznatljivi, a ceo “paket” je postao nešto moderniji i elegantniji. Najprimetnija izmena je kod prednjeg dela. U skladu sa novim dizajnerskim pravcem, automobil je dobio naznačenu “X” liniju preko nosa.

Ipak, stil je nešto drugačiji nego kod “ajgoua”. Donji deo “X” elementa dobijen je pomoću vrlo velike maske hladnjaka. Zbog toga novi “jaris” deluje agresivnije i sportskije nego ikada do sada.
Pored dizajna, Tojota je i kvalitetom materijala i izrade pokušala da se udalji od konkurencije i “jaris” približi većem modelu “auris”.

IMG_4711

Najočiglednije izmene dogodile su se u dizajnu karoserije

 

Dizajn kabine nije previše menjan ali je zato kvalitativna promena lako vidljiva i više nego dobro došla. Dizajneri su priznali da im je taktilni doživljaj automobila bio jedan od prioriteta, pa sada male “tojote” imaju meku i prijatnu plastiku na prednjem delu komandne table i centralnim delovima oplate vrata, tama tamo gde putnici najčešće imaju priliku da dodirnu auto tokom vožnje.

Iako upotreba mekog materijala nekome možda ne deluje kao važna stvar, subjektivni osećaj u automobilu je itekako poboljšan. Takođe, većina konkurenata iz B segmenata nema mekane materijale u kabini, pa je ovo veliki plus za “jaris”.

Izmenom prednjeg branika, auto je produžen za nekoliko centimetara, ali međuosovinsko rastojanje nije menjano, a to znači da prostor za putnike isti. Tojota se drži oprobanog recepta prilikom postavljanja sedišta, koja su nešto povišena u MPV stilu.

Na taj način dobija se obilje prostora za putnike, čak i na zadnjem sedištu. Prostor za kolena na zadnjoj klupi može da zadovolji i dvometraše. Ono što još uvek nedostaje je prostor za glavu. Svi putnici viši od 190 cm će udarati glavom u plafon i prilikom vožnje će morati da se pogrbe da bi se koliko-toliko udobno smestili.

IMG_4696

Subjektivni osećaj u automobilu je poboljšan

 

Prtljažnik ima zapreminu od 286 litara, što spada u prosek klase. Naravno, zapremina prtljažnika može da se poveća obaranjem naslona zadnje klupe. Naravno, naslon je asimetrično podeljen, pa možete da pravite kombinacije prevoza tereta i putnika koja vam najviše odgovara.

Šteta je što je Tojota odlučila da u trećoj generaciji izbaci svoja sjajni “izi flet” sistem sedišta koji je bila jedan od ključnih osobina koja je drugu generaciju “jarisa” odvajala od konkurencije.

Dizajneri su se potrudili da osveže kabinu mogućnošću izbora boja, pa svako može da “sklopi” automobil kakav želi. Dizajn komandne table je jednostavan i efikasan. Takva je i instrument tabla, sa tri velika i pregledna analogna instrumenta i monohromatskim ekranom.

IMG_4675

Dizajneri su se potrudili da osveže kabinu mogućnošću izbora boja

 

Ergonomija je dobra. Jedino je položaj za upravljačem je donekle diskutabilan. Visoko postavljena sedišta ne dozvoljavaju potpuno opušteno sedenje, kao i u većini automobila B segmenta. Visokim vozačima, poput vašeg izveštača točak upravljača i ručica menjača postavljeni su previše daleko, a nožne komande previše blizu, pa nikada ne mogu da pronađu idealnu poziciju, iako se vozačevo sedište podešava po visini, a volan po visini i dubini.

Vozači prosečnog rasta ovo manje primećuju. Takođe, visoko postavljena sedišta mogu da zamore vozača na dužim putovanjima. Ipak, u konkretnom slučaju to nije previše bitna zamerka, pošto je “jaris” pre svega namenjen za gradsku vožnju i eventualna kraća putovanja.

Preglednost je prilično dobra zahvaljujući načinu sedenja i veličini staklenih površina. Ipak, sa sedišta vozač ne može da vidi krajeve karoserije, ni napred, ni nazad, tako da mora da nagađa prilikom provlačenja. Noćna vožnja je bezbedna zahvaljujući dobrim farovima koji imaju bistar i dobro definisan snop. Prilikom vožnje po sporednim putevima poželeli smo da oborena svetla budu malo duža.

IMG_4685

Jaris pre svega namenjen za gradsku vožnju i eventualna kraća putovanja

 

Upravljanje automobilom je vrlo lako zahvaljujući mekanim komandama koje pružaju puno povratnih informacija. Upravljač je prilično tvrd i direktan, kao poručen za vijuganje gradskim saobraćajnicama.

Mali krug okretanja i podesan upravljač su vrlo pogodni za “tesno” parkiranje. Ručica menjača ima vrlo kratke i precizne hodove. Zameramo joj što je prilično mekana. Vozač ne može da zna da li je pogodio stepen prenosa dok ne udari u graničnik.

Tojota nudi čak sedam nivoa opreme uz novi “jaris”. Automobil koji vam prikazujemo ima opremu pod imenom “sol”, koji je treći po redu u hijerarhiji. Već osnovni paket sadrži gotovo kompletnu aktivnu u pasivnu bezbednosnu opremu.

IMG_4681

Prtljažnik ima zapreminu od 286 litara, što spada u prosek klase

 

Od elektronike koja je zadužena za aktivnu bezbednost tu su ABS, EBD, BA, VSC i TRC sistemi. Pasivnu bezbednost pružaju vam prednji i bočni vazdušni jastuci, kao i sistem koji sprečava trzajnu povredu vrata.

Već naredni paket opreme sa sobom donosi i vazdušne zavese, kao i vazdušni jastuk za kolena vozača. Međutim, dobra vest je da ove dodatke možete da doplatite u “sol” opremi za samo 200 evra.

Od opreme izdvajamo još i manuelni klima uređaj, centralnu bravu sa daljincem, multimedijalni uređaj, navigaciju, kameru za vožnju u nazad, putni računar, električne pokretače prednjih prozora, električno pokretanje retrovizora, tempomat sa limiterom brzine, dnevna svetla, farove sa projektorskom tehnologijom, aluminijumske naplatke od 15 inča, upravljač presvučen kožom. Rekli bi smo da je ovo vrlo komforan i lepo zaokružen paket opreme za nezahtevne korisnike, a po odličnoj ceni.

IMG_4707

U testiranom automobilu je četvorocilindraš zapremine 1,33 litra, koji je najpopularnija opcija na tržištu Srbije

 

Zahvaljujući lakim i preciznim komandama, automobil se vrlo lako vozi, a živahne performanse i pouzdano ponašanje na drumu mogu da prirede vozaču prijatne trenutke. Ležanje na dumu je manje-više standardno, kao kod svih malih automobila sa prednjim pogonom.

To znači da na limitu popuštaju prednji točkovi. Do tog trenutka je sve poznato, a tada na scenu stupa dobro izbalansirano ogibljenje, koje ne dopušta nagle i nepredvidive reakcije. Automobil samo blago proširuje putanju i ostavlja vozaču dovoljno rezerve da bi se izvukao iz krivine. Naravno tu je i sistem stabilnosti VSC koji stvari drži pod kontrolom, a moramo da pohvalimo njegov rad koji nije previše nagao i upadljiv.

Komfor je vrlo dobar. Zvučna izolacija dobro utišava zvuke vazduha i točkova, tako da mir može da poremeti samo motor na najvišim obrtajima. Ogibljenje upija većinu standardnih neravnina i protrese samo na najvećim “kraterima”.

IMG_4678

Zahvaljujući lakim i preciznim komandama, automobil se vrlo lako vozi

 

Prilikom prelaska preko uzastopnih neravnina ili neravne podloge, automobil se pomalo njiše i stresa zbog kratkog međuosovinskog rastojanja.

U testiranom automobilu je četvorocilindraš zapremine 1,33 litra, koji je najpopularnija opcija na tržištu Srbije. On nije previše izmenjen u odnosu na prethodnu verziju “jarisa”. Fabrika navodi da je samo poboljšana zvučna izolacija i nosači, kako bi se umanjile vibracije.

Pomoću čuvenog dvostrukog VVTi sistema razvoda ventila on razvija snagu od 99 “konja”. Snagu razvija vrlo linearno i bez ikakvog nagoveštaja da ventilima upravlja uređaj koji će pri oko 4500 o/min potpuno promeniti karakter.

U donjem području agregat je vrlo elastičan, a kako se približava crvenom polju, tamo gde standardni benzinci polako gube dah, Tojotin motor počinje da zvuči resko i bez oklevanja uleće u crveno polje.

IMG_4342

Ako želite dobre performanse, moraćete da se prihvatite menjača i ne dozvolite da obrtomer padne ispod polovine

 

Naravno, ako želite dobre performanse, moraćete da se prihvatite menjača i ne dozvolite da obrtomer padne ispod polovine. Kada tako postupate sa malom “tojotom” očekuje vas zaista uzbudljiva i prijatna vožnja.

Zbog tako ravnomerne isporuke snage, ali i odlične zvučne izolacije, ponekad se učini da je automobil sporiji nego što jeste. Maksimalna brzina iznosi 175 km/h, dok je za ubrzanje do stotke potrebno 11,7 sekundi.

Ako vozite temperamentno, kako vas već motor vuče, morate biti spremni na nešto veću potrošnju. Mi smo test završili sa prosekom od 7,9 litara. Po gradu, “jaris” potroši između sedam i po i devet litara.

Na otvorenoj magistrali uz tečnu vožnju prosek može da padne i ispod pet litara, dok nešto žustrija vožnja može da poveća prosek za oko jedan litar. Pri konstantnih 120 km/h “jaris 1,33” troši oko 6,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara.

Restilizacija “tojote jaris” je dvostruka. Velika je promena u dizajnu i kvalitetu materijala u kabini, dok je na mehaničkom planu suptilna, ali sveobuhvatna, pa automobil deluje sveže, utegnuto i vrlo konkurentno.
Ivan Katunac

ovu putinovu obavezno

Prozor u svet
Sa restilizovanim “jarosom” Tojota je predstavila i drugu generaciju svog “tač end gou” sistema. Najočiglednije promene su u veličini displeja koji je povećan na sedam inča, sa rezolucijom 800×480. Sistem objedinjuje kompletnu multimediju, navigaciju pa i internet, tamo gde je raspoloživ. Displej osetljiv na dodir obezbeđuje vozaču veliki broj informacija. Za početak, tu je navigacioni uređaj sa preciznom mapom Srbije i tačkama interesa.

Preko blutut konekcije sistem se vezuje sa mobilnim telefonom. Pored telefoniranja, možete repodukovati muziku sa svog telefona, uz komandovanje pomoću tastera na upravljaču.

“Tač end gou 2” sistem vam omogućava da koristete interneta preko telefona i tako pristupite određenim sadržajima preko aplikacija kao što su Fejsbuk, Jutjub, vremenske prognoze i slično. Druga generacija sistema donela je povećan broj korisnih aplikacija.
Naravno, veliki ekran se koristi i za projektovanje slike sa kamere prilikom vožnje u rikverc.

IMG_4664

Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i Sol
Motor
Zapremina: 1329 ccm, snaga 73 kW (99 KS) pri 6000 o/min, obrtni moment 125 Nm pri 4000 o/min, menjač 6 stepeni manuelni
Dimenzije: 3950/1695/1510 mm, međuos. rastojanje 2510 mm, prtljažnik 286 l, rezervoar 42 l, pneumatici 195/50 R 16, masa 1075 kg
Performanse: Maksimalna brzina 175 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,7 s, potrošnja 4,1/4,9/6,4 l/100 km, emisija CO2 114 g/km

IMG_4660

Oprema
Standard: ABS, EBD, BA, TCS, TRC, prednji i bočni vazdušni jastuci, multifunkcionalni volan, USB i AUX priključci, el. podizači prednjih prozora, tonirana stakla, el. Podesivi retrovizori, putni računar, mekana plastika, radio MP3 sa šest zvučnika, “tojota tač end gou 2” sistem sa displejom osetljiv na dodir od 7 inča, blutut konekcija, kamera za vožnju unazad, ručni klima uređaj, vozačevo sedište podesivo po visini, alu felne od 15 inča, centralna brava, tempomat, putni računar

IMG_4218

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]