Toyota Yaris

Treća generacija "tojote jaris" dobila je i svoju restilizovanu verziju. Uz mnogobrojna poboljšanja sa preko hiljadu novih komponenti i potpuno novi dizajn prednjeg dela, "jaris" je na putu da se dopadne još široj publici Diseldorf, Nemačka Od specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Kod nekih modela je uočljiva podela na “muške” i “ženske”, a ako je “jaris” nekada važio za “ženski” auto, to sada definitvno više ne stoji. Čak se ne može reći ni da je isključivo mladalački auto. Sa redizajnom je dosta toga izmenjeno pa je u nekim verzijama naglašena konzervativna strana koja će se svakako dopasti i starijim kupcima.
Na poziv Tojote Srbija prisustvovali smo evropskoj prezentaciji redizajniranog “jarisa” u Diseldorfu. Nemački centar umetnosti je odabran kao grad koji najbolje reprezentuje glavne osobine redizajniranog “jarisa” – zanimljiv dizajn, tehnička besprekornost i naizmenično konzervativan i veseo karakter.
Šta je zapravo novo? Iako je u pitanju restilizacija, promenjeno je hiljadu delova, odnosno novih komponenti. U razvoj je utrošeno čak 85 miliona evra, tako da je “jaris” u velikoj meri poboljšan i to u svakom pogledu. U stvari, Tojota ga predstavlja kao potpuno nov auto s obzirom na broj izmena. Daleko od toga da je stari bio loš, novi je samo nadogradnja na ono što je već bilo dobro.

Karakterističan X dizajn prednjeg dela novog jarisa
Karakterističan X dizajn prednjeg dela novog jarisa

Ono što se prvo primećuje je, naravno, dizajn. Prednji kraj je veoma sličan onom na manjem bratu – “tojoti ajgo”. Tu je, sada već karakteristiačan, “X” dizajn koji male “tojote” odmah izdvaja od ostalih automobila. Iako spreda sada izgledaju vrlo slično, “jaris” se dosta razlikuje od “tojote ajgo”, tako da neće biti problema sa prepoznavanjem.
Kupcima su na raspolaganju i dalje četiri verzije “jarisa” u pogledu motora. Tu je trocilindrični benzinac koji je u najvećoj meri izmenjen u odnosu na ostale motore, zatim četvorocilindrični 1,33 benzinac sa 99 KS i 1,4 dizelaš od 90 “konja”. Zapadnoevropskim kupcima je, procentualno gledano, najzanimljivija hibridna varijanta, koja učestvuje sa čak 28 posto u ukupnoj prodaji “jarisa”! Na žalost, kod nas ne postoji interesovanje za ovaj model zahvaljujući državi, što je još jedan pokazatelj da smo crna rupa u sred Evrope.

Za restilizaciju jarisa, Tojota je potrošila čak 85 miliona evra
Za restilizaciju jarisa, Tojota je potrošila čak 85 miliona evra

Tojota je za novinarsku prezentaciju u Diseldorfu pripremila gotovo sve verzije male “tojote”. Mi smo se odlučili da probamo one modele za koje smo pretpostavili da ćemo najmanje imati prilike da ih vozimo u Srbiji. Pre tri meseca smo testirali “jaris” sa 1,33 motorom, tako da je ta varijanta odmah otpala a i na tom motoru gotovo da i nema izmena. “Jaris” opremljen ovim motorom je pravi zvrk po gradu i tu nema šta da se doda.
Najslabiji motor nam se učinio kao zanimljivo rešenje jer je nepravedno zapostavljen. Kupci ga izbegavaju zbog male snage ali je u ovoj restilizaciji doživeo pravu renesansu i pogledu ponašanja u vožnji. To je isti motor kao i u novoj “tojoti ajgo”. Priznajemo, i mi smo bili skeptični ali nas je motor u praksi prijatno iznenadio.
U “jarisu” nas je bilo troje. Ruta je vodila lokalnim seoskim putevima ali i čuvenim auto-banom. Za snažnija ubrzanja je neophodno pritisnuti papučicu gasa do kraja, ali kada je u autu samo vozač, tako nešto neće biti potrebno. Svakako treba imati na umu da je pre svega namenjen gradskoj vožnji, ali moramo da priznamo da mu ni najmanje ne smeta krstareća brzina od 130 km/h, pri čemu troši skromnih šest do šest i po litara.

U kabini se nalaze mekani i prijatni materijali
U kabini se nalaze mekani i prijatni materijali

Nailazimo na znak za prestanak svih ograničenja a mi pod haubom imamo tri cilindra i 69 “konja”. Šta sad? Pun gas, petnaestak sekundi strpljenja i “jaris 1,0” stiže do 170 km/h po cajgeru! Nemačko gorivo, vetar u leđa ili nešto drugo, tek mala “tojota” se nije postidela i obrukala na najbržem auto-putu na svetu.
Vraćamo se u grad a auto nekako bolje vuče. Konstatujemo da ne bi smo imali problem da se svakodnevno vozimo do posla i nazad u najslabijem “jarisu”. Ako ste sami u autu, prilično je žustar po gradu tako da definitivno ne bi ste bili među sporima. Ovim se pokazala kao tačna tvrdnja inženjera Tojote da je motor značajno unapređen.
Stižemo do hotela Hajat u centru Diseldorfa u kom nam je baza. Koristimo pauzu za promenu automobila da se detaljnije upoznamo sa unutrašnjošću. Za korisnika možda i najbitnije, najveće izmene je doživela unutrašnjost. Vrsta plastike u kabini do sada nije bila baš reprezentativna a sada je ta situacija promenjena. Površine tapacirane mekom plastikom su dosta veće, uključujući i panele u vratima, tako da je ukupan utisak podignut na dosta viši nivo. Nove su i kombinacije boja tih mekih površina koje zaista unose živost u kombinaciji sa istobojnim štepom na sedištima i delovima obloženim kožom. Sve u svemu, redizajnirani “jaris” je unapređen na jedan viši nivo u pogledu komfora i opšteg utiska kvaliteta. Za to je zaslužna i prilično bogata oprema koja obuhvata i povećani centralni displej na sedam inča, sa potpuno novim interfejsom.

Potrošnja je vrlo umerena, bez obzira koji je motor u pitanju
Potrošnja je vrlo umerena, bez obzira koji je motor u pitanju

Osećaj u vožnji je takođe promenjen redizajniranjem elemenata ogibljenja. Postavljena je potpuno nova torziona osovina, kao i spiralne opruge i amortizeri. Kabina je dosta tiša nego ranije, pa ni vožnja pri 150 km/h ne predstavlja problem u pogledu buke.
Sve to je još očiglednije u hibridu koji je najmenjen vožnji po gradu i tu ostvaruje najbolje rezultate u pogledu niske potrošnje. Ogibljenje je još mekše podešeno nego do sada i inteligentnije upija neravnine. Potpuno odsustvo buke i vibracija smiruje svaku napetost. Hibrid je, osim što je najštedljiviji u gami “jarisa”, ujedno i najhitriji. Momentalno reaguje na svaku komandu gasa, pa elektro-motor u kombinaciji sa 1,5 benzincem i ukupno 100 “konja” snažno povlači već od nula obrtaja. Nema baratanja menjačem a posebno je lepo to što potrošnja ne prelazi pet litara. Ujedno je i najjeftiniji za održavanje i u nabavci košta nešto više od dizela.

IMG_0930

Restilizovana “tojota jaris” sa novim, prepoznatljivim X elementom na prednjem delu je u međuvremenu stigla u Srbiju. Prodaja je praktično počela a više o detaljima vezanim za pakete opreme (koji su još bogatiji) i cene (praktično nepromenjene) pročitajte u posebnom tekstu na 13. strani Auto magazina.

2014_YARIS_ENGINE_1_0

Praktično novi motor
Izmenjeni jednolitarski motor sa tri cilindra vodi poreklo od benzinca koji se i do sada ugrađivao u malu “tojotu”, ali je toliko izmenjen da se može reći da je potpuno nov. Prilikom rekonstrukcije, glavna ideja je bila da se maksimalno poveća efikasnost u radu, što direktno utiče na smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova, uz povećanje snage.
Izmena kompresionog prostora povećala je stepen kompresije na 11,5:1. Drugačije su svećice, usisni ventili i usisna grana, kao i sistem za varijabilno upravljanje ventilima, čime je poboljšano sagorevanje smeše. Na taj način je postignuta termalna efikasnost od 37 posto, što je najbolji rezultat u klasi.
Jedan od problema koje je trebalo rešiti bilo je što optimalnije održavanje temerature u svim uslovima rada. Zato sada klipovi imaju dodatno hlađenje prskanjem ulja sa zadnje strane, a karter je podeljen u dva dela kako bi ulje što brže postiglo radnu temperaturu.
Bitan detalj u rekonstrukciji motora je i smanjenje unutrašnjeg trenja. Najviše ušteda u tom delu postignuto je upotrebom lanca razvodnog mehanizma koji ima mali otpor u radu, kao i posebnim presvlakama na podizačima ventila.
Za obradu uzduvnih gasova zadužen je optimizovani EGR sistem, kao i katalizator zapremine 0,7 litara koji brže postiže radnu temperaturu.
Snaga motora je povećana na 69 KS pri 6.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 95 Nm isporučuje se na 4.300 o/min. O elastičnosti svedoči podatak da je pri 2.000 o/min raspoloživo čak 85 njutn-metara.

IMG_0849

Unapređena multimedija
“Tojota jaris” je poznata po tome što je kroz generacije pionir u svojoj klasi za mnoge uređaje. Treća po redu je prvi model u B segmentu koji je kao standard ponudio veliki “tojota tač” displej osetljiv na dodir na komandnoj tabli. Prilikom restilizacije taj displej je povećan na sedam inča a povećana je i rezolucija.
“Tojota tač 2” ima rezoluciju 800×480 piksela sa moćnošću povezivanja sa pametnim mobilnim telefonom preko “miror link” funkcije. To praktično znači da svojim telefonom možete upravljati preko “jarisovog” displeja i raspolagati svim aplikacijama kao inače. Kao opcija se može naručiti i varijanta sa DAB digitalnim audio tjunerom, kao i sa navigacijom.

IMG_0911

Toyota Yaris
Motor 1,0 VVT-i 1,33 VVT-i 1,4 D-4D 1,5 VVT-i Hybrid
Zapremina (ccm) 998 1329 1364 1497
Snaga (kW/KS) pri o/min 51/69 pri 6000 73/99 pri 6000 66/90 pri 3800 74/100
Dimenzije (mm) 3950/1695/1510
Međuos. rastojanje (mm) 2510
Masa (kg) 980 1030 1080 1085
Prtljažnik (l) 286
Rezervoar (l) 42 42 42 36
Pneumatici 175/70 R 14, 175/65 R 15, 195/50 R 16
Maks. brzina (km/h) 155 175 175 165
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 15,3 11,7 10,8 11,8
Potrošnja (l/100 km) 3,8/4,3/5,2 4,1/4,9/6,4 3,3/3,8/4,6 3,3/3,3/3,1
Emisija CO2 (g/km) 99 (Euro 6) 114 99 75 (Euro 6)

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring