Auto magazin

Toyota Yaris

Toyota Yaris
28.05.2014.
Svežina u nižoj klasi

Tojota je i zvanično prikazala fotografije redizajniranog "jarisa" koji će se u salonima širom Evrope pojaviti već krajem leta. Još uvek nisu otkriveni svi detalji u pogledu izmena na mehanici, ali su bar razlike u dizajnu više nego očigledne

Za razliku od drugih proizvođača koji sve češće uspostavljaju trend odlaganja redizajna svojih modela, Tojota je isplanirala doterivanje “jarisa” još 2011. kada je prvi put predstavljena treća generacija ovog popularnog gradskog automobila. Za drugu polovinu ove godine predviđen je početak prodaje redizajniranog “jarisa” koji je dobio vizuelne karakteristike nedavno prikazanog modela “ajgo”.

Da podsetimo, prva generacija “jarisa” je bio praktično prvi model u svom segmentu koji je osvojio maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP kreš testu sada već davne 1999. godine.

Treća generacija je i dalje jedan od najnaprednijih modela u klasi i jedini koji ima verziju sa hibridnim pogonom.

Auto magazin Toyota Yaris Facelift 4

Što se tiče izmena, “jaris” je dobio potpuno novu prednju masku koja je vizuelno veoma slična onoj na novom modelu “ajgo”.  Promenjen je i zadnji branik, a dobio je i nova zadnja svetla koja nisu toliko promenjena u pogledu svog oblika več su dobila novu arhitekturu sa LED cevima.

Auto magazin Toyota Yaris Facelift 8

Unutrašnjost je dobila nešto drugačiju instrument tablu, a na tek otkrivenim fotografijama je prikazan i veliki broj kombinacija boja komandne table. Trebalo bi da sadrži i nešto više površina tapaciranih mekanom plastikom, što inače nije karakteristika ostalih malih “japanaca”.

Auto magazin Toyota Yaris Facelift 1

Motori nisu menjani – kupcima će i dalje na raspolaganju biti trocilindrični benzinac zapremine 1,0 litar sa 69 KS, kao i 1,33 četvorocilindrični benzinac sa 99 KS koji se ugrađuje i u “tojotu auris”.

Dizelaše i dalje predstavlja 1,4 sa četiri cilindra od 90 KS, a za one koji žele još nižu potrošnju tu je hibrid sa 1,5 benzincem i elektro-motorom ukupne snage 100 KS.

Auto magazin Toyota Yaris Facelift 2

Novina je i to da je karoserija dodatno ojačana tako da je torziona krutost veća. Ubačeni su potpuno novi amortizeri, a poboljšan je i elektro-servo upravljača. Uz sve to, revidirano je i zadnje ogibljenje sa kojim je auto još bolje izbalansiran i pruža veći komfor.

Sa redizajniranom “tojotom jaris” ćemo imati prilike da se detaljnije upoznamo za dva meseca, nakon čega ćemo vam detaljno predstaviti sve novitete na ovom modelu.

Toyota Yaris slavi 15 godina proizvodnje  >>

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]