U Berlinu smo vozili novi Kia Stonic

Krosoveri ili vozila iz takozvanog B-SUV segmenta su apsolutni svetski hit i svojevrsni fenomen. Skoro kao Pokemoni. Jednostavno ne postoji iole ozbiljan proizvođač koji u svoju ponudu nije uvrstio bar jedan model ovog tipa. Ni Kia nije propustila priliku da se umeša u igru, a ima vrlo ozbiljne karte Berlin, Nemačka Od našeg specijalnog izveštača, Armen Derbogosijan

auto magazin srbija kia stonic test

Oni su moderni, in, oni su i retro, ali preziru tradiciju. To su krosoveri, automobili iz suvoparno zvanog B-SUV segmenta koji nemaju ama baš ništa zajedničko sa terenskim vozilima, osim možda povećanog rastojanja od tla.

Možemo slobodno da kažemo da je u svetu, a naročito u Evropi nastala prava histerija za ovim vozilima. Lojalnost brendu, u ovoj kategoriji ne postoji.

Bitno je da je automobil atraktivne spoljašnjosti, mladalački nastrojen i krcat savremenim spravicama, da ne kažemo gedžetima, koji su postali nešto što je bitnije od motora i menjača zajedno.

Možda vam prethodne reči deluju pomalo konfuzno, ali to je ono što se traži, to je ono što žele ljudi koji žive brzo i žive u trenutku.

auto magazin srbija kia stonic test

Kia je sada dala i svoje viđenje vozila koje podmiruje sve potrebe ove vrlo specifične grupe ljudi. To (pro)viđenje se zove – Stonic.

Ovaj automobil je suštinski nastao na platformi na kojoj se izrađuje i Rio. Reč je o potpuno novoj platformi, pa Stonic deli deo vizuelnog identiteta i izgleda enterijera sa Riom.

Zanimljivo je koliko ova dva modela, iako imaju slične crte lice, ostavljaju potpuno drugačiji utisak. Rio je smiren, ozbiljan, konvencionalan i razuman, kao da je rođeni Nemac.

auto magazin srbija kia stonic test

Stonic je sa druge strane otkačen, opušten i beskrajno zabavan. Nije nimalo slučajno što su domaćini za prve test vožnje ovog modela izabrali grad koji je u Nemačkoj, a toliko se razlikuje od stereotipa o Nemačkoj.

Berlin je glavni grad Nemačke, ali i grad umetnika, hipstera i slobodnog duha. Grad kontrasta, uređen ali i ležeran, podeljen ali ujedinjen, sa bogatom istorijom, kao i sa puno onih koji za nju ne mare.

Ekipa specijalizovanih automobilskih novinara iz Srbije je po dolasku na aerodrom Tegel prebačena do hotela “Merkjur” (bivši hotel “Ekselzior” u Beogradu sada nosi to ime) gde nas je čekala flota Stonica spremnih za vožnju.

auto magazin srbija kia stonic test

Posle kratkog upoznavanja sa itinererom izabrali smo jednoglasno da krenemo rutom koja vodi do starog vojnog aerodroma Vernojšen.

Za taj zadatak izabrali smo dizel varijantu sa motorom od 1,6 litara i 110 konjskih snaga. Ovo je trenutno jedini dizel motor koji je u ponudi.

Sa ključem u rukama brzinski skeniramo gde se nalazi testni primerak i odmeravamo eksterijer. Stonic sigurno nećete pomešati sa konkurencijom.

auto magazin srbija kia stonic test

Dakle, ima svoj identitet, što bi neke poznate “spisateljice” rekle – personaliti. Agresivan prednji kraj pokazuje da je u srodstvu sa Riom.

Zadnji deo je kompaktan, uz oblik svetlosnih grupa koji podseća na Sportage. Proporcije su idealne za gradske gužve, a pažnju najviše privlači “targa” detalj – C stub koji prelazi preko krova.

Samo iz tog razloga vredi doplatiti za dvobojnu varijantu. A kad smo već kod boja, ima ih na pretek.

auto magazin srbija kia stonic test

Rekosmo da je personalizacija bitan momenat kod ovakvih modela, pa tako kod Stonica možete da izaberete jednu od devet boja karoserije i ukrasiti je sa jednom od pet boja krova.

Kada saberemo jednobojne i dvobojne varijante dolazimo do cifre od 29 ponuđenih kombinacija.
Unutra hvatamo sebe kako smo već savili kažiprst i spremili ga za kuckanje po plasitici.

Uglavnom, najveći deo se poklapa sa enterijerom Ria, uz neka odstupanja koja daju Stonicu novi šmek. Ima više boje, više stakla, pa kabina deluje dosta prozračno i prostrano.

auto magazin srbija kia stonic test

Plastika je kvalitetna i, uglavnom, tvrda što govori da je reč o B segmentu. Pozicija za volanom se lako pronalazi, udobno se smeštamo i krećemo.

Uhvatio nas je popodnevni špic u Berlinu, ali zahvaljujući živahnom, i za ovu klasu dovoljno snažnom motoru nismo previše brinuli o gustom saobraćaju.

Kompaktne dimenzije i mali prepusti ispred osovina čine Stonic pravom gradskom zujalicom. Neko lepo reče da je ovo pravi CUV (City Utility Vehicle).

auto magazin srbija kia stonic test

Izlazimo i na autoban i nismo nimalo inferiorni. Nešto kasnije se odvajamo na odličan lokalni put i polako stižemo do odredišta.

Aerodrom Vernojšen je izgrađen za vreme nacista i bio je poligon za Luftvafe. Kasnije je pripao Sovjetima koji su ga držali do 1993. godine.

Sada se koristi samo manji deo piste za lake letelice, a ostatak je ili napušten ili pretvoren u kulise za razne događaje.

auto magazin srbija kia stonic test

Takav je bio i hangar u kome je bio postavljen poligon gde su reli instruktori pokazivali mogućnosti Stonica na malom prostoru.

Iskoristili smo ovaj izuzetno interesantan krajolik za seriju fotografija, probali još nekoliko pogonskih varijanti i krenuli dalje.

Do večernje konferencije imali smo već prvu sliku o novom modelu. Prvo, kome je namenjen? Pre svega za mlade i one koji se tako osećaju.

auto magazin srbija kia stonic test

Šta je bitno kod ovakvih automobila? Pre svega atraktivan izgled i upečatljiv nastup.

Da li se samo “šminka” računa? Ne. Veoma je važno da bude dovoljno prostran, praktičan sa gomilom mesta za odlaganje sitnica, da ima veliku mogućnost za povezivanje sa pametnim uređajima, i da bude bezbedan. Uz sve to neophodno je da mu i cena bude razumna.

Narednog dana iskoristili smo priliku da odemo do gradskog centra i isprobamo najinteresantniji agregat u ponudi – 1,0 T-GDi.

auto magazin srbija kia stonic test

Mali benzinski motor od jednog litra sa turbinom nije novost, ali u ovom automobilu zaista ima smisla jer onda Stonic ne samo da je šik spolja, već je to i iznutra. I da, to je to. Prava mera.

Sad sledi ono na žalost – s obzirom na visoku cenu, ovaj motor neće biti dostupan na našem tržištu. Ono što će se najviše tražiti biće atmosferski motori od 1,25 litra sa 84 konjske snage.

auto magazin srbija kia stonic test

Razlog jednostavan – cena. Ok, biće to dovoljno za gradsku vožnju u kojoj će Stonic provesti najveći deo svog radnog veka, ali bez one srčanosti koju sa sobom nosi turbo benzinac.

Prema najavama uvoznika, Stonic bi trebalo da se pojavi u Srbiji već krajem novembra. Tada bismo mogli da očekujemo i dužu, detaljniju test vožnju u realnim (čitaj srpskim) uslovima.

Cena nove Kije Stonic za naše tržište će uskoro biti poznata.

auto magazin srbija kia stonic test

Bara sa 20 krokodila

U B-SUV segmentu nastala je tolika gužva da trenutno imamo blizu 20-tak modela u ponudi. Verovatno se i vi čudite, ali izguglajte malo pa ćete se uveriti.

Ova kategorija je nesumnjivo ubila mini MPV modele. Čak je i Fijat sa Cross varijantom 500L-a rešio da se nekako “umuva” u ekipu.

Glavni rival Stonicu biće sigurno Renault Capture. S obzirom da u ovoj kategoriji, kao što rekosmo, nema neke lojalnosti brendu, a i cena ne igra presudnu ulogu, možemo da očekujemo bespoštednu borbu za svakog kupca.

Slatke muke potencijalnih kupaca su na vidiku.

auto magazin srbija kia stonic test

Mali Sportage? Ne!

Iako je možda bilo prirodno očekivati da je Stonic umanjena verzija popularnog modela Sportage u Kiji ističu da postoji drastična razlika u pristupu konstrukciji ova dva automobila.

auto magazin srbija kia stonic test

Dok je stariji i veći brat Sportage tradicionalan SUV više okrenut konvencionalnom kupcu, Stonic svoju šansu traži kod publike kojoj tradicija nije važna, već je bitno izdvojiti se iz mase, živeti u trenutku, biti urban i biti moderan.

Druga, ogromna razlika između ova dva modela jeste i da će se Stonic isključivo isporučivati sa pogonom na prednjoj osovini. Varijanta sa pogonom na sva četiri točka nije ni razmatrana.

auto magazin srbija kia stonic test

Bezbednost na nivou

Bez obzira na veličinu, kod Stonica se nije štedelo kada su u pitanju napredni bezbednosni sistemi. Kao i svi Kijini modeli i Stonic je opremljen VSM i ESC sistemima za stabilnost vozila.

Tu su još i vektorisanje obrtnog momenta, kontrola kočenja u krivinama, kontrola stabilnosti na pravcu i posebno koristan Hill Assist, odnosno pomoć pri kretanju na uzbrdicama.

Uz pomenute sisteme, koji su postali “klasika”, tu su još i napredni sistemi asistencije vozaču svrstani u skraćenicu ADAS (Advanced Driver assistance Systems).

Ovaj skup sistema kod Stonica podrazumeva sistem za izbegavanje frontalnih sudara sa prepoznavanjem pešaka, upozorenje na vozilo u “mrtvom uglu” i upozorenje na bočni saobraćaj prilikom kretanja unazad.

Opciono biće dostupan i sistem za upozorenje na umor vozača Postoji i zvučno i vizuelno upozorenje na napuštanje trake, a do polovine 2018. trebalo bi da postane dostupna i opcija asistencije za održavanje u kolovoznoj traci.

auto magazin srbija kia stonic test

Hipsterski san ili komad istorije?

Kao deo itinerera domaćini su odabrali stari Luftvafeov aerodrom koji je najvećim delom napušten. Poluruinirani hangari sa grafitima su magnet za hipstersku populaciju.

Jeste da se udaljavamo od teme, ali moramo priznati da je kao lokacija za fotografisanje ovaj aerodrom delovao više nego zanimljivo, naročito uz detalj da su na dobrom delu aerodromskog kompleksa sada postavljeni solarni paneli.

Sjajan spoj retro i “hajtek” detalja. Ipak, mi ne bi bili to što jesmo da nismo malo “istražili” lokaciju.

Aerodrom Vernojšen lociran u istočnom delu Berlina izgrađen je za vreme Hitlera, odnosno, kako Nemci vole da kažu, za vreme Nacional Socijalizma.

auto magazin srbija kia stonic test

Pre tačno 80 godina, tj. 1937. pušten je u rad kao deo trening centra za potrebe Luftvafe. Imao je ulogu i prilikom invazije na Poljsku 1939. godine kada je sa njega poletao deo snaga koje su praktično označile i početak Drugog svetskog rata.

Po okončanju sukoba, potpao je pod ruke Sovjetske armije koja ga je proširila i koristila za stacioniranje svojih bombardera.

Na ovom aerodromu po prvi put na Nemačkom tlu viđen je i čuveni Mig-25. U septembru 1993. Sovjetska armija predaje ga u ruke nemačkim civilnim službama.

Od tada, u dosta smanjenom obimu, ima ulogu za poletanje ultra lakih letelica sa manje od 1000 poletanja godišnje.

Ne znamo što smo vam ovo ispričali, ali ko god u Kiji da je pronašao ovu lokaciju – kapa dole.

auto magazin srbija kia stonic test

Kia Stonic
Motor 1,25 MPI 1,4 MPI 1,0 T-GDI 1,6 CRDi
Zapremina (ccm): 1.248 1.368 998 1.582
Snaga (kW/KS): 62/84 74/100 88/120 81/110
Obrtni moment (Nm): 122 133 172 260
Dimenzije (mm): 4.140×1.760×1500
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2.580
Prtljažnik (l): 352/1155
Rezervoar (l): 45
Maksimalna brzina (km/h): 165 172 184 175
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 13.2 12.6 10.3 11.3
Potrošnja (l/100km): 5.2 5.5 5.0 4.2
Emisija CO2 (g/km): 118 125 115 109

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring