U novom broju AM: 60 godina Fiata 600

Nastao je sredinom pedesetih godina prošlog veka kao dobro razrađen paln Fijata da uhvati prvi voz napretka i boljeg života radničke klase. Jeftin, dovoljno prostran i upotrebljiv, postao je popularan širom planete.

Ideja je bila jednostavna. Trebalo je konstruisati automobil koji će moći da kupe upravo radnici koji su ga napravili na proizvodnoj liniji. Ovu ideju je još 1951. godine uprava Fijata iznela genijalnom Danteu Đakozi. Rečeno učinjeno.

Kao svaki genije, Đakoza je konstrukciju novog automobila niže srednje klase nacrtao usput, rukom na parčetu papira. Nakon razrade ideje, predstavio ju je upravi. Oni su, naravno, odmah počeli da razmišljaju tržišno i počele su varijacije koncepta u zavisnosti od moguće mehanike koja će biti upotrebljena.

auto magazin beograd 60 godina fiat 600, zastava 750, fića, fićo

Na svu sreću, na kraju je prihvaćena osnova Đakozina ideja. Automobil dužine 3,2 metra imaće samonoseću karoseriju i motor smešten iz zadnje osovine. Prednje točkove vode trugaona ramena oslonjena na poprečnu lisnatu oprugu koja ujedno služi i kao stabilizator, dok zadnja osovina ima uzdužna ramena, spiralne opruge i uljne amortizere…

Više detalja o “fijatu 600”, odnosno “zastavi 750” pročitajte u januarskom izdanju Auto magazina koje je na kioscima širom Srbije.

auto magazin broj 77 januar 2015

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring