Auto magazin

U Šangaju predstavljena nova Porsche Panamera

U Šangaju predstavljena nova Porsche Panamera
24.11.2023.

Porsche Panamera za 2024. je potpuno nova, treća generacija čuvenog modela. Prva je predstavljena 2009, a druga je stigla 2016. godine.

Limuzina ovog nemačkog brenda i dalje će se proizvoditi u fabrici u Lajpcigu, koja je nedavno proslavila 20 godina postojanja.

2024 Porsche Panamera

Iako se na prvi pogled ne čini da je mnogo toga izmenjeno, Porsche Panamera donosi revolucionarna rešenja kako na mehaničkom, tako i na tehnološkom nivou.

2024 Porsche Panamera

Možda najveća novina je novo ogibljenje koje čini sva četiri točka potpuno nezavisnim.

Zahvaljujući hidrauličnom sistemu napajanom električnim pumpama, odmah reaguju na vertikalne sile kako bi automobil održali vodoravno prilikom kočenja, ubrzanja i vožnje u krivinama.

2024 Porsche Panamera

Zanimljivo je da Porsche logo na prednjem poklopcu može biti obojen ili crno-beli. Opciono su dostupne i felne od 21 inča. Tu je i specifično rešenje tankih zadnjih svetala koja prate karoseriju sa efektom bez okvira oko LED elemenata.

2024 Porsche Panamera

Verzija sa plag-in hibridom (poznata kao e-Hybrid) opremljena je Porsche Active Ride opcijom. To je vazdušno ogibljenje koje koristi aktivne amortizere sa tehnologijom dva ventila, pri čemu je svaki povezan sa elektro-hidrauličnom pumpom.

2024 Porsche Panamera

Ovo generiše protok u amortizeru u skladu sa trenutnim stilom vožnje i situacijom na putu, pri čemu karoserija ostaje uvek ravna, čak i pri kočenju, ubrzanju ili oštrom skretanju.

Čak i kada otvorite vrata da uđete u automobil, karoserija se automatski podiže za 5 centimetara, olakšavajući vam zadatak.

2024 Porsche Panamera

Ako ste bili obožavalac verzije Panamera Sport Turismo, imamo lošu vest za vas: neće biti nastavljena u novoj generaciji.

S druge strane, ako cenite prostor na zadnjem sedištu, verzija Executive sa produženim međuosovinskim rastojanjem će i dalje biti dostupna.

2024 Porsche Panamera

Dimenzije ostaju u skladu sa prethodnom Panamerom, sa dužinom od 5.052 mm (5.202 mm za Executive), širinom od 1.937 mm i visinom od 1.423 mm (1.428 mm za Executive).

Nova Porsche Panamera i dalje ima petora vrata kao i prethodne generacije. Enterijer takođe zadržava odvojena sedišta za oba putnika na zadnjim sedištima (automobil je homologovan za 4 osobe).

2024 Porsche Panamera

Nova digitalna instrument tabla smeštena iza volana ima zakrivljeni ekran od 12,6 inča. Grafika je inspirisana Porsche modelima iz prošlosti.

Centralni ekran sistema zabave i ekran namenjen suvozaču imaju dijagonalu od 10,9 inča, sa interfejsom osetljivim na dodir.

2024 Porsche Panamera

S druge strane, dugmad na volanu ostala su “fizička”, uključujući rotor koji omogućava promenu režima vožnje i podešavanje motora, menjača, upravljača, ogibljenja, zvuka i elektronskih kontrola.

2024 Porsche Panamera

U unutrašnjosti je dodatno implementirano novo ambijentalno osvetljenje, a ručica menjača je premeštena na komandnu tablu, kao kod redizajniranog Porschea Cayenne.

2024 Porsche Panamera

Mehanička platforma nove Porsche Panamere je evolucija “MLB” platforme grupacije Volkswagen. Motor V6 nazvan je Panamera 4 i ima 6-cilindrični benzinski motor zapremine 2,9 litra sa 353 KS i 500 Nm.

2024 Porsche Panamera

Od 0 do 100 km/h stiže za 4,98 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 270 km/h. Panamera Turbo e-Hybrid je plug-in hibridni automobil opremljen novim V8 benzinskim motorom zapremine 4,0 litra sa 680 KS i 930 Nm.

2024 Porsche Panamera

Potrebno je samo 3,2 sekunde da ubrza od 0 do 100 km/h, a maksimalna brzina iznosi 315 km/h.

Električni motor ove plug-in hibridne verzije razvija 190 KS i 450 Nm, rashlađuje se uljem i integrisan je u karter nove osmostepene automatske transmisije PDK, prenoseći više od 900 Nm obrtnog momenta.

2024 Porsche Panamera

Baterija Panamere Turbo e-Hybrid ima kapacitet od 25,9 kWh i može se puniti izmeničnom (AC) strujom maksimalne snage od 11 kW.

Tokom usporavanja i kočenja, može se postići snaga elektro-regeneracije od 88 kW, doprinoseći deklarisanoj autonomiji (WLTP ciklus) od oko 50 km na trenutnom modelu, do 90 km na novoj Panameri hibridu.

Porsche je objavio cene nove Panamere samo za Nemačku, gde startuje od 107.800 evra.

2024 Porsche Panamera2024 Porsche Panamera

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]