Uklanjanje neregistrovanih i neispravnih vozila

Prema Odluci o javnim parkiralištima grada Beograda ali i drugih gradova u Srbiji koji su je prepisali, komunalci mogu da vam odnesu auto sa regularnog parkinga ne samo ako je neregistrovan, već i ako je neispravan!

Uređenje gradova u Srbiji podrazumeva i ukljanjanje neregistrovanih vozila sa javnih parkirališta. Sve to ne bi bio problem da komunalni inspektori nisu postali previše selektivni, primenjujući dvostruke standarde po Odluci o javnim parkiralištima grada Beograda, a koja je sve samo ne precizna i dobronamerna prema onima u čiju korist bi trebalo da je napisana.

Auto magazin odnošenje automobila

Sa početkom prolećnih dana komunalci su po beogradskim opštinama počeli da obilaze parkinge u naseljima šireg gradskog jezgra, kontrolišući registarske nalepnice. Tako se dešavalo da automobilima kojima je istekla registracija pre manje od dva meseca, komunalni inspektori zalepe flis-papir sa Rešenjem po kom se naređuje uklanjanje neregistrovanog vozila sa javne površine.

Koji je rok dat za uklanjanje? Najčešće nekoliko sati a može se odrediti i nekoliko minuta! Sve to je propisano Odlukom o javnim parkiralištima u članu 21. Sve bi bilo u redu da se Odluka odnosi na napuštena vozila kojih zaista ima mnogo, koja ne vrede ništa i koja zauzimaju ionako nedovoljna parking mesta.

Auto magazin odnošenje automobila

Dakle, tolerancija za tek istekle registracije praktično da i ne postoji. Možda vam inspektor dođe sutradan po isteku registracije i naredi uklanjanje vozila a možda vam i ostave raspadnuti krš ispred zgrade da zauzima parking prostor jer je u vlasništvu rođaka nekog od rukovodilaca opštine na kojoj se nalazi.

Redakcija Auto magazina je kontaktirala upravu grada Beograda i iz Sekretarijata za inspekcijske poslove su nam ljubazno odgovorili da tolerancije nema čak ni za slučajeve kada je auto u pravnom sporu, na primer, ukoliko je ostavinska rasprava u toku.

IMG_5421

Navedeno je da, bez obzira na okolnosti, vozač je dužan da garažira svoje vozilo na lokaciji koja nije javna površina ili površina u javnom korišćenju. Drugim rečima, ako je vlasnik bolestan ili je u inostranstvu, mora da vodi računa o tome da li je auto uredno registrovan ukoliko je parkiran na parkingu koji nije na privatnom posedu.

Najzanimljivije u svemu je to što vas ni uredna registracija neće spasiti od prinudnog izvršenja, odnosno odnošenja vozila u slučaju da vam je auto neispravan ili havarisan. Za havarisane automobile je još i logično da ne budu na javnom parkingu jer neko može da se povredi ili da iz njih iscuri neka od tečnosti, ali za neispravne nam je zaista bilo neobično.

Auto magazin odnošenje automobila

Poslali smo pitanje na koji način i po kom kriterijumu komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac utvrđuje da je vozilo neispravno. Odgovor je da inspektor konstatuje da je vozilo neispravno ukoliko postoji vidno oštećenje!

Drugim rečima, ukoliko vam je “krilo” ulubljeno, razbijeno stop-svetlo ili ako vam je ispustila guma, lako može da se desi da vam auto bude odnesen i sve to potpuno legitimno i po zakonu! Jer, auto vam je neispravan!

Auto magazin odnošenje automobila

Kao i u slučaju neregistrovanog vozila, makar registracija istekla juče, po prinudnom izvršenju platićete kaznu od 5.000,00 (pet hiljada) dinara za fizičko lice, ležarinu, odnosno prostor za smeštaj odnetog vozila, kao i cenu za angažovanje šlep službe preduzeća koje je izvršilo odnošenje vozila i koje ima odobren cenovnik od strane Skupštine grada za ovu vrstu usluge.

Najčešće svi ti troškovi prevazilaze tržišnu vrednost automobila koji se odnose. Oni završavaju kao sekundarna sirovina, čak i u slučaju da su u pitanju automobili od istorijskog značaja i koji bi lako mogli da dobiju status zaštićenog dobra. Koliko god da je u pitanju redak primerak starovremenskog vozila, ide u staro gvožđe jer je vlasnik ili teško bolestan ili je preminuo a naslednika nema
Aleksandar Bursać

Auto magazin odnošenje automobila

 

 

4 KOMENTARA

  1. STA SE DESAVA ZA PARKIRANO VOZILO ISPRED ZGRADE CIJI JE VLASNIK NEPOZNAT, VAZECOM REGISTRACIJOM ALI BEZ OBE TABLICE. VOZILO SE NE POMERA VEC 30 DANA. MESTA ZA PARKIRANJE GOTOVO DA I NEMA KOME PRIJAVITI?

    • Ako je registracija važeća (po registarskoj nalepnici), ne možete mu ništa. Ima pravo da parkira auto i da ga ne mrda svih godinu dana dok mu ne istekne registracija. To što su mu tablice skinute, znači samo da ne može da vozi bez tablica, ali mu nije zabranjeno da auto bude parkiran. Ako mu registracija istekne, onda zovete komunalnu policiju da ukloni neregistrovano vozilo sa javne površine.

  2. Uklanjanje tih krševa je jedan od najboljih poteza nasih vlasti. Sa ulica su maltene preko noći nestali svi oni raspali jugići,kečevi, lade,warburzi i trabanti… Ko je bio u prilici mogao je da za malo para da dođe do novog Punta. Takođe su se oslobodila dodatna parking mesta u ionako pretrpqanim gradovima.

  3. proslo je vec 2 godine, ne znamo šta se dešava a ovom akcijom. Ispred moje zgrade ima nekoliko krševa i to bez registracije, tu su godinama i još niko nije došao da ih makne.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring