Auto magazin

Uporedni test: Renault Laguna GT 2,0 dCi vs. Citroen C5 2,2 HDi

Uporedni test: Renault Laguna GT 2,0 dCi vs. Citroen C5 2,2 HDi
21.10.2014.
Jin i Jang

Na prvi pogled, po specifikacijama, "reno laguna GT" i "sitroen C5 ekskluziv" izuzetno liče. Ipak, kada sednete za upravljače i startujete motore, svaka sličnost se završava. Jedan je vrlo mekana limuzina, a drugi je pravi sportista. Za svakoga po nešto

Uporedni test je objavljen u Auto magazinu broj 9, oktobra 2008. godine

Da li više volite sladoled od čokolade ili vanile, “Bitlse” ili “Stounse”, Toma ili Džerija, “reno lagunu”, ili “sitroen C5”? Na prvi pogled dve francuske limuzine “D” segmenta koje su bile u našoj redakciji na testu, “reno laguna GT 2,0 dCi” i “sitroen C5 2,2 HDi ekskluziv” su vrlo slične.

Pojavile su se u isto vreme, duge su oko 4,8 metara, imaju najbogatiju opremu u ponudi, svaka od njih ima specifično ogibljenje kojima poboljšava vozne osobine i imaju turbodizel motore sa 175 konjskih snaga i cenu od oko 40 hiljada evra. Ipak, specifikacije na papiru su jedno, a utisak u vožnji nešto sasvim drugo. Ispostavilo se da su dve vrhunske limuzine karakterom potpuno različite.

Obe limuzine prosečno troše oko osam litara dizela

Obe limuzine prosečno troše oko osam litara dizela

Već dizajn karoserije otkriva različit pristup dve fabrike. “Laguna” je kreirana relativno jednostavno, sa puno pravih linija i ravnih površina. Zbog toga je dobijena forma koja je bliža automobilima nižih klasa. Takođe je primetno da je Reno želeo da limuzini podari dozu sportske agresivnosti koja će se slagati uz njegov karakter na drumu. Zbog toga je Reno dobio prilično unikatan automobil koji lako i brzo osvaja prolaznike.

Sa druge strane, Sitroen se “trgao” iz letargije u kojoj je bio zadnjih desetak godina i kreirao je limuzinu na gotovo pompezan način, sa puno retro detalja. Svako je primetio neobično konkavno-konveksno zadnje staklo koje je “prepisano” sa nekih modela iz Sitroenove prošlosti. “Sitroenova” karoserija je komplikovana, sa puno detalja. Kada dve limuzine stoje jedna pored druge, teško je poverovati da imaju gotovo iste dimenzije. “Laguna” deluje mnogo manje.

Reno i Sitroen su napravili dve potpuno različite limuzine

Reno i Sitroen su napravili dve potpuno različite limuzine

I kabine su dizajnirane u skladu sa karoserijom. Na početku ističemo da oba automobila imaju materijale sličnog kvalilteta i da je nivo završne obrade jednak, odličan. U “laguni” preovlađuje jednostavan stil, dizajneri su se koristili čak elementima dizajna nameštaja. Sa druge strane, “sitroen” je natrpan detaljima tako da deluje mnogo udobnije i prestižnije od “renoa”.

Ipak, u vožnji malo toga ih deli. Sedišta u “C5” su prave fotelje na kojima sedite zavaljeno, dok su u “laguni” gotovo sportska sedišta u koja duboko utonete i koja vas odlično pridržavaju u krivinama. Na svu sreću, Reno je dovoljno iskusan pa je uspeo da postigne da sedišta ne budu previše tvrda, tako da po udobnosti ne zaostaju za konkurentom. Naprotiv i ovde sve zavisi od afiniteta, da li volite sportski ili naglašeno limuzinski karakter automobila.

Performanse su slične

Performanse su slične

Obe limuzine ne možemo da razdvojimo ni kada je u pitanju prigušenje buke, bilo od točkova, bilo od motora. Ovi automobili su zamišljeni za sate i sate vožnje vrlo velikim brzinama, tako da je normalno da je posebna pažnja posvećena upravo akustici.

Posebno lepu atmosferu u kabini “renoa” stvara stakleni krov koji električnim putem može da se otvori. Doduše, on spada u dodatnu opremu, ali smatramo da vredi svaki uloženi evro. Prostor na sedištima, bilo prednjim ili zadnjim se ne dovodi u pitanje, čak i kod natprosečno visokih putnika. Radno mesto vozača kod oba automobila je vrlo pregledno i kvalitetno ergonomski oblikovano.

Pregledna komandna tabla i ergonomski odličan točak upravljača

Pregledna komandna tabla i ergonomski odličan točak upravljača u Renou

Ipak, u “sitroenu” na prvi pogled ima previše raznih dugmića i tastera, pa je potrebno naviknuti se na auto. Točak upravljača “lagune” je sportski zasečen sa donje strane i odlično je ergonomski dizajniran, pa se prosto lepi za šake i vrlo je prijatan za vožnju. Sa druge strane, “C5” ima već standardnu konzolu u centru volana koja se ne okreće.

Ovo se pokazalo kao praktično rešenje, pošto su sve komande na dohvat ruke i ne pomeraju se. Smatramo da su ovom prilikom dizajneri pogrešili i napravili previše male tastere za sirenu. Više puta nam se desilo da u kritičnim situacijama promašimo sirenu i šakom udarimo u vazdušni jastuk, ili u neki drugi prekidač. Takođe, zbog široke konzole, paoci upravljača se sa obručem spajaju pod uglom od gotovo 45 stepeni, tako da upravljač nije prijatan za držanje kao kod “renoa”.

Komandna tabla sitroena je bogatija ali i komplikovanija za upotrebu

Komandna tabla sitroena je bogatija ali i komplikovanija za upotrebu

“Sitroen” ima prtljažnik zapremine 470 litara, dok je kod “renoa” dvadeset litara manji. Oba imaju pravilan oblik i lako je iskoristiti svaki njegov deo. Prtljažnici su sasvim dovoljni za duži put četiri putnika. U suštini, ovo je klasa automobila kojom najčešće članovi naše redakcije putuju na Sajmove automobila u Ženevi, Frankfurtu ili Parizu, odakle se vraćamo sa “brdom” materijala.

Prtljažnik sitroena

Prtljažnik sitroena

Oba modela koji smo vozili predstavljaju vrh ponude francuskih proizvođača, što znači da su krcati ekskluzivnom opremom. Iako će neko na prvi pogled pomisliti da većina ovih stavki nije potrebna, ili neophodna, lako je na njih se navići i shvatiti njohovu funkciju.

Prtljažnik rena

Prtljažnik renoa

Za nabrajanje opreme bi nam trebao jedan ceo “A4” list papira, ali ćemo navesti da pored standardnih stvari, poput automatskog dvozonskog klima uređaja limuzine imaju takve poslastice poput masažera u vozačevom sedištu, koji nas je očarao u “sitroenu”, ili već pomenutog staklenog krova u “laguni”.

Začudili smo se što Sitroen u ovako prestižnom modelu ne nudi “hends fri” ključ, koji imaju i neki njegovi manji modeli. Priznajemo da nas je “laguna” pomalo razmazila, njen ključ smo uvek držali u džepu, a auto zaključavali i startovali pomoću prekidača.

Sedišta u sitroenu su mekana i udobna

Sedišta u sitroenu su mekana i udobna

Kao što su automobili dizajnirani u različitim stilovima, takvi su im i karakteri. “Laguna” koketira sa sportskim ponašanjem, dok se “C5” trudi i uglavnom uspeva da imitira leteći ćilim. Za početak, iako obe limuzine razvijaju po 175 konjskih snaga, način na koji ih oslobađaju je potpuno različit.

Sedišta u laguni mnogo bolje drže telo ali nisu neudobna

Sedišta u laguni mnogo bolje drže telo ali nisu neudobna

U “C5” se nalazi četvorocilindrični turbo dizel zapremine 2,2 litra koji razvija maksimalni obrtni moment od 370 Nm pri samo 1500 o/min. Već samo na osnovu ovog podatka možete da zaključite da se radi o jednom opuštenom agregatu koji vrlo ravnomerno oslobađa snagu i vrlo je elastičan u svim režimima rada.

Do iste snage, Reno je došao koristeći dvesta kubika manji motor. Dakle, iz dva litra izvlači 175 “konja” pri niskih 3750 o/min. Maksimalni obrtni moment je čak veći od “sitroenovog”, 380 Nm koje oslobađa pri 2000 o/min. Njegov karakter je gotovo “divlji”. Ispod 2000 obrtaja je prilično letargičan, a onda odjednom istrese svu snagu u jednoj velikoj erupciji. On gotovo tera vozača da neprekidno radi ručicom menjača, drži ga na “turi” i konstantno drži pedalu gasa pritisnutu do kraja.

Nova laguna i C5 su nastali u različitim školama dizajna

Nova laguna i C5 su nastali u različitim školama dizajna

Maksimalne brzine su slične, 220 km/h kod “lagune”, naspram “sitroenovih” 219 km/h, ali su zato ubrzanja nešto lošija kod “C5”. Za obrzanje do “stotke” potrebno mu je ravno deset sekundi, dok za istu “operaciju” “laguni” treba 8,7 sekundi. Ova razlika od 1,3 sekunde se itekako oseti u vožnji.

“Reno” je hitar, oštro reaguje na gas i prilikom preticanja je vrlo agilan. “Sitroen” je nešto opušteniji i od vozača ipak traži planiranje prilikom obilaženja sporijih vozila.
Obe francuske limuzine imaju specijalne verzije sistema oslanjanja kojim poboljšavaju ležanje na putu u odnosu na konvencionalna rešenja.

Pneumatici od 18 inča uz vrhunski paket opreme

Pneumatici od 18 inča uz vrhunski paket opreme

Sitroen već tradicionalno razvija hidropneumatsko ogibljenje, tako da je za “C5” pripremljena verzija koja je nazvana “hidraktiv 3”. Kompjuterski konstrolisano oslanjanje varira tvrdoću u zavisnosti od stanja puta i stila vožnje, uvek niveliše auto, bez obzira na opterećenost i ne dozvoljava naginjanje u krivinama.

“Sitroen” zaista odlično upija sve duge neravnine i pregibe i tokom vožnje se osećate kao da se nalazite na brodu ili nekom zaista kvalitetnom autobusu. Hidrauliku može da iznenadi poneka oštra udarna rupa, kada se auto blago strese, ali je rezultat ipak bolji nego u konvencionalnom automobilu zato što je umirivanje karoserije nakon udarca potpuno drugačije.

Renoova komandan tabla je jednostavna ali jednako kvalitetna

Renoova komandandna tabla je jednostavna ali jednako kvalitetna

Zbog toga se u “C petici” osećate vrlo udobno, međutim pomalo otuđeno od auta. Komande su posredne i mekane, tako da vas “sitroen” prosto tera na opuštenu vožnju. Nakon par sati provedenih u njemu uhvatiće te se kako centrom grada vozite pedesetak kilometara na sat, polako uživate u pejzažu i nije vas briga što ste najsporiji. Napominjemo da se “hidraktiv 3” oslanjanje ne dobija sa osnovnim verzijama “C5”. Jeftiniji modeli imaju klasično mehaničko ogibljenje.

C5 je neutralan ali ne komunicira sa vozačem

C5 je neutralan ali ne komunicira sa vozačem

Reno je, shodno karakteru svoje limuzine, konstruisao upravljivu zadnju osovinu. U zavisnosti od brzine i stepena zakrenutosti upravljača, zadnji točkovi se hidrauličkim putem okreću ili u istom ili u suprotnom smeru od prednjih. Ideja je da se poveća agilnost i stabilnost automobila. Kada sporo vozite, zadnji točkovi se zakreću suprotno od prednjih i time se bitno smanjuje prečnik okretanja.

Prilikom brze vožnje na limitu, zadnjim točkovima se reguliše svako zanošenje i nestabilnost. Iako smo u početku bili pomalo skeptični, već na početku želimo da vam kažemo da je rezultat gotovo spektakularan. Odavno nismo vozili limuzinu koja je toliko zabavna za vožnju i koja toliko uliva poverenje vozaču.

Laguna vrlo rado prati komande upravljača

Laguna vrlo rado prati komande upravljača

Pri tome, Reno nije morao da koristi previše tvrde opruge, amortizere i stabilizatore, tako da je “laguna” zadržala odličan nivo komfora. Kada ne bi znali da auto ima 4,8 metara, pomislili bi ste da vozite neki sportski hečbek, recimo “klio sport”. Ako vam je potreban auto koji će na vaše napaćeno lice doneti osmeh prilikom monotone vožnje po kišnom danu, onda je to “laguna”. Nju ćete voziti kao da ste tek postali punoletni i svakome u saobraćaju želite da pokažete “ko je glavni”.

I na kraju se vraćamo dilemama sa početka: da li ste ljubitelj čokolade ili vanile, da li su vam na MP3 plejeru “Bitlsi”, ili “Stounsi”, ko vas više nervira, Tom ili Džeri, da li bi ste kupili “reno lagunu GT” ili “sitroen C5 ekskluziv”?

Sitroen i reno u verzijama sa maksimalnom opremom

Sitroen i reno u verzijama sa maksimalnom opremom

Svi oni predstavljaju dva lica jednog novčića i precizno su upućeni ka određenom sloju ljudi. Sigurno nećete pogrešiti ako kupite i “reno” i “sitroen”. Međutim pre nego što se odlučite za jedan od dva predlažemo vam probnu vožnju. Iako su oba izuzetni automobili, toliko su različiti da sigurno ne postoji čovek kojem bi se oba podjednako dopala. Reno trenutno ima akciju za “lagunu”, tako da model koji smo vozili košta relativno povoljnih 33 hiljade evra. “Sitroen C5” je nešto skuplji i košta 38 hiljada evra.
Ivan Katunac

Hidropneumatsko ogibljenje pruža jedinstven osećaj u vožnji

Citroen C5 2,2 HDi exclusive
Motor
Konstrukcija: četiri cilindra redni, postavljen poprečno iznad prednje osovine, četiri ventila po cilindru, dva bregasta vratila u glavi (DOHC), glava od lakog metala, kolenasto vratilo sa osloncem u pet ležaja, elektronski kontrolisano direktno ubrizgavanje goriva, stepen kompresije 16,6:1, dva turbo punjača sa varijabilnom geometrijom
zapremina 2179 ccm
prečnik i hod 85,0×96,0 mm
snaga 125 kW (173 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 370 Nm pri 1500 o/min
Transmisija
Pogon na prednjim točkovima, šestostepeni manuelni menjač
prvi stepen 3,42:1
drugi stepen 1,78:1
treći stepen 1,12:1
četvrti stepen 0,80:1
peti stepen 0,65:1
šesti stepen 0,535:1
hod unazad 3,15:1
glavni prenos 4,18:1
Kočnice
Dvokružni kočni sistem sa dijagonalnom raspodelom, servo, električna ručna kočnica deluje na zadnje točkove, ABS
napred ventilirajući diskovi, 283 mm
nazad diskovi, 268 mm
Upravljač
tip nazubljena letva, servo
Oslanjanje
napred trougaono rame, spiralne opruge, “hidraktiv 3” amortizeri, stabilizator
nazad multilink osovina, spiralne opruge, “hidraktiv 3” amortizeri, stabilizator
Karoserija
Samonoseća, troprostorna, četiri vrata, pet sedišta
dužina 4780mm
širina 1860 mm
visina 1450 mm
međuosovinsko rastojanje 2820 mm
trag točkova 1560/1540 mm
rezervoar 71 l
Prtljažnik 470 l
naplaci 6,0Jx18
pneumatici 235/45 R 18
Performanse
maksimalna brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
Potrošnja
van grada 6,2 l/100 km
u gradu 8,6 l/100 km
prosek 6,6 l/100 km

Konzola na upravljaču sitroena je praktična ali je taster sirene previše mali

Konzola na upravljaču sitroena je praktična ali je taster sirene previše mali

Oprema:
centralna brava standard
klima uređaj standard
tonirana stakla standard
svetla za maglu napred i pozadi standard
frontalni i bočni vazdušni jastuci standard
ABS, ESP uređaj standard
Radio CD standard
servo uređaj upravljača standard
prednja sedišta podesiva u svim pravcima standard
upravljač podesiv po visini i dubini standard
kožom presvučen upravljač standard
aluminijumski naplaci od 18 inča opcija
kožne presvalake sedišta opcija
ksenonski farovi opcija
masažer u sedištu opcija
metalik boja opcija

Laguna je vrlo zanimljiva za vožnju

Reno laguna GT 2,0 dCi
Motor
Konstrukcija: četiri cilindra redni, postavljen poprečno iznad prednje osovine, četiri ventila po cilindru, dva bregasta vratila u glavi (DOHC), glava od lakog metala, kolenasto vratilo sa osloncem u pet ležaja, elektronski kontrolisano direktno ubrizgavanje goriva, stepen kompresije 16,0:1, turbo punjač
zapremina 1995 ccm
prečnik i hod 84,0×90,0 mm
snaga 127 kW (175 KS) pri 3750 o/min
obrtni moment 380 Nm pri 2000 o/min
Transmisija
Pogon na prednjim točkovima, šestostepeni manuelni menjač
prvi stepen 3,83:1
drugi stepen 2,06:1
treći stepen 1,36:1
četvrti stepen 0,96:1
peti stepen 0,74:1
šesti stepen 0,63:1
hod unazad 3,59:1
glavni prenos 3,77:1
Kočnice
Dvokružni kočni sistem sa dijagonalnom raspodelom, servo, električna ručna kočnica deluje na zadnje točkove, ABS
napred ventilirajući diskovi, 280 mm
nazad diskovi, 300 mm
Upravljač
tip nazubljena letva, servo
Oslanjanje
napred trougaono rame, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator
nazad polukruta osovina, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator
Karoserija
Samonoseća, dvoprostorna, pet vrata, pet sedišta
dužina 4695mm
širina 1810 mm
visina 1445 mm
međuosovinsko rastojanje 2755 mm
trag točkova 1555/1510 mm
rezervoar 66 l
Prtljažnik 450 l
naplaci 6,0Jx18
pneumatici 225/45 R 18
Performanse
maksimalna brzina 220 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,7 s
Potrošnja
van grada 5,4 l/100 km
u gradu 8,6 l/100 km
prosek 6,5 l/100 km

Laguna ima metalne pedale u skladu sa karakterom

Laguna ima metalne pedale u skladu sa karakterom

Oprema:
centralna brava standard
klima uređaj standard
tonirana stakla standard
svetla za maglu napred i pozadi standard
frontalni i bočni vazdušni jastuci standard
ABS, ESP uređaj standard
Radio CD standard
servo uređaj upravljača standard
prednja sedišta podesiva u svim pravcima standard
upravljač podesiv po visini i dubini standard
kožom presvučen upravljač standard
aluminijumski naplaci od 18 inča standard
stakleni krov opcija
kožne presvalake sedišta opcija
ksenonski farovi opcija

Dve limuzine imaju potpuno različite koncepte

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

2 komentara

 1. slaviša
  slaviša June 14, 12:11

  Za mene je C5 sitroen ljepši automobil.

  Reply to this comment
 2. milos
  milos May 10, 19:00

  Citroen C5 2.gen će privući vozače svojim dizajnom, modernom tehnologijom, uglavnom bogatom opremom, udobnošću vožnje i povoljnom cenom. Negativna strana Citroen C5 2.gen može uključivati relativno visoku standardnu težinu, prosečan gepek i …. Rizici su i kupovina polovnjaka sa velikom kilometražom, jer sa povećanjem broja kilometara može da bude više brige nego radosti.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]