Auto magazin

Uskoro novi Audi A8, ali ne onakav kakav očekujemo

Uskoro novi Audi A8, ali ne onakav kakav očekujemo
31.01.2023.

Mercedes je nedavno obnovio S-Klasu, a uveo je i električni pandan u vidu limuzine EQS. BMW predstavio potpuno novu Seriju 7, koja takođe ima svoju električnu verziju.

Audi za sada u gami nema potpuno električnu limuzinu pune veličine, ali to će se promeniti 2024. predstavljanjem nove generacije A8.

audi-grandsphere

Za razliku od svoja dva rivala, ljudi iz Ingolštata nameravaju da prodaju svoj sledeći vodeći model samo kao električno vozilo, bez SUS motora.

Iako nismo videli nikakve špijunske snimke, potpuno nova vrhunska limuzina će se pojaviti sledeće godine čiji je stil pod velikim uticajem Grandsphere.

audi-grandsphere

Elegantni koncept predstavljen u septembru 2021. jedan je od četiri koncepta Sphere koje je Audi razvio da bi nagovestio svoju električnu liniju.

Inače, Audi namerava da lansira samo električna vozila od 2026. i da prekine prodaju modela sa SUS motorima do 2033. godine.

audi-grandsphere

Koncept Grandsphere je veći od dosadašnjeg Audija A8 L sa dugim međuosovinskim rastojanjem koji je dostupan širom sveta.

Dok tehničke specifikacije serijskog automobila tek treba da budu otkrivene, znamo da je Grandsphere imao pogon na sva četiri točka.

audi-grandsphere

Audi je tvrdio da ima kombinovanu snagu od 710 konjskih snaga i 960 njutn-metara obrtnog momenta. Iz stanja mirovanja do 100 km/h mu je potrebno nešto više od četiri sekunde.

Velika baterija od 120 kWh imala je dovoljno snage za više od 750 kilometara dometa i podršku za punjenje snage 270 kWh.

audi-grandsphere

U tom slučaju je bilo potrebno manje od 10 minuta da se dobije preko 300 kilometara dometa. Audi je rekao da je konceptu potrebno nešto više od 20 minuta da se baterija napuni od 5 do 80 procenata.

Pošto još nisu primećeni prototipovi, malo je verovatno da će A8 E-Tron stići početkom sledeće godine, pa se očekuje da će debitovati kasnije 2024.

Nije jasno da li će aktuelna generacija A8 ostati u prodaji kada EV stigne.

audi-grandsphere

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]