Auto magazin

Prošlo je 160 godina od rođenja Henrija Forda

Prošlo je 160 godina od rođenja Henrija Forda
30.10.2023.
Trajan uticaj širom sveta

Ove godine se navršilo 160 godina od rođenja Henrija Forda, čije su inovativne ideje učinile revoluciju u transportu i omogućile masovnu mobilnost.

Henri Ford je rođen u Springvelsu, u okrugu Vejn, Mičigen, 30. jula 1863. godine, u porodici Meri (Litogot) i Vilijama Forda. Bio je najstariji od šestoro dece u porodici sa četiri dečaka i dve devojčice. Njegov otac je bio rodom iz okruga Kork, u Irskoj, koji je došao u Ameriku 1847. i nastanio se na farmi u okrugu Vejn.

Mladi Henri Ford je rano pokazao interesovanje za mehaniku. Do svoje 12. godine većinu svog slobodnog vremena provodio je u maloj mašinskoj radnji koju je sam opremio. Tamo je sa 15 godina konstruisao svoju prvu parnu mašinu.

Fordovo uvođenje automobila na masovno tržište transformisalo je poljoprivredna gazdinstava u Sjedinjenim Državama i širom sveta u napredna industrijska i urbana tržišta. Mnogi istoričari mu pripisuju zasluge za stvaranje srednje klase u Americi. Visoka minimalna zarada koju je davao zaposlenima – revolucionarna za to vreme – presedan je za fer raspodelu kompanijske dobiti koji je kasnije uticao na praksu upravljanja.
Henri Ford se u početku borio da Ford Motor Kompani dobije solidnu finansijsku osnovu, ali je prodor nastao legenardnim modelom “T”, poznatijim pod imenom “Tin Lizi”. To vozilo-ikona je debitovalo oktobra 1908. godine, otvorivši novu eru u Americi. Više od 15 miliona modela “T” napravljeno je i prodato kao deo strategije Ford Motor kompanije da naciju “stavi na točkove”.
Nakon uspeha modela “T”, inovativni duh Henrija Forda uzeo je maha u mnogim drugim oblastima, neminovno vezanim za auto indutrsiju, kao što su: prva pokretnu montažna liniju za automobile, osmočasovno radno vreme sa dnevnicom od pet dolara na dan,vertikalna integracija: (da bi poboljšao kvalitet, Henri Ford je tražio da poseduje, upravlja i koordinira svim resursima potrebnim za proizvodnju kompletnih automobila; u praksu je bio uveden 1927. sa modelom “A”)
Henri Ford je umro 7. aprila 1947, u 83. godini. Više od 50 godina posle njegove smrti, 1999. godine, magazin “Forbes” ga je nazvao “Poslovnim čovekom veka”, a 2012. godine u dokumentarcu prikazanom na “History” TV kanalu, predstavljenn je kao jedan od “ljudi koji su izgradili Ameriku”.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]