Auto magazin

Vek i po od rođenja Henrija Forda

Vek i po od rođenja Henrija Forda
26.10.2013.

Ove godine se navršava 150 godina od rođenja Henrija Forda, čije su inovativne ideje učinile revoluciju u transportu i omogućile masovnu mobilnost. Trajan uticaj Henrija Forda se prepoznaje kroz događaje i deklaracije – širom Sjedinjenih Država i širom sveta.
Fordovo uvođenje automobila na masovno tržište transformisalo je poljoprivredna gazdinstava u Sjedinjenim Državama i širom sveta u napredna industrijska i urbana tržišta. Mnogi istoričari mu pripisuju zasluge za stvaranje srednje klase u Americi. Visoka minimalna zarada koju je davao zaposlenima – revolucionarna za to vreme – presedan je za fer raspodelu kompanijske dobiti koji je kasnije uticao na praksu upravljanja.
Henri Ford se u početku borio da Ford Motor Kompani dobije solidnu finansijsku osnovu, ali je prodor nastao legenardnim modelom “T”, poznatijim pod imenom “Tin Lizi”. To vozilo-ikona je debitovalo oktobra 1908. godine, otvorivši novu eru u Americi. Više od 15 miliona modela “T” napravljeno je i prodato kao deo strategije Ford Motor kompanije da naciju “stavi na točkove”.
Nakon uspeha modela “T”, inovativni duh Henrija Forda uzeo je maha u mnogim drugim oblastima, neminovno vezanim za auto indutrsiju, kao što su: prva pokretnu montažna liniju za automobile, osmočasovno radno vreme sa dnevnicom od pet dolara na dan,vertikalna integracija: (da bi poboljšao kvalitet, Henri Ford je tražio da poseduje, upravlja i koordinira svim resursima potrebnim za proizvodnju kompletnih automobila; u praksu je bio uveden 1927. sa modelom “A”)
Henri Ford je umro 7. aprila 1947, u 83. godini. Više od 50 godina posle njegove smrti, 1999. godine, magazin “Forbes” ga je nazvao “Poslovnim čovekom veka”, a 2012. godine u dokumentarcu prikazanom na “History” TV kanalu, predstavljenn je kao jedan od “ljudi koji su izgradili Ameriku”.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Citroen c-elysse 1.2 VTI motor 82KS na koliko hiljada km predjenih treba menjati zupcasti kais( [...]

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad