Više od redizajna: Mercedes-Benz E-Klase za 2020. godinu

Sa više od 14 miliona jedinica modela limuzina i karavana isporučenih od 1946. godine, E-Klasa je najprodavanija serija modela u istoriji brenda Mercedes-Benz. Mnogi je doživljavaju kao “srce brenda”

Deseta generacija E-Klase postavila je trendove u stilu u 2016. godini svojim dizajnom  i ekskluzivnim, visoko kvalitetnim enterijerom. Takođe, karakteristično za ovu generaciju je i bogatstvo inovacija pomoćnih sistema u vožnji. Do danas, više od 1.2 miliona kupaca širom sveta je kupilo aktuelnu generaciju E-Klase limuzine ili E-Klase karavana.

Već početni model dolazi sa sportskim Avantgarde Line eksterijerom. Kao rezultat, osnovni model E-Klase poseduje centralnu zvezdu napred po prvi put.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Paket AMG sa novim branikom u stilu AMG Perfomance modela izgleda još sportskije. Dodatno, u paketima Avantgarde, AMG Line i kod modela All-Terrain, poseduje izraženi greben na haubi. E-Klasa u standardu ima sva LED svetla. MULTIBEAM LED prednja svetla, kao I ULTRA RANGE duga svetla, dostupna su kao opcija.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Dizajneri su takođe osvežili zadnji deo limuzine sa novim branikom, deljenim zadnjim svetlima i novim poklopcem prtljažnika. Unutrašnji dizajn zadnjih svetala je revidiran kod svih modela.

All-Terrain model je vizuelno sličniji SUV modelima. Pored toga, posebnost All-Terrrain komponenata kao što su maska hladnjaka koja sada dolazi u hromiranoj opciji visokog sjaja u odnosu na mat verziju koja je bila dostupna do sada.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Tri nove boje su dostupne za E-Klasu kao deo osveženja, a one nose imena high-tech siva, grafitno siva metalik i mojave srebrna. Trag točkova je proširen i sada uključuje točkove sa posebnim akcentom na aerodinamiku sto doprinosi nižoj potrošnji i manjem ukupnom uticaju na životnu okolinu.

Nove boje i materijali unapređuju interijer. Nove kombinacije boja su magma siva/neva siva (Avantgartde), crna/orah smeđa (Exclusive) i magma siva/macchiato bež (Exclusive), i ukrasni elementi u opciji jasena, oraha, brušenog aluminijuma i kombinaciji aluminijum-karbon.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Prilagodljivo podešavanje vozačevog sedišta je takođe specifično: kad se visina vozača unese kroz medija displej ili putem Mercedes me aplikacije, sedište se automatski pomera u uobičajeno odgovarajuću poziciju, koju je potrebno da vozač samo fino podesi prema sebi.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Nova E-Klasa poseduje poslednju generaciju Mercedes-Benz sistema za pomoć u vožnji koji pružaju kooperativnu podršku vozaču. To rezultira posebno visokim nivoom aktivne sigurnosti: limuzina i karavan verzija su u stanju da odreaguju u slučaju da vozač to ne učini. Prepoznavanje da vozač ne drži ruke na volanu (tzv. hands-off) sada radi na kapacitivnoj osnovi. To omogućava bolje iskustvo za vozača u polu-automatskom režimu vožnje. Kako bi informisao sistem da vozač i dalje ima kontrolu nad E-Klasom, dovoljno je da vozač uhvati volan. Ranije je kao povratna informacija bio potreban trenutak upravljanja tj. neznatno okretanje volana.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Novi volan u obruču poseduje jastučić sa odgovarajućim senzorima. Oni registruju da li vozač drži volan ili ne. Ukoliko sistem detektuje da vozač ne drži ruke na volanu određeno vreme, pokreće se kaskada upozorenja, koja će konačno aktivirati Emergency Brake Assist ako vozač nastavi da bude neaktivan.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

U standardu, E-Klasa dolazi sa sistemom Active Brake Assist, koji je u mnogim situacijama u stanju da koristi autonomno kočenje kako bi izbegao sudar ili ublažio njegovu ozbiljnost. Sistem takođe može da koči kad detektuje nepomična vozila ili pešake pri tipičnim gradskim brzinama, kako bi sprečio sudar, u zavisnosti od situacije. Deo Driving Assistance paketa je sada dostupan prilikom priključenja u prilaznoj traci.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

Pri vožnji u gužvi na autoputu, Active Stop-and-Go Assist u velikoj meri može obavljati zadatke zadržavanja u voznoj traci i održavanje sigurnosne udaljenosti uz visok nivo dostupnosti pri brzinama do oko 60 km/h. Vozilo se može automatski pokrenuti do jednog minuta nakon zaustavljanja. Na putevima sa više traka, Active Steering Assist je u mogućnosti da vozaču pomogne u formiranju koridora za slučaj nužde, zbog čega vozilo ostaje izvan centralne pozicije u traci. Na autoputevima, pri brzinama ispod 60 km/h, vozilo se drži otkrivene trake i primenjuje “inteligenciju roja” kako bi prikupilo informacije sa vozila u okruženju. Ako nije otkriveno najedano vozilo, E-Klasa prati vozilo ispred kao i ranije.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ T-Modell

E-Klasa je opremljena potpuno novim upravljačem. Dostupan je u tri verzije: kao kožni upravljač, u kombinaciji drvo-koža i u supersport verziji. Kontrolne površine imaju sjajni crni lak, dok elementi i obrubi imaju srebrnu senku. Instrument i medija displej se kontrolišu pomeranjem po tasterima Touch Control. Princip rada tastera Touch Control menja se iz optičkog u kapacitivni. Mehanički sistem više nije potreban, a površine osetljive na dodir su takođe manje podložne otiscima prstiju.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ Limousine

Opremljena je najnovijom generacijom MBUX multimedijalnog sistema (Mercedes-Benz User Experience). U standardnoj opremi sadrži dva velika ekrana veličine 10,25 inča / 26 cm, koji su zaslužni za izgled širokog ekrana sa karakterističnim rasporedom jedan pored drugog. Opciono su na raspolaganju dva ekrana od 12,3 inča / 31,2 cm.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+

Gama benzinskih motora sa niskom emisijom pokrivaće raspon od 115 kW (156 KS) do 270 kW (367 KS), dok se spektar dizel vozila kreće od 118 (160 KS) do 243 kW (330 KS).

Po prvi put, četvorocilindarski benzinski motor (M 254) sa integrisanim starter generatorom (ISG) druge generacije koji proizvodi do 15 kW dodatnog pogona i 180 Nm obrtnog momenta unapređuje opseg motora. Modeli opremljeni ovim motorom imaće 48-voltni električni sistem na vozilu. Zahvaljujući rekuperaciji energije i mogućnosti da se “jedri” pri isključenom motoru, benzinski motor je visoko efikasan.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

E-Klasa limuzina i karavan proizvede se u pogonu Mercedes-Benz Sindelfingen i dolaze iz iste proizvodne linije kao Mercedes-Benz CLS i Mercedes-AMG GT kupe sa 4 vrata u fleksibilnom proizvodnom sistemu. Pored pomenutih modela, Mercedes-Benz u ovoj fabrici proizvodi S-Klasu, Coupe i Kabriolet, Mercedes-Maybach S-Klasu kao i Mercedes-AMG GT porodicu.

Mercedes-Benz E-Klasse (W 213)

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring