Auto magazin

Volvo FMX

Volvo FMX
07.07.2014.
Voli prljave poslove

Novi građevinski kamion iz Volvoa konstruisan je po meri vozača, ali sa ciljem da zadovolji potrebe i vozača i transportnih kompanija

Volvo je na sajmu građevinske operative „Bauma“ u Minhenu prošle godine prikazao svoju novu generaciju modela „FMX“. Ovaj kamion specijalno je razvijen za građevinsku industriju i najteže uslove rada na terenu. Tokom razvoja novog kamiona sve vreme su u centru pažnje bili svakodnevni radni uslovi vozača građevinskih kamiona. Unutrašnjost kabine je potpuno redizajnirana, a niz inovacija olakšao je vozaču posao i učinio ga efikasnijim.

Prema izjavama čelnika Volvoa najveći napor tokom razvoja nove verzije usmeren je na unapređenje robustnosti, ponašanja na putu i konstrukciji. „Volvo dajnamik stiring“ je revolucionarno dostignuće u polju upravljanja vozilom specijalno razvijeno upravo za novi „FMX“. Manje će naprezati mišiće, što će ublažiti bolove u vratu, rukama i leđima vozača. Čak i pri veoma malim brzinama, natovarenim kamionom se može upravljati jednim prstom.

T2013_0899

Jedna od novih karakteristika je sistem zadnjeg vazdušnog oslanjanja koji povećava udobnost i prohodnost i obezbeđuje izvanredan razmak od podloge. Većina novih karakteristika povećava produktivnost i izdržljivost kamiona, što je vrlo važno kupcima iz ovog segmenta. Novi sistem vazdušnog oslanjanja, na primer, omogućava izvanredne vozne karakteristike, a prilagođen je građevinskim radovima bez ikakvih kompromisa i nema nikakve veze sa drugim segmentima.

T2013_0736

Dizajneri i inženjeri firme „Volvo traks“ zaista su naglasili robustni, samouvereni imidž originalnog modela. Novi „volvo FMX“ ima kabinu od vrlo istegljivog čelika, testiranu prema najstrožim bezbednosnim normama na svetu u cilju što bezbednije radne sredine. Redizajnirane su sve komponente prednje konstrukcije kako bi ona bila mnogo robustnija i izdržljivija. Nizak položaj kabine u odnosu na šasiju olakšava vozaču ulazak i izlazak i daje mu izvanrednu vidljivost u neposrednoj blizini. Rizik od oštećenja vozila je manji, a bezbednost radnika u neposrednoj blizini kamiona veća.

T2013_0888

Kao i kod kamiona „FH“ i „FM“, klasičan Volvo simbol je premešten gore i nalazi se ispod vetrobranskog stakla. Na građevinskim kamionima Volvo simbol je veći, a dijagonalna traka deblja i obojena tako da odgovara crnoj pozadini. Praktična ručka je integrisana sa maskom hladnjaka.Branik ima čvršću konstrukciju. Sastoji se iz tri dela – srednji deo okrenut naviše opkoljavaju dva ugaona dela koji služe i kao praktične stepenice. Ugaoni delovi su od elastičnog materijala otpornog na pucanje koji bolje podnosi udare pri malim brzinama od prethodnog rešenja. Ovi delovi se lako skidaju i menjaju. Iznad branika nalazi se vučno sidrište od livenog gvožđa predviđeno za ogromno opterećenje od 32 tone. Redizajnirana prednja svetla sa prepoznatljivim, nagnutim linijama još su čvršća i bolje svetle. Njihov dizajn naglašava blisku vezu sa drugim novim Volvo kamionima.

T2013_0776

Unutrašnjost kabine novog kamiona „volvo FMX“ potpuno je redizajnirana, pri čemu se najviše vodilo računa o udobnom i ergonomskom radnom mestu za vozača. Kabina je prostranija i vozač ima više opcija za odlaganje stvari u poređenju sa prethodnim modelom. Položaj za vožnju je bolji. Novo sedište može da bude nagnuto unapred za još četiri stepena, a naslon za leđa je 10 milimetara tanji nego pre. Na upravljaču se nalaze komande raznih funkcija, uključujući regulaciju stalne brzine kretanja, telefon, navigaciju itd. Nova, potpuno crna instrument tabla sada je još više nagnuta ka vozaču.Da bi prostor za noge bio veći, kontakt brava je premeštena gore, na instrument tablu. Odmah pored kontakt brave, sa desne strane, nalaze se važne funkcije poput velikog integrisanog informacionog displeja, što olakšava njihovo korišćenje. Desno od nagnute sekcije je univerzalni modul na kome se mogu nalaziti razne komande. Klimatizacijom se lako upravlja, a uređaj je efikasniji i bolje odmrzava stakla.

U Volvou kažu da je novi „volvo FMX“ nesumnjivo najbolji građevinski kamion na tržištu. Isporuke ka kupcima su počele krajem prošle godine, a sa početkom ove građevinske sezone ćemo se uveriti u istinitost tvrdnji koje dolaze iz ove poznate švedske kompanije.

M.Derbogosijan

T2013_0758Daljinska kontrola preko aplikacije za mobilni telefon

Kada preuzme novu aplikaciju za mobilni telefon „My Truck“, vozač može bolje da kontroliše i koristi neke kamionske funkcije daljinskim putem. Aplikacija omogućava daljinsko startovanje grejača i proveru alarma, brava na vratima i nivoa goriva.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]