Auto magazin

Volvo Trucks uvodi automatsko aktiviranje prednjeg pogona

Volvo Trucks uvodi automatsko aktiviranje prednjeg pogona
13.05.2015.

Volvo traks je prvi proizvođač kamiona u svetu koji nudi funkciju automatskog uključivanja pogona na svim točkovima za građevinske kamione. Funkcija automatske kontrole proklizavanja aktivira pogon na prednjoj osovini kada zadnji točkovi počnu da proklizavaju na klizavoj ili mekoj podlozi.

Mnogi vozači uključuju pogon na prednjim točkovima ili blokadu diferencijala znatno pre teške terenske deonice – da se ne bi zaglavili. Volvo automatska kontrola proklizavanja aktivira pogon na prednjim točkovima u pokretu samo nakratko, onoliko koliko je stvarno potrebno, kaže Jonas Odermalm, menadžer odeljenja za građevinska vozila u firmi Volvo traks.

auto magazin volvo trucks automatsko aktiviranje prednjeg pogona

Napravljena za teške radne uslove

Volvo automatsku kontrolu proklizavanja, koja je sada standardna oprema za “volvo FMX” sa prednjom pogonskom osovinom, već koristi Volvo Construction Equipment za zglobne dampere.

Rešenje uključuje softver povezan sa senzorima brzina točkova koji detektuju i kontrolišu pogon na točkovima. Kada zadnji točak počne da proklizava, snaga automatski prelazi na prednje točkove tako da kamion ne gubi snagu ili brzinu.

Kandžasta spojnica aktivira pogon na prednjim točkovima za samo pola sekunde. Ova spojnica je lakša i ima manje pokretnih delova od standardnog rešenja sa stalnim pogonom na svim točkovima. Ako se vozač nađe na naročito teškom terenu, tada može ručno da blokira druge diferencijale, i napred i nazad.

auto magazin volvo trucks automatsko aktiviranje prednjeg pogona

Bolja upravljivost i manja potrošnja goriva

Pogon na prednjoj osovini sprečava zastoje na teškom terenu, ali je, istovremeno, ova funkcija često potrebna samo vrlo kratko tokom čitave vožnje. Automatska kontrola proklizavanja omogućava da se prijanjanje prednjih pneumatika koristi za upravljanje sve do neke kritične situacije. Tako vozač koristi prednosti boljeg upravljanja u što većoj meri.

Osim toga, vozač izbegava dodatno trošenje goriva i habanje pogonske grupe i pneumatika, do čega obično dolazi kada je pogon na prednjim točkovima stalno uključen. Automatska kontrola proklizavanja omogućava optimalnu kombinaciju pogona u svakom trenutku, bez intervencije vozača.

auto magazin volvo trucks automatsko aktiviranje prednjeg pogona

Automatska kontrola proklizavanja je standardna oprema za “volvo FMX 4×4”, “6×6” i “8×6” i u ponudi je za kompletan asortiman Euro III, IV, V i VI motora.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android