Vozili smo BMW X5 na Off-Road vožnji u Austriji

Dvostruki život

Pravo sa Autobana i brzina većih od 200 km/h stižemo na ofroud poligon sa teškim terenima i preprekama koje mogu da savladaju samo najozbiljniji terenci. Uključujući i BMW X5, razume se

Zalfelden (Saalfelden), Austrija
Od našeg specijalnog izveštača,
Aleksandar Bursać

Nije lako napraviti auto koji će se ponašati kao vrhunska limuzina pri ekstremnim putnim brzinama a da istovremeno može da se izbori i sa vožnjom po teškim terenima bez puteva.

BMW-u je to pošlo za rukom; novi X5 smo imali privilegiju da testiramo prvo po ulicama našeg glavnog grada, mnogo pre većine specijalizovanih auto novinara iz drugih zemalja.

Zahvaljujući uvozniku, kompaniji Delta Motors, dobili smo priliku da novi X5 provozamo i po nemačkom Autobanu, na deonicama bez ograničenja brzine ali i po specijalno pripremljenim ofroud terenima u Austriji.

Kao i obično, automobili su nas čekali na aerodromskom parkingu u Minhenu. BMW je za nas pripremio X5 xDrive 30d, kakav smo vozili na testu po Beogradu.

Ovaj put, njegovih 265 konjskih snaga imamo prilike da testiramo u sredini za koju je, zapravo, projektovan – „autoban“.

Lako i brzo nalazimo idealnu poziciju za volanom. Kako i ne bi, sve je na dugme. Za razliku od test primerka iz Beograda, ovaj je nešto skromnije opremljen.

Nema elektro-privlačenje vrata, parfem u sistemu ventilacije, nema ni masaže u sedištima. Zato su tu svi bezbednosni sistemi, kao i čuveni detalji od kristala sa kojima nas X5 zaista podseća na luksuznu kristalnu dvoranu.

Krećemo ka jugu. Cilj nam je gradić Zalfelden (Saalfelden), koji se nalazi nedaleko od Salcburga. Vazdušno ogibljenje je nešto što ovaj auto čini vrlo posebnim.

U „Comfort“ režimu je na srednjem od ukupno pet nivoa visine. Dolazimo do deonice bez ograničenja brzine.

Aktiviramo „Sport“ mod. Auto se momentalno spušta, volan ukrućuje a hod ogibljenja skraćuje. Nije nam dovoljno što brzine menja nešto kasnije.

Ručicu menjača postavljamo u levi položaj. Sada je u potpunom „Sport“ modu. Brzine menja još kasnije, koristeći kompletan opseg obrtaja na kome se isporučuje maksimalnih 620 njutn-metara.

Na gas reaguje momentalno, bez i najmanjeg razmišljanja. Iako na papiru ima „samo“ 265 „konja“, sa neočekivanom lakoćom stiže do 200 km/h, uz fantastičan zvuk roktanja šest cilindara, specifičan samo za „sport“ mod.

Bukvalno zvuči kao da je pod haubom benzinac a ne dizelaš. Iako je 230 km/h maksimum, iznenađujuće brzo stižemo sa 200 na 220 km/h.

Gužva na putu ionako ne dozvoljava više. Uprkos tome što je maksimalno „zategnut“, ovo je ubedljivo najudobnija vožnja pri tako visokim brzinama.

„Ikspetica“ se autoputem vozi kao limuzina, i za razliku od nekih konkurenata, nema neprijatnog ljuljanja. Uliva maksimalno poverenje vozaču čak i pri oštrijim promenama pravca.

Uz sve to, vazdušno ogibljenje čak i kada je auto maksimalno spušten sjajno obavlja posao. Neravnine su maksimalno neutralisane, baš kao i ulegnuća.

Stižemo do Austrije. Vožnju nastavljamo lokalnim putevima. Umesto „Sport“ moda, aktiviramo „adaptivni“. Visina je ponovo na srednjoj poziciji, a elektronika uz pomoć senzora dodatno eliminiše ljuljanja karoserije prilikom ubrzanja, kočenja i u krivinama.

Nema govora o nekoj jurnjavi. Ograničenja su striktna, tako da uživamo u vožnji na „magičnom ćilimu“ i pogledu na Alpe, vozeći se kroz idilična sela Pincgau doline.

Ovde nam je od velike pomoći sistem poluautonomne vožnje, koji radi u kombinaciji sa čitanjem saobraćajnih znakova o ograničenju brzine.

Ako smo neki i propustili da percipiramo, X5 nije. Sve što treba da uradimo je da preko tastera na volanu potvrdimo da želimo da se tempomat prilagodi novom ograničenju koje apsolutno svi poštuju.

Ovaj sistem u velikoj meri smanjuje stres vozača, pogotovo što auto sam upravlja, čak i u krivinama.

Ipak, iz razloga bezbednosti, potrebno je da vozač i dalje drži ruke na volanu. Ako ih sistem ne detektuje, prestaje mogućnost poluautonomne vožnje a vozač se upozorava da preuzme kontrolu.

Ukoliko ne odreaguje ni posle nekoliko zvučnih i svetlosnih upozorenja, auto će se bezbedno zaustaviti u traci u kojoj se trenutno nalazi uz poziv hitne službe, pretpostavljajući da je vozaču pozlilo.

Novi dan u Zalfeldenu donosi i nove izazove. Iako je sezona skijanja pri kraju a snega u dolini skoro da i nema, dočekao nas je veštačkim snegom pokriven poligon, odnosno staza.

Instruktori su nam, tradicionalno, održali kratku obuku o pravilnom sedenju za volanom, što je krajnje neophodno kako bismo mogli adekvatno da odreagujemo u kritičnim situacijama, koristeći maksimalne mogućnosti kočnog i upravljačkog mehanizma.

Usledili su i prvi treninzi vožnje po snegu i ledu, sa ciljem da se upoznamo sa limitima prijanjanja i upravljanja u ekstremnim uslovima.

Ovaj put, sedamo za volan najjače dizel verzije BMW-a X5 sa oznakom BMW X5 M50d. Okruglo 400 „konja“ i 760 njutn-metara pravi su izazov za kontrolu po snegu.

Snage na pretek, ali staza prekrivena snegom nas tera na promišljenu vožnju, sa svim elementima drifta.

Prve krugove vozimo u „Sport“ modu, zatim „Sport Plus“ sa delimično isključenim DSC sistemom i na kraju izvlačimo maksimum iz 4×4 pogona sa potpuno isključenim sistemom za kontrolu proklizavanja.

Pri svemu tome do izražaja dolazi i upravljanje na sva četiri točka, kod koga se i zadnji točkovi zakreću, tako da je zabava na snegu zagarantovana. Ukoliko znate šta radite.

Na kraju, organizovano je takmičenje ko će klizavu stazu proći u što kraćem roku. Vaš izveštač je prošao sa drugim mestom.

Na kraju, dolazimo na ofroud poligon. Ovde ponovo vozimo BMW X5 xDrive30d, s obzirom da su opremljeni xLine Plus i xOffroad paketom.

To znači da vozač može da odabere nekoliko vrsta podloge – „kamenje“, „pesak“, „šljunak“ i sneg. Selektor postavljamo na „kamenje“.

Smešten je neposredno uz taster za određivanje visine vozila, koji takođe koristimo da auto podignemo na maksimalan od ukupno pet nivoa.

Nailazimo na izuzetno strme i klizave nizbrdice za koje koristimo opciju za pomoć pri spuštanju.

Određujemo da auto sam održava brzinu od 5 km/h na nizbrdici. Skidamo nogu sa kočnice a sve što treba da uradimo je da držimo volan. X5 sve drugo radi sam.

U jednom trenutku dolazimo do ekstremne situacije kada smo zaustavljeni na izuzetno strmoj uzbrdici. Podloga je takva da samo dva dijagonalna točka imaju prijanjanje. Na prvi pogled – bezizlazna situacija.

Instruktor stoji pored i preko radija nam javlja da nema govora o povlačenju unazad. Dajemo gas, točkovi proklizavaju a napretka nema.

Instruktor nas hrabri da dodamo više gasa, 2000 obrtaja je premalo, dolazimo do skoro 3000 o/min i „iks petica“ počinje da se čupa iz situacije za koju smo mislili da je nesavladiva.

Istina, većina vlasnika neće voziti svoj X5 ni u približno ekstremnim okolnostima, ali je lepo znati šta sve auto može.

Još da su na njemu bile ofroud gume, sve bi bilo dosta lakše. Ni sami se ne bismo upustili u ovakvu avanturu da nije bilo „blagoslova“ instruktora.

U povratku ka Minhenu razmišljamo o svestranosti BMW-a X5. Neverovatno je kakav kontrast u vožnji omogućava, od fantastično stabilnog „niskog letenja“ pri dvestotinak na sat pa do čupanja iz nemogućih situacija kakvim su dorasli samo najokoreliji terenci.

Iskustvo nas uči da ništa nije nemoguće, bar kada je BMW u pitanju.

[vc_video link=”https://youtu.be/IawTDz0otK8″]
Nije svaki X5 isti

Za Evropu su rezervisana tri motora u „iks-petici“, dva dizelaša i jedan benzinac. Opciono, kupci mogu da se odluče za xOffroad paket, koji omogućava vožnju po ekstremnim terenima van puta.

Takav auto ćete odmah prepoznati po dodatnom setu dugmića uz selektor za podešavanje visine. Na raspolaganju su modovi za vožnju po kamenitom terenu, pesku, šljunku i snegu.

BMW X5 xDrive 30d M50d xDrive40i

Zapremina (ccm) 2993 2993 2998
Snaga (kW/KS) 195/265 294/400 250/340
Maks. o. moment (Nm) 620 760 450
Menjač osmostepeni, automatski
Dimenzije (mm) 4922/2004/1745
Međuos. rastojanje (mm) 2975
Klirens (mm) 214
Maks. dubina vode pri 7 km/h (mm) 500
Prtljažnik (l) 645
Rezervoar (l) 80
Masa (kg) 2110 2275 2060
Maks. brzina (km/h) 230 250 243
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 6,5 5,2 5,5

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring